Προς το περιεχόμενο

Πρόβλημα στο intonation(?) στα πρώτα τάστα της μπάσας E σε SG

hot_sauce

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους

όταν κουρδίζω τη μπάσα Ε (έχω 10άρες τώρα αλλά νομίζω συνέβαινε και όταν είχα 9άρες)

οι πρώτες νότες(F,F#,G,G#) είναι ξεκούρδιστες για αρκετά cent, υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να φύγει το πρόβλημα?

το nut μου φαίνεται ψηλό αλλά όταν είχα ρωτήσει μάστορα μου είχε πει πως είναι οκ το ύψος (δεν τον ρώτησα σχετικά με το πρόβλημα, απλά στο άσχετο)

το intonation στο 12ο τάστο είναι ρυθμισμένο

PC260023.thumb.JPG.d782f7832b3bbdb9333fead1a94e768f.JPG

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ναι...είναι οξύτερες οι αμέσως επόμενες της Ε....

δοκίμασα να τρίψω λίγο τις εγκοπές με τις παλιές χορδές (μόλις άλλαξα) σαν πρόχειρη λύση, ελλείψει λιμών και γνώσεων, αλλά μάλλον δεν προσέφερα τίποτα ιδιαίτερο....

οπότε ή παίρνω λιμάκια και αρχίζω τους πειραματισμούς ή την πάω σε μάστορα?

άλλη λύση υπάρχει?

το nut είναι κοκκάλινο...το αναφέρω σαν παράμετρο σχετικά με τους πειραματισμούς... :P

Μπορει και να φταιει το γεγονος οτι η κιθαρα σου ειναι.....κιθαρα...και οχι πιανο... ;D

και αρχίζω τους πειραματισμούς ή την πάω σε μάστορα?

μα δεν την πηγες ηδη?

το nut μου φαίνεται ψηλό αλλά όταν είχα ρωτήσει μάστορα μου είχε πει πως είναι οκ το ύψος

παντως αν αυτο σε κανει να νοιωσεις καλυτερα και οι....105 κιθαρες που ειχα στην κατοχη μου μεσα στα χρονια ειχαν.....οξυτερες τις επομενες απο την μι (ανοιχτη) χορδες.... ;) (οταν το Intonation ηταν σωστο στο 12ο ταστο) :)

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Μπορει και να φταιει το γεγονος οτι η κιθαρα σου ειναι.....κιθαρα...και οχι πιανο... ;D

που σημαίνει?

μα δεν την πηγες ηδη?

ήμουν για σεταπ εκεί και τον ρώτησα αν του φαίνεται ψηλό το nut...δεν του ανέφερα το συγκεκριμενο πρόβλημα...

παντως αν αυτο σε κανει να νοιωσεις καλυτερα και οι....105 κιθαρες που ειχα στην κατοχη μου μεσα στα χρονια ειχαν.....οξυτερες τις επομενες απο την μι (ανοιχτη) χορδες.... ;) (οταν το Intonation ηταν σωστο στο 12ο ταστο) :)

δεν ξέρω αν πιάνω ακριβώς τι εννοείς αλλά δεν εννοώ οξύτερες από τη Μι αλλά από τον τόνο που θα έπρεπε να πιάνουν η κάθε μία ξεχωριστά....προφανώς....

ουσιαστικά η Ε ανοιχτή είναι κουρδισμένη, οι F,F#,G,G# είναι ελαφρώς ξεκούρδιστες (ακούγεται όμως) και από τη Α αρχίζει και φτιάχνει το πράγμα...

Το ζήτημα που σε απασχολεί, έχει να κάνει με τη λύση που δίνουν οι κατασκευαστές

κιθάρας στο πρόβλημα του συγκερασμού δηλ. τον διαμερισμό της οκτάβας σε δώδεκα

ίσα μέρη. Γιά κάποιο λόγο. τοποθετουν τα πρώτα 4 τάστα έτσι ώστε να παίζουν οξύτερα

απ' το κανονικό pitch, με αποτέλεσμα το τέλειο κούρδισμα νάναι πρακτικά αδύνατο !

Οι θεραπείες που βρέθηκαν είναι  το σύστημα Baz Feiten (ακριβό) και  earvana (φτηνό)

χμ... κι  ένα τρίτο που δεν θυμάμαι...

που σημαίνει?

οτι αυτο που...σου εχει συμβει ειναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ και συμβαινει σε ΟΛΕΣ τις κιθαρες (εκτος κι αν εχουν buzz feiten/earvana system που και παλι δεν το "θεραπευει" κατα 100%) μη σκας αφου δεν πειραζε τον Χεντριξ και δεν πειραζει  τον Σκοφιλντ δεν πρεπει να πειραζει και εσενα... ;D  

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

μάλιστα...κοίταξα τα 2 συστήματα...ένα διαφορετικά κομμένο nut έχουν που προφανώς μειώνει τις διαφορές στο intonation..θέλουν ψάξιμο...

δεν ήξερα πως συμβαίνει σε όλες τις κιθάρες....δεν το είχα ξανακούσει από κανέναν βασικά....αλλά για να το λέτε... :)

αφου δεν πειραζε τον Χεντριξ και δεν πειραζει  τον Σκοφιλντ δεν πρεπει να πειραζει και εσενα... ;D 

εκτός του ότι δεν είναι λόγος αυτό....όταν πάω να παίξω Gmaj με ανοιχτές και την ακούς τη μπάσα τη E που είναι αλλού....ε ΠΩΣ να μη με πειράξει?? ;D

όπως και να χει...ευχαριστώ για τις απαντήσεις παιδιά!

• Moderator

Προσωπικά θεωρώ ότι το πρόβλημα των διαστημάτων και το σωστότερο "κούρδισμα" που μπορεί να επιτευχθεί με συστήματα όπως το buzzfeiten είναι μια βελτίωση που δεν αφορά το μέσο κιθαρίστα.

Επιμένω ότι αν παίζεις ένα ακόρντο στα πρώτα τάστα μαζί με ανοιχτές και η κιθάρα ακούγεται ενοχλητικά ξεκούρδιστη τότε μιλάμε για πρόβλημα με το nut.

Εδώ ο superfunk περιγράφει πολύ ωραία πως θα το τσεκάρεις.

Δεν χρειάζεται να βάλεις capo. Μπορείς να πατήσεις και με το δάχτυλο και να δεις την απόσταση.

Δες εδώ πως γίνεται (με φωτογραφίες).

index.php?action=dlattach;topic=169456.0;attach=15976;image

Αν απέχει πολύ η χορδή από το πρώτο τάστο τότε η εγκοπή πρέπει να βαθύνει. Καλύτερα να φτιάξει ένα σωστό nut ένας μάστορας.    

Δες εδώ πως γίνεται (με φωτογραφίες).

index.php?action=dlattach;topic=169456.0;attach=15976;image

Αν απέχει πολύ η χορδή από το πρώτο τάστο τότε η εγκοπή πρέπει να βαθύνει. Καλύτερα να φτιάξει ένα σωστό nut ένας μάστορας.    

Στην συγκεκριμένη φωτό πάντως το nut ΔΕΝ είναι σωστά κομμένο στη Μι.

Και τώρα που το ξαναβλέπω, δεν είναι σωστά κομμένο σε ΚΑΜΜΙΑ χορδή. Είναι πολύ βαθιά κομμένο.

Model-o-phobia: something like homophobia, but much more amusing

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου