ndnikola Δημοσιευμένο 15 Φεβρουαρίου 2012 Share Δημοσιευμένο 15 Φεβρουαρίου 2012 Προσπερνώντας το δίλημμα 'θα πουλούσες την ψυχή σου στο διάολο για 1.000.000€' ( ;D), θα εστιάσω στο παρακάτω σημείο : Κατά τη γνώμη μου , τα παραγωγικά αίτια της βούλησης που ώθησαν έναν καλλιτέχνη σε μια σύνθεση, αντικειμενικά δεν μπορεί να είναι γνωστά στο ευρύ κοινό (και ούτε έχουν σημασία κατά τη γνώμη μου- εκτός αν είσαι Ιστορικός της Τέχνης). Δεν χρειάζεται να είσαι ιστορικός της τέχνης για να καταλάβεις εαν κάτι είναι πηγαίο ή επιτηδευμένα αποχαυνωτικό, κι εδώ (για μένα) είναι η ουσία: ένα κομμάτι το οποίο θα ακούσεις, είναι αναμφισβήτητο ότι (μέσω μιας διεργασίας που ζορίζομαι ακόμη να καταλάβω, πολλώ μάλλον δε να εξηγήσω) καταλαμβάνει ένα memory block στον εγκέφαλό σου. Σε ακροατές-αποδέκτες που έχουν εκπαιδεύσει τον εαυτό τους κατάλληλα, ώστε να ξέρουν να καθαρίζουν το cache, το σαχλό περνά στο ντούκου, αλλά σε άλλους όχι. Συνεπώς, (κατά την γνώμη μου πάντα) αποτελεί τεράστια ευθύνη ενός καλλιτέχνη (δημιουργού κατά συντριπτικό ποσοστό ευθύνης, για να μην παρεξηγηθώ από τους παίκτες που δικαίως κερδίζουν το ψωμί τους από αυτό) απέναντι στο κοινό του, το τί μηνύματα θέλει να τους στείλει, και τί μηνύματα εν τέλει θα πάρουν από το έργο του. Όταν λοιπόν ο κόσμος καίγεται, και το κοινό βρίσκεται στις πίστες και τραγουδά 'σφύριξα κι έληξες', δεν θεωρώ ότι είναι μικρό το κακό, αφού όπως λές 'πέρασε καλά' (δεύτερο disclaimer: φυσικά δεν χρειάζεται να το γυρίσουμε όλοι στο στρατευμένο πολιτικό τραγούδι, αλλά ελπίζω να είναι ξεκάθαρο ότι είναι κυρίως ζήτημα τρόπου και όχι σκοπού). Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ πως η (ίσως 'απαίδευτη') πλειοψηφία καταλαβαίνει τα μηνύματα μόνο με έναν συγκεκριμένο τρόπο (του σφυροκοπήματος 4-ρεφραίν-συνεχόμενα 'σκυλάδικης' λογικής): είναι λάθος να τους υποτιμούμε και να θεωρούμε ότι διαφορετικά 'δεν θα το πιάσουν'. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν αντιλέγω στην λογική της μουσικής ώς μέσο διασκέδασης, απλώς δεν χρειάζεται να τα ισοπεδώνουμε όλα, φοβούμενοι ότι λίγο νόημα 'θα αλλοιώσει τη γεύση'. Τέλος, δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει αυτό Γενικά σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας, καλό είναι να έχουμε ένα πρόγραμμα στην πορεία μας , μια στρατηγική, αλλά πάντα υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Εκεί καλό θα ήταν να μπορούμε να προσαρμοζόμαστε και να επανασχεδιάζουμε. με αυτά που έγραψα, εκτός εαν εννοείς (παραφράζω επίτηδες, για να επιβεβαιώσω ότι κατάλαβα/παρεξήγησα σωστά ;D) ότι 'καλές οι καλλιτεχνικές ηθικές αρχές, αλλά όταν πέσει ο παράς καλό είναι να τις ξεχνάς'. http://www.lustinger.com/ Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
Moderator LK Δημοσιευμένο 15 Φεβρουαρίου 2012 Moderator Share Δημοσιευμένο 15 Φεβρουαρίου 2012 Θα είμαι σύντομος. Καταρχάς καταλαβαίνω ακριβώς τι θέλεις να πεις και ποια είναι η θέση σου (το λέω για να μην είσαι τόσο αναλυτικός και σε κουράζω :P, εκτός αν δεν βαριέσαι να γράφεις- εγώ λίγο βαριέμαι ;D ;D). Δεν υποτιμώ κανέναν , αλλά η μουσική ΔΕΝ έχει σε όλους την ίδια επίδραση. Το τι «γεμίζει την ψυχή» του καθενός διαφέρει κατά περίπτωση. Μπορεί να χρησιμοποιεί κάποιος τη μουσική όντως μόνο ως διασκέδαση , να μην τον ενδιαφέρουν όλα αυτά που αναλύουμε. Μπορεί να έχει βρει τρόπο να καλύψει τις πνευματικές – υπαρξιακές ανάγκες του με άλλο μέσο. Όσον αφορά αυτό: Τέλος, δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει αυτό με αυτά που έγραψα, εκτός εαν εννοείς (παραφράζω επίτηδες, για να επιβεβαιώσω ότι κατάλαβα/παρεξήγησα σωστά ;D) ότι 'καλές οι καλλιτεχνικές ηθικές αρχές, αλλά όταν πέσει ο παράς καλό είναι να τις ξεχνάς'. Μπορεί να σου παρουσιαστεί στην πορεία μια άλλη διάσταση των πραγμάτων , που αρχικά δεν ήταν στα σχέδια σου ή ούτε καν τη σκέφτηκες. Αν αυτή η νέα ευκαιρία συνοδεύεται και από «τον παρά», δεν είναι κακό. Αν θες να το επεκτείνω, αν «ο παράς» ήταν το μοναδικό σου κίνητρο , για να "αρπάξεις" τη νεά ευκαιρία, πάλι δεν βρίσκω κάπου το κακό. Αν τέλος εσύ θεωρείς τον παρά, ως απλή/ εύλογη αντιπαροχή του έργο σου , το οποίο δεν είχε αρχικό κίνητρο αυτόν (τον παρά), αλλά μόνο την καλλιτεχνική σου έκφραση και πάλι δεν βρίσκω απολύτως τίποτα κακό. Christodoulos Kallianides (@kallianides_photography) • Instagram photos and videos Christodoulos Kallianides - YouTube Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
ndnikola Δημοσιευμένο 15 Φεβρουαρίου 2012 Share Δημοσιευμένο 15 Φεβρουαρίου 2012 Καταρχάς καταλαβαίνω ακριβώς τι θέλεις να πεις και ποια είναι η θέση σου (το λέω για να μην είσαι τόσο αναλυτικός και σε κουράζω :P, εκτός αν δεν βαριέσαι να γράφεις- εγώ λίγο βαριέμαι ;D ;D). Κάθε άλλο: παρότι δεν θέλω να σε πιέζω να συνεχίσεις την κουβέντα, ο σκοπός μου είναι εν μέρει και το να αραδιάσω τις σκέψεις μου, με βοηθά να καταλαβαίνω καλύτερα και ο ίδιος τι πιστεύω τελικά (;D). Μπορείς και να μην απαντήσεις, δεν θα παρεξηγηθώ (ίσα ίσα, ο τελεφτέοσ που πσοτάριε έχι πάντα δίκιο). Δεν υποτιμώ κανέναν , αλλά η μουσική ΔΕΝ έχει σε όλους την ίδια επίδραση. Το τι «γεμίζει την ψυχή» του καθενός διαφέρει κατά περίπτωση. Μπορεί να χρησιμοποιεί κάποιος τη μουσική όντως μόνο ως διασκέδαση , να μην τον ενδιαφέρουν όλα αυτά που αναλύουμε. Μπορεί να έχει βρει τρόπο να καλύψει τις πνευματικές – υπαρξιακές ανάγκες του με άλλο μέσο. Δεν αντιλέγω ως προς τον διαφορετικό ρόλο της μουσικής για τον καθένα. Φοβάμαι απλώς, ότι η αισθητική του 'σκυλάδικου' (σε παλιότερο post του ο sfaku την είχε περιγράψει με περισσότερη ακρίβεια) έχει επίδραση σε όλους, ανεξάρτητα από τον λόγο για τον οποίο την ακούν - και εκεί αναγνωρίζω τις ευθύνες στον καλλιτέχνη-δημιουργό.Όσον αφορά αυτό: Μπορεί να σου παρουσιαστεί στην πορεία μια άλλη διάσταση των πραγμάτων , που αρχικά δεν ήταν στα σχέδια σου ή ούτε καν τη σκέφτηκες. Θέλω να πιστεύω (χωρίς να θέλω να ακουστώ πομπώδης) ότι οι ηθικές μου αρχές είναι βαθύτερα χαραγμένες μέσα μου από οποιαδήποτε ανάγκη και στρατηγική βιοπορισμού, το αντίθετο θα με έκανε να αισθάνομαι ότι βρίσκομαι στα όρια της σχιζοφρένειας. Σχετικά με το υπόλοιπο της παραγράφου (που δεν παρέθεσα): ουδέποτε αντιτέθηκα στο να σου δίνεται η ευκαιρία να πληρωθείς -και αδρά, γιατί όχι?- για το καλλιτεχνικό σου πόνημα (προσωπικά πληρώνομαι κανονικότατα ως εκτελεστής - ή 'εκτελεστής' αν προτιμάς, δίχως να έχω αυταπάτες για το impact του όλου εγχειρήματος). Απλώς δεν θεωρώ ηθικά σωστό το να υποτιμάς το ακροατήριό σου για να πετύχεις τους οικονομικούς σου στόχους. http://www.lustinger.com/ Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
audiokostas Δημοσιευμένο 15 Φεβρουαρίου 2012 Share Δημοσιευμένο 15 Φεβρουαρίου 2012 - Σου άρεσε; - Να σου πω....Το είδος της συγκεκριμένης μουσικής δεν με αφήνει απλώς αδιάφορο αλλά το απεχθάνομαι. Κυρίως αυτό που εκπροσωπεί. Από την άλλη αρέσει σε χιλιάδες και λόγος δεν μου πέφτει. Ο καθείς με την κολοκυθόπιτά του. -Έλα ρε πουρέ, ξεκόλλα. Για πλάκα έγινε το σουξεδάκι. - Κατ' αρχήν να πω ότι για το είδος του, όντως το κόβω για μια χαρά χιτάκι. Εχω κάποιες παρατηρήσεις αλλά στο θέμα πλάκα που λες, όντως κολλάω. - Δεν εκπλήσσομαι ... - Κολλάω ρε συ γιατί από τη μία αν το κάνεις για ευτελισμό δεν πρέπει να ξεχνάς ότι πρόκειται για μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που εκπροσωπούνται από αυτό το είδος. Δε νομίζω να ήθελες να συνέβαινε το ίδιο για τις δικές σου μουσικές προτιμήσεις - Μπα. Ξέρω τι και γιατί μου αρέσει και δεν έχω τέτοια κολλήματα. - Καλά. Κάτσε να μπει thread από hater και θα σε δω τότε. Από την άλλη όμως που λές αν το κάνεις ως παρωδία, θέλω να μου δείξεις που παρωδείται το ζήτημα. Δεν το κατάλαβα (εξαιρουμένων κάποιων υποθέσεων που έκανα) ότι συνέβαινε κάτι τέτοιο. - Δηλαδή δεν θα το σχολιάσεις; - Ισα, ίσα. Μου άρεσε αυτό που λέει ότι δεν έχει ο δημιουργός. Η φωνή. Πατάει τονικά σωστά και με αυτοπεποίθηση και το timing της είναι μια χαρά. Και η χροιά συμπαθέστατη. Μακάρι να χαν και κάποιοι επαγγελματίες το ίδιο. Την ελαφρά (και πετυχημένη) "ψιλογύφτικη" προφορά την αποδίδω στην παρωδία. Στο ρεφρεν σαν να αδειαζε λίγο ο χώρος πάνω από τα ακουστικά μου και να επικεντρωνόταν στα άκρα. Αλλά αυτό διορθώνεται. Τα σύνθια είναι όλα τα λεφτά λουλούδια και το mix με τα διάφορα είδη, είχε την πλάκα του. - Άρα κρυφογούσταρες δισκοίλιε; - Χιτάκι μπορεί να γίνει χαλαρά. Και για την πλάκα, το αντέχω να ακούσω ένα στο noiz. Μέχρι εκεί.&- Tsotirη είσαι ίνδαλμα. ;D Jolana το μπασάκι; Κάτι Γιαπωνέζικα (και συχνά κοντόλαιμα) και Ιταλικά ήταν έτσι. Για Burns δεν το κόβω..... Δεν έχουν θόρυβο οι μαγνήτες. Απλά γκρινιάζουν όταν δεν παίζουν. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
sfaku Δημοσιευμένο 15 Φεβρουαρίου 2012 Share Δημοσιευμένο 15 Φεβρουαρίου 2012 +1 στους δύο άνωθεν κους Μοδεράτορας Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
Moderator LK Δημοσιευμένο 15 Φεβρουαρίου 2012 Moderator Share Δημοσιευμένο 15 Φεβρουαρίου 2012 @ ndnikola Ορμώμενος από αυτό: Απλώς δεν θεωρώ ηθικά σωστό το να υποτιμάς το ακροατήριό σου για να πετύχεις τους οικονομικούς σου στόχους. Αν κατάλαβα επαρκώς, η ένσταση σου κυρίως δεν αφορά τόσο το είδος μουσικής (που φυσικά και γι’ αυτό ενίστασαι ;D), όσο στο ότι κάποιος μολονότι ΔΕΝ γουστάρει κάτι καλλιτεχνικά , το κάνει μόνο και μόνο για τα φράγκα (AKA «τον παρά»)- υποτιμώντας το ακροατήριό του. Δεδομένου ότι, αν όντως γουστάρει αυτό το είδος στην πραγματικότητα , ΔΕΝ υποτιμά κανένα κοινό, κάνει (δημιουργεί) αυτό ακριβώς που του αρέσει, τίποτα λιγότερο, τίποτα παραπάνω. Στο σημείο αυτό έχω την εξής παρατήρηση (γι’ αυτό και έκανα λόγο για «παραγωγικά της βούλησης αίτια» σε προηγούμενο post και πόσο δύσκολο είναι αυτά να διαγνωστούν.) Ακόμα και στην περίπτωση της «ομολογίας» του OP ;D, “Ναι το έκανα για πλάκα», δεν μπορώ εγώ να θεμελιώσω πλήρη απόδειξη (ότι όντως το έκανε για πλάκα- δικονομική αρχή ;D). Εδώ καλείται ο «δικαστής της ουσίας» (δηλαδή ο Ανέστης ;D), να διαγνώσει αν όντως αυτή η πρόθεση υπήρχε και εν συνεχεία να του καταλογίσει την πράξη. Μπορεί (πράγματα που θα εξετάσει ο Ανέστης ;D), να το γούσταρε πραγματικά αυτό το είδος ο OP, και να είπε: «κάτσε ρε συ, στο noiz το ανεβάζω.» «Ξέρω ότι η πλειοψηφία του .noiz δεν αρέσκεται σε τέτοια ακούσματα.» «Μήπως θα ήταν μια καλή άμυνα (πισινή), να πω ότι το έκανα για πλάκα , για να αποφύγω τυχόν χειρότερα». Θα βοηθήσω τον Ανέστη στην επί της ουσίας κρίση του, επ' αυτού, παραθέτοντας αυτό ;D: Δεν περίμενα θετικά σχόλια, με εξέπληξες ευχάριστα! ;) Εν πάσει περιπτώσει, προφανώς αστειεύομαι και με την ανοχή του OP (ας με συγχωρέσει) ;). Θέλω όμως να θέσω σοβαρά το ερώτημα: Ξέρει κανείς (είναι απόλυτα σίγουρος) αν όντως π.χ. o Φοίβος, γουστάρει πραγματικά το είδος που γράφει (άρα δεν τίθεται θέμα – δεν πάει καταρχάς για τα φράγκα, έτσι εκφράζεται καλλιτεχνικά) ή αν όντως, υποτιμώντας το κοινό του για τα φράγκα, το κάνει αυτό; Εσύ Νίκο, λές ότι μπορείς να διαγνώσεις τις προθέσεις ενός καλλιτέχνη. Εγώ λέω ότι δεν μπορώ. ;) Christodoulos Kallianides (@kallianides_photography) • Instagram photos and videos Christodoulos Kallianides - YouTube Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
marathon Δημοσιευμένο 15 Φεβρουαρίου 2012 Share Δημοσιευμένο 15 Φεβρουαρίου 2012 Ξέρει κανείς (είναι απόλυτα σίγουρος) αν όντως π.χ. o Φοίβος, γουστάρει πραγματικά το είδος που γράφει (άρα δεν τίθεται θέμα – δεν πάει καταρχάς για τα φράγκα, έτσι εκφράζεται καλλιτεχνικά) ή αν όντως, υποτιμώντας το κοινό του για τα φράγκα, το κάνει αυτό; ....λιγοάσχετο... άκουγα πριν λίγο τη προσωπική μουσική του Dominic Miller (session κιθαρίστα του Sting), που είναι κλασσική μουσική... Μαραθώνιος Εναλλακτική Σχολή Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
audiokostas Δημοσιευμένο 15 Φεβρουαρίου 2012 Share Δημοσιευμένο 15 Φεβρουαρίου 2012 άκουγα πριν λίγο τη προσωπική μουσική του Dominic Miller (session κιθαρίστα του Sting), που είναι κλασσική μουσική... Και εγώ έφαγα φασόλια με ρέγγα..... Δεν έχουν θόρυβο οι μαγνήτες. Απλά γκρινιάζουν όταν δεν παίζουν. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
marathon Δημοσιευμένο 15 Φεβρουαρίου 2012 Share Δημοσιευμένο 15 Φεβρουαρίου 2012 Και εγώ έφαγα φασόλια με ρέγγα..... πάλι καλά... Μαραθώνιος Εναλλακτική Σχολή Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
audiokostas Δημοσιευμένο 15 Φεβρουαρίου 2012 Share Δημοσιευμένο 15 Φεβρουαρίου 2012 πάλι καλά... true... Δεν έχουν θόρυβο οι μαγνήτες. Απλά γκρινιάζουν όταν δεν παίζουν. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργήστε λογαριασμό
Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Σύνδεση