Προς το περιεχόμενο

Ορθογραφια, απλα η γνωμη μου


Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Απαντήσεις 352
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Εικόνες

Απαντάς με rebus γέροντα , και δεν είναι καθόλου δημοτικιστικό, μαλλιαρό, καθαρευουσιάνικο πόσο μάλλον αρχαϊκό. Ή αρχαιοελληνικό ή μήπως ελληνιστικό ;

 

 

 

 

 

:D :D :D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Απαντάς με rebus γέροντα , και δεν είναι καθόλου δημοτικιστικό,

Σίγουρα, καθότι περιέχει δοτική.  ;D

Δεν έχουν θόρυβο οι μαγνήτες.

Απλά γκρινιάζουν όταν δεν παίζουν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

και θα πανε αδικα τοσοι καθαρισμοι, διορθωσεις, εφευρεσεις, που εχουν γινει προκειμενου να μοιαζει οτι ειναι η φυσικη εξελιξη της.

 

Ναι βέβαια, η σημερινή γλώσσα μας αν ήμασταν ειλικρινείς θα έπρεπε να λέγεται "βαλκανικά". Έτσι δεν είναι;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

Βρε Μπλου Μονκ έχεις κάνει πάλι ένα τουρλού ανάμεσα σε σωστά πράγματα που κατάλαβες λάθος και λάθος πράγματα που κατάλαβες σωστά.

 

Όλα ανεξαιρέτως τα κράτη από το 1800 και μετά, έχουν κάνει τεχνητές παρεμβάσεις στη γλώσσα τους προκειμένου αυτή να ομογενοποιηθεί. Μέχρι την έλευση του θεσμού του εθνικού κράτους (18ος-19ος αιώνας) οι φυσικές μας γλώσσες ήταν τα τοπικά ιδιώματα (κρητικά, κυπριακά, ρουμελιώτικα, μακεδονίτικα, ηπειρώτικα, νησιώτικα κλπ). Τοπικά ιδιώματα υπάρχουν σε όλες τις χώρες. Άλλα τα ιταλικά της Τοσκάνης, άλλα της Σικελίας και άλλα της Λομβαρδίας. Άλλα τα Γερμανικά της Πρωσσίας, άλλα της Σαξονίας, άλλα της Βεστφαλίας κ.ο.κ.

 

Προκειμένου να συνεννοούνται οι ομοεθνείς από τη μία άκρη της χώρας τους στην άλλη, τα κράτη επέβαλαν κάποιες ομογενοποιήσεις, καθιερώνοντας μία διάλεκτο σαν επίσημη γλώσσα (και εκτοπίζοντας τις υπόλοιπες στην προφορικότητα).

 

Αυτό δεν είναι ελληνική πατέντα ούτε αναιρεί την ελληνικότητα της γλώσσας σου. Στη Γαλλία μιλούσαν 300 τοπικά ιδιώματα και γλώσσες την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης, τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, που θα ήταν αδύνατη η συνεννόηση αν δεν υπήρχαν κάποιες κεντρικές παρεμβάσεις.

 

Ούτε η ιστορική ορθογραφία είναι ελληνική πατέντα. Τα αγγλικά που λες ότι προτιμάς περιέχουν πολλή περισσότερη αρχαϊκή ορθογραφία από ό,τι νομίζεις. Όταν βλέπεις ought και προφέρεις όουτ, πρέπει να ξέρεις ότι σε παλιότερο στάδιο της γλώσσας τα σύμφωνα ght προφέρονταν κανονικά, άρα ήταν όουγκχτ.

 

Αλλά οι Άγγλοι διατηρούν αυτή τη γραφή γιατί υπάρχει και το oat. Κάπως πρέπει να ξεχωρίζουν. Οι ομόηχες λέξεις ξεχωρίζουν από τα συμφραζόμενα στον προφορικό λόγο, αλλά στο γραπτό λόγο που καλούμαστε να πούμε πολύ πιο σύνθετα πράγματα, θα ήταν φοβερά κουραστικό να ανατρέχουμε συνέχεια στα συμφραζόμενα. Θα θέλαμε 1 ένσημο/παράγραφο και μέχρι να διαβάσουμε ένα βιβλίο θα βγαίναμε στη σύνταξη...

 

Το να γράφεις ανορθόγραφα δεν σημαίνει ότι αναιρείς τις τεχνητές παρεμβάσεις του κράτους στη γλώσσα. Ναι, υπάρχει μια αναρχική άποψη αυτού του τύπου, στην οποία υποψιάζομαι ότι ανατρέχεις για την περίπτωσή σου, που όμως όπως σου είπα έχω τη διαίσθηση ότι έχει να κάνει με άλλα πράγματα (κακή σχολική εμπειρία).

 

Καμία θεωρία δεν μπορεί να ερμηνεύσει τα πάντα. Ούτε η αναρχική, ούτε η μαρξιστική, ούτε η καπιταλιστική. Και καμία θεωρία δεν πρέπει να έχει άποψη για τα πάντα, γιατί αυτό δεν είναι θεωρητική ολοκλήρωση, αλλά θεωρητικός ολοκληρωτισμός. Δεν μπορεί μια πολιτική θεωρία να έχει άποψη για την ορθογραφία γιατί αυτό δεν διαφέρει πολύ από τους παπάδες που έχουν άποψη για τα μποζόνια (και τι άποψη).

 

Η ορθογραφία είναι καταπιεστική (κάθε κανόνας εμπεριέχει λίγη καταπίεση) αλλά είναι και μια κατάκτηση. Κάποτε ήξεραν να γράφουν μόνο οι πλούσιοι. Σήμερα που ξέρουμε να γράφουμε όλοι το κοιτάμε και στα δόντια. Η ορθογραφία σε βοηθάει να αξιοποιείς το εργαλείο που σου παρέχεται σχεδόν δωρεάν, τη γραφή, καλύτερα και αποτελεσματικότερα. Αν θες το αξιοποιείς, αν δεν θες δεν σημαίνει ότι είσαι τεντιμπόης.

 

Κανείς δεν θα σου πάρει το κεφάλι για ένα κόμμα ή έναν τόνο. Εξάλλου αυστηρά μιλώντας το 99% των ποστ σε αυτό το σάιτ περιέχει κάποια ανορθογραφία, ακόμη και των παιδιών που γράφουν εξαιρετικά. Και μπορεί να σε εκπλήσσει αλλά και το 99% των άρθρων σε εφημερίδες, περιοδικά κλπ έχει εκφραστικά ή ορθογραφικά λάθη, μερικές φορές κραυγαλέα. Παρότι υπάρχει διορθωτής (αν και πλέον τους καταργούν σιγά σιγά).

 

Είχα εξαιρετικά και πανέξυπνα παιδιά μαθητές μου, που ήταν ανορθόγραφοι. Δεν σχημάτισα άποψη για αυτούς από αυτό. Για να το συζητάς με τέτοια επιμονή προφανώς είναι κάτι που του αποδίδεις πολύ μεγαλύτερη σημασία από ό,τι του δίνουν οι άλλοι. Εσύ ξέρεις γιατί γίνεται αυτό, και αν δεν ξέρεις αξίζει να το ψάξεις. Κάτι σε τρώει με αυτή την ιστορία, για να ανοίγεις μια τόσο ειδική κουβέντα σε φόρουμ μουσικών, δεν νομίζεις;

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Χωρίς να θέλω να ρίξω λάδι στην φωτιά του θέματος :είδα ένα post του αξιοσέβαστου(δεν ειρωνεύομαι) SF που πάλι με μπέρδεψε.

 

Είπες αρχικά ότι προτιμάς να πας προς την μεριά των ελίτ από το να πας σε αυτήν της πλέμπας.

 

Λογικό και σε ακολουθώ και γω.

Ο πολιτισμός προάγεται καθαρά από επιστήμονες και καλλιτέχνες.

 

Μετά υποστηρίζεις ότι η αξία ενός ανθρώπου μετριέται ως προς στο πόσα λεφτά μπορεί να παράγει.Είναι αυτό σοβαρό κριτήριο μέτρησης της συμβολής ενός ανθρώπου στον πολιτισμό;  ??? ???  (δεν θυμάμαι που ακριβώς το είπες αλλά το είπες δυστυχώς)

 

Τόσοι πνευματικοί ελίτ που ταυτίζουν την μοίρα τους με την μοίρα της ανθρωπότητας υποφέρουν από οικονομικές δυσκολίες διότι το έργο τους ''δεν πουλάει''.Αντίθετα πολύ πιθανόν ένας από την μπλέμπα που χλευάζεις να ζει πλουσιοπάροχα αποφέρωντας μεγάλα κέρδη στην χώρα με το συμβατικό του επάγγελμα.

 

Άρα αντικειμενικά δεν στέκει αυτό.  ::)

Αν πιστεύεις ότι ο δεύτερος είναι αυτός ο οποίος προσφέρει τα φώτα του στους συνανθρώπους του κάτι πάει στραβά με την συλλογιστική σου πορεία.

Χίλια συγγνώμη αν παρερμήνευσα τα λεγόμενα σου.

Επαναστάτης χωρίς ΕΤ3 ..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μετά υποστηρίζεις ότι η αξία ενός ανθρώπου μετριέται ως προς στο πόσα λεφτά μπορεί να παράγει.Είναι αυτό σοβαρό κριτήριο μέτρησης της συμβολής ενός ανθρώπου στον πολιτισμό;     (δεν θυμάμαι που ακριβώς το είπες αλλά το είπες δυστυχώς)

 

ΤΡΙΚΥΜΙΑ εν ΚΡΑΝΙΩ....(χωρις ρεμπους)...

 

ΠΟΥ το ειπα αυτο ανθρωπε μου? ???

 

Η μονη αξια ενος ανθρωπου που μετριεται με τα ...λεφτα που μπορει να.... παραγει ειναι η ΥΠΕΡΑΞΙΑ της εργασιας του με βαση την οποια ΜΙΣΘΟΔΟΤΕΙΤΑΙ...(αλλα λεφτα π.χ. θα παρει στην Μicrosoft ο σουπερ ντουπερ προγραμματιστης που εφτιαξε το το Office & τα windows και αλλα η καθαριστρια που καθαριζει τις τουαλεττες οπου ο ..προγραμματιστης ..ουρει στα διαλειματα.....καποιοι αδιαβαστοι ψευτοαριστεροι βεβαια διαφωνουν με αυτο,επιμενουν δηλ. οτι η καθαριστρια και ο..προγραμματιστης πρεπει να παιρνουν ακριβως τον ιδιο μισθο, αλλα δεν θα καθισουμε να τους...μορφωσουμε κι ολας...ας το κανουν μονοι τους... ;D)

 

 

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αλλά οι Άγγλοι διατηρούν αυτή τη γραφή γιατί υπάρχει και το oat. Κάπως πρέπει να ξεχωρίζουν. Οι ομόηχες λέξεις

 

[off-topic]

 

ought & oat  δεν είναι ομόηχες, το πρώτο είναι ελαφρώς παρατεταμένο "ο" και όχι "οου"  ;)

 

[/off-topic]

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αυτοι που διαφωνησαν μαζι μου αρχικα, μερικες σελιδες παρακατω χρησιμοποιουν τα επιχειρηματα μου για να αντιμετωπισουν, τα αλλα ακρα και καλα.  

 

Να τους κάνεις μήνυση για λογοκλοπή. Από τέτοιο φιλοσοφικό βάθος μπορείς να βγάλεις χρήματα ;)

 

Δεν μπορεί μια πολιτική θεωρία να έχει άποψη για την ορθογραφία γιατί αυτό δεν διαφέρει πολύ από τους παπάδες που έχουν άποψη για τα μποζόνια (και τι άποψη).

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΙΑ ΕΧΟΥΜΕ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου