Προς το περιεχόμενο

Χορδές 80/20 bronze: δοκιμές & συμπεράσματα

Earendil

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ο Νίκος Ασημένιος (Silver Guitars) ήταν αμετακίνητος. "Κράτα τες καβάτζα για ώρα ανάγκης. Bronze θα βάλουμε και θα με θυμηθείς". Εγώ κρατούσα ένα 12άρι set phosphor bronze γνωστής εταιρείας, εκείνος ένα 12άρι set Ernie Ball Earthwood.

"Πάρ'το πάνω σου" απάντησα. Με έχουν απασχολήσει μπόλικα κιθαριστικά what ifs εδώ και χρόνια αλλά το υλικό κατασκευής των χορδών περιέργως δεν ήταν ανάμεσά τους, οπότε δεν είχα άποψη. Εδώ δεν είχα καν ακουστική κιθάρα δέκα μέρες νωρίτερα απ' τη συζήτηση αυτή, οπότε...

Για τη δική μου κιθάρα, με τα δικά μου χέρια και στα δικά μου αυτιά, ο Νίκος είχε δίκιο. Δυο - τρεις παρεμβολές σετακίων phosphor bronze ανάμεσα σε set 80/20 bronze με έπεισαν οριστικά. Κι αφού οι ΕΒ τα πήγαν μια χαρά, αποφάσισα στον ένα χρόνο που μεσολάβησε από τότε μέχρι τώρα να ρίξω μια χεριά σε όσα set μου γυαλίσουν, καθώς είχα συνέχεια στο μυαλό μου το συναφές thread - στολίδι.

Η κιθάρα είναι η Ibanez AC3000 και από πάνω της πέρασαν τον τελευταίο χρόνο τα παρακάτω set χορδών (σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε 12άρες και 80/20 bronze):

I) Ernie Ball Earthwood 2003

II) Rotosound Tru Bronze 12

III) Jim Dunlop 80/20 Light

IV) D'Addario EJ11

V) Gibson Masterbuild Premium Lights

Coated sets (a la Elixir) απουσιάζουν από το παρόν κατεβατό :P γιατί δεν είμαι αρκετά καλός κιθαρίστας ώστε να δικαιολογήσω την επένδυση. ;D

Σοβαρά, δε ξέρω τί παραπάνω μπορεί να προσφέρουν σε ήχο. Το θέμα της διάρκειας δε με απασχολεί ιδιαίτερα, και οι τιμές δε με βοηθούν να ενδιαφερθώ. :)

Συνοπτικά τα συμπεράσματά μου:

Ι) Οι Ernie Ball ήταν που πήραν και τις περισσότερες ευκαιρίες. Είναι ένα πολύ ισορροπημένο set, πλούσιο, και σε προστατευτική συσκευασία. No brainer που λένε και στο Idaho.

ΙΙ) Οι Rotos Tru Bronze ήταν αποκάλυψη. Αντικατέστησαν ένα set D'Addario Phosphor Bronze με λιγοστή χρήση (δηλαδή οι χορδές ήταν και με το παραπάνω "αποδεκτές" ακόμα, έστω για τα δικά μου χαμηλούτσικα standards) και η κιθάρα...ξαναξεδιπλώθηκε. Θρασύς φωνακλάδικος ήχος, εκπληκτικό string seperation.

Αν προσφέρονταν σε αεροστεγή συσκευασία το θέμα θα έκλεινε οριστικά σκεφτόμουν, και τότε έριξα άδεια στη Rotosound και έπιασα γεμάτα. Μου απάντησαν Yes, we are moving to a special sealed foil back with an anti moisture gel tab enclosed [...].

Ναι ρε Θεέ, υπάρχεις. Αρκεί να τις βρούμε σε πακέτο...

ΙΙΙ) Οι Jim Dunlop είναι επίσης θαυμάσιες χορδές και με "κλειστό" πακετάρισμα. Δε θα σε ψαρώσουν με το πρώτο ντρουν, αλλά θα αργήσουν πολύ να ψοφήσουν (εγώ τις άλλαξα ενώ ήταν απολύτως χρησιμοποιήσιμες). Σε θέμα διάρκειας θα έλεγα ότι κέρδισαν, έστω στα σημεία - αν και είπα ήδη πως δε με απασχολεί η διάρκεια.

IV) Ωραίες και οι D'Αddario. Ένα αξιοπρεπέστατο σετάκι παντός καιρού και ηχητικά θα το χαρακτήριζα δίδυμο αδερφάκι των ΕΒ (οπότε και υποψήφιο για μελλοντικό "γάμο"). Και η συσκευασία είναι η γνωστή "κλειστή".

V) Και οι Gibson Masterbuilt Premium Lights είναι μια αξιόπιστη επιλογή. Την ώρα που κάνω αυτό το edit το εν λόγω set έχει δοκιμαστεί εις διπλούν και περνάει κι αυτό την τάξη εύκολα. Δύσκολο να τις βρεις, ειδικά σε ποσότητα... κλασικά.

Εν τέλει δε ξέρω τί ακριβώς μπορούμε να συζητήσουμε  ;D ;D. Προσωπικό συμπέρασμα: Οι διαφορές ήταν μάλλον μικρές από μάρκα σε μάρκα, εμφανέστατες όμως από phosphor σε 80/20 - σε σημείο που το θέμα για μένα έληξε και δε θα ξαναασχοληθώ με phosphor bronze αν δεν είναι απόλυτη ανάγκη.

Κατά τ' άλλα, διαπιστώνω ξανά ότι είμαι βολεψάκιας: το γεγονός ότι οι "νικήτριες" Rotosound δε πολυκυκλοφορούν online σε πακέτο πακέτο πολλών set είναι μάλλον επαρκές handicap για να πάω σε κάτι πιο συνηθισμένο (και οικονομικό). Τί να γίνει, από Ernie Ball και D'addario βρωμάει ο τόπος - και σε τιμές άψογες. Από Gibson, Rotosound και Dunlop όχι. Και καλά η Gibson, μπορώ να καταλάβω γιατί δε τους πολυαπασχολεί το θέμα των "ψιλικών" (από χορδές μέχρι μαγνήτες). Από τη Roto όμως και ειδικά απ' τη Dunlop όμως θα περίμενα πιο πυκνό δίκτυο, ακόμα κι αν αυτό δε σημαίνει παρά περισσότερους eBay sellers - authorized dealers (και με πιο πιο πλήρες invertory).

Έχει κανένας άλλος ψειρίσει τα περί χορδών ακουστικής ή να το κοιτάξω; ;D Αν ναι, ποιά είναι τα συμπεράσματά σας; Προηγείται ως πιθανή αγορά το εύκολο να βρεις σετ ή αυτό που είναι καλύτερο για εσάς και δε πα' νά' ρχεται από την Ουαλία με τα πόδια; Κάτι άλλο που να αξίζει δοκιμή σε αυτή τη κατηγορία τιμής;

Επίσης (μεγάλο επίσης), γιατί άραγε οι 80/20 σπανίζουν στα μαγαζιά του κέντρου της Αθήνας, ειδικά όταν η τιμή τους είναι στα ίδια επίπεδα με τις phosphor bronze; Γιατί δε στοκάρονται; Εγώ μόνο στο Music Accessories βρίσκω (τις EB Earthwood τουλάχιστον).

Αν κάνετε κέφι το thread προσθέστε ελεύθερα σημεία για σχολιασμό εννοείται.

Το πσοτάριε αυτό συνετάχθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.  :-*

τασκερα απο βουτυρο οπως αποκαλουμε μερικη

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν έχω κάνει συνειδητά εμπεριστατωμένη έρευνα τα 4 τελευταία χρόνια που ασχολούμαι με τις ακουστικές και ούτε είμαι ''ο κιθαρίστας'', άσε που δεν παίζω με τις ώρες και βαριέμαι να αλλάζω χορδές συχνά. Μάλλον λοιπόν δεν είμαι ο κατάλληλος να μιλήσω και να προσφέρω σοβαρά στη κουβέντα :D

Χρησιμοποιώ 13άρες και στις ακουστικές μου και στις ηλεκτρικές και η αλήθεια είναι πως δυσκολεύομαι να βρω όχι μόνο ποικιλία, αλλά πολλές φορές και χορδές ότι νάναι ;D ;D ;D

Τα τελευταία 2 χρόνια στις ακουστικές μου, δείχνει να με έχουν βολέψει οι  Martin Marquis, δεν μπορώ να το εξηγήσω με σαφήνεια γιατί :D, αλλά έχοντας δοκιμάσει και τα άλλα μοντέλα της Μάρτιν καταλήγω στις  Marquis, όσο για τις Ernie δεν θέλω να τις βλέπω..................ίσως επειδή είναι και οι μόνες που πολυκυκλοφορούν.

Πρόσφατα βρήκα και τις περιβόητες coated Elixir, όμως προς ώρας προτίμησα να δοκιμάσω ένα άλλο μοντέλο της(δεν είμαι σπίτι και δεν θυμάμαι το μοντέλο) απ το οποίο δεν έμεινα ικανοποιημένος για τα λεφτά τους και τη ποιότητά τους σε σχέση με τις Μαρτιν.

Ακριβό σπορ πάντως οι χορδές γι αυτούς που αλλάζουν συχνά  ;D

No one wants an alien

martin 80\20 bronze..εδω και καιρο . ''φορα'' και ενα τετοιο σετ αν θες. παντως για τα δικα μου αυτια και χερια εχουν κατσει κουτι....αλλος εδω μεσα που τις χρησιμοποιει ?

Το έψαξα μέσα στο 2013 το θέμα των χορδών σε ακουστική, και κατέληξα κι εγώ να παρατήσω τις phosphor bronze για τις 80/20.

Αυτό σε μια dreadnought Seagull που είχα - και κατέληξα στις 12άρες D'Addario (EJ11).

Όταν την πούλησα και πήρα μια μικρότερη ακουστική, άντε ξανα-μανα έρευνα με δοκιμές διαφόρων υλικών, αλλά και με άλλα πάχη (13άρες, ή hybrid σετ).

Έχω καταλήξει εδώ και 6-7 αλλαγές στις Martin Flexible Core 80/20 Bronze (πάλι 12άρες) με μοναδικό κριτήριο τον ήχο. Δεν έχουν αεροστεγές φακελάκι, αλλά να πω την αλήθεια δεν έχω παρατηρήσει σημάδια διάβρωσης ή κάτι άλλο (όπως και σε άλλους τύπους Martin που δοκίμασα, επίσης χωρίς τέτοια συσκευασία)

Τις συγκεκριμένες δεν ξέρω αν τις βρίσκεις εύκολα στην Αθήνα, αλλά γενικά οι τιμές χορδών ακουστικής είναι φωτιά.. οπότε, ebay  :-\

Δεν εχω τεραστια εμειρία. ΦΟράω 12αρες, και εχω γυρισει απο adamas, d addario, fender και αλλες που δεν θυμαμαι. Μόλις έβαλα elixir ομως είδα τεραστια διαφορα στον ηχο. Πολύ πιο φυσικό ηχο ακουστικής.

Ισως παιζει ρόλο το οτι η ακουστική μου ειναι η ibanez ael20. Eνα σχετικά φτηνο οργανο (380 ευρω νομιζω) που λογικά εχει χαλια ξύλα. Εχει ομως αξιοπρεπη ηλεκτρικά οποτε με τις elixir ο ηχος μου ανεβηκε Level.

Φυσικά είδα τεραστια διαφορα και στη διαρκεια.

MUSIC IS MAGIC

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου