Προς το περιεχόμενο

Δυο καμπινες σε μια κεφαλη!

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Moderator

"Το μεγάφωνο παίρνει τη μισή ενέργεια"  ή μάλλον τη μισή ισχύ είναι σωστό, αλλά τη μισή ΝΕΑ ισχύ. Με παράλληλη σύνδεση η νέα ισχύς είναι, πρακτικά, περίπου 50% μεγαλύτερη από πριν, και θεωρητικά 100% μεγαλύτερη. Με σύνδεση σε σειρά τα πράγματα είναι αντίστροφα.

Οι καταναλωτές στο παράδειγμα του adr1anos παραμένουν σε κάθε περίπτωση σταθερά 8 ohm, άρα αυτό που λές δεν νομίζω ότι έχει βάση.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντήσεις 41
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Τα ηχεία παραμένουν 8Ω, αλλά ο συνδυασμός τους, αυτό δηλαδή που βλέπει ο ενισχυτής, γίνεται 4Ω ή 16Ω

Ένας ενισχυτής που δίνει 100 βατ στα 8Ω, στα 4Ω (υποθέτοντας παράλληλη σύνδεση) θεωρητικά δίνει 200 βατ

Πρακτικά αυτό το πετυχαίνουν ελάχιστοι ενισχυτές, οι περισσότεροι θα δώσουν 130-170 βατ

Άρα πλέον το κάθε μεγάφωνο θα λάβει το μισό ΑΥΤΗΣ της ισχύος, και όχι το μισό των 100 βατ.

Τα παραπάνω είναι ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ πράγματα.

Με τους λαμπάτους τα πράγματα περιπλέκονται λίγο.

• Moderator

Ξαναδιάβασε την υπόθεση που κάνει ο Adr1anos στο παράδειγμά του και τί λέω εγώ στο παραπάνω post. Μη μου κάνεις μάθημα όταν εδώ και τόσα posts χρησιμοποιείς εντελώς αυθαίρετα όρους όπως την απόδοση για παράδειγμα για να δημιουργήσεις μια επίφαση σοβαρότητας σε αυτά που δεν μπορείς με όρους φυσικής και μαθηματικών να δικαιολογήσεις.

Επίσης, θεωρείς ότι αλλάζωντας τα Ohm της εξόδου του μετασχηματιστή μπορούμε να διπλασιάσουμε την ένταση; Δηλαδή αν βάλω στον combo αντί για δυο μεγάφωνα 16 ohm παράλληλα, δυο μεγάφωνα 8 Ohm παράλληλα θα έχω διπλάσια ένταση;;;;;

Είτε είναι κάτι που δεν καταλαβαίνω ή υπάρχει λογικό κενό. Από τη στιγμή που έχουμε πτώση -3db λόγω του υποδιπλασιασμού της ισχύος ανα μεγάφωνο, το κέρδος από τον διπλασιασμό της επιφάνειας δεν έρχεται απλά να το αντισταθμίσει επαναφέροντάς μας εκεί που βρισκόμαστε αρχικά; Πώς κερδίζουμε 3db;

Δεν κερδίζουμε, ούτε χάνουμε. Η παρεχόμενη ισχύς είναι όπως σωστά ειπώθηκε ακριβώς η ίδια. Γιαυτό και χρησιμοποίησα σε κάθε περίπτωση 8 Ohm σύνολα, ώστε να έχουμε σταθερά παρεχόμενα watt.

Απλά 2 ίδιες τιμές db όταν προστίθενται αυξάνονται κατά 3db. Δηλαδή 2 μεγάφωνα με μισή ισχύ (δηλαδή μειωμένη κατά -3db) μας κάνουν μία πλήρη ισχύ (δηλαδή 0db). Το ίδιο για 4 μεγάφωνα με 1/4 ισχύος στα -6db αθροίζουν πάλι 0db. Δηλαδή την πλήρη ισχύ, καμία αλλαγή.

Τώρα από τα 0db και μετά, επέρχεται η αύξηση της συνολικής απόδοσης SPL (δηλαδή καλύτερη μεταφορά της ίδιας παρεχόμενης από τον ενισχυτή πλήρους ισχύος, στον αέρα) κατά 3db επιπλέον λόγω του διπλασιασμού της ενεργής επιφάνειας του συνόλου.

Ξαναδιάβασε την υπόθεση που κάνει ο Adr1anos στο παράδειγμά του και τί λέω εγώ στο παραπάνω post. Μη μου κάνεις μάθημα όταν εδώ και τόσα posts χρησιμοποιείς εντελώς αυθαίρετα όρους όπως την απόδοση για παράδειγμα για να δημιουργήσεις μια επίφαση σοβαρότητας σε αυτά που δεν μπορείς με όρους φυσικής και μαθηματικών να δικαιολογήσεις.

Εκτός από ημιμαθής και ανεπίδεκτος μαθήσεως, είσαι και αγενής.

http://en.wikipedia.org/wiki/Loudspeaker#Efficiency_vs._sensitivity

Πήγαινε στο καλό.

Χωρίς να θέλω να πάρω θέση ως προς το τεχνικό του ζητήματος: είναι τόσο δύσκολο να διαφωνήσετε σε κάτι δίχως προσωπικούς χαρακτηρισμούς/επιθέσεις? Δεν περιμένω απάντηση σε αυτό, μπορείτε όμως να εκλάβετε το παρόν ως προειδοποίηση για το σβήσιμο των επόμενων ερειστικών posts.

Μερσι,

Νομίζω ένα απλό ανάλογο θα λύσει κάθε απορία:

Ένα καρμπιρατέρ παρέχει 1cc βενζίνης σε ένα μονοκύλινδρο κινητήρα. Μπορούμε να βρούμε από την φυσική  πόση είναι η συνολική ενέργεια που υπάρχει μέσα σε 1cc βενζίνης. Αυτή την ενέργεια θα την πάρει ο κάθε κινητήρας και θα την μετατρέψει σε έργο. Ανάλογα λοιπόν με την απόδοση του, θα βγάλει κάποια Watt.

Αν τώρα κάνουμε το ίδιο σε έναν δικύλυνδρο κινητήρα ο οποίος (ας πούμε ότι) έχει μεγαλύτερη απόδοση θα πάρουμε από την ίδια βενζίνη περισσότερα watt. Δεν άλλαξε η παρεχόμενη ενέργεια, άλλαξε όμως ο βαθμός απόδοσης μετατροπής της σε χρήσιμα watt Έργου.

Το ίδιο είναι και με τα Sensitivity, περιγράφουν την ικανότητα των μεγαφώνων να μετατρέψουν την (ίδια) ισχύ που τους παρέχεται σε ηχητική ενέργεια (SPL db), και είναι όπως είδαμε συνάρτηση (και) της κινούμενης επιφάνειας.

Μπορείτε να δείτε άμεσα την επιρροή της επιφάνειας στο Sensitivity και κατ επέκτασιν στο SPL, συγκρίνοντας δύο σχεδόν ίδια μεγάφωνα της Celestion, απλά με διαφορετικές κινητές επιφάνειες:

http://www.tube-town.net/ttstore/product_info.php/info/p3890_Celestion-G10-Vintage-10----60-W---16-Ohm.html

http://www.tube-town.net/ttstore/product_info.php/info/p771_Celestion-Vintage-30---12----60-W---16-Ohm.html

Το 10άρι έχει ακριβώς 3db λιγότερο Sensitivity από το 30άρι, το οποίο για την ίδια ακριβώς ισχύ που θα αναλώσει θα παράξει 3db επιπλέον SPL, όσα δηλαδή το 10άρι θα παρήγαγε με την διπλάσια ισχύ που θα του παρεχόταν!. 

Ναι, παιδιά γιατί τέτοια επίθεση?! Tα πράγματα είναι απλά και δεν χρειάζονται τόσα ποστ για να καταλάβουμε ένα τέτοιο θέμα.

Μπορούμε να το πάρουμε από την αρχή, αν θέλετε.  :)

Διπλασιασμός ίδιων μεγαφώνων σημαίνει αυτόματα +3db αύξηση στην ευαισθησία, είτε τα συνδέσουμε παράλληλα, είτε σε σειρά. Εδώ νομίζω συμφωνούμε όλοι.

Αν ο ενισχυτής έχει μετασχηματιστή εξόδου και λήψεις ώστε να προσαρμόσουμε τα Ωμ, όπως είναι οι περισσότεροι ενισχυτές λυχνίας, τότε διαλέγουμε τα Ωμ από το Impedance Selector ανάλογα την συνδεσμολογία μας (σειρά ή παράλληλα) οπότε η ισχύς του ενισχυτή παραμένει σταθερή και απλά έχουμε τα +3db gain που μας προσφέρει ο διπλασιασμός των μεγαφώνων.

Αν έχουμε έναν "ιδανικό" ενισχυτή πχ solid state τότε έχουμε δύο περιπτώσεις:

1) Αν διπλασιαστούν τα Ωμ (μεγάφωνα σε σειρά) τότε η ισχύς πέφτει στο μισό άρα -3db gain και,

2) Αν τα Ωμ πέσουν στο μισό (μεγάφωνα παράλληλα) τότε η ισχύς του ενισχυτή διπλασιάζεται άρα +3db gain.

Στην πρώτη περίπτωση το συνολικό gain που θα κερδίσουμε είναι 0db και στην δεύτερη +6db.

Ελπίζω να συμφωνείτε όλοι!  ::)

• Moderator

Ναι, παιδιά γιατί τέτοια επίθεση?! Tα πράγματα είναι απλά και δεν χρειάζονται τόσα ποστ για να καταλάβουμε ένα τέτοιο θέμα.

Διπλασιασμός ίδιων μεγαφώνων σημαίνει αυτόματα +3db αύξηση στην ευαισθησία, είτε τα συνδέσουμε παράλληλα, είτε σε σειρά. Εδώ νομίζω συμφωνούμε όλοι.

Όχι απαραίτητα. To coupling effect στο οποίο στηρίζετε το +3db ισχύει μόνο υπό πολύ συγκεκριμένες προυποθέσεις. Σε δύο closed back καμπίνες κιθάρας με τα υψηλά SPL τα οποία λειτουργούν αντιδραστικα΄στο excursion των μεγαφώνων λόγω των ανακλάσεων, τις ακυρώσεις φάσεων και όλους τους παράγοντες που μπαίνουν στη μέση (φυσικά μιλάμε για καμπίνες τοποθετημένες η μία πάνω στην άλλη, αλλιώς όλο αυτό εξ αρχής πάει περίπατο) είναι κατα τη γνώμη μου εξαιρετικά αμφισβητίσιμο.

Και αν δεν κάνω λάθος, εδώ όντως δεν το θυμάμαι καλά, το απόλυτο speaker coupling θέλει τα μεγάφωνα ευθυγραμμισμένα, πράγμα που είναι απολύτως αδύνατον...

Πολύ πιο χειροπιαστό όπως και νά 'χει θεωρώ να πας σε μεγάφωνα τα οποία έχουν από κατασκευής τους μεγαλύτερο sensitivity όπως περιέγραψα και προηγουμένως. Το όλο θέμα με τις extension cabs όσον αφορά το volume ανήκει για μένα στη σφαίρα του "crap shooting" λόγω όλων των άνωθι μεταβλητών.

Κάποιος μπορεί να διαφωνεί και είναι σεβαστό αν αναφέρει όλους αυτούς τους παράγοντες, αλλά δεν μπορεί να γράφει έτσι απλά ότι όσο αυξάνεις τα μεγάφωνα, έστω μέχρι ένα σημείο, θα έχεις και ένταση, γιατί αυτό απέχει από την αλήθεια πολύ περισσότερο απ' ότι την προσεγγίζει.

Αν ο ενισχυτής έχει μετασχηματιστή εξόδου και λήψεις ώστε να προσαρμόσουμε τα Ωμ, όπως είναι οι περισσότεροι ενισχυτές λυχνίας, τότε διαλέγουμε τα Ωμ από το Impedance Selector ανάλογα την συνδεσμολογία μας (σειρά ή παράλληλα) οπότε η ισχύς του ενισχυτή παραμένει σταθερή...

Ναι, κι εγώ αυτό λέω...αλλά αυτοί που γράφουν τα απίστευτα με λένε ημιμαθή...

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

• Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου