Προς το περιεχόμενο

Συβουλές για Firewire κάρτες ήχου και controllers


audiobox

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Λίγες συμβουλές για υποψήφιους αγοραστές laptop για χρήση audio. Η firewire έξοδος που χρειάζεστε για να συνδέσετε την κάρτα ήχου, μπορεί να αποδειχτεί προβληματική και να σας δημιουργήσει αξεπέραστα προβλήματα.

 

Στην περίπτωση που το laptop δεν διαθέτει on board firewire (i.link) έξοδο, τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Αγοράζετε μία express card 34 με εξόδους Firewire. Προτιμήστε το chipset να είναι Texas Instrument (TI) ή VIA κατά σειρά προτίμησης. Επίσης να μην είναι η κάρτα combo δηλ. να μην έχει firewire και usb εξόδους, ούτε firewire a (400) ή b (800) ταυτόχρονα.

 

Ωστόσο έχει σημασία να τσεκάρετε και κάτι ακόμα. Πολλοί κατασκευαστές laptop χρησιμοποιούν έναν συγκεκριμένο controller ο οποίος ελέγχει είτε την on board firewire, είτε την express card 34 (στην ουσία τον PCI express δίαυλο). Ο controller αυτός είναι της εταιρίας JMICRON. Τον έχω συναντήσει σε πολλά μοντέλα laptop της HP και σε άλλους κατασκευαστές. Ο συγκεκριμένος controller είναι ΠΛΗΡΩΣ ΑΣΥΜΒΑΤΟΣ, με οποιαδήποτε εφαρμογή audio σε firewire σύνδεση και καθιστά ολόκληρο το laptop άχρηστο. Έτσι αν η on board FW έξοδος ελέγχεται από chip της Jmicron, δεν έχετε καμία ελπίδα, καμία κάρτα ήχου να συνδεθεί εκεί. Επίσης αν υπάρχει ελεγκτής Jmicron στον PCIe δίαυλο, δεν θα λειτουργήσει σωστά και καμία express card 34 που θα βάλετε στο laptop σας, ακόμη και αν έχει Texas Instrument chip. Προσοχή ή Jmicron κατασκευάζει controllers και για άλλα μέρη του υπολογιστή πχ για τους card reader. Αυτό δεν είναι πρόβλημα.

 

Τα ίδια προβλήματα ασυμβατότητας παρουσιάζουν και τα chipset της NEC. Πρέπει να αποφεύγονται και αυτά. Είναι πλήρως ασύμβατα με όλες τις κάρτες ήχου της Presonus και φαντάζομαι και με πολλές ακόμα εταιρίες.

 

Laptop με firewire εξόδους on board υπάρχουν πλέον αρκετά στην αγορά, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να βρει κανείς κάποιο με TI ή με VIA chipset. Ακόμα και αν κάποιο μοντέλο κυκλοφορήσει με τέτοιους controller, υπάρχει μεγάλη σε πιθανότητα κάποια μελλοντική παρτίδα ή σε κάποια παραλλαγή της σειράς, ο controller να αλλάξει. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος έχει εντοπίσει ένα συγκεκριμένο μοντέλο (από φίλο ή από τα specs στο internet) καλά θα κάνει να ελέγξει το ίδιο το laptop που αυτός προτίθεται να αγοράσει.

 

Υπάρχει ακόμη μία εταιρία που κατασκευάζει ελεγκτές για τις on board firewire εξόδους, η Ricoh. Θεωρούνται αξιόπιστα αλλά όχι 100% για όλα τα μοντέλα καρτών ήχου. Θα πρέπει κανείς να τσεκάρει την συγκεκριμένη δικιά του κάρτα ήχου, με τον συγκεκριμένο controller. Πάντως έχει μεγάλες πιθανότητες να μην αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα.

 

Η Presonus αναφέρει ασυμβατότητα και με τις κάρτες γραφικών ATI Radeo 9000/9001 IGP Video Chipset και motherboards με nforce4 Chipset. Είναι πολύ πιθανόν αυτά να δημιουργούν προβλήματα και σε άλλες κάρτες ήχου.

 

Πως ξέρω ποιος είναι ο controller της onboard Firewire εξόδου που διαθέτει το laptop μου ή αυτό που θέλω να αγοράσω? Πολύ κατασκευαστές το αναφέρουν, αλλά θέλει πολύ ψάξιμο στην σελίδα support του μοντέλου ή στους drivers που διαθέτει για download η κάθε εταιρία. Εάν είναι αδύνατο να βρεθεί αυτή η πληροφορία από τον κατασκευαστή, τότε χρησιμοποιούμε ένα προγραμματάκι που λέγεται ohci tool. Απλά το τρέχουμε και μας αναφέρει τα πάντα για το Firewire του υπολογιστή μας, είτε είναι onboard, είτε σε express card, είτε σε PCI ή PCIe.

 

https://dev.tctechnologies.tc/tcat/tags/release/public/latest/binary/tools/ohciTool/Win32/Release/ohciTool.exe

 

Στο forum της Presonus, υπάρχει αυτό το topic, που είναι κατατοπιστικό για όλους τους χρήστες FW καρτών ήχου :

 

http://forums.presonus.com/posts/list/3535.page

 

Επίσης στο ίδιο forum, θα βρει κανείς πολλά ακόμα topic με αρκετές πληροφορίες για τις FW συνδέσεις. Παρόμοια topic, υπάρχουν και σε forum άλλων εταιριών πχ. M-audio και καλό θα είναι να διαβαστούν αναλυτικά. Και φυσικά να μην ξεχνάμε, πως πρέπει να κάνουμε και όλες τις κλασικές και πολύ γνωστές optimization/tuning επεμβάσεις στον υπολογιστή μας, για χρήση audio και firewire, πχ. απενεργοποίηση της Onboard κάρτας ήχου, προσαρμογή για βέλτιστες επιδόσεις και όχι για βέλτιστη εμφάνιση, απενεργοποίηση του firewire ως προσαρμογέα δικτύου, απενεργοποίηση όλων των περιτών λειτουργιών του λειτουργικού συστήματος, αλλαγή του firewire driver σε legacy mode για χρήση σε 64bit (όπου χρειάζεται) κτλ. κτλ. πράγματα γνωστά από πάμπολες σελίδες και forum στο ιντερνετ.

 

Επίσης, για τους εραστές της ταχύτητας και του πολύ χαμηλού latency, η καλύτερη και ασφαλέστερη σύνδεση για σταθερούς υπολογιστές, είναι η εσωτερική κάρτα ήχου, σε PCIe δίαυλο, επάνω στο motherboard. H RME raydat με buffer 32 samples στο cubase αναφέρει input και output latency 0,75 ms!!!

 

Καλές συνδέσεις…

 

'Ολα είναι ατμός...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου