Προς το περιεχόμενο

Πολύ μυστήριο πρόβλημα θορύβου/γείωσης/ground loop

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Λοιπόν, έχω ένα πολύ περίεργο πρόβλημα γείωσης/ground loop και δεν μπορώ με τίποτα να το λύσω. Θα προσπαθήσω να το περιγράψω όσο καλύτερα γίνεται.

Έχω ένα Blackstar HT-Dual στο οποίο συνδέω την κιθάρα μου. Από το output του Blackstar φεύγει καλώδιο στον αντάπτορα JAM της Apogee και από κει κατευθείαν στην USB του MacBook Pro. Το πρόβλημα; Ο θόρυβος! Παρατηρώ το κλασικό πρόβλημα όπου όταν ακουμπάω το ποτενσιόμετρο στην κιθάρα μου ο θόρυβος ελαχιστοποιείται. Αυτό συμβαίνει και όταν το Blackstar είναι στο bypass και όταν παίζω σε ένα κανάλι.

Τί γίνεται τώρα. Εάν βγάλω τον υπολογιστή από την πρίζα ο θόρυβος ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ. Έχω δοκιμάσει να συνδέσω τα δύο μηχανήματα σε διαφορετικές πρίζες αλλά και πάλι τίποτα. Τα έχω συνδέσει και τα δύο σε UPS και πάλι τίποτα. Αναβοσβήνω φώτα/ηλεκτρικές συσκευές να δω αν κάτι κάνει παρεμβολές αλλά τζίφος.

Πώς απέκλεισα να φταίει η κιθάρα και τα καλώδια; Απλά, συνδέω κατευθείαν την κιθάρα μέσω του JAM στον υπολογιστή και σχεδόν όλα καλά. Τι εννοώ; Όταν ο υπολογιστής είναι εκτός πρίζας ο θόρυβος ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ και όταν το ξαναβάζω εμφανίζεται. Το αντίθετο δηλαδή από όταν υπάρχει και το Blackstar στη μέση, οπότε φαντάζομαι ότι δεν γίνεται να φταίει η κιθάρα ή και τα καλώδια αλλά κάτι με τον συνδυασμό των δύο αυτών συσκευών.

Τα παραπάνω τα έχω δοκιμάσει σε δύο διαφορετικά σπίτια -ένα 25ετίας και το άλλο 8ετίας (εστίες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες)- και το πρόβλημα είναι ακριβώς το ίδιο.

Επίσης, είχα και μια POD HD πριν λίγο καιρό και το ίδιο πρόβλημα είχα και με αυτήν. Δηλαδή, είτε έπαιζα απευθείας στην POD (με ακουστικά) είτε μέσω υπολογιστή είχα πάλι πρόβλημα θορύβου (γείωσης). Μέχρι και τεχνικό φώναξα να ελέγξει την κιθάρα και δεν βρήκε κάποιο πρόβλημα. Με την POD μάλιστα επειδή πίστευα ότι είχε το μηχάνημα τελικά πρόβλημα το πήγα στην αντιπροσωπεία και το παιδί το έβαλε εκεί να το ακούσει (με δικά μου καλώδια/ακουστικά αλλά χωρίς την κιθάρα μου) και δεν υπήρχε το παραμικρό πρόβλημα.

Τέλος, πήρα το Behringer HD400 το οποίο και τελικά δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Το δοκίμασα σε κάθε πιθανή θέση της συνδεσμολογίας χωρίς να μειωθεί σε καμία περίπτωση ο θόρυβος.

Όπως καταλαβαίνετε έχω ξεμείνει από ιδέες. Αν σας έρθει τίποτα στο μυαλό στο τι μπορεί να φταίει πείτε το γιατί έχω πραγματικά απογοητευτεί.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου