Προς το περιεχόμενο

Ορθογραφια, απλα η γνωμη μου

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Guru

λοιπόν είναι λιγουλάκι εκτός θέματος (OT, Off Topic το λένε?) αλλά νομίζω ότι έχει άμεσο ενδιαφέρον.

Ο πατέρας μου, από τότε που πήρε τη σύνταξή του, το έχει ρίξει στη φιλοσοδία. Το 2ο βιβλίο που έβγαλε "Εγώ κι εμείς" αφορά διάφορα θέματα, αλλά κυρίως τη γλώσσα (και μάλιστα τη φωνητική γλώσσα...)

Αφού το ενημέρωσα για τη συζήτηση που γίνεται εδώ, και του έκανα λογαριασμό (D.Sideris) αποφάσισε ότι δε μπορεί να συμμετάσχει (είναι σε σχετικά προχωρημένη ηλικία) και έτσι μου έστειλε ένα κείμενο το οποίο και δημοσιεύω, μαζί με ένα μικρό σχόλιο προς τον κ. Χαραλάμπους:

Θεωρώ ότι κάθε σοβαρή συζήτηση για τη γλώσσα μας είναι εποικοδομητική. Εποικοδομητική θεωρώ ότι είναι και η συζήτηση για την αποκατάσταση του πολυτονικού του κ. Χαραλάμπους, μολονότι έχω διαμετρικά αντίθετη γνώμη. Τόσο τα όσα γράφονται στο κείμενο από την «Κίνηση Πολιτών για την Επαναφορά του Πολυτονικού Συστήματος» όσο και η σχετική συζήτηση που γίνεται στο Noiz, ενέχουν μια θεμελιώδη σύγχυση: Ενώ η συζήτηση γίνεται για τη γραφή, τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται αφορούν στη γλώσσα. Π.χ. το γνωστό του Σολωμού «Μήγαρις έχω άλλο στο νου μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα», μιλάει για τη γλώσσα και όχι για τη γραφή. Ο ίδιος εξάλλου άφησε κείμενα γραμμένα σε φωνητική γραφή. Το ίδιο η επίθεση που λέγεται πως έκανε ο Κίσιγκερ εναντίον μας στρέφεται κατά της γλώσσας και όχι κατά της γραφής. Η αλλαγές στη γραφή δεν είναι συνώνυμες με αλλαγές στη γλώσσα, εκτός αν την αλλοιώνουν. Παρακάτω περιλαμβάνω ένα σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο μου «Εγώ και Εμείς».

Το απόσπασμα απ'το βιβλίο είναι συννημένο (η σχηματοποίηση των σελίδων είναι λίγο χαλασμένη, αλλά δουλεύει κι έτσι το βιβλίο τέλος πάντων).

Απάντησση_σε_Χαραλάμπους.pdf

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντήσεις 352
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Εικόνες

@Νικόλα μπράβο στον πατέρα σου  :)

@Sfaku μια χαρά τοποθετήθηκες.Ίσως είμαι λίγο ρομαντικός και γω...

Όταν δημιουργούνται νέες ανάγκες η γλώσσα πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτές.Τόταλιε αγκρί ον δατ.

Ο σοφός δανεισμός όμως δύσκολα γίνεται αντιληπτός δυστυχώς και ναι καταλήγουμε σε αλλοίωση της υπέροχης μητρικής μας.

Εγώ εχθρεύομαι το δανεισμό προς αντικατάσταση των ελληνικών λέξεων όπως είπε o freerock.

Έχουμε μια από τις πλουσιότερες γλώσσες στον κόσμο.Ποιος το αμφισβητεί αυτό και γιατί;

Δεν είναι εθνικοβλακεία να την προστατεύουμαι.Εθνικοβλακείες είναι διάφορες άλλες...όχι η διατήρηση μιας πλούσιας εκφραστικής γλώσσας.

Αρκετές ξενόφερτες περιορίζουν την ποικιλία της ελληνικής.Την ακριβολογία της επίσης.

Παγκοσμιοποίση=μόνο μέχρι ενός σημείου καλή.Στο σημείο που αδελφώνονται οι λαοί και γνωρίζει ο ένας τον άλλο.Απο κει και πέρα ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ να διαφέρουμε.Ειδικά στην γλώσσα..στον πυλώνα του πολιτισμού.

Εδώ τα όρια είναι επίσης θολά για τους ψευτορέμπελους.Συγγνώμη που το γυρνάω εκεί και παραβαίνω τους κανόνες αλλά αυτοί είναι οι κύριοι εκφραστές της άποψης ας σπάσουμε τα κατεστημένα ''δεσμά της έκφρασης''.Γουστάρω αργκώ φάση να 'ουμε γιατί καταλάβαινόμαστε.Όλε έτσι να μιλάμε...απλά και λαεκά.

Του κ*λ*υ τα εννιάμερα.  :-X  

Υ.Γ:@Mοnk κανείς δεν σε είπε χαζό.Επίσης κανείς δεν παρουσιάστηκε ως διάνοια.Την εξυπνάδα σου όμως δεν την αφήνει να εκφραστεί ,όσο θα μπορούσε να εκφραστεί,  η λαγνεία της λεξιπενίας.Εν τω μεταξύ μια χαρά χειρίζεσαι την γλώσσα.  ;)

edit:τροφή για σκέψη που μου'ρθε:Αν αύριο το Μπαγλαντές γινόταν η πιο πλούσια χώρα στον κόσμο, θα αρχίζαμε σιγά σιγά να κλέβουμε Μπαγλαντεσιανές λέξεις.Θα αρχίζαμε επίσης πχ να υιοθετούμε αφιλτράριστα τις τέχνες τους και πολλά άλλα πολισμικά τους στοιχεία.  ;)

Επαναστάτης χωρίς ΕΤ3 ..

Έχουμε μια από τις πλουσιότερες γλώσσες στον κόσμο.Ποιος το αμφισβητεί αυτό και γιατί;

Το ότι είμαι υπέρ της διατήρησης του πλούτου της ελληνικής γλώσσας και του περιορισμού του ανεξέλεγκτου δανεισμού έχει ήδη φανεί, ωστόσο, αυτόν τον παραπάνω ισχυρισμό, πριν δούμε ποιος τον αμφισβητεί, μήπως να δούμε ποιος τον έχει κάνει; Με τι περγαμηνές και τι πειστήρια; Μήπως είναι ένας μύθος παρόμοιος με το ότι είμαστε οι πιο έξυπνοι και ότι υπάρχει διεθνής συνωμοσία εναντίον μας όπως λέει και η δήθεν δήλωση Kissinger?  (δεν αναφέρω τη θεωρία περί συνωμοσίας της τρόικας γιατί θα θεωρηθεί πολιτική δήλωση και θα πέσει κλείδωμα σε χρόνο μηδεν)

Έλληνες, οι πιο γ@μ@τοι άνθρωποι του κόσμου. Σύμφωνα με τους ίδιους.  :)

Ελληνική, η πιο γ@μ@τη ιδιοτητα του κόσμου. Σύμφωνα με τους Έλληνες.  :)

Ο Αριστοτέλης γίνεται κτήμα του Γερμανού που τον μελετά, όχι του Έλληνα που τον αγνοεί

Εγώ δεν το αμφισβητώ.

Ούτε και το επιβεβαιώνω.

Πριν καταλήξεις σε συγκριτικά αποτελέσματα, επιβάλλεται να γνωρίζεις τα μεγέθη των συγκρινομένων.

Άσε που οι συγκεκριμένες συγκρίσεις είναι ένα "παιχνίδι" που δεν με αφορά.

Δεν έχουν θόρυβο οι μαγνήτες.

Απλά γκρινιάζουν όταν δεν παίζουν.

Έλληνες, οι πιο γ@μ@τοι άνθρωποι του κόσμου. Σύμφωνα με τους ίδιους.  :)

Ελληνική, η πιο γ@μ@τη ιδιοτητα του κόσμου. Σύμφωνα με τους Έλληνες.  :)

+100000 για την ειρωνία σου!

Αντί να καμαρώνουν για κάτι που κατάφεραν αυτοί,ξαπλώνουν με εκνευριστική απραγία και καμαρώνουν για το τυχαίο γεγονός του ότι γεννήθηκαν σε αυτήν χώρα...για το ένδοξο παρελθόν των κατοίκων τούτης της περιοχής 2000+ χρόνια πίσω!

ΚΑΙ αυτά μας κατέστρεψαν.  >:( >:(

Επαναστάτης χωρίς ΕΤ3 ..

Ενταξει δεν ειμαστε και οι μονοι που ....κομπαζουμε για τον πλουτο της γλωσσας μας,το ιδιο κανουν και οι Αγγλοι ("επισημως" τα αγγλικα με 1 εκ. λεξεις ειναι η "πλουσιοτερη" γλωσσα που ΣΗΜΕΡΑ μιλιεται στον κοσμο,τα ελληνικα αν και το Guiness αναφερει οτι εχουν 5 εκ. λεξεις εχουν "πεσει" στις 750 χιλιαδες που χρησιμοποιουνται σημερα),και οι ΡΩΣΟΙ αλλα και οι ΚΙΝΕΖΟΙ....

Αλλα ο πλουτος μιας γλωσσας δεν ειναι κατ'αναγκη και ο ΑΡΙΘΜΟΣ των λεξεων που εχει,υπαρχουν και οι λεκτικοι τυποι,οι ιδωματισμοι κτλ,κτλ....

Τωρα αν χρησιμοποιουμε ξενες λεξεις ή τις ενσωματώνουμε στην καθημερινοτητα μας δεν χαλασε και ο κοσμος,εδω οι Ιαπωνες (μιλαμε για ΤΟΝ εθνικιστικο λαο) εχουν ειδικο ΑΛΦΑΒΗΤΟ με το οποιο γραφουν τις "ξενες" λεξεις και εχουν αντικαταστησει με αυτες εκατονταδες  δικες τους λεξεις ....(ασε που δεν μπηκαν καν στον κοπο να φτιαξουν λεξεις για μοντερνες εφευρεσεις οπως π.χ καναμε εμεις για το..αυτοκινητο....το λενε "caru" και καθαριζουνε... ;D)..

Παρόλα αυτα και ..πανυψηλο επιπεδο παιδειας εχουν (οπως αλλωστε και οι Φινλανδοι οι οποιοι μιλανε τα...φτωχα Φινλανδικα) και εχουν & μια απο τις καλυτερες παραγωγες λογοτεχνιας στον κοσμο....

Το να βαυκαλιζομαστε με το οτι ειμαστε ο... εκλεκτος λαος που μιλαει την..παλαιοτερη (και αυτο το εχω ακουσει) και..καλυτερη γλωσσα του κοσμου δεν ειναι παντως και οτι πιο συνετο...δεν μπορουμε απλα να ..χαιρομαστε που η γλωσσα μας ειναι τοσο...ΟΜΟΡΦΗ?

και ότι υπάρχει διεθνής συνωμοσία εναντίον μας

Ελα ρε συ!!Δηλ.μου λες οτι ΔΕΝ υπαρχει???

Τι μαθαινει κανεις γερνωντας..... ;D

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Αντί να καμαρώνουν για κάτι που κατάφεραν αυτοί,

Ώπα, αδερφέ, δεν τα 'μαθες τα νέα; Έχουμε τώρα και φραπέ με γεύσεις. Χαα, τρέμε Αριστοτέλη.  ;D

Ο Αριστοτέλης γίνεται κτήμα του Γερμανού που τον μελετά, όχι του Έλληνα που τον αγνοεί

(ασε που δεν μπηκαν καν στον κοπο να φτιαξουν λεξεις για μοντερνες εφευρεσεις οπως π.χ καναμε εμεις για το..αυτοκινητο....το λενε "caru" και καθαριζουνε... ;D)..

Στο θέμα "αυτοκίνητο" έχουμε μεγαλουργήσει: οι βρετανοί, οι κάτοικοι της χώρας στην οποία γεννήθηκε η φόρμουλα ένα, το όχημα του ράλυ το λενε απλά "car".

Οι εκλεκτοί δημοσιογράφοι του χώρου, στην ψωροκώσταινα που μετά βίας παράγει πατίνια, το λένε αποκλειστικά και μόνο "μονοθέσιο". ΩΠΑ ρε ελληνάρα...

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

• Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου