Προς το περιεχόμενο

Robben Ford.Καταπληκτικό video αλλά.....


Προτεινόμενες αναρτήσεις

....τί εννοεί από το 8:40 έως το 14:00, τα φώτα σας παρακαλώ. Προσπαθήστε να ξεπεράσετε το παίξιμο του για να γλιτώσετε χρόνο (εγώ δεν τα κατάφερα).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Λέει αν κατάλαβα καλά(όχι γιατί δεν γνωρίζω αγγλικά αλλά γιατί δεν έχω πολλές γνώσεις θεωρίας) ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε  ακόρντα από c major scale ανεξάρτητα απο τον τόνο που είναι το τραγούδι ή τουλάχιστον σε πολλές περιπτώσεις. Αναφέρει και το παράδειγμα με το πιάνο στο 13:55.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Λέει αν κατάλαβα καλά(όχι γιατί δεν γνωρίζω αγγλικά αλλά γιατί δεν έχω πολλές γνώσεις θεωρίας) ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε   ακόρντα από c major scale ανεξάρτητα απο τον τόνο που είναι το τραγούδι

Όχι.

Λέει ότι παίζοντας πχ σόλο (ή και ρυθμικά) πάνω από μια συγχορδία, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις ματζόρε (και μινόρε) τριάδες που ανήκουν στο τονικό κέντρο της (τροπικό ή modal παίξιμο).

Παίρνει για παράδειγμα το Dmin που το θεωρεί Dorian mode.

Το D dorian είναι η δεύτερη βαθμίδα της Cmaj κλίμακας (Ionian).

Η Cmaj κλίμακα περιέχει τις εξής ματζόρε τρίφωνες συγχορδίες, Cmaj, Gmaj, Fmaj.

 

Πάνω λοιπόν από ένα Dmin7 που ανήκει στο Cmaj τονικό κέντρο, παίζει τις ματζόρε τριάδες (τρίφωνες συγχορδίες και arpeggios) Cmaj, Gmaj, Fmaj.

Freud-Σαντές

Ποιητής-Ερωαναλυτής PhD-SG

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Βρε τι "ευχαριστώ", το θέμα είναι να καταλάβεις. ;)

Αν σε βοήθησα να καταλάβεις κάτι, είμαι πολύ χαρούμενος. :)

 

Αυτό που λέει για το πιάνο (παράλειψή μου που δεν το έγραψα πριν) είναι ότι αν ένα κομμάτι έχει το C ματζόρε ως τονικό κέντρο (και είναι πολλά τέτοια), θα μπορούσε κάποιος απλά να παίζει "συνδυασμούς" των λευκών πλήκτρων (που είναι η C ματζόρε κλίμακα), χωρίς να τον νοιάζει αν εκείνη την στιγμή παίζει πχ Dmin7 που μπορεί να είναι η συγχορδία του κομματιού.

 

Όμως το ζουμί αυτών που λέει εδώ βρίσκεται στο εξής σημείο.

 

Δεν έχει σημασία αν παίζει Dmin πάνω από την συγκεκριμένη συγχορδία, αλλά όπως λέει, "προσπαθώ να παίξω μελωδίες" που να πηγάζουν από τις τριάδες που παράγονται από το τονικό της κέντρο.

Freud-Σαντές

Ποιητής-Ερωαναλυτής PhD-SG

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ο παίκτης τονίζει χαρακτηριστικά ότι μιλάει για Modal παίξιμο, οι συγχορδίες που αναφέρει, τα triads της major δηλαδή, χρησιμοποιούνται καθαρά για χρώμα, δεν είναι δηλαδή "λειτουργικές" συγχορδίες αλλά καθαρά εργαλεία εμπλουτισμού της μελωδίας. Την τονικότητα δεν την δίνουν αυτές οι συγχορδίες αλλά το vamp που παίζει από πίσω (στη συγκεκριμένη περίπτωση μια D minor7)

 

Έτσι λοιπόν γίνεται φανερό πως όταν ακολουθούμε τη φυσική κλίμακα βρισκόμαστε εύκολα σε τροπικό περιβάλλον, αφού οι "παραδοσιακοί" τρόποι (mixolydian, dorian κλπ) βρίσκονται σε αυτές ακριβώς τις νότες. Αντίθετα όταν ο συμπαίκτης του τον έβαλε σε Altered dominant τριπάκι είδες ότι "στράβωσε" ;D γιατί όπως του επαναλαμβάνει, αυτό προϋποθέτει σχέση V-I με λύσεις κλπ άρα με βγάζεις φίλε μου από την modal λογική. ;)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου