Προς το περιεχόμενο

Χαβανέζικη Κιθάρα με την ακουστική σας κιθάρα

STEFANOS604

Προτεινόμενες αναρτήσεις

...Ρομαντικά τραγούδια για έρωτες, ασβεστωμένες αυλές, βαρκάδες,  καντάδες σε στενά δρομάκια …..Ένα κατατοπιστικό άρθρο που ίσως σας κάνει να μετατρέψετε με λίγα ευρώ την ακουστική σας κιθάρα σε χαβάγια , αλλά και αν δεν ενδιαφέρεστε ακούστε τους τελευταίους Έλληνες παίχτες χαβάγιας πολλούς Χαβανέζους αλλά δείτε και τα πολλά εναλλακτικά κουρδίσματα της . ΕΔΩ το πολυσέλιδο άρθρο:

http://musiciandata.blogspot.gr/2014/02/blog-post_17.html

Δείτε τη μετατροπή και επαναφορά της ακουστικής:

Η προσφορά με μεράκι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Διατηρώ κι εγώ σχέσεις με τη Χαβάη και γράφω οδηγούς εκμάθησης εις την χαβάγια, μόνο που εντοπίζω τη διδασκαλία μου εις την Deep- purplική σχολή διδάσκαλος της οποίας ήτο ο Βλάκμουρ, γνωστός Έλλην κιθαρίστας που έκανε καριέρα εις του εξουτερικόν λαίμαι . Σε open g  το λεπόν με 13άρες χορδές και πουλί πάθος για τέχνη και τη διάδοσή της λαίμαι

https://www.youtube.com/watch?v=m7P186Y1Aic

Είχα ένα θεματάκι με το μετρονόμο βέβαια, ήτο τσιπουρομένος.

Τεχνικά τώρα, πρόσφατα ρύθμισα του σεταπ στην ελεκτρική και την ακουστική ώστε, να έχω το 13αρι σετ, στις 5χορδες, αλλά χωρίς τη χρήση του καντινιού, δλδ βάζω τις E-A-D-G-B στις θέσεις 5-4-3-2-1 και ο ήχος είναι σούπερ.

Όχι δεν έχω σηκώσει τις χορδές στο μισό πόντο, γιατί αν χρειαστεί να παίξω κανά ριφάκι με το χέρι, ή κανά ακόρντο θα μοιάζει αδύνατο  ;D

Μαθήματα παραδίδω κάθε Κυριακή στην ενορία της γειτονιάς μου αφιλοκερδώς .

Ευχαριστώ  ;D ;D ;D

No one wants an alien

Ρε συ φίλος...είσαι σοβαρός; ;D Κιθάρα με νεκροκεφαλές έχεις; ;D ;D

ΟυδείΘ τέλειος φίλως, διατί να το κρύψωμεν άλλωΘτε, είμεθα θατανιΘταί  ;D ;D ;D

No one wants an alien

.....Διατηρώ κι εγώ σχέσεις με τη Χαβάη και γράφω οδηγούς εκμάθησης εις την χαβάγια, μόνο που εντοπίζω τη διδασκαλία μου εις την Deep- purplική σχολή διδάσκαλος της οποίας ήτο ο Βλάκμουρ, γνωστός Έλλην κιθαρίστας που έκανε καριέρα εις του εξουτερικόν λαίμαι .

Όχι δεν έχω σηκώσει τις χορδές στο μισό πόντο, γιατί αν χρειαστεί να παίξω κανά ριφάκι με το χέρι, ή κανά ακόρντο θα μοιάζει αδύνατο  ;D

Μαθήματα παραδίδω κάθε Κυριακή στην ενορία της γειτονιάς μου αφιλοκερδώς .

Ευχαριστώ  ;D ;D ;D

Ο όρος Slide  αναφέρεται στην ολίσθηση που κάνει τον κυλινδράκι ή ολισθητήρας - λέγεται και "tone bar"- στις χορδές και αλλάζει τον τόνο αντί με το πάτημα με τα δάκτυλα στα τάστα.

Αυτό που δείχνεις δεν είναι χαβάγια αλλά Slide Guitar

Η διαφορά της slide κιθάρας από τη χαβάγια είναι :

• Οι μεγαλύτερες διατομές χορδών και μεγαλύτερο τέντωμα χορδών στις έτοιμες χαβάγιες δίνουν καλύτερο sustain απ’ ότι στις slide κιθάρες.

• Σε μια slide κιθάρα , ο κιθαρίστας χρησιμοποιεί και τα υπόλοιπα δάκτυλα του για να παίξει τις νότες ενώ στη χαβάγια χρησιμοποιεί αποκλειστικά το tone bar.

• η χαβάγια παίζεται σε διαφορετικό κούρδισμα από το standard (EADGBE) ενώ η slide κιθάρα παίζεται και με το standard κούρδισμα.

Η προσφορά με μεράκι

Ο όρος Slide  αναφέρεται στην ολίσθηση που κάνει τον κυλινδράκι ή ολισθητήρας - λέγεται και "tone bar"- στις χορδές και αλλάζει τον τόνο αντί με το πάτημα με τα δάκτυλα στα τάστα.

Αυτό που δείχνεις δεν είναι χαβάγια αλλά Slide Guitar

Η διαφορά της slide κιθάρας από τη χαβάγια είναι :

• Οι μεγαλύτερες διατομές χορδών και μεγαλύτερο τέντωμα χορδών στις έτοιμες χαβάγιες δίνουν καλύτερο sustain απ’ ότι στις slide κιθάρες.

• Σε μια slide κιθάρα , ο κιθαρίστας χρησιμοποιεί και τα υπόλοιπα δάκτυλα του για να παίξει τις νότες ενώ στη χαβάγια χρησιμοποιεί αποκλειστικά το tone bar.

• η χαβάγια παίζεται σε διαφορετικό κούρδισμα από το standard (EADGBE) ενώ η slide κιθάρα παίζεται και με το standard κούρδισμα.

Στέφανε αν κατάλαβες καλά το οβίνδεό μου και το σχόλιο ήταν ειρωνικό . Ασφαλώς και δεν είμαι δάσκαλος, ούτε κάνω ιντερνετικά μαθήματα.Επίσης σε διαβεβαιώ, πως δεν έχω παίξει με τους αδελφούς Κατσάμπα, οι οποίοι ήξεραν καντάρια  καλύτερη κιθάρα από μένα. Επί του πρακτέου, έγραψες ένα οβίνδεο, παρόμοιας αξίας με το δικό μου, που είναι κωμικό, περί χαβάγιας και συναφών κουρδιμάτων και τρόπου παιξίματος. .

Προσωπικά αφτό είδα και δεν έχω κανέναν άλλο λόγο να κάθομαι να διαφωνώ μαζί σου, ή να συμφωνώ.

Η διάθεσή μου είναι ασφαλώς περιπαικτική, αλλά με κανένα τρόπο, δεν θέλω να την εκλάβεις ως προσβλητική.

Βρίσκομαι σε δίαιτα με πεσμένα μούρα, ίνα μου ανέβουν τα τσάκρα, που τελευταίως τα βρήκε ο γιατρός μου πεσμένα. Αν εσύ πιστεύεις πως θα διδάξεις χαβάγια, σλάιντ κλπ, καλώς να ορίσεις κι εμένα δεν μου πέφτει κανένας λόγος καθότι άσχετος με τη μουσική..........και το τελευταίο το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια και επίγνωση. 

No one wants an alien

Στέφανε αν κατάλαβες καλά το οβίνδεό μου και το σχόλιο ήταν ειρωνικό . Ασφαλώς και δεν είμαι δάσκαλος, ούτε κάνω ιντερνετικά μαθήματα.Επίσης σε διαβεβαιώ, πως δεν έχω παίξει με τους αδελφούς Κατσάμπα, οι οποίοι ήξεραν καντάρια  καλύτερη κιθάρα από μένα. Επί του πρακτέου, έγραψες ένα οβίνδεο, παρόμοιας αξίας με το δικό μου, που είναι κωμικό, περί χαβάγιας και συναφών κουρδιμάτων και τρόπου παιξίματος. .

Προσωπικά αφτό είδα και δεν έχω κανέναν άλλο λόγο να κάθομαι να διαφωνώ μαζί σου, ή να συμφωνώ.

Η διάθεσή μου είναι ασφαλώς περιπαικτική, αλλά με κανένα τρόπο, δεν θέλω να την εκλάβεις ως προσβλητική.

Βρίσκομαι σε δίαιτα με πεσμένα μούρα, ίνα μου ανέβουν τα τσάκρα, που τελευταίως τα βρήκε ο γιατρός μου πεσμένα. Αν εσύ πιστεύεις πως θα διδάξεις χαβάγια, σλάιντ κλπ, καλώς να ορίσεις κι εμένα δεν μου πέφτει κανένας λόγος καθότι άσχετος με τη μουσική..........και το τελευταίο το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια και επίγνωση. 

Κανονικά σ’ ένα τέτοιο ειρωνικό/προσβλητικό σχόλιο θα άρμοζε εκ μέρους μου σιωπή προς περιφρόνηση σου. Όμως ( αν και ΗΘΕΛΗΜΕΝΑ παραπληροφόρησες εμφανιζόμενος σαν δάσκαλος , τουλάχιστον όσους μας επισκέφτηκαν μέχρι τότε) με τη άγνοια σου επί του συγκεκριμένου θέματος , για όσους μας επισκέφτηκαν μετέπειτα , έδωσες τη δυνατότητα (αν δεν το ήξεραν – έστω το έμαθες εσύ) να μάθουν ότι χαβάγια και Slide κιθάρα  είναι κάτι το διαφορετικό και εδώ είναι που συνέβαλες ουσιαστικά.

Τώρα μερικές διευκρινήσεις  επί του θέματος:

Με το παρόν άρθρο δεν διδάσκω χαβάγια απλά διδάσκω το πώς να μετατρέψεις την ακουστική σου κιθάρα σε χαβάγια (και μάλιστα την άχρηστη σκευρωμένη σου ακουστική , αν έχεις..).

Το κόστος του εξαρτήματος ανύψωσης χορδών (guitar extension nut ) είναι 4 $ (και τα ταχυδρομικά από ΗΠΑ 35 $). Θα μπορέσεις όμως , αν ‘’πιάνουν’’ τα χέρια σου να φτιάξεις μόνος κάποιο παρόμοιο εξάρτημα….

Αν έχεις δει το video μου (και όχι οβίνδεό μου , όπως το λες) θα διαπιστώσεις παίζω ακριβώς μόλις παρέλαβα και εγκατέστησα το extension nut – και μέχρι στιγμής έχω κάνει πρόοδο με αρκετό ρεπερτόριο και αν δω ότι αξίζει να δημοσιεύσω το παίξιμο μου θα το κάνω (τότε θα είναι διδασκαλία ενώ τώρα στο άρθρο απλά αναφέρω και δείχνω 10δες Έλληνες και Χαβανέζους παίχτες χαβάγια απ’ τους οποίους μπορείς να πάρεις το σωστό ερέθισμα για την εκμάθηση της).

Εγώ έχω ακούσματα (μου ‘χει μείνει ανάμνηση την 10ετία του 70 στου ‘’ΛΕΒΕΝΤΗ’’στα Τέμπη που σταματούσε το λεωφορείο Αθηνών-Θες/νίκης να παίζει ο Ζοζέφ Κορίνθιος και άλλοι…)

Πιστεύω ακόμα και σήμερα , στην εποχή της κρίσης για κιθαρίστες μουσικούς, ένα σχήμα σ’ ένα ταβερνάκι αν αφιέρωνε και ένα τέταρτο για παίξιμο κιθάρας και χαβάγιας θα προσέλκυε ηλικιωμένο κόσμο, όπως συμβαίνει και σε κάθε ρετρό… (τραγούδια όπως ‘’Μαγιοπούλα’’ , ‘’Το ακορντεόν’’ , , ‘’Κόκκινο γαρύφαλλο’’ ….παίζονται πολύ εύκολα)

Η εκμάθηση της είναι πολύ πιο εύκολη απ’ ότι η κιθάρα καθώς – όπως και στη φυσαρμόνικα – κάθε κούρδισμα απαιτεί (δεν γίνεται διαφορετικά) 3 μόνο ακόρντα  (πχ στο κούρδισμα D  τα ακόρντα D – G – A). To μόνο που απαιτεί εξάσκηση είναι οι δακτυλισμοί του δεξιού χεριού με τα ‘’φορητά νύχια- finger picks’’.

Ευχαριστώ λοιπόν για το ειρωνικό/προσβλητικό σχόλιο σου απλά σε σένα επιστρέφεται μπούμερανγκ πολλαπλασιασμένη η ειρωνεία . Εύχομαι να αλλάξεις φραστική συμπεριφορά ειδικά αν είσαι νέος και να σέβεσαι φραστικά κάποιον τουλάχιστον απ’ τις πολλές εργατώρες που αφιέρωσε για να σ' ενημερώσει , έστω εγκυκλοπαιδικά.

Δεκτό και επιθυμητό οποιοδήποτε , συγκεκριμένο όμως αρνητικό επί του θέματος σχόλιο .

Να θυμάσαι ότι είναι εύκολο να κατηγορείς και να είσαι αρνητικός αλλά δύσκολο να συμβάλεις. Αν αποκόμισες έστω και εγκυκλοπαιδικές γνώσεις επί του θέματος,  χαλάλι.

Ο σεβασμός προς τον συνομιλητή είναι πιο σημαντικός από την επιχειρηματολογία. Ο πρώτος δημιουργεί διαλεκτικό πνεύμα, η δεύτερη το τρέφει.

Θα περιμένω όμως και θα χαρώ να εντοπίσεις τυχόν  λάθη και κωμικότητες . Τότε μόνο θα είσαι χρήσιμος. Οι ''κραυγές'' και τα ''συνθήματα'' ποτέ δεν έφεραν θετικά αποτελέσματα σ' οποιαδήποτε δραστηριότητα μας.

Σου εύχομαι καλή υγεία αλλά αλλαγή φραστικής  νοοτροπίας.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Η προσφορά με μεράκι

Στέφανε σου προτείνω ανεπιφύλακτα να τους αγνοήσεις παντελώς και να συνεχίσεις να μοιράζεις (αφιλοκερδώς παρακαλώ να τονίσω) τις γνώσεις σου, που τόσο χρειαζόμαστε στην εποχή που ζούμε.

Εξάλλου όλοι αυτοί εκεί, συνήθως είναι αργόσχολα παιδάκια που στο άνθος της ανεργίας τους προσπαθούν να σκοτώσουν το χρόνο τους και το ηθικό ανθρώπων που τέλος πάντων έχουν κάτι να πουν και να προσφέρουν.

Συνέχισε.

Δεν έχουν θόρυβο οι μαγνήτες.

Απλά γκρινιάζουν όταν δεν παίζουν.

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου