Προς το περιεχόμενο

Νέο άλμπουμ Neil Young - Psychedelic Pill

sfaku

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ο νέος δίσκος του Neil Young, με τίτλο Psychedelic Pill. Είναι ο δεύτερος δίσκος του με τους Crazy Horse φέτος - προηγήθηκε το άλμπουμ φολκ διασκευών Americana. Σε κάνει να σκέφτεσαι ότι ο Γιανγκ κι αν εγέρασε, το μόνο που ξέχασε είναι ότι είναι 66 ετών. Young όνομα και πράγμα.

Βρίσκομαι στις πρώτες ακροάσεις και έχω κάποιες πρώτες εντυπώσεις. Κλασικός ήχος Neil Young/Crazy Horse αλλά οι κιθάρες είναι συχνά wet (delay, βάθος) και αυτό δίνει μια πιο πιο smooth, laid-back, mellow (εις απταίστην ελληνικήν) αίσθηση.

Ο Young είναι ίσως ο μόνος που μπορεί να κάνει τις φαζαρισμένες κιθάρες να σου χαϊδεύουν τα αυτιά, ακόμη και να σε νανουρίζουν.

Το άλμπουμ αποτελεί σε μεγάλο βαθμό προϊόν ομαδικού αυτοσχεδιασμού, με αποτέλεσμα κάποιες μεγάλες σε διάρκεια συνθέσεις, τρεις μάλιστα κυριολεκτικά τεράστιες: δύο των 16 λεπτών και μία των 27  :o λεπτών (ναι, εικοσιεφτά ολογράφως, για να μη νομίσετε ότι είναι τυπογραφικό). Προσωπικά δεν βαρέθηκα πάντως.

Αν σας αρέσει ο Γιανγκ σαν κιθαρίστας, αυτός ο δίσκος είναι πολύ χορταστικός, παίζει συνέχεια lead!

Υποδοχή από τους κριτικούς: σε γενικές γραμμές οι βαθμολογίες του είναι από καλές μέχρι πολύ καλές. Παίζει κάπου μεταξύ 3 και 4 αστέρων (με άριστα το 5). Υπάρχει και η άποψη ότι 2-3 στιγμές στο δίσκο είναι από τις καλύτερες ever των Crazy Horse.

Όσον με αφορά, μέχρι τώρα ο δίσκος μου αρέσει πολύ. Δεν έχει περάσει βέβαια από το τεστ της αντοχής στο χρόνο.

Ο δίσκος περιέχει αρκετές αυτοαναφορές (στιχουργικά, σε επίπεδο ριφ κλπ), απηχεί παλιότερες δουλειές του Γιανγκ και μερικές φορές θυμίζει ηχητική ρετροσπεκτίβα.

Αλλά και η γενικότερη θεματολογία του μοιάζει με απολογισμό ζωής. Υπάρχει ένα νοσταλγικό feeling και μια αίσθηση ότι τηλεμεταφέρεσαι στα ψυχεδελικά '60s.

Θυμίζω ότι ο Γιανγκ είχε γλιτώσει από σοβαρό ανεύρυσμα και μια βαριά επέμβαση πριν από 6-7 χρόνια. Ίσως αυτή η εμπειρία έπαιξε το ρόλο της.

Μερικά μεζεδάκια (παρότι σαν υλικό δεν προσφέρεται για ακρόαση από youtube):

Μου άρεσε πολύ αυτό: She's always dancing

Neil Young - She's always dancing

Ramada Inn (προσοχή είναι 16 λεπτά! )

Walk like a giant, για πολλούς κορυφαία στιγμή του δίσκου (και αυτό 16 λεπτά, αλλά εδώ είναι μια 4λεπτη εκδοχή)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αλλά και η γενικότερη θεματολογία του μοιάζει με απολογισμό ζωής. Υπάρχει ένα νοσταλγικό feeling και μια αίσθηση ότι τηλεμεταφέρεσαι στα ψυχεδελικά '60s.

+ 1000

Όπως τα λές ;)

Ο άνθρωπος είναι απίστευτος! Εχει ασχοληθεί-πειραματιστεί με πολλά είδη μουσικής και αυτό λέει πολλά γιά το ποιόν του.Εδώ γυρνάει ξανά στις ρίζες του πού πάντα μ'άρεσαν ταμάλα ;) Αγαπημένος μου ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ :)  Αυτό φαίνεται άλλωστε καί απ'το άβατάρ μου 8)

Έχω παραγγείλει το άλμπουμ αλλά δεν έχει φτάσει ακόμα στα χέρια μου. Υπάρχουν όμως αρκετά βιντεάκια στο Youtube με τα νέα κομμάτια (ακόμα και από πρόσφατες live εμφανίσεις). Πέραν των δύο άλμπουμ κυκλοφόρησε πρόσφατα και την "αυτοβιογραφία" του Waging heavy peace. Τα τελευταία δύο χρόνια τσεκάρω συχνά το site του ελπίζοντας σε ένα ευρωπαϊκό tour...

Πολύ ωραίος δίσκος, όπως και ο προηγούμενος. Αυτό που κάνει τους τελευταίους δίσκους του(αλλά και παλαιότερα πράγματα, όπως η συνεργασία με τους Pearl Jam) να ξεχωρίζουν, είναι αυτή η χαλαρή και αυτοσχεδιαστική διάθεση, στην οποία αναφέρθηκε και ο Λευτέρης. Ο Young είναι μάστορας σ' αυτό.

Νομίζω μάλιστα, πως αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος, πέρα από τα καταπληκτικά τραγούδια φυσικά, για τον οποίο ο Young ακούγεται όντως young και όχι απολίθωμα. Δεν αγωνιά να μας πείσει πως είναι ένας από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς του κόσμου. Απλώς είναι, και δεν φαίνεται να τον νοιάζει και πολύ, γι αυτό μου είναι πάντα πολύ συμπαθής.

Ανταλλάσω ΔΕΚΟ με baja telecaster.

Εγώ με την σειρά μου μόνο τώρα έμαθα ότι το sweet home alabama γράφτηκε για πάρτη του.

Big wheels keep on turnin'

Carryin' me home to see my kin

Singin' songs about the southland

I miss Alabamy once again and I think its a sin ... yes

Well I heard Mister Young sing about her

Well I heard ol' Neil put her down

Well I hope Neil Young will remember

A Southern man don't need him around anyhow

Sweet home Alabama

Where the skies are so blue

Sweet home Alabama

Lord I'm comin' home to you

In Birmingham they love the governor

Boo, boo, boo

Now we all did what we could do

Now Watergate does not bother me

Does your conscience bother you? ... tell the truth

Sweet home Alabama

Sweet home Alabama ... oh, yes

Lord I'm comin' home to you ... here I come ... Alabama

Now Muscle Shoals has got the Swampers

And they've been known to pick a song or two

Lord they get me off so much

They pick me up when I'm feelin' blue ... now how about you

Sweet home Alabama

Sweet home Alabama

Lord I'm comin' home to you

Sweet home Alabama

Oh sweet home

Where the skies are so blue ... and the governor's true

Sweet home Alabama

Lorrrdy

Lord I'm coming home to you

Yeah, yeah

My ... Montgomery's go

ο χρόνος αρκετός 

Μου άρεσαν τα κομμάτια που άκουσα..(Με παραξένεψε όμως λίγο η έμμεση διαφήμηση της D'Addario που είδα στο walk like giant)

Εγώ με την σειρά μου μόνο τώρα έμαθα ότι το sweet home alabama γράφτηκε για πάρτη του.

Είχε προηγηθεί αυτό..

Oh Alabama

The devil fools

with the best laid plan.

Swing low Alabama

You got spare change

You got to feel strange

And now the moment

is all that it meant.

Alabama, you got

the weight on your shoulders

That's breaking your back.

Your Cadillac

has got a wheel in the ditch

And a wheel on the track

Oh Alabama

Banjos playing

through the broken glass

Windows down in Alabama.

See the old folks

tied in white ropes

Hear the banjo.

Don't it take you down home?

Alabama, you got

the weight on your shoulders

That's breaking your back.

Your Cadillac

has got a wheel in the ditch

And a wheel on the track

Oh Alabama.

Can I see you

and shake your hand.

Make friends down in Alabama.

I'm from a new land

I come to you

and see all this ruin

What are you doing Alabama?

You got the rest of the union

to help you along

What's going wrong?

longshadow  έχω την εντύπωση ότι οι Lynyrd Skynyrd  απάντησαν στον Young για το Southern Man   

Μάλλον και για τα δύο απάντησαν συνολικά (και τα δύο είναι παλαιότερα του sweet home Alabama), αλλά έχεις δίκιο, το southern man κυκλοφόρησε πρώτο και αυτό θεωρείται ότι "προκάλεσε" τους Skynyrd.

Αλμπουμάρα έβγαλε ο Neil και όπως λέει και ο τίτλος είναι ένα απίστευτο ψυχεδελικό τριπ με κιθάρες που πολλοί μοντέρνοι θορυβοποιοί θα αρχίσουν να κλαίνε όταν ακούσουν.

Νομίζω ότι αυτό το άλμπουμ είναι το επόμενο βήμα μετά το εκπληκτικό και ιδιαίτερο Le Noise.  Αυτοί που το κριτικάρουν προσπαθούν να μιλήσουν για τις χιλιοπαιγμένες συγχορδίες που χρησιμοποιούν (είναι γεγονός ότι μερικές θυμίζουν παλιότερα κομμάτια τους), αλλά το θέμα δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι να τριπάρεις. Άμα δεν τριπάρεις αρχίζεις την κριτική... ;D

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου