Προς το περιεχόμενο

Πάει και η Δόμνα Σαμίου..


Προτεινόμενες αναρτήσεις

..από την Ναυτεμπορική.

 

:(

 

Η μεγάλη κυρία του παραδοσιακού μας τραγουδιού, η Δόμνα Σαμίου, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 84 ετών, το βράδυ του Σαββάτου, μετά από προβλήματα υγείας που παρουσίαζε το τελευταίο διάστημα. Η σπουδαία ερμηνεύτρια νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ, καθώς έπασχε από λευχαιμία.

 

«Δεν είμαι τραγουδίστρια με την επαγγελματική σημασία της λέξης, δεν τραγουδάω σε δημοτικά κέντρα ή σε πανηγύρια για τη διασκέδαση μιας ορισμένης πελατείας. Τραγουδώ μόνο όπου πιστεύω πως εξυπηρετώ τη διατήρηση και τη διάδοση του δημοτικού τραγουδιού, έτσι ατόφιο όπως έφτασε σε μας από την παράδοση. Προσπαθώ να μιμηθώ τον τρόπο που τραγουδάει ένας Μακεδόνας, ένας Θρακιώτης, ένας Ηπειρώτης ή ένας Κρητικός. Στην αρχή ξεκίνησα να κάνω αυτό που κάνω από αγάπη για το δημοτικό τραγούδι, και μάλιστα σε εποχή που ο κόσμος το περιφρονούσε και δεν έδινε σημασία. Αργότερα, η κακοποίηση που γινόταν σε βάρος του δημοτικού τραγουδιού και μάλιστα από τους ίδιους τους λαϊκούς μουσικούς και μετά από τους συνθέτες και τους ελαφρούς τραγουδιστές, με σπρώξανε να ασχοληθώ περισσότερο και να προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να δώσω την ευκαιρία στον κόσμο να γνωρίσει το γνήσιο δημοτικό τραγούδι», έλεγε ίδια η Δόμνα Σαμίου, περιγράφοντας τη σχέση της με το τραγούδι.

 

Σύντομο βιογραφικό

 

Γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1928 στην Καισαριανή της Αθήνας. Οι γονείς της ήταν Μικρασιάτες πρόσφυγες από το Μπαϊντίρι, χωριό της περιοχής της Σμύρνης. Σε ηλικία 13 ετών, η Δόμνα Σαμίου έχει την πρώτη διδακτική επαφή με τη βυζαντινή και τη δημοτική μουσική αλλά και με τη λογική της επιτόπιας έρευνας, μαθητεύοντας κοντά στον Σίμωνα Καρά, στο «Σύλλογο προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής», ενώ παράλληλα φοιτά στο νυχτερινό Γυμνάσιο.

 

Ως μέλος της χορωδίας του Σίμωνα Καρά αρχίζει η σχέση της και με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας/Ε.Ι.Ρ όπου αργότερα, το 1954, προσλαμβάνεται στο Τμήμα Εθνικής Μουσικής.

 

Το 1963 αρχίζει τα ταξίδια της στην επαρχία για επιτόπιες καταγραφές και συγκέντρωση μουσικού υλικού για το προσωπικό της αρχείο, με δικά της μηχανήματα. Το 1971, χρονιά ορόσημο για την μετέπειτα πορεία της, παρουσιάζεται δίπλα στον Διονύση Σαββόπουλο συνερμηνεύοντας παραδοσιακά τραγούδια επί σκηνής, δίνοντας μια μεγάλη στροφή στη σχέση των νέων της εποχής με την παραδοσιακή μουσική. Από το 1960 κυκλοφορούν δίσκοι της σε Ελλάδα, Γαλλία και Σουηδία, που σηματοδοτούν την απήχηση του έργου της στον κυρίως ελληνισμό και στην ελληνική ομογένεια.

 

Σημαντικοί σταθμοί του έργου της

 

Το 1979, ο σκηνοθέτης του Εθνικού Θεάτρου Αλέξης Σολωμός, της ανέθεσε τη μουσική επιμέλεια για τους Όρνιθες του Αριστοφάνη που παρουσιάστηκαν πρώτα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και στη συνέχεια στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

 

Το 1993, ο Γιώργος Θεοδοσιάδης της ανέθεσε την επιμέλεια της «ζωντανής» μουσικής του «Αγαπητικού της Βοσκοπούλας» που ανέβασε το Εθνικό Θέατρο

 

Στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού τραγούδησε για τέσσερις συνεχείς χρονιές (1995-1998).

 

Μεγάλη αναγνώριση της δίδεται από το Μέγαρο Μουσικής, όπου παραδίδει συναυλίες με Ακριτικά Τραγούδια (Μάιος 1995) και ελληνικά παραδοσιακά κάλαντα (Χριστούγεννα 1996), καθώς και το αφιέρωμα που της έκανε ο ίδιος φορέας τον Οκτώβριο του 1998 για τα 70 της χρόνια.

 

Το 1981 δημιούργησε τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής «Δόμνα Σαμίου», όπου και συνέχιζε μέχρι τέλους την ίδια ποιοτική και αξιόλογη δισκογραφική της παραγωγή.

 

Παράλληλα, από το 1994 ως το 2001, παραδίδει μαθήματα δημοτικού τραγουδιού στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων.

 

Το έργο της έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα και την ελληνική γλώσσα έχοντας παρουσιαστεί μέσω συναυλιών- σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της αμερικανικής ηπείρου και σε πόλεις της Αυστραλίας.

 

Για την προσφορά και την αφοσίωση της στην μουσική είδε το έργο της να αναγνωρίζεται πολλαπλά και τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις, με αποκορύφωση την απονομή μεταλλίου από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο, το 2005.

 

Επίσης, το 2006 της παραδίδεται, το βραβείο Αρίων για την συνολική προσφορά της στην διάσωση του δημοτικού τραγουδιού.

 

Η Δόμνα Σαμίου δεν σταμάτησε - έως και την τελευταία στιγμή- την έρευνα και την καταγραφή της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

 

 

www.sonicspace.gr

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μεγάλη Ελληνίδα....

 

(Δεν μπορώ να πιστέψω βλέποντας τη σημερινή τηλεόραση ότι αυτή η Κυρία είχε κάποτε εκπομπή...

Τι σκατά τρώμε πλέον και χαιρόμαστε κιόλας...)

When you will get good you will know. There is no guitar. There never was.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μεγάλη Ελληνίδα....

Τι σκατά τρώμε πλέον και χαιρόμαστε κιόλας...)

...συμφωνώ!

 

www.sonicspace.gr

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα λόγια είναι λίγα για τη Δόμνα Σαμίου. Ήταν η πρώτη που ερεύνησε και κατέγραψε την ελληνική παράδοση με τέτοια θέρμη και μεράκι. Άφησε πίσω της εκτός από τις ηχογραφήσεις τις και μια πολύτιμη κληρονομιά, το τεράστιας έκτασης υλικό καταγραφών από κάθε γωνιά της Ελλάδας, έργο ζώης, για το οποίο τής είμαστε όλοι ευγνώμονες (ή θα οφείλαμε να είμαστε τουλάχιστον).

 

Είχα τη χαρά και την τιμή να την έχω γνωρίσει προσωπικά, κάπου το 2005-6 όπου περάσαμε σε κοινούς φίλους αποκριά και Καθαρά Δευτέρα, στη Β. Εύβοια. Κάποια στιγμή μάλιστα συμμετείχαμε όλοι μαζί σε αποκριάτικο γλέντι (που περιελάμβανε και βωμολοχικά εννοείται, όπως οφείλουν να είναι τα αποκριάτικα). Μια πανάρχαιη πλευρά του πολιτισμού μας, επιμελώς κρυμμένη λόγω σεμνοτυφίας, που πρώτη αυτή είχε το θάρρος να αναδείξει, αφού ήταν άνθρωπος που συνδύαζε την αγάπη προς την παράδοση με έναν θαρραλέο και ανατρεπτικό τρόπο σκέψης.

 

Το σημαντικότερο είναι ότι η Δόμνα Σαμίου μας έκανε να ξαναγαπήσουμε την παράδοσή μας, που ταλανιζόταν από το γελοίο φολκλόρ και την ταύτιση με τα πιο συντηρητικά και κιτς στοιχεία της κοινωνίας μας. Μετά τη Δόμνα η παράδοση απέκτησε και πάλι αξία και ξαναμπήκε με πολλούς τρόπους στη σύγχρονη μουσική μας, εμπλουτίζοντάς την.

 

Για την υγεία της γνώριζα ότι υπήρχαν σοβαρά προβλήματα και η απώλειά της δεν με αιφνιδίασε εντελώς, αλλά και πάλι με λυπεί ιδιαίτερα.

 

Για τη ζωή και τη δουλειά της θα βρείτε πλούσιο υλικό στο σάιτ της:

http://www.domnasamiou.gr/?i=portal.el.domna-samiou

 

Και ένα από τα ωραιότερα (κατ' εμέ) τραγούδια που είχε καταγράψει (δυστυχώς δεν είναι ολόκληρο αλλά παίρνετε μια γεύση).

http://www.domnasamiou.gr/?i=portal.el.songs&id=257

 

Γεια σου Δόμνα.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Είχε απίστευτο "μέταλλο" η φωνή της μεγάλης αυτής κυρίας της παραδοσιακής μας μουσικής

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου