Προς το περιεχόμενο

Καθαρισμος - Γυαλισμα ταμπουρου


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπερα,

 

προσφατα ηρθε στα χερια μου ενα Ludwig Super Sensitive του 70κατι.

Ηθελα να ρωτησω, αν γνωριζει κανεις, ποιος ειναι ο καλυτερος τροπος και ποια "εργαλεια" να χρησιμοποιησω για να το καθαρισψ γυαλισω λιγακι διοτι στα στεφανια και στα κλειδια εχει πιασει λιγο σκουρια. Επισης στο σωμα του, το χρωμιο φαινεται να ειναι λιγο φθαρμενο. Επειδη το ταμπουρο ειναι παλιο, δεν θα ηθελα να χρησιμοποιησω συρματα, βουρτσες κλπ γιατι φοβαμαι να μην του κανω ζημια, και γενικοτερα για να μην χασει την αγοραστικη του αξια.

 

Αν καποιος γνωριζει προτινομενα γυαλιστικα, αφαιρεσης σκουριας κλπ θα χαρω να τον ακουσω.

 

Ευχαριστω.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 24
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Εικόνες

Kαλημερα και καλοσωρισες στο Forum.

Για το ταμπουρο τωρα :α) πας σε ενα Practiker /ειδη αυτοκινητου και ψαχνεις μια αλοιφη που πουλανε για το γυαλισμα των Νικελ των αυτοκινητων (νομιζω ειναι της NIGRIN) .Με αυτην την αλοιφη προσπαθεις να βγαλεις την σκουρια επιμενοντας 2-3 φορες στο τριψιμο του επιμαχου σημειου.Το σιγουρο ειναι οτι οπου δεν υπαρχει διαβρωση το μεταλλο θα γυαλιση σιγουρα.

Εκει ομως που ειναι διαβρωμενο θα φυγει επιφανειακα αλλα απο κατω θα δουλευει κανονικα η διαβρωση-ειμαι απολυτος σε αυτο .Η σιγουρη λυση για να αντιμετωπισεις το προβλημα ειναι μια :κατευθειαν στον νικελωτη-χρωμιωτη να στο κανει καινουργιο για 30 χρονια ζωης (με ενα καλο βερνικι παντα ) .Αυτα τα ολιγα -οι τιμες που παιρνουν οι μαστοροι αυτου του ειδους ειναι απο 30- 80 ευρω αναλογα με την εργασια (νικελ η χρωμιο ) και ποσο μεγαλη φθορα εχει το αντικειμενο.Παντως τα στεφανια σου πηγαινε τα σιγουρα σε μαστορα για να σου πει τι και πως &ποσο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστω, αν και δεν ειμαι καινουριος, εχω χρονια στο φορουμ, απλα ειμαι πιο πολυ του διαβασματος :)

 

Τωρα οσο αφορα τον καθαρισμο. Επειδη τα σημαδια φθορας δεν ειναι τοσο εντονα, θα προσπαθησω αρχικα με την αλοιφη ισως και καποιο αντισκωριακο σπρει και να δω τα αποτελεσματα. Αν δεν μεινω ικανοποιημενος τοτε θα σκεφτω την επιχρωμιωση.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μεγειά και καλόπαιχτο!

 

Από παλιότερο θρεντ (θα το βρεις ολόκληρο εδώ) :

 

Η μέθοδος που χρησιμοποιώ εγώ δεν είναι ιδιαίτερα επαναστατική, αλλά έχει αποτελέσματα:

 

- Αποσυναρμολογούμε το τύμπανο εντελώς. Βγάζουμε στεφάνια, βίδες, ροδέλες, βασάκια (lugs), ελατήρια,  μηχανισμό χορδών, τα πάντα, έτσι ώστε να μείνει μόνο το κέλυφος. Καλό είναι να σημειώσουμε από που έχουμε βγάλει τι. Αν περισσεύουν βίδες όταν το ξανασυναρμολογήσουμε, αρχίζουμε να ανησυχούμε.

 

- Βάζουμε τα βασάκια (επίσης αποσυναρμολογημένα, χωρίς τα ελατήρια και τις υποδοχές για τις βίδες), και τα στεφάνια σε χλιαρό νερό με υγρό για πιάτα (ναι, καλά διαβάσατε, τα υγρά αυτά είναι σχετικά ήπια ώστε να μην διαβρώσουν το μέταλλο, αλλά κάνουν δουλειά. Επιπλέον, αφήνουν τα χέρια σας απαλά σαν μετάξι…) και τα αφήνουμε μερικές ώρες, να... μουλιάσουν.

 

- Λούζουμε κυριολεκτικά τα μικρότερα, μη χρωμιωμένα μέρη (βίδες, υποδοχές για τις βίδες, ροδέλες, ελατήρια κ.λπ.) και το μηχανισμό των χορδών με WD40 ή κάποιο άλλο αντίστοιχο "σαμπουάν", και τα αφήνουμε επίσης μερικές ώρες.

 

- Όταν βγάλουμε τα στεφάνια και τα βασάκια από το νερό, τα τρίβουμε (όσο είναι ακόμη βρεγμένα) με μία σκληρή οδοντόβουρτσα, όπου έχουν σκουριά. Αν η οδοντόβουρτσα δεν έχει αποτέλεσμα σε κάποια σημεία, χρησιμοποιούμε λεπτό ατσαλόμαλλο, αλλά πολύ προσεκτικά και σε μικρές επιφάνειες κάθε φορά, γιατί αφήνει χαρακιές. Στη συνέχεια τα σκουπίζουμε πολύ καλά, προσέχοντας ιδιαίτερα τα δύσκολα προσβάσιμα σημεία (π.χ. οι υποδοχές για τις βίδες που κρατάνε τα βασάκια στο κέλυφος), και τέλος τα στεγνώνουμε καλά με πιστολάκι για να μην μείνει καθόλου υγρασία. (Μην γελάτε! Όλα αυτά είναι δοκιμασμένα και πειραματικά αποδεδειγμένα!).

 

- Αφού βεβαιωθούμε ότι δεν έχει μείνει ίχνος σκουριάς περνάμε τα χρωμιωμένα μέρη με κάποιο γυαλιστικό για μέταλλα (π.χ. Brasso, Silvo ή οποιοδήποτε άλλο), ακολουθώντας τις οδηγίες του (συνήθως θέλει δύο περάσματα - ένα με το καθαριστικό, και ένα με ένα στεγνό πανί για να γυαλίσει).

 

- Αν το κέλυφος είναι μεταλλικό και έχει πετάξει σκουριά, ή θέλει καθάρισμα, ακολουθούμε την διαδικασία για τα χρωμιωμένα μέρη, αλλά χωρίς την κατάδυση σε νερό και υγρό για πιάτα. Πιθανότατα δεν θα πάθει τίποτα, αλλά προσωπικά δε θα το ρίσκαρα.

 

- Βγάζουμε απ' το WD40 τα μέρη που έχουμε στείλει για μπάνιο, και τα σκουπίζουμε ώστε να μην μείνει επάνω τους υπερβολική ποσότητα λιπαντικού. Αν υπάρχει σκουριά στις βίδες την αφαιρούμε με την οδοντόβουρτσα ή το ατσαλόμαλλο που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε στο μηχανισμό των χορδών. Τα σημεία που υπάρχει τριβή πρέπει να έχουν λιπανθεί καλά, για να δουλεύει αβίαστα.

 

- Συναρμολογούμε πάλι το τύμπανο, το κουρδίζουμε και το κοπανάμε αλύπητα. Τι εννοείτε περίσσεψαν τρεις βίδες και κάτι παξιμάδια; Δεν είπαμε ότι κρατάμε σημειώσεις;

 

(άλλες) Σημειώσεις:

- Η σκουριά που αναφέρω είναι η επιφανειακή και βγαίνει σχετικά εύκολα. Αν έχει διαπεράσει το χρώμιο και έχει αρχίσει να διαβρώνει το μέταλλο, τα πράγματα δεν είναι εύκολα, και τα αποτελέσματα όχι τόσο εντυπωσιακά.

- Καλό είναι να μην αφήνουμε τα τύμπανα να φτάνουν σε κατάσταση που απαιτεί όλα τα παραπάνω (αμάρτημα στο οποίο έχω πέσει κι εγώ). Έτσι, αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο παίζοντας και λιγότερο τρίβοντας...

- Ο γράφων ουδεμία ευθύνη φέρει για ζημιές που προκλήθηκαν από παρερμηνεία, υπερβολικό ζήλο ή ακόμη και σωστή εφαρμογή των πιο πάνω διαδικασιών. Επιπλέον, όταν διαβάζετε αυτές τις γραμμές, κατά πάσα πιθανότητα θα έχει μεταναστεύσει στη Γη του Πυρός!

 

Δύο προσθήκες:

 

- Ο μηχανισμός των χορδών του Super Sensitive είναι λίγο περίπλοκος, και - εκτός αν ξέρεις ακριβώς τι κάνεις - ίσως είναι καλύτερα να μην τον βγάλεις αλλά να τον καθαρίσεις όσο καλύτερα μπορείς επάνω στο κέλυφος.

 

- Αν λέγοντας φθαρμένο, εννοείς ότι το χρώμιο έχει "πεταχτεί" (pitting) σε σημεία, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στα Super Sensitive και Supraphonic γιατί το χρώμιο δεν αντιδρά καλά με το αλουμίνιο που υπάρχει από κάτω.

Μην σε πολυαπασχολεί όμως, δεν επηρεάζει τον ήχο. Δες το σαν battle scars ενός οργάνου που έχει ζήσει πολλά...  ;)

 

Καλή επιτυχία!  

Something Wicked This Way Comes

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστω φιλε για την βοηθεια. Βοηθαει πολυ αυτο που εστειλες.

 

Οσο για τον μηχανισμο των χορδων, ετσι και αλλιως σκοπευω να τον βγαλω τελειως και να τον αντικαταστησω με το P-85 για να το μετατρεψω σε Supraphonic.

 

Ωραια λοιπον, θα ανεβασω και photos απο την διαδικασια, πριν μετα, καθως και της τοποθετησης το P-85 strainer.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ειχα καθαρισει καποτε σκουριασμενα επινικελωμενα μερη και χρησιμοποιησα την μεθοδο του αλουμινοχαρτου και νερου. Στην αρχη ημουν πολυ σκεπτικος αλλα το αποτελεσμα ηταν ικανοποιητικο, στο τελος το περασα με ενα σπρευ βερνικιου ωστε να μην εχω φαινομενα οξειδωσης ξανα.

 

Παραθετω και το αρθρο καθως και μια τυχαια φωτο που δειχνει τη μεθοδο

 

http://www.robertscycle.com/chrome-clean.html

 

http://www.instructables.com/id/Chrome-Polishing,-Mythbusters-Style/

 

Νικος

Recording and Rehearsal Studio

www.fabricaudio.com

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστω για τις απαντησεις παιδια. Ηδη το εχω λυσει ολο, το εκανα βιδες και τηα ξεκινησω το καθαρισμα.

 

Ερωτηση κρισεως. Σε περιπτωση που σε καποιο σημειο το σωματος εχει φυγει μεγαλο κομματι χρωμιου, και το αλουμινιο εχει οξυδωθει, πως διωχνω την οξυδωση;

 

Ελπιζω να μην κουραζω  με τις ερωτησεις μου.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστω για τις απαντησεις παιδια. Ηδη το εχω λυσει ολο, το εκανα βιδες και τηα ξεκινησω το καθαρισμα.

 

Ερωτηση κρισεως. Σε περιπτωση που σε καποιο σημειο το σωματος εχει φυγει μεγαλο κομματι χρωμιου, και το αλουμινιο εχει οξυδωθει, πως διωχνω την οξυδωση;

 

Ελπιζω να μην κουραζω  με τις ερωτησεις μου.

 

 

Δοκιμασε να τα τριψεις με αλουμινοχαρτο, ουτε εγω το πιστευα και ομως εκανε δουλεια, τωρα αν μιλαμε για πολυ σκουρια τοτε παει για κανονικο τριψιμο με σβουρακι

 

 

Νικος

Recording and Rehearsal Studio

www.fabricaudio.com

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 Κρίσιμη ερώτηση!

  Πριν το γυάλισμα και τα συναφή χαιλίκια, έλεγξες τα 2 βασικά και κρίσιμα σημεία?

 1ον) αν οι 2 πλευρές του που κάθεται το δέρμα είναι επίπεδες   2ον) αν τα στεφάνια είναι τελείως επίπεδα

ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου