Προς το περιεχόμενο

δεν μπορω να παιξω με τα tube screamer μου πανω απ τη μεση

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Εγώ δεν έχω καταλάβει ακόμα γιατί να χρειαστεί να κατεβάσεις το volume (όταν ανεβάζεις το gain).Ας αφήσουμε στην άκρη τη περίπτωση που το έχεις μόνιμα ανοιχτό.Ρυθμίζεις το volume σε βαθμό που να ισορροπεί με το καθαρό σου.Μετα βάζεις το gain εκεί που θες.Στη περίπτωση που δε σε  καλύπτει σε εντάσεις δωματίου σημαίνει οτι δεν έχει αρκετό gain το πετάλι (που το συγκεκριμένο του jam όντως έχει πολύ λίγο gain).Το να κατεβάσεις/ανεβάσεις παραπάνω το volume δεν έχει νόημα.Υπάρχουν και πετάλια όπως είπε και ο Έκτορας που με κάποιο κουμπάκι (πχ κομπρέσορας, βλέπε super crunch box) μπορεί να χρειαστεί να ανεβάσεις το volume ψηλότερα απο το 11-12 o'clock αλλά αυτό είναι για άλλους λόγους.Στη συντριπτική πλειοψηφία πάντως και σε αυτά που έχουν τις κλασσικές ρυθμίσεις οπως τα tubescreamer style στο 10-11 είναι η χρυσή τομή για το volume.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

απ οτι καταλαβα πανω απ το 12 δεν το βαζει κανεις...οποτε οκ....

Kάτσε γιατί βυθιζόμαστε ακόμη περισσότερο στην σύγχυση: ποιος είπε ότι πάνω από το 12 δεν το βάζει κανείς? Σχεδόν όλο το range είναι χρήσιμο, αναλόγως με το τι θες να πετύχεις. Είναι πολύ απλά και βασικά τα πράγματα (κι ένας od/dist maniac τα γνωρίζει πολύ καλά): οποιοδήποτε "βρωμοπέταλο" μπορείς να το ρυθμίσεις είτε

(1) να έχει την ίδια ένταση με το πετάλι απενεργοποιημένο (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ του δικού του clipping, ή λανθασμένα στην κιθαριστική lingo "gain", όπως το γνωρίζουν οι περισσότεροι), είτε

(2) μικρότερη (για διάφορους λόγους αναλόγως με το τι θες να πετύχεις στο κομμάτι σου, πχ. κάποιο ήσυχο intro), είτε

(3) μεγαλύτερη (εκεί θα πουσάρει λίγο ή πολύ το front end του ενισχυτή σου).

Από κει και πέρα η θέση των διακοπτών είναι σχετική αναφορικά με την τελική ένταση που θες να πετύχεις, με το gain (την ποσότητα του overdrive) να προσθέτει και ένταση όσο το αυξάνεις. Και το τι ακούγεται "χάλια" μου ξαναφαίνεται πως είναι υποκειμενική σου θεώρηση και όχι ελάττωμα του πεταλιού. Αλλά αν δεν ανεβάσεις κανένα βιντεάκι με το πετάλι on και off, αποκλείεται να καταλάβω τι ακριβώς εννοείς.

Fear no more the heat o' the sun

Nor the furious winter's rages

Η ένταση που προσθέτει το gain είναι αμελητέα γιαυτό γράφω οτι δεν ανεβάζει το volume.Απο κλειστό στο τέρμα είναι λιγότερο απο το 10% της ''κλίμακας'' του volume.Σε νορμάλ πλαίσια κανείς δε το χρησιμοποιεί μία στο μηδέν και μία στο τέρμα.Συνήθως παίζει απο 9 εως 14 o'clock (αλλιώς παίρνεις πετάλι με λιγότερο ή με περισσότερο) και εκεί πιο πολύ συχνοτική είναι η διαφορά παρά έντασης.Όπως θα συνέβαινε και με το tone απο κλειστό-τέρμα.Αυτό δε σημαίνει οτι ανεβάζεις gain και κατεβάζεις volume οπως γράφει ο φίλος στο πρώτο post γιατί δεν είναι αναλογικά μεταξύ τους εκτός απο ακραίες περιπτώσεις.

Εμένα σε όσα overdrive έχω (που όμως είναι ΜΠΟΣΣ και τα δυο) το level και το gain εχουν σχεδόν πολλαπλασιαστική σχέση μεταξύ τους που φθίνει καθως έρχεται το σατουρειτιον. Αν εχεις πολύ πάνω από unity gain σε ένα πετάλι, αυτόματα καθιστάς τα level knobs των πέταλων και του ενισχυτή που ακολουθουν προοδευτικά πιο ευαίσθητα (όσο υπάρχει headroom θα λειτουργεί σχεδόν προοδευτικά).

Αυτά είναι βέβαια εμπειρικά και ίσως κάνω λάθος.

Αλλά μιας και το φερε η κουβέντα.. don't be against the gain.

Τσίτωσε αυτό και μετά πήγαινε βάλ τα όλα στο 11.

Against_the_Grain_-_Rory_Gallagher_%28Alternative_Cover%29.jpg

Το Ξεκούρδιστο Πορτοκάλι

Εννοώ οτι δεν είναι 2 knob που συμβάλουν ''μαζί'' για να μεγαλώσει η ένταση.Το gain κυρίως ανεβάζει την ποσότητα του εφέ και το volume την ένταση.Ίσως σε ακραίες ρυθμίσεις να υπάρχει μία αλλαγή αλλά θεωρώ πως δεν παίρνεις ένα πετάλι για να βάζεις το gain στο τέρμα γιατί ουσιαστικά δεν σε καλύπτει (και αν σε καλύπτει το κάνει οριακά).Και το tone όπως είπα προηγουμένως αν το βάλεις τέρμα επειδή θα ''ξυρίζει'' θα έχεις την αίσθηση οτι παίζεις δυνατότερα αλλά ουσιαστικά είναι συχνοτικό το θέμα και δεν αλλάζει το volume.Κατά τα άλλα συμφωνώ με όλα τα παραπάνω και φυσικά και με το τρόπο που περιέγραψες οτι το ρυθμίζουμε.Τώρα (επειδή φυσικά δεν έχω χρησιμοποιήσει όλα τα od/dist της αγοράς και δεν είμαι παντογνώστης) η δική μου εμπειρία περιορίζεται σε οτι έχω χρησιμοποιήσει εγώ (τα οποία πάραυτα είναι πάρα πολλά).Τα boss πχ που αναφέρει ο φίλος απο πάνω δεν τα χρησιμοποιώ, παρά μόνο 2-3 δανεικά απο φίλο και αυτό πριν αρκετά χρόνια καθώς δεν είναι ''my cup of tea'', αλλά δεν θυμάμαι στα συγκεκριμένα να συνέβαινε κάτι αντίστοιχο.Δεν μπορώ βέβαια να πω για τα συγκεκριμένα με βεβαιότητα γιατί δεν έχω την ανάλογη εμπειρία.Jam επειδή έχω χρησιμοποιήσει αρκετά, δεν παρατήρησα ούτε κει κάτι τέτοιο πάντως.

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου