Προς το περιεχόμενο

Δεύτερη καμπίνα για περισσότερη ένταση;

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Administrator

Ορμώμενος από το θέμα http://www.noiz.gr/index.php?topic=191257 ανοίγω αυτη τη συζήτηση γιατί σκέφτομαι κι εγώ να κάνω μια πατέντα σχετική.

Εχω ξεκινήσει κάτι live και παίζω με τον Roland Cube 30X που μου δίνει τον ήχο που θέλω.

Μόνο που ο ντράμερ (ντραμερ γαρ...) κοπανάει σαν κάφρος από το δεύτερο μέρος του προγράμματος και ο Cube δυσκολεύεται κάπως.

Το έβαλα δίπλα σε έναν παλιό Peavey Encore λαμπάτο 65W και ο ήχος που έβγαινε από το ηχείο του πιτσιρικά ήταν μεγαλύτερος (όχι δυνατότερος) με περισσότερο όγκο και ποιοτικότερος.

Προφανώς η καλά σχεδιασμένη καμπίνα bass reflex με το 10" μεγάφωνο, υπερτερεί του open back ηχείου με 12" για τα γούστα μου. Ασε δε που είναι μολις 9 κιλά και πας σαν άνθρωπος στο gig, με την κιθάρα στο ένα χέρι και τον ενισχυτή στο άλλο.

Σκέφτομαι λοιπόν να φτιάξω μια καμπίνα αντίγραφο ώστε να την παίρνω μαζί όταν παίζουμε, για μεγαλύτερη διασπορά, όγκο αλλά και ένταση (; ). Θα χρειαστεί μια μικρή πατέντα γιατί ο ενισχυτής δεν δίνει έξοδο για έξτρα μεγάφωνα, αλλά... ξέρω κόσμο. :D

Πέρα από τη διάσταση δεν ξέρω τι μεγάφωνο φοράει και τι αντίσταση έχει.

Εχω 2 επιλογές για την καμπίνα: να βάλω ένα vintage Celestion 12" που έχω από το 80 και κάθεται, σε μια καμπίνα bass reflex (κάτι που δεν ξέρω αν το μεγάφωνο είναι φτιαγμένο γι αυτό), αντίγραφο του 60ρη Cube που έχει ένας φίλος ή να αγοράσω ένα Eminence 10" που γουστάρω και να φτιάξω την καμπίνα του 30ρη. Στη δεύτερη περίπτωση θα κοστίσει το μεγάφωνο παραπάνω.

Ερώτημα: η δεύτερη καμπίνα θα προσφέρει ένταση; Αν είναι 3 db (διπλάσια δηλαδή) τότε καθαρίσαμε. Αν όχι μήπως είναι φρονιμότερο να χτυπήσω τον νέο Cube 40X; (Εδώ που τα λέμε κοστίζει μόλις 200 ευρώ.) Αλλά θα έχει την ίδια απόδοση το ένα μεγαλύτερο σε ισχύ μεγάφωνο από τις δύο καμπίνες;

Υ.Γ. Το'χω κάψει... έτσι; 8)

Live and let Live.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντήσεις 41
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Εικόνες

Εγώ θα δοκίμαζα τον 40άρη πάντως*. Επίσης, παίζεις δίχως monitor και PA? που ακριβώς 'ζορίζεται' ο 30άρης roland? στο stage ή στον χώρο γενικά ?

*κατά τα πρότυπα του μια 40αρα = δύο 20άρες

χρησιμοποιώντας το 12άρι, αφενός θα αλλοιώσεις το χαρακτήρα του ενισχυτή σου (αφού διαφέρει πολύ από το υπάρχον 10άρι), κι αφετέρου δεν θα ταιριάζει ως προς Small-Thiele parameters στην καμπίνα

αύξηση έντασης κατά 3dB θα έχεις μόνο αν βάλεις δεύτερο όμοιο 10άρι μεγάφωνο σε όμοια καμπίνα, με ένα 10άρι και ένα 12άρι η αύξηση είναι τρέχε γύρευε πόση αφού πρόκειται για ανόμοια μεγάφωνα

τέλος, αν δεν έχεις ως τώρα βάλει το κόμπο πάνω σε βάση π.χ. 60εκ, δοκίμασέ το

• Administrator
Εγώ θα δοκίμαζα τον 40άρη πάντως*. Επίσης' date=' παίζεις δίχως monitor και PA? που ακριβώς 'ζορίζεται' ο 30άρης roland? στο stage ή στον χώρο γενικά ?[/quote']

Ναι έπαιξα χωρίς monitor και PA και το πρόβλημα ήταν στην κάλυψη του χώρου.

Το απλούστερο φυσικά είναι να απαιτώ monitor και PA (σαν "καλλιτέχνης" που δεν κατεβάζει τα στάνταρ του ;D ) αλλά δεν είναι πάντα διαθέσιμα σε όλα τα μαγαζιά πλην των γνωστών "λαϊβάδικων". Ασε δε που δεν ξέρεις τι και πως ακούγεται εκεί έξω με το P.A. και θέλω τον έλεγχο στον ήχο μου.

χρησιμοποιώντας το 12άρι' date=' αφενός θα αλλοιώσεις το χαρακτήρα του ενισχυτή σου (αφού διαφέρει πολύ από το υπάρχον 10άρι), κι αφετέρου δεν θα ταιριάζει ως προς Small-Thiele parameters στην καμπίνα[/quote'] Η καμπίνα για το 12ρι θα είναι αντίγραφο αυτης του Cube 60 που έχει 12ρι μεγάφωνο.

Οσο για το ύψος του ενισχυτή, χρησιμοποιώ το "κατα παράδοσην" καφάσι μπύρας.

Live and let Live.

Η καμπίνα για το 12ρι θα είναι αντίγραφο αυτης του Cube 60 που έχει 12ρι μεγάφωνο.

ωραία αλλά δεν έχει το ΙΔΙΟ 12άρι, υποθέτω, οπότε σίγουρα γεννάται θέμα

• Administrator

Οπότε για φτηνή λύση βάζω το υπάρχον 12αρι σε μια μικρή και ανοιχτού τύπου καμπίνα ή στο αντίγραφο του 60ρη που είναι bass reflex. Παίζει ρόλο αραγε η σχεδίαση του μεγαφώνου ως προς την υλοποίηση σε τετοιου είδους καμπίνα;

Στην άλλη αγοράζω το Eminence Ragin Cajun 10", ευαισθησίας 100 db που γουστάρω, αντιγράφω την καμπίνα του Cube 30 και... ελπίζω για το καλύτερο.

Και στις 2 περιπτώσεις θα έχουμε αύξηση της έντασης χωρίς να είμαστε σίγουροι για το πόσο αλλά με σίγουρα ποιοτικότερο αποτέλεσμα στη 2η. 'Η κάνω λάθος;

Live and let Live.

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

• Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου