Προς το περιεχόμενο

David Byrne: 'The internet will suck all creative content out of the world'

RayDTutto

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Άλλος θα πει ότι τέχνη είναι αλήθεια κ.τ.λ. … Πούτσες.

Tέχνη είναι μόνο ότι αρέσει σε μένα.

Διαβλέπω ένταση και χολή που σε τρώει από μέσα χωρίς λόγο εν ήχω αδελφέ...

Η Τέχνη είναι Φως.

Η Τέχνη είναι Αγάπη.

Θα μπορούσα να επεκταθώ.

Μέχρι να απαγγείλω και Μπουσκάγια....

Αλλά λείπει ο Evris οπότε μάλλον μάταιο θα ήταν.  :(

Δεν έχουν θόρυβο οι μαγνήτες.

Απλά γκρινιάζουν όταν δεν παίζουν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντήσεις 365
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Εικόνες

Περιμενοντας εναν ορισμο της τεχνης… θα επιχειρησω εναν τροπο συγκρισης των καλλιτεχνηματων μεταξυ τους, που μπορει αν ξεχωρισει χονδρικα ‘’μικρους’’ απο ‘’μεγαλους’’ καλλιτεχνες χωρις να στερει σχεδον απο κανεναν τον τιτλο του καλλιτεχνη....

Eτσι λοιπον οτι και αν ειναι το καλλιτεχνιμα τελικα σαν ουσια, η αξια του μπορει να μετρηθει με την γοητεια (δεν μπορω να βρω ποιο καταλληλη λεξη) που ασκει σε εκεινον που παρακολουθει-εκτιθεται σε αυτο. και κατατασσεται μεσα του σε καποια ιεραρχια. Οσο περισσοτεροι λοιπον εκτιθενται -με την δημοσιοτητα- σε ενα καλλιτεχνημα τοσο περισσοτερο δοκιμαζεται η γοητεια που ασκει στον καθε εναν ξεχωριστα και στον χρονο. Ετσι καποια καλλιτεχνηματα ειναι ψιλοτερα στην ιεραρχια... περισσοτερων....  σε σχεση με αλλα.

Θελω να καταληξω λοιπον στο οτι σαν μεγεθος η γοητεια δεν μπορει να μετρηθει απο ειδημονες καθως και αυτοι δεν ειναι τιποτα αλλο απο μοναδες που εκτιθενται σε ενα καλλιτεχνημα, απλα εχουν την εντυπωση οτι η γνωμη τους μετραει περισσοτερο.

Θα μπορουσε ακομα να πει κανεις οτι η τεχνη ειναι συνωνυμο της γοητειας, την οποια ολοι αντιλαμβανονται με τον δικο τους τροπο.

τα παραπανω ειναι απλα μια αποπειρα

Και κατι ακομα, ειναι η τεχνη προϊον-εργο αποκλειστικα του ανθρωπου... ή και η φυση-Θεος-δεν ξερω, κανει τεχνη;

kavagio for strings

Θελω να καταληξω λοιπον στο οτι σαν μεγεθος η γοητεια δεν μπορει να μετρηθει απο ειδημονες καθως και αυτοι δεν ειναι τιποτα αλλο απο μοναδες που εκτιθενται σε ενα καλλιτεχνημα, απλα εχουν την εντυπωση οτι η γνωμη τους μετραει περισσοτερο.

Είναι κλασικο σε τέτοιες συζητήσεις να αφορίζονται με μιας ολοι οι μουσικολογοι, φιλόσοφοι, ακόμα και νευροεπιστημονες, με τον (απαξιωτικό στην προκειμένη) όρο "ειδήμονες".

Μα φυσικα φίλε μου, ανθρωποι που εχουν μελετήσει φιλοσοφία της μουσικής, έχουν ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στη νευροψυχολογία της μουσικής ( <- το αφήνω επίτηδες για να δειξω ποσο ασχετος είμαι ;D ), και γνωρίζουν την ιστορική πορεία των αισθητικών ιδεων, έχουν μια γνώμη η οποία "μετράει" περισσότερο από τη δική σου και τη δική μου.

Τι θα πει μετράει? Οτι αμα το πει ο Δοκτωρ, οτι δεν πρέπει να μας αρεσει κάτι, θα είμαστε λάθος αν μας αρέσει? Οχι...

Απλά θα έχει μια πιο εμπεριστατωμένη άγνοια περι αισθητικής ;D

Συμφωνω blue, πιστευω δεν εχει καν νοημα να αναφερεται καποιος σε κριτικη ενος εργου με αυστηρους ορους. Η σε δοκιμασια του στο χρονο η απτο κοινο. Αυτοι ειναι οροι που ταιριαζουν ισως σε μια επιστημονικη μελετη αλλα οχι σε ενα καλλιτεχνημα. Ουτε εχει νοημα να ποσοτικοποιησουμε την αξια του, η οποια δεν ειναι καν στατικη αλλα μπορει να μεταβαλεται αναλογα με τα βιωματα του ατομου. Το εργο αποκτα μοναχα προσωπικη αξια τη στιγμη που το βιωνεις. Η εμπορικη αξια ειναι κατι τελειως διαφορετικο. Φυσικα αναγνωριζω οτι απαιτει κοπο και ιδρωτα να ανεβεις σε αυτην την κλιμακα. Αλλα εδω οπως ειπαμε παιζουν πολλοι παραγοντες.

Τωρα την τεχνη μονο πολυ γενικα θα μπορουσα να την ορισω ως: "Η αποτυπωση των αποψεων, της φαντασιας, των συναισθηματων του ατομου στον εξωτερικο κοσμο με οποιοδηποτε τροπο και μεσο".

Τρολολολολολολολ

Και κατι ακομα, ειναι η τεχνη προϊον-εργο αποκλειστικα του ανθρωπου... ή και η φυση-Θεος-δεν ξερω, κανει τεχνη;

Αν σ' αυτό που η φύση/θεός/δεν ξέρω παράγει βρίσκεις σκοπιμότητα τότε ο άνθρωπος πρέπει να βρίσκεται πολύ ψηλά στην ιεραρχία της τέχνης. Ένα μέγιστο έργο τέχνης που κι αυτό με τη σειρά του παράγει τέχνη με μύριες σκοπιμότητες (μία εκ των οποίων θα είναι να υμνεί τον κατασκευαστή). Συνεπώς μπορούμε να ελπίζουμε σε προϊόντα της ευφυίας του έργου τέχνης που λέγεται άνθρωπος που με τη σειρά τους θα μπορούν κι αυτά να παράγουν τέχνη υμνώντας παράλληλα τον κατασκευαστή τους.

Απλά θα έχει μια πιο εμπεριστατωμένη άγνοια περι αισθητικής ;D

It's funny, 'cause it's true.

ο χρόνος αρκετός 

Είμαι (παγιωμένα) μαζί με τον neeq.

Χωρίς να περιορίζω τους ειδήμονες μόνο στην μουσική.

Το αν προσωπικά μου αρέσει η όχι κάτι σύμφωνα με τα αισθητικά και γνωστικά κριτήριά μου, δεν αναιρεί το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν σπουδάσει και γνωρίζουν τους κώδικες που διέπουν την δημιουργία του καλλιτεχνήματος/πονήματος και μπορούν να το αναγνώσουν καλύτερα από εμένα.

Δεν έχουν θόρυβο οι μαγνήτες.

Απλά γκρινιάζουν όταν δεν παίζουν.

• Moderator

Το αν προσωπικά μου αρέσει η όχι κάτι σύμφωνα με τα αισθητικά και γνωστικά κριτήριά μου, δεν αναιρεί το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν σπουδάσει και γνωρίζουν τους κώδικες που διέπουν την δημιουργία του καλλιτεχνήματος/πονήματος και μπορούν να το αναγνώσουν καλύτερα από εμένα.

Εδώ και εγώ μέσα με τα 1000.

Δεν είναι όλα για όλους , πως να το κάνουμε.

• Moderator

Εδώ τί βρίσκουν οι ειδήμονες ρε παιδιά;

pollock.number-8.jpg

Μπορεί να βρίσκει διάφορα στοιχεία τεχνικά (π.χ. αρμονία χρωμάτων ή τόνους χρωμάτων) ή  και καλλιτεχνικά (π.χ. την ένταση στην αποτύπωση) λέω εγώ τώρα.

Δεν ξέρω, δεν είμαι ειδήμονας στην αφηρημένη ζωγραφική, πάντως εμένα μου αρέσει. ;D

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

• Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου