Προς το περιεχόμενο

Κατανόηση / Απόλαυση των στίχων σε ένα τραγούδι

LK

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Moderator

Αυτό εννοείς φαντάζομαι:

;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

.....και ακόμη χειρότερα!  :P ;D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντήσεις 71
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Παιδιά μου άρεσε πάρα πολύ το θέμα και ήταν ο λόγος που έκανα επιτέλους εγγραφή στο noiz.

Το κείμενο το είχα γράψει οταν είχα κάνει αίτηση εγγραφής (Σάββατο βράδυ). Από τότε η συζήτηση ξέφυγε μέχρι να εγκριθεί η αίτησή μου, αλλά εγώ θα επανέλθω. 8)

Ειλικρινά, το θέμα με έβαλε σε πολλούς προβληματισμούς και σας ευχαριστώ για αυτό.

Με την πρώτη εντύπωση, διαβάζοντας τους στίχους που παρέθεσε ο LK, η αίσθηση μου ταυτίζεται με του fusiongtr στη 2η σελίδα.

Αφού προβληματίστηκα λίγο παραπάνω, γιατί μου άρεσε και το τραγούδι, σκέφτηκα μια εκδοχή της ιστορίας λίιιγο διαφορετική.

Προσοχή! Τα παρακάτω είναι προσωπική μου άποψη και δεν έχω σκοπό να την επιβάλλω ή να πληγώσω κανέναν.

Η αμπελοφιλοσοφία ξεκινά:

Το σχόλιο του Jazzjoker περί κινηματογραφικών στερεοτύπων για τη ζωή στην αμερικάνικη επαρχία, δίχως αντίστοιχο κοινωνικοπολιτιστικό υπόβαθρο, που με βρίσκει 100% σύμφωνο, συν το γεγονός οτι λόγω μουσικού γούστου δείχνουμε μεγαλύτερη επιείκια στον ξενόγλωσσο στίχο διότι ο εγκέφαλός μας αδυνατεί να μεταφράσει νοηματικά σε πραγματικό χρόνο το ξενόγλωσσο κείμενο και ταυτόχρονα να ακούει και τη μουσική και έτσι στα δικά μας αυτιά τα ξενόγλωσσα φωνητικά λειτουργούν πιο πολύ σαν μουσικό όργανο παρά σαν ποίηση, με οδήγησαν να ξαναδιαβάσω τους στίχους πιο συνειδητά και ενώ πριν ο στίχος μου άρεσε, τώρα ξενέρωσα. Το νόημα των στίχων μου φάνηκε τελικά πολύ ρηχό, μου θυμίζει δυστυχώς αυτό  :o

και μου βγάζει το "Όσα δεν φτάνει η αλεπού ...τα κάνει κρεμαστάρια".

Και εξηγούμαι:

Λαμβάνοντας υπόψη οτι η μάρκα Cadillac αντιπροσωπεύει το "αμερικανικό όνειρο" σε μεγάλο βαθμό, άρχισα να πιστεύω οτι ο στιχουργός όχι μόνο θα ήθελε διακαώς μια cadillac (γιαυτό και τη μνημονεύει στους στίχους του χρησιμοποιώντας τη λέξη "need" και όχι "want" ή "wish for"), την ονειρεύεται κάθε μέρα, αλλά και φθονεί όποιον έχει (π.χ. τον δήμαρχο ή κάποιον που τον προσπέρασε φορτωμένος γκόμενες, ενώ αυτός με το αγροτικό πήγαινε στα χωράφια φορτωμένος σανό). Για να παλέψει την απάλευτη εμμονή του (γνήσια αμερικανική, αλλά παραδόξως τελευταία και ελληνική, εμμονή το "american dream") αποφάσισε να την κάνει "κρεμαστάρι" θέλοντας να μας πείσει οτι σνομπάρει τον αστικό τρόπο ζωής.

Αξιολογώντας τις μνήμες μου από ότι αμερικάνικο έχω δει και διαβάσει προκειμένου να βγάλω κάποιο λαογραφικό συμπέρασμα, κατέληξα στα εξής επισφαλή συμπεράσματα:

1ον: Η Αμερική εποικήθηκε στους προηγούμενους αιώνες κυρίως από τυχοδιώκτες και απελπισμένους. Συνέπεια αυτού είναι οτι η απληστία (ίσως λάθος λέξη) είναι στο αίμα αυτού του λαού και περνάει από γενιά σε γενιά, ενώ παράλληλα οι ηθικοί κανόνες είναι κατά πολύ χαλαρότεροι από οτι σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που έχει γηγενείς κατοίκους, κυρίως, με αυστηρές παραδόσεις και μακρά ιστορία. Γιαυτό ίσως κυριαρχεί στη νοοτροπία τους αυτός ο ψευτοσυντηρητισμός (βλ.Tea Party), ενώ στη δική μας νοοτροπία υπάρχει βαθιά ριζωμένη γνήσια συντηρητικότητα (π.χ. "τι θα πεί ο κόσμος!" κ.ο.κ.).

2oν: Ισως να υπάρχει και μια άτυπη κόντρα των επαρχιωτών με τους αστούς τύπου "Εμείς δουλεύουμε σαν τα σκυλιά και εσείς απολαμβάνετε όλα τα προνόμια, χαρτογιακάδες", αλλά και μια τάση των αστών να σνομπάρουν την redneck καταγωγή τους και στους δύο πολιτισμούς

3ον: Λόγω των παραπάνω, πρωτόγονα και ακατέργαστα αρνητικά ανθρώπινα συναισθήμτα, όπως πχ ο φθόνος, περιγράφονται σε αμερικάνικα τραγούδια απαλλαγμένα από ενοχές. Αντίστοιχα συναισθήματα δεν θα μπορούσαν ποτέ να περιγραφούν με αυτόν τον τρόπο σε ελληνικό στίχο γιατί θα προκαλούσε αποστροφή (χμ ..αυτό θα ήταν σίγουρα μια στιχουργική πρόκληση)

4ον: Αντίστοιχα πιστεύω οτι θα ήταν εμπορικά ατυχές (και δίχως νόημα για αυτούς) να γραφτεί αμερικάνικο τραγούδι αγάπης για την μάνα και τον πατέρα με τη συναισθηματική φόρτιση που έχουν πολλά ελληνικά δημοτικά και ποντιακά τραγούδια με την συγκεκριμένη θεματολογία. Αντίθετα έχω ακούσει αρκετά αμερικάνικα τραγούδια με θέμα την κακομεταχείρηση από τους γονείς και κυρίως από τον αλκοολικό πατέρα.

5ον: Το σίγουρο είναι οτι στην Αμερική υπάρχει έντονη και διεθνούς βεληνεκούς δισκογραφία επαρχιώτικης μουσικής, ενώ στην Ελλάδα η επαρχιώτικη μουσική νομίζω οτι από δεκαετίες έχει σταματήσει να παράγεται (όπως και τα περισσότερα πράγματα στη χώρα μας) οπότε και δεν επικαιροποιείται στιχουργικά και επίσης, η δισκογραφική αποτύπωσή της περιορίζεται σε live ηχογραφήσεις (να τις κάνει ο θεός) από τα κατά τόπους πανηγύρια. Αρα το δείγμα είναι ελλειπές ειδικά αν δεν είσαι, όπως κι εγώ, φαν της greek country και το μουσικό αυτό είδος θα το χαρακτήριζα "ανεπίδεκτο βελτιώσεων" λόγω μη ύπαρξης ουσιαστικής greek country life σήμερα.

Με συγχωρείτε που σας κούρασα με το παρθενικό μου γίγα post  :o (δεν θα το ξανακάνω, αλλά μέχρι να γίνει δεκτή η αίτηση εγγραφής μου με έπιασε οίστρος), ίσως και να βγήκα off topic.. και μη τα λάβετε και πολύ σοβαρά αυτά που έγραψα

ΥΓ1: Πιστεύω οτι ο Chris Cagle θα ήταν πολύ περήφανος αν ήξερε οτι κάπου στην ελλάδα κάτι τύποι καίνε τα μυαλά τους για να αποκρυπτογραφήσουν τους στίχους του.

ΥΓ2: LK Για το θέμα της ηλικίας μας τα λέει γλαφυρότατα και αμερικάνικα ο James Mcmurtry στο Just us kids (δισκάρα γενικότερα στιχουργικά και μουσικά) στίχοι εδώ

• Moderator

@ Apaleftos

Δεν διαφωνώ με την ανάλυσή σου.

Το αντίθετο, υπάρχουν πάρα πολλές πιθανότητες να ισχύει.

Όμως για τον στιχουργό, διαφωνώ.

Είμαι σίγουρος ότι και να μην είχε πριν Cadillac , μετά από αυτό τον δίσκο , την πήρε. ;D ;D ;D ;D

Ο ύμνος της Αμερικανικής επαρχίας vs του αστικού τρόπου ζωής , υπάρχει σε πολλά τραγούδια…(π.χ. “i am a country boy” – Skynyrd :  «New York City is a thousand miles away / And if you ask me, I'll tell you that's OK» .

Τώρα , ακόμα και στη δική σου εκδοχή , που όλο αυτό γίνονται από φθόνο, καλώς ή κακώς ο μέσος χωριάτης – καταναλωτής….ταυτίζεται και φεύγουν τα cd από τα ράφια.  ;D ;D ;D

Και έτσι οι «αρχικά κομπλεξικοί δημιουργοί»…μπορούν να παίξουν ό,τι ρόλο θέλουν μετά (πρωτευουσιάνου ή επαρχιώτη….money talks) . ;D ;D ;D ;D

Το θέμα είναι να γίνεται η ταύτιση (εδώ γίνεται με αισιόδοξο τρόπο [σε αντίθεση με το Ελληνικό pattern] – και απλά την προτιμώ) και μετά όλοι είναι ευχαριστημένοι….δημιουργοί & καταναλωτές.

Είναι σαν αυτό που συνέβη σε έμενα.

Από τότε που οι κυρίες αποφάσισαν να ταυτιστούν και να ζήσουν το δικό τους “Sex and the city” …..εγώ ζω το δικό μου “Californication”    ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Υ.Γ. Το τραγούδι της Καιτούλας προσωπικά μου αρέσει και στιχουργικά, είναι το Ελληνικό "that don't impress me much" ;D

Υ.Γ. 2 ThanQ για το κομμάτι! Πολύ ωραίον!  

ΥΓ1: Πιστεύω οτι ο Chris Cagle θα ήταν πολύ περήφανος αν ήξερε οτι κάπου στην ελλάδα κάτι τύποι καίνε τα μυαλά τους για να αποκρυπτογραφήσουν τους στίχους του.

yep!!  ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Το θέμα είναι να γίνεται η ταύτιση (εδώ γίνεται με αισιόδοξο τρόπο [σε αντίθεση με το Ελληνικό pattern] – και απλά την προτιμώ) και μετά όλοι είναι ευχαριστημένοι….δημιουργοί & καταναλωτές.

Αν το 2004 γραφόταν ένα ελληνικό δημοτικό τραγούδι για την αγροτιά, πιστεύω οτι θα ήταν όχι μόνο πολύ αισιόδοξο αλλά και τόσο κεφάτο όσο και οι επιδοτήσεις της ΕΕ. ;D  ;D

Είναι σαν αυτό που συνέβη σε έμενα.

Από τότε που οι κυρίες αποφάσισαν να ταυτιστούν και να ζήσουν το δικό τους “Sex and the city” …..εγώ ζω το δικό μου “Californication”    ;D ;D ;D ;D ;D ;D

;D

Σωστός!!

Σου εύχομαι όσο το ζεις να είναι όπως ήταν μέχρι και τον 2ο κύκλο.

(...Μετά, δεν ξέρω, σαν λίγο να έχασε από την φρεσκάδα του! Ας ελπίσουμε ο επόμενος κύκλος να είναι αντάξιος των προσδοκιών) offtopic

Υ.Γ. Το τραγούδι της Καιτούλας προσωπικά μου αρέσει και στιχουργικά, είναι το Ελληνικό "that don't impress me much" Grin

ή είναι το "δεν μπορώ να σε έχω (αποκλειστικά ή καθόλου), οπότε κάποιο ελλάτωμα θα βρω για να ξεκολλήσω. Αν δεν έχεις; Θα λέω οτι δεν έχεις "αυτό το κάτι"  :o

Πως να είσαι σίγουρος για το τι εννοεί μια γυναίκα;  ???

Όλο διπλά νοήματα είσαι ρε Καιτούλα!!!

Αν το 2004 γραφόταν ένα ελληνικό δημοτικό τραγούδι για την αγροτιά, πιστεύω οτι θα ήταν όχι μόνο πολύ αισιόδοξο αλλά και τόσο κεφάτο όσο και οι επιδοτήσεις της ΕΕ. ;D  ;D

Superfunk...εσύ είσαι? :P  ;D ;D

Μαραθώνιος Εναλλακτική Σχολή

Καλά βρε ....απάλευτοι... :), χαλάσατε έστω και ένα femtosecond για να αναλύσετε το ....Το κάτι της Καιτούλας; Απιστέφταμπλ.  ;D

Ο Αριστοτέλης γίνεται κτήμα του Γερμανού που τον μελετά, όχι του Έλληνα που τον αγνοεί

@Apaleftos

πολύ ενδιαφέρουσα η πλευρά όπου βλέπεις τα πράγματα. Θα ήθελα μόνο να διορθώσω κάτι το οποίο είναι πιστεύω και ρίζα του συνηρμού/σκέψης/ανάλυσής σου. Μην στέκεσαι τόσο σε λέξεις (μιλάω για την ανάλυση need/want κλπ) τέτοιων τραγουδιών. Νο1 λόγος που το λέω αυτό είναι η ποιητική αδεία. Νο2 λόγος είναι ότι τα country/ mississipi delta blues κλπ είναι τραγούδια που έχουν γραφτεί από ανθρώπους που ζήτημα είναι αν ξέρουν να διαβάζουν.

• Moderator

Νο2 λόγος είναι ότι τα country/ mississipi delta blues κλπ είναι τραγούδια που έχουν γραφτεί από ανθρώπους που ζήτημα είναι αν ξέρουν να διαβάζουν.

Έλα βρε συ, ολόκληρη Αμερικανική μουσική βιομηχανία εν έτει 2012, δεν θα βρήκαν κάναν που να τελείωσε το γυμνάσιο να τους γράψει πέντε αράδες στίχους... ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Υπέροχο thread.Εύγε mister Λάκη.  :D

Έλεγα να ανοίξω και γω κάτι παρόμοιο καθότι την προηγούμενη βδομάδα φιλοξένουσαμε στο σπίτι έναν Γερμανό και έναν Αμερικάνο με τους οποίους έκανα μια μεγάλη συζήτηση που μου πέταξε πολλές σπίθες για να γυρίσει λίγο η γκλάβα μου.

Και οι δύο ασχολούνται με το μπουζούκι και λατρεύουν την ελληνική μουσική...ιδιαίτερα την λαϊκή.Έδειχναν τόσο παθιασμένοι...είχαν μυθοποιήσει και κάποιους νεότερους Έλληνες τραγουδιάρηδες οι οποίοι σε μένα (πιστεύω και σε σας) φαίνονται γύφτεξ,βλαχοποπ,ντιριντάχτα δήθεν λαϊκοι ή άλλοι αναπαράγουν μια ασυνάρτητη εντεχνομπουρδολογία δήθεν κουλτουριάρικη.Δεν είχαν κάποιο φίλτρο...μπορεί ο Κιάμος να μην απήχε πολύ σε αξία από τον Μπιθικώτση πχ.  :o ....όχι ντάξει το γ*μησα  ;D

Είχαν και μια εντύπωση ότι είμαστε ο πιο σωστός λαός του κόσμου.Δεν ξέρω αν έπαιξε ρόλο αυτό.

Αντίστοιχα όταν άρχισα εγώ να λέω τι ακούω σε άλλα συμφώνησαν ότι ήταν ποιοτικά σε άλλα με στραβοκοίταξαν.Οι λόγοι για την δεύτερη αντίδραση τους- παρόμοιοι με τους δικούς μου για κάποιες ελληνικές μουσικές προτιμήσεις όπως προανέφερα.

Μεγάλο μέρος της country φαντάζε αστεία,τσοπάνική,βγαλμένη από Μεσσαιωνικές εποχές

στον Αμερικανό.'Η μια άλλη σκέψη μου που επιβεβαιώθηκε με την επαφή μαζί τους είναι ότι οι beatles και ορισμένες 60's, 70's μπάντες τους φαίνονται τόσο αστείες στιχουργικά όσο μας φαίνονται εμάς τα λιέρεκς των σκυλάδικων ή και κομματιών τύπου ''Τρελοκόριτσο'',''Το κορίτσι του Μαϊ'' κτλπ.Ή ας πούμε οι Rammstein στον Γερμανό έμοιαζαν κιτς του κερατά παρόλο που η μέταλ του αρέσει.

Εγώ πάλι είμαι της άποψης ότι τείνουμε να κοιτάμε αφ'υψηλού κάθε τι ελληνικό....ακόμα και υποσεινήδητα.Νιώθουμε κατώτεροι ακούγοντας ελληνική μουσική...οκ δεν είναι και στα χάι της αλλά νομίζω ότι υιοθετούμε χωρίς αναστολές όλες τις Αμερικανιές που μας πλασάρουν ίσως γιατί νιώθουμε περισσότερο χλιδάτοι κλείνοντας παράλληλα τα αυτιά μας σε ελληνικές δουλειές που πιθανόν να αξίζουν.Κάτσε να το ξαναπώ αυτό να το ακούσει και ο εαυτός μου  ;D

Ίσως να κάνω λάθος.Δεν ξέρω.Όπως έχω ξαναπεί έχω την αίσθηση ότι αν αύριο κάποια υποανάπτυκτη χώρα της αφρικής γινόταν πάμπλουτη και διαφήμιζε από τον πρωί μέχρι το βράδυ τις πολιτισμικές συνήθειες, λείαν συντόμως θα κάναμε ένα ωραιότατο κλόπι πέιστ της ενδυμασίας των κατόικων της,της μουσικής της,του τρόπου συμπεριφοράς etc.

Να μου πεις η απλή οπτική του Λάκη ''αφού μου αρέσει η ξεπερασμένη μουσική ανθρώπων της επαρχίας μιας μακρινής χώρας γιατί να ψάξω το γιατί;'' είναι 100% λογική.Όσο και να φιλοσοφήσουμε τα μουσικά γούστα μας είναι αργά για να αλλάξουν και δεν είναι ανάγκη να αλλάξουν.Συγγνώμη αν κούρασα...έγραψα γρήγορα και ανακατεμένα τις σκέψεις μου.  :-\  :)

ΥΓ:@LK είπες κάπου ότι κοντεύουμε να νιώθουμε ενοχές επειδή με την μουσική απλώς περνάμε καλά.Δίκιο έχεις όμως πιστεύω θα συμφωνήσεις πως κάποιοι ''καλλιτέχνες'' μας κάνουν να περνάμε χαζά.  :-\

Επαναστάτης χωρίς ΕΤ3 ..

• Moderator

Το διάβασα….όλο. ;D

Πολύ καλό ότι είχαμε και την μαρτυρία κάποιου Αμερικάνου / Γερμανού, για τη μουσική τους.

Σε πολλά σημεία συναντιόμαστε, που θα πάει θα τη βρούμε την αλήθεια.  ;D ;D

ΥΓ:@LK είπες κάπου ότι κοντεύουμε να νιώθουμε ενοχές επειδή με την μουσική απλώς περνάμε καλά.Δίκιο έχεις όμως πιστεύω θα συμφωνήσεις πως κάποιοι ''καλλιτέχνες'' μας κάνουν να περνάμε χαζά.  :-\

Έχω  ντραπεί πολλές φορές και με πολλούς…….για λογαριασμό τους…. ;D ;D ;D ;D

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

• Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου