Προς το περιεχόμενο

Απορία για παρτιτούρα/ενορχήστρωση πνευστών

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους  έχω κάποιες απορίες για τα πνευστά. Έχω γράψει κάποιες μελωδίες για funk soul και θα ήθελα να τις γράψω σε παρτιτούρα. Οι απορίες μου είναι οι εξής:

1. Η τρομπέτα γράφεται στο κλειδί του σολ και ξεκινάει από Bb;

2. Πια είναι η “καλή περιοχή” της τρομπέτας στο πεντάγραμμο;

3. Το τρομπόνι σε πιο κλειδί γράφεται και από πια νότα ξεκάνει;

4. Πια είναι η “καλή περιοχή” του τρομπονιού στο πεντάγραμμο;

5. Όταν έχουμε τενόρο σαξόφωνο, τρομπέτα και τρομπόνι και παίζουν ένα θέμα μαζί θα προσπαθήσουν να παίξουν το θέμα σαν συγχορδία; Πιο από τα όργανα είναι καλύτερο να παίξει την 1η την 3η και την 5η; θα μπορούσα να βάλω και 7η σε περίπτωση που μου ακούγεται ωραία;

6. Πρέπει να αποφεύγω παράλληλες 8ες  5ες  και γενικά να τηρώ τους κανόνες της κλασσικής αρμονίας η δεν μας νοιάζει;

7. Έχετε γενικά καμία συμβουλή η ξέρει κάποιος πως και τι περίπου παίζουν τα πνευστά σε ηχογραφήσεις που κινούνται σε στυλ James Brown, Tower Of Power, Buddy miles και τα σχετικά.

Να σημειώσω ότι γνωρίζω καλά θεωρία και αρμονία

A musician who is travelling with the old blues while searching the psychedelic groovie sounds of the 60's with his guitar.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σακη σαν παλιος που ειμαι στον χωρο εναν ηξερα που εγραφε σωστα τα πνευστα στην Ελλαδα .

Τον Τσικ Νακασιαν.Βεβαια ο ανθρωπος ειναι επαγγελματιας δεν ξερω αν ,πως και τι θελει απο μια τετοια δουλεια .Αν εχεις υπομονη να του τηλεφωνησω να ρωτησω και να σας γφερω σε κατευθειαν επαφη ...χωρις  καμια υποχρεωση απο την μερια σου /του .Καλημερα.

Καλημέρα Φίλε μου.

1. Η τρομπέτα είναι όργανο μεταφοράς. Γράφεται σε κλειδί σολ αλλά ακούγεται ένα τόνο κάτω απο ότι παίζει. Όπου ντό για εσένα δηλαδή στην παρτιτούρα γι'αυτόν είναι ρε κ.ο.κ. Θα πρέπει να αλλάξεις και τον οπλισμό π.χ. Αμα γράψεις σε ντό μείζονα αυτός πρέπει να έχει σι κ μι υφέσεις. Πολλοί τρομπετίστες πλέον διαβάζουν και χωρίς την μεταφορά.

2. Καλή περιοχή της τρομπέτας ειναι η μεσσαία χοντρικά. Απέφυγε δηλαδή τις ακραίες περιοχές της εκτασής της. Αυτό βέβαια εξαρτάται απο τον εκτελεστή.

3. Το τρομπόνι διαβάζει σε κλειδί φά και κλειδί ντό (4ης γραμμής). Ξεκινάει από τη μί κατω απο το πεντάγραμμο του κλειδιού φα.

Υπόψιν το τενόρο σαξόφωνο είναι και αυτό όργανο μεταφοράς σε σι ύφεση και ηχεί μια οκτάβα και ένα τόνο χαμηλότερα απο ότι γράφεται.

4.Περίπου ότι ισχύει κ για την τρομπέτα, αν και θα πρότεινα να αποφύγεις τις χαμηλές του σε τέτοια είδη μουσικής. ψηλά έχει καλύτερη ατάκα και πιο ανοιχτό χρώμα και πιστεύω δένει καλύτερα με το section.

5.Μπορείς να γράψεις τα πνευστά να παίζουν σαν συγχορδία όταν έχουν συνοδευτικό χαρακτήρα αλλά όταν έχεις θέμα ή μελωδία που θέλεις να βγεί μπροστά καλο είναι να το δώσεις στην τρομπέτα και καλύτερο να το ντουμπλάρεις με το τρομπόνι στην οκτάβα κ το σαξόφωνο να χρωματίζει αντιστικτικά με 3η ή 6η. Και έβδομη χρησιμοποιείς άνετα... Τίποτα δεν είναι νόμος όμως και μπορείς να δοκιμάσεις διάφορες εκδοχές.

6.Μπορείς να κάνεις παράλληλες άνετα, δεν ισχύουν οι κανόνες της κλασσικής αρμονίας, το άκουσμα βέβαια θα είναι σκληρό ιδιαίτερα με παράλληλες 4ες κ 5ες.

7.Για συμβουλές καλύτερα ζήτα απο τους ίδιους τους πνευστούς που πιστεύω θα ξέρουν κάτι παραπάνω, παντως στην Funk κ στη soul πρέπει να έχουν πολύ καλή ατάκα μεταξύ τους και συγχρονισμένες δυναμικές οπως στα sfp. Θα βοηθήσεις πάντως με την χρήση articulation κ με δυναμικές...

Ελπίζω να βοήθησα...

• Guru

Ψάχνεις τρόπο - σε ενδιαφέρει να τα γράψεις εσύ με τις μουσικές γνώσεις που ήδη έχεις ή σε ενδιαφέρει να τα γράψει (ενορχηστρώσει) κάποιος άλλος για λογαριασμό σου που κατέχει την γνώση και τον τρόπο στο γράψιμο για τα συγκεκριμένα πνευστά - το συγκεκριμένο είδος της μουσικής;

Υ.Γ.

Σχετικά με αυτό που έγραψε πιό πάνω ο pericles, υπάρχουν διάφοροι επαγγελματίες που κατέχουν το γράψιμο για πνευστά και όντως (από προσωπική εμπειρία) ο Τζικ Νακασιάν είναι ένας από αυτούς.

ευχαριστω πολυ Orestes!

Ψάχνεις τρόπο - σε ενδιαφέρει να τα γράψεις εσύ με τις μουσικές γνώσεις που ήδη έχεις ή σε ενδιαφέρει να τα γράψει (ενορχηστρώσει) κάποιος άλλος για λογαριασμό σου που κατέχει την γνώση και τον τρόπο στο γράψιμο για τα συγκεκριμένα πνευστά - το συγκεκριμένο είδος της μουσικής;

εγω θελω να τα γραψω  ;)

A musician who is travelling with the old blues while searching the psychedelic groovie sounds of the 60's with his guitar.

• 8 μήνες αργότερα...

ευχαριστω πολυ Orestes!

εγω θελω να τα γραψω  ;)

Apefige na grapseis gia saxophono psilotera apo tin 2i sol tou (Fa sto piano, grafete akribos pano apo to pentagrammo). Paizei aneta alla den akougete toso fat.

To idio isxuei kai gias tin trompeta alla oxi logo ixoxromatos alla dyskolias. Apo sol kai pano polloi trompetistes zorizontai i faltsaroun.

Grapse oso ginete poio anoixtes synxordies gia na doseis ogko.

Dose emfasi stin 3i tin 7i kai tin toniki

px gia mia C7 synxordia

C4 (trompone), Bb4 (tenor sax) E5 (trumpet)

Ta upoloipa ta briskeis kai sti wikipedia

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου