Προς το περιεχόμενο

Βοήθεια για Φασματική ανάλυση στα κλασσικά όργανα


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα παιδιά, βάζω αυτό το θέμα για να συγκεντρώσω πληροφορίες για μια εργασία που κάνω. Ψάχνω στο ίντερνετ για κάποια φασματική ανάλυση σε οποιοδήποτε κλασσικό όργανο αλλά δεν βρίσκω κάτι. Αν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει θα του είμαι ευγνώμων.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δοκιμάσε στο google.com με αγγλικά και τον όρο FFT (fast fourier transformation = φασματική ανάλυση, μια που τα περιοδικά σήματα - όπως της μουσικής - αναλύονται τελικά σε πεπερασμένο αριθμό συχνοτήτων).

 

Π.χ. Στο google :

"classical instruments fft"

"piano fft"

και πάει λέγοντας.

 

Βρήκα αρκετά με λίγο ψάξιμο ...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

αν θελεις ετοιμα αποτελεσματα ο νικος φρονιμοπουλος εχει ασχοληθει αρκετα (Ελληνας οργανοποιος). αν εχεις εσυ καποια οργανα και θελεις να κανεις tap tuning με προγραμμα για να δεις τις ιδιοσυχνοτητες τους πες μου να σου στειλω προγραμμα

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας ! Αυτό που θέλω να κάνω είναι το εξής :

Έχω μια πτυχιακή εργασία στη σχολή μου ( είμαι στο φυσικό ), κατά την οποία θα ελεγχθεί μέσω της φυσικής , το πόσο & πως αλλάζει ο ήχος ενός οργάνου με την πάροδο του χρόνου. Αυτό που εννοούμε όταν λέμε ότι το όργανο μας "άνοιξε". Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να γίνουν κάποιες ηχογραφήσεις, αλλά και να υπάρχει ένα θεωρητικό υπόβαθρο στο οποίο θα μπορέσω να στηρίξω τις αναλύσεις που θα πάρω από την μετατροπή του αναλογικού σήματος που θα πάρει η κάρτα ήχου ή ο παλμογράφος, σε ψηφιακό. Αυτό λοιπόν ψάχνω ( πχ κάποια διαγράμματα κάποιες θεωρίες ή και κάποιο πρόγραμμα αν υπάρχει που να μου δίνει πλήρες φάσμα αρμονικών κτλ κτλ ). Μίλησα για φασματική ανάλυση , γιατί νομίζω ότι αυτό πρέπει να είναι το πρώτο βήμα μου. Αν κάποιος μπορεί να βοηθήσει , θα είναι τέλεια! 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

το σήμα που θα πάρεις για να κάνεις φασματική ανάλυση θα προέρχεται από μια ηχογράφηση ενός συγκεκριμένου οργάνου με κάποιο συγκεκριμένο μικρόφωνο υπό κάποια/-ες συγκεκριμένη γωνία/απόσταση (κλπ) σε κάποιον συγκεκριμένο χώρο.

Από όσο γνωρίζω, στο φυσικό Αθηνών υπάρχουν τέτοιες πτυχιακές εργασίες (συγκεκριμένα ξέρω μια για βιολί και μία για μπουζούκι), οπότε με αρκετή τύχη θα μπορέσεις να βρεις τα ίδια όργανα και να τα ξαναμετρήσεις με τον ίδιο τρόπο (ίδιες μεθόδους και εργαλεία) για να δεις αν υπάρχουν διαφορές.

 

Τώρα αν γίνουν όλα αυτά και βρεις διαφορές, πάλι δεν θα ξέρεις αν οφείλονται στις χορδές (ή αλλού), οπότε μάλλον θα πρέπει να επαναπροσδιορίσεις το πρόβλημα.

 

Αν θέλεις να κάνεις μια βιβλιογραφική εργασία τα πράματα είναι διαφορετικά. Ωραίο θέμα πάντως, αν και δύσκολα υλοποιήσιμο (εκτός αν σκοπεύεις να παραδώσεις την πτυχιακή σου σε 10 χρόνια :D)

 

YΓ. Για φασματικές αναλύσεις (εγώ μετραγα πετάλια) είχα χρησιμοποιήσει το DSSF3

 

http://www.ymec.com/products/dssf3e/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Χαχαχα  ;D το έχεις ένα δίκιο φίλε Blue ! Είμαι στο Φυσικό Ιωαννίνων , οπότε μάλλον τη δουλειά που έκαναν τα παιδιά στην Αθήνα θα πρέπει να την κάνω και εγώ. Γενικά τους ξέρεις  προσωπικά , ώστε να μπορέσω να τους στείλω κάποιο mail για βοήθεια, ή απλά έπεσε στο αυτί σου ότι υπάρχουν αυτές οι εργασίες ?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

έχω δει κάποιες από αυτές αλλά δεν έχω προσωπική σχέση με τους συγγραφείς.

 

Πολύ φιλική άποψη : πρέπει να συζητήσεις καλύτερα με τον καθηγητή που σου έδωσε (επέτρεψε) αυτό το θέμα. Τι ακριβώς θέλεις να κάνεις; Γίνεται; Δεν σου έδωσε κάτι να διαβάσεις για να ξεκινήσεις; Επαναλαμβάνω, αν θέλεις να κάνεις μια βιβλιογραφική θεωρητική εργασία γύρω από τις ηχητικές ιδιότητες του παλαιωμένου ξύλου λογικά θα βρεις αξιοπιστες πηγές (βρες τις κατάλληλες λέξεις κλειδιά σύμφωνα με το θέμα-αφού ορίσεις πρώτα ποιό είναι αυτό ;D- και ψάξε στο google scholar για αρχή).Αν θέλεις να κάνεις πείραμα, τότε δεν είναι "καλό" το θέμα.

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Συμφωνώ μαζί σου φίλε blue , απλά δυστυχώς ή ευτυχώς αυτό το θέμα δόθηκε σε μένα και πρέπει να γίνει η εργασία αυτή , ακόμα και ας μην έχω ακόμα καταλάβει το πως ακριβώς θα την κάνω. Θεωρητικά υπόβαθρα δυστυχώς δεν μου δόθηκαν και είναι αυτό ακριβώς που ψάχνω και έβαλα το συγκεκριμένο θέμα εδώ. Όπως και να έχει, ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια !!! Ας συνεχίσω να ψάχνω  :-\

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου