fidelis Δημοσιευμένο 18 Ιουλίου 2014 OP Share Δημοσιευμένο 18 Ιουλίου 2014 @tsiosen Καλά, αν είναι να με πλακώσεις δεν σε ευχαριστώ :P Οργασμός μέσα στην εβδομάδα και δεν πρόλαβα να ανεβάσω updates. Τελικά αποφάσισα να ασχοληθώ και με το σώμα πριν καταπιαστώ την ταστιέρα. O tempora o mores 01. Αντιγράφω το σχέδιο πάνω στην Κορίνα 02. Με την σέγα ανά χείρας αρχίζω το πριόνισμα 03. Σε αυτή την φάση θα κόψω μόνο την εσωτερική καμπύλη των φτερών γιατί θα χρειαστώ τις «ευθείες» του σώματος για το κόλλημα των φτερών στο σώμα. Ο λόγος είναι ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα έχω από κάπου να «πιάσω» με τους σφιγκτήρες στην φάση του κολλήματος με το μανίκι 04. Φτερό Νο2 05. 06. «Τσακώνω» τα δύο φρεσκο-κομμένα φτερά και τα πιάνω με σφιγκτήρες το ένα δίπλα στο άλλο 07. Με αυτό τον τρόπο με λίμα ξύστρες και γυαλόχαρτο θα διορθώσω τις ατέλειες από τη κόψιμο με την σέγα. 08. Ανά τακτά διαστήματα ελέγχω την καθετότητα με μια γωινία (μην τρίβω τζάμπα) 09. Όταν είμαι σίγουρος ότι τα έχω φέρει εκεί που πρέπει τα αντιπαραθέτω με το μανίκι 10. Χρειάστηκαν μερικές μικροδιορθώσεις μικρότερες της τάξης του χιλιοστού για να είμαι άψογος. 11. Οπότε βάζω μπρος τα μετρήματα για να τοποθετήσω τα «πίσω καπάκια» ελιάς. 12. Μέτρημα, 13. Ξαναμέτρημα... 14. ξανα μανά μέτρημα... 15. Και πάει λέγοντας 16. Καταλαβαίνετε 17. Μετά από μισό απόγευμα με γωνίες, χαράκια, παχύμετρα αρχίζω το κόψιμο της κοιλότητας των ηλεκτρονικών. Η κοψιά γίνεται ως εξής. Μετα τους υπολογισμούς (d'uh) με ένα τρυπανάκι 4mm κάνω τέσσερις τρύπες οδηγούς. Χονδρικά οι τρύπες ανταποκρίνονται στις τέσσερις πλευρές του ορθογωνίου που πρέπει να αφαιρεθεί. Μετά με ένα τρυπάνι φτερού* 13mm κάνω δυο τρύπες στις δυο αντικριστές γωνίες. Ο λόγος είναι για να χωρέσει το πριονάκι της σέγας για να μπορέσω να κόψω. Εδω να κάνω μια σημείωση και να αναφέρω στους εν δυνάμει DIYers πως το καπάκι που θα κολληθεί στην πάνω πλευρά είναι 5mm, δηλαδή η ιδανική διάσταση για τα ποτενσιόμετρα. Σε περίπτωση που το καπάκι είναι λιγότερο των 5mm (ή δεν υπάρχει καπάκι) το ρουτάρισμα της κοιλότητας είναι μονόδρομος. *Το τρυπάνι φτερού είναι γνωστό και ώς τρυπάνι πεταλούδα 18. Η κοιλότητα χωρίς περαιτέρω επεξεργασία 19. 20.Αρκετός ιδρώτας και πάλι 21.Εδω με ένα κυλινδρικό αντικείμενο (στην περίπτωση μου ένα άδειο μπουκάλι κολόνιας) αρχίζω σιγά-σιγά να στρογγυλεύω τις δύο πλευρές 22. Περισσότερη δουλειά στο στογγύλευμα της κοιλότητας 23. Κοντινό Lost In Hatredlost In Hatred Ioannis Fidelis -INDEX Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
fidelis Δημοσιευμένο 18 Ιουλίου 2014 OP Share Δημοσιευμένο 18 Ιουλίου 2014 Σειρά έχει το τρύπημα του input jack cavity 01. Υπολογισμός θέσης, γωνίας, κτλ, κτλ 02. Αντιπαράθεση με το υπάρχων hardware (στην περίπτωση μου strat input jacj plate) 03. Τρύπημα με οδηγό 3mm και μετά με το τρυπάνι φτερού* επίθεση υπό γωνία 04. Work in progress 1 05. Work in progress 2 06. Work in progress 3 07. Work in progress 4 (Επί το έργο) 08. Κάθετο τρύπημα ως προς την κοιλότητα του input jack 09. Κοντινό. 10. Πιο κοντινό 11. «Ταίριασμα» του harware με την κοιλότητα μια ακόμα φορά, μην κλαίμε αργότερα 12. Αφού βεβαιωθώ πως το hardware έχει αρκετό «αέρα» τρυπάω με τρυπάνι φτερού 13mm κάθετα στο σώμα προς την κοιλότητα. Θα χρησιμοποιήσω αυτή την τρύπα σαν οδηγό για το ρουτάρισμα του καναλιού που θα καταλήγει στο μαγνήτη του «καβαλάρη» (bridge) για να περάσω αργότερα τα καλώδια μέχρι την κοιλότητα των ηλεκτρονικών. Σημειωτέον το input jack είναι στο πάνω φτερό και δεν υπάρχει άλλη πρόσβαση προς την κοιλότητα των ηλεκτρονικών. Lost In Hatredlost In Hatred Ioannis Fidelis -INDEX Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
tsionsen Δημοσιευμένο 19 Ιουλίου 2014 Share Δημοσιευμένο 19 Ιουλίου 2014 Ολα πανε σουπερ ρε μαν.....ειμαι βεβαιος οτι θα τα σπαει η κιθαρα......εκκρεμει ο καφες σπιτι σου σε καποια φαση να την καμαρωσω απο κοντα.....ορμα Τζον!!! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
fidelis Δημοσιευμένο 19 Ιουλίου 2014 OP Share Δημοσιευμένο 19 Ιουλίου 2014 Ορμάω... 01. Αντιπαραθέτω τα κομμάτια του σώματος και ελέγχω για τυχόν αποκλείσεις 02. Όλα φαίνονται σε τάξη 03. Άρα κολλάμε 04. Εφαρμογή της κόλλας στο καπάκι 05. ...και κόλλημα 06. Lost In Hatredlost In Hatred Ioannis Fidelis -INDEX Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
fidelis Δημοσιευμένο 19 Ιουλίου 2014 OP Share Δημοσιευμένο 19 Ιουλίου 2014 Έτοιμο το αριστερό, σειρά έχει το δεξί φτερό και το καπάκι του. Εδώ δυστυχώς παρασύρθηκα από τη δουλειά και δεν τράβηξα φωτογραφίες για την διαδικασία της κοπής που «καλύμματος» για την κοιλότητα των ηλεκτρονικών. Από τα κομμάτια της φύρας της ελιάς διάλεξα εκείνο το κομμάτι που τα νερά του συμβάδιζαν με αυτά του καπακιού. Το οπτικό ταίριασμα δεν είναι τέλειο αλλά δεν είναι παράταιρο. Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω το κομμάτι που αφαίρεσα, αλλά δεν μπόρεσα να το σώσω γιατί χρειάστηκε να τρυπήσω (13 mm) για να περάσει το μαχαίρι της σέγας. Μια υποσημείωση, στο αρχικό σχέδιο τα «καλύμματα/covers» ήταν να γίνουν από μαύρο ανοδιομένο αλουμίνιο που δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν να βρω. 'Η καλύτερα βρήκα αλλά δεν μπορώ να δικαιολογήσω ένα πενηντάρικο για καπάκια που πολύ πιθανόν, τα μισά εξ' αυτών, να μην είναι «φορεμένα». Η Ελιά μου φάνηκε πιο ταιριαστή, αισθητικά, πρακτικά αλλά και οικονομικά. Ειδικά όταν μου ήρθε φλασιά να φιλετάρω το κάλυμμα με έβενο, κάτι που τελικά έπραξα, νομίζω πως το αποτέλεσμα απογειώθηκε. 01. Το πίσω καπάκι με το κάλυμμα φορεμένο 02. Το καπάκι με το κάλυμμα αφόρετο :P 03. Προετοιμασία του καλύμματος για το φιλετάρισμα 04. 05. Dry fitting του φιλέτου στο κάλυμμα. Ο τρόπος που χρησιμοποίησα για την καμπύλωση του φιλέτου διαφέρει από αυτό που χρησιμοποίησα στην κεφαλή. Πρώτα-πρώτα το πάχος του φιλέτου δεν ξεπερνά το χιλιοστό και ο λόγος είναι η εύθραυστη φύση του έβενου. Αφού εμποτίσω το φιλετάκι σε ένα ποτήρι με ζεστό νερό το «πιάνω» πάνω στο κάλυμμα με χαρτοταινία. Χρησιμοποιώντας ένα πιστολάκι μαλλιών το θερμαίνω και σιγά-σιγά του δίνω την επιθυμητή καμπύλη. 06. Ξάνα κόλλημα με χαροταινία, πιστολάκι, καμπύλωση 07. Το φιλέτο αποδεσμευμένο από τις χαρτοταινίες 08. Κόλλημα με super-glue 09. Καθάρισμα της περίσσιας κόλλας, κόψιμο του φιλέτο στο σωστό ύψος και γυαλοχαρτιάρισμα 10. 11. Ταίριασμα στο καπάκι Αυτά μέχρι στιγμής, έχω βάλει το καπάκι για κόλλημα στο φτερό και περιμένω να στεγνώσει η κόλλα. Αν προλάβω ως το απόγευμα μπορεί να ανεβάσω φωτο. Lost In Hatredlost In Hatred Ioannis Fidelis -INDEX Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
theoctapus Δημοσιευμένο 19 Ιουλίου 2014 Share Δημοσιευμένο 19 Ιουλίου 2014 Είσαι πολύ μερακλής ρε φίλε. Φιλέτο έβενου στο καπάκι των ηλεκτρονικών το οποίο είναι από ξύλο ελιάς :o. Χαλαρά απ' τα πιο εξωτικά specs σε κιθάρα. Είσαι ένας μικρός θεούλης. ;D Ο Αριστοτέλης γίνεται κτήμα του Γερμανού που τον μελετά, όχι του Έλληνα που τον αγνοεί Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
geodimitri Δημοσιευμένο 19 Ιουλίου 2014 Share Δημοσιευμένο 19 Ιουλίου 2014 Είσαι πολύ μερακλής ρε φίλε. Φιλέτο έβενου στο καπάκι των ηλεκτρονικών το οποίο είναι από ξύλο ελιάς :o. Χαλαρά απ' τα πιο εξωτικά specs σε κιθάρα. Είσαι ένας μικρός θεούλης. ;D +1000 Ξανά-μπράβο από μένα! :) Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
fidelis Δημοσιευμένο 19 Ιουλίου 2014 OP Share Δημοσιευμένο 19 Ιουλίου 2014 @theoctapus xαχαχα, εγώ είμαι ο μικρός βούδας ;D @geodimitri Ευχαριστώ :) Οι φωτό του σώματος με τα κολλημένα πίσω καπάκια 01. 02. 03. Lost In Hatredlost In Hatred Ioannis Fidelis -INDEX Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
fidelis Δημοσιευμένο 26 Ιουλίου 2014 OP Share Δημοσιευμένο 26 Ιουλίου 2014 Γεια χαρά νοϊζάδες, ένα ακόμα Σάββατο μακριά από την πολυπόθητη παραλία με φέρνει πιο κοντά στην πολυπόθητη ολοκλήρωση της κιθάρας. Πρώτο βήμα ήταν κολλήσω δύο μικρά «αυτάκια» στο τελείωμα/κώλο του μανικιού γιατί ήμουν περίπου 1 εκατοστό πιο κοντός. Σε αυτό το κομμάτι δεν έχω φωτογραφικό υλικό γιατί θεώρησα πως είναι κάτι το οποίο δεν έχει ενδιαφέρον σαν διαδικασία. Για τα «πρακτικά» να πω ότι αφού έκοψα την φίρα από τον έβενο στις διαστάσεις που χρειαζόμουν τα κόλλησα με super glue, για σφιγκτήρες χρησιμοποίησα απλή χαρτοταινία. Η προσθήκη είναι σε τέτοιο σημείο που δεν παίζει ρόλο στην σταθερότητα του οργάνου, είναι απλά εκεί για να γεμίσει ένα κενό καθαρά για αισθητικούς λόγους. Τέσπα προχωράω στα πιο ουσιώδη.... Δεύτερο βήμα ήταν να μετρήσω ακριβώς το ύψος του σώματος* (χωρίς το καπάκι) και να αφαιρέσω το αντίστοιχο κομμάτι από το μανίκι. (Δεν αναφέρω καν ότι οι μετρήσεις με πήραν καμμιά ώρα, το θεωρώ αυτονόητο, γι' αυτό και δεν παραθέτω φωτο) Σε αυτό το βήμα χρησιμοποίησα ένα αυτοσχέδιο jig και το πιστό μου ρουτερ. Το jig είναι πρωτόγονο και αποτελείται από τρία κομμάτια ξύλου. Δύο ισόπαχα που πιάνονται εκατέρωθεν του μανικιού και χρησιμοποιούνται ως «πλατφόρμα για να «περπατήσω» πάνω τους το ρούτερ, και ένα τρίτο που λειτουργεί ως στοπ για να ξέρω μέχρι σε πιο σημείο χρειάζεται να ρουτάρω. Εδω να αναφέρω πως άφησα ένα κενό περίπου 2 εκατοστά από το στοπ για λόγους ασφαλείας. Το υπόλοιπο κομμάτι καθώς και το σχηματισμό του tapering του λαιμού, το «έφαγα» με πριόνι, καλέμια και γυαλόχαρτο. *Και τα δύο κομμάτια του σώματος ρουτάριστηκαν και γυαλοχαρτιαρίστηκαν με ακρίβεια. 01. Οι μετρήσεις και τα «μαρκαρίσματα» πάνω στο μανίκι 02. Τα «αυτάκια» που σας έλεγα 03. Το αυτοσχέδιο jig για το ρουτάρισμα 04. 05. Επι το έργον 06. 07. Το αποτέλεσμα μετά την χρήση του ρούτερ 08. Το συμμάζεμα με εργαλεία χειρός 09. 10. Λεπτομέρειες (δουλειά με καλέμι, γυαλόχαρτο κτλ.) 11. Δουλεύντας το tappering 12. 13. Πρόβα τζενεράλε για το ταίριασμα των επιμέρους κομματιών 14. Γκρο πλαν 15. Όλα πήγαν όπως τα υπολόγισα :) 16. 17. Συνολική εικόνα Lost In Hatredlost In Hatred Ioannis Fidelis -INDEX Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
fidelis Δημοσιευμένο 26 Ιουλίου 2014 OP Share Δημοσιευμένο 26 Ιουλίου 2014 Περνάω στο κομμάτι που αφορά την προετοιμασία του σώματος για κόλλημα με το μανίκι. Επειδή οι σφιγκτήρες που έχω στην διάθεση μου είναι συγκεκριμένου μήκους, χρειάστηκε να κόψω κάποια τμήματα των κομματιών του σώματος έτσι ώστε να μπορέσω να έχω ένα καλό κόλλημα. Με λίγα λόγια δημιούργησα τρία «σκαλοπάτια» για να μπορέσω να τα πιάσω με τα εργαλεία που διαθέτω. 01. Ετοιμασία για την δημιουργία του 1ου σκαλοπατιού στο δεξί «φτερό» 02. Ήταν μια διαδικασία χωρίς πολλές μετρήσεις και ακρίβεια. Ήθελα ουσιαστικά παράλληλες επιφάνειες για να μπορέσω να πιάσω με τους σφιγκτήρες. Οπότε μαρκάρω χονδρικά τα κομμάτια που θέλω να αφαιρέσω και αρπάζω τη σέγα. 03. Αυτό ήταν το ζητούμενο 04. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται καρμπόν και στο αριστερό «φτερό» 05. Μετά το πέρας της διαδικασίας αρχίζω σιγά-σιγά να ταιριάζω το κομμάτια μεταξύ τους 06. Αφού βεβαιωθώ πως όλα είναι ακριβώς όπως τα χρειάζομαι προχωράω στο κόλλημα 07. Μπροστινή όψη 08. 09. 10. Κοντινό 11. Πίσω όψη 12. 13. Αυτά τα καλούδια μέχρι τώρα... Θα την αφήσω στην ησυχία της για 24 ώρες μέχρι ότου να στεγνώσει η κόλλα για τα καλά και μετά ακολουθεί το ρουτάρισμα των καναλιών για τα καλώδια και φυσικά το κόλλημα το καπακιού. Lost In Hatredlost In Hatred Ioannis Fidelis -INDEX Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργήστε λογαριασμό
Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Σύνδεση