Προς το περιεχόμενο

Συνέντευξη του πειραματιστή τσελίστα Νίκου Βελιώτη

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αναφερόμαστε στο πλαίσιο μιας

-Καλπάζουσας πειραματικής σκηνής όπου η μουσική λειτουργεί ως όχημα της φιλοσοφικής σκέψης?

-Μιας μουσικής που γράφεται προς τέρψη μιας μεγάλης έκτασης ακροατηρίου? Μιας "ελιτ"? μιας μικρής αλλα αφοσιωμένης?

-Μιας εκπαιδευτικής διαδικασίας?

Αν κατάλαβα καλά τι ρωτάς, δεν μπορούν όλοι να κάνουν μουσική έτσι. Και ευτυχώς που δεν μπορούν. Θα ήταν βαρετό!  ;)

Προσωπικά κάποια από αυτά τα πράγματα που παραθέτεις μου κίνησαν το ενδιαφέρον για το λόγο ότι δεν σκέφτομαι έτσι, αλλά από την άλλη δεν μου είναι τελείως ξένες αυτές οι ιδέες, είναι σαν να τις είχα μέσα μου χωρίς να μπορώ να τις εκφράσω. Και πάλι δεν τις θεωρώ συνταγή μουσικής αλλά οπτική γωνία, μία από τις πολλές που μπορείς να πάρεις όταν κάνεις μουσική.

Παντρέματα αυτού του τρόπου σκέψης με πιο βατές φόρμες μπορείς να δεις στους Velvet Underground, στους Sonic Youth, στον Nels Cline, στον Bandoek, στους Radiohead, στον πειραματισμό των κιθαριστών με feedback κ.λπ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντήσεις 38
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

@Superfunk

Όχι, δεν ευσταθούν αυτά που λέει ο μαγκας.

@Sfaku

Και τα 3 ερωτήματα είχαν προφανείς απαντήσεις. Βασικά πιο πολύ παράθεση αφορισμών ήταν αυτό το κείμενο παρά συνεντευξη.

Αλήθεια, ο Βελιώτης λέει ότι η θεωρία ειναι παράδοξο να υπάρχει στη μουσική. Δεν είναι παράδοξο να ισχυρίζεται κάτι τέτοιο ένας μουσικός που οι, κατα δήλωσή του, επιρροές έχουν αρκετή θεωρία απο πίσω τους, και όχι μόνο μουσική.

Απο την Tele δεν ξεκινάς. Στην Esquire καταλήγεις.

Για αυτό που απαντάς στον Superfunk: το ρήμα "ευσταθούν" είναι λίγο αδόκιμο σε θέματα καλλιτεχνικής άποψης. Μπορώ να καταλάβω ότι δεν συμφωνείς, αλλά στα γούστα δεν υπάρχει αντικειμενικότητα, υπάρχει... κολοκυθόπιτα (κάνουν και ρίμα  ;D )

Για αυτό που απαντάς σε μένα:

Κατά τη γνώμη μου πάλι, δεν υπάρχουν προφανείς απαντήσεις. Ο Βελιώτης ξέρει θεωρία προφανώς αλλά δεν ξεκίνησε από αυτή. Και αφού την έμαθε, όση χρειάστηκε να μάθει, τη χρησιμοποίησε όπου εκείνος έκρινε ότι πρέπει, για συγκεκριμένα πράγματα, και μετά την απέρριψε.

Και δεν είναι ο πρώτος μουσικός με ακαδημαϊκό background πoυ εκφράστηκε μέσα από τον πειραματισμό και την αποδόμηση των κανόνων. Κάθε άλλο, υπήρξαν πολλοί εδώ και 100 σχεδόν χρόνια.

Δεν βλέπω κάποια αντίφαση.

Όχι, δεν ευσταθούν αυτά που λέει ο μαγκας.

Μα δεν παρουσιαζει κατι σαν νομοτελεια για να ευσταθει ή οχι,τις αποψεις του για την πολυ ιδιαιτερη μουσικη που υπηρετει , και την,πολυ ενδιαφερουσα,ιστορια του λεει...

edit με προλαβε ο λιαν συμπαθης κομμουνιστης Sfaku... ;D

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

edit με προλαβε ο λιαν συμπαθης κομμουνιστης Sfaku... ;D

Μίλα του καλά...γιατί μπορεί να είναι κυβέρνηση... ;)

Μαραθώνιος Εναλλακτική Σχολή

Αν η μουσική δεν με "κουνάει", δε μου λέει πολλά.

Δεν έχουν θόρυβο οι μαγνήτες.

Απλά γκρινιάζουν όταν δεν παίζουν.

Μίλα του καλά...γιατί μπορεί να είναι κυβέρνηση... ;)

Μην ανησυχείτε, θα είμαι ένας ακίνδυνος αντιεξουσιαστής της εξουσίας  ;D

Ωραίος ο τύπος!

Μου θύμισε μία πολύ παλιά συνέντευξη του Μέγα Διδασκάλου Οσίου Uli Jon Roth (Μεγάλη Η Χάρη Του), σε ένα Metal Hammer (μάλλον το αγγλικό αν θυμάμαι καλά) όπου είχε πει το εξής:

"Όλα είναι μουσική, ακόμα και ο θόρυβος απ'τα αυτοκίνητα κάτω απ'το μπαλκόνι σου, είναι μουσική. Αν μπορείς να τα αντιληφθείς μπορείς και να τα χρησιμοποιήσεις."

Lyrics: Wasted Time Between Solos!!!

"Όλα είναι μουσική, ακόμα και ο θόρυβος απ'τα αυτοκίνητα κάτω απ'το μπαλκόνι σου, είναι μουσική. Αν μπορείς να τα αντιληφθείς μπορείς και να τα χρησιμοποιήσεις."

Και μετά...τι έκανε? Έβαζε το metalzone στο 12!!!! ;) ;D

Μαραθώνιος Εναλλακτική Σχολή

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

• Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου