Προς το περιεχόμενο

Κόστος για αλλαγή ταστιέρας σε ηλεκτρική κιθάρα του 60


dr.crash

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Όταν πέθαινε η γιαγιά μου, και το είχε πάρει χαμπάρι, τη ρωτήσαμε εάν θέλει να της φτιάξουμε κάποιο φαγητό που έχει επιθυμήσει.

Ζήτησε λοιπόν "συκώτια από μάστορα"...

 

Το θέμα είναι, σε σχέση με παντώς τύπου επισκευές, ότι άμα αυτός που χρειάζεται τις υπηρεσίες ενός μάστορα δεν γνωρίζει τι χρειάζεται ακριβώς και τι δουλειά είναι αυτή που πρέπει να γίνει, αισθάνεται φτερό στον άνεμο (οπότε ευχαριστώ όσους τονίζουν την ειλικρίνεια και το μεράκι του μάστορα που προτείνουν).

 

Η κιθάρα μου - όπως το καταλαβαίνω εγώ που είμαι άσχετος - έχει τρία προβλήματα:

1. Τα πέντε πρώτα τάστα είναι τόσο παιγμένα που σε λίγο θα γίνει fretless.

2. Το nut έχει φάει μετατροπή και οι χορδές έχουν έρθει πολύ κοντά στην ταστιέρα, με αποτέλεσμα η κιθάρα να τρίζει στα συγκεκριμένα τάστα - όταν παίζεις σαν άνθρωπος και όχι σαν χειρούργος.

3. Το radius δεν είναι του γούστου μου - έχω συνηθίσει σε 7.25 - αλλά δε σκάω κι όλας, θα το συνηθίσω κι αυτό. Επιπλέον δεν ξέρω αν είναι το κανονικό της radius μιας και δεν βρίσκω τα specification του συγκεκριμένου μανικιού. To μόνο που διάβάζω σε κάποια reviews είναι ότι έχει "flatter fingerboard radius" (flatter σε σχέση με τι, θα σας γελάσω). Οπότε υποθέτω ότι το radius δεν έχει να κάνει με τα προβλήματα που απέκτησε στην πορεία αυτό το μανίκι, αλλά είναι θέμα κατασκευής.

 

Αφελώς σκεπτόμενος όταν την πήρα, είπα στον εαυτό μου ότι όλα διορθώνονται. Και η αλήθεια είναι ότι ο μάστορας για τον οποίο σας μιλάω έχει κάνει θαύματα σε άλλα όργανα, χωρίς ιδιαίτερες μετατροπές και χωρίς να σου ζητάει να πουλήσεις το σπίτι σου πρώτα. Σε ένα σημείο που έιχε ξεκολήσει η ταστιέρα από το μπράτσο, έκανε μια προσεκτική επεμβασούλα με εποξική κόλλα, το πρόβλημα λύθηκε και δεν ζήτησε ούτε ευρώ!

 

Αρχικά έψαξα αν βρω από Σουηδία ένα άλλο μανίκι. Τιποτα. Μετά βρέθηκε ένα στην Αμερική στο e(vil)-bay. Χάρηκα γιατί ξεκίνησε από 13 δολάρια. Έκλεισε στα 270 και είχε φάει κι αυτό αρκετά ψωμιά.

Τώρα ένας φίλος από Αμερική μου λέει ότι υπάρχουν μάστορες που σου αντιγράφουν ό,τι μανίκι θέλεις με 200-250 δολάρια. Δεν ξέρω... Θα ήθελα να την κρατήσω με τα αυθεντικά της μέρη. Αρκεί να μπορώ να παίζω.

 

Σκέφτομαι να αλλάξω σε πρώτη φάση το nut για να δω πως θα πάει από τριξίματα. Νομίζω ότι είναι η πιο οικονομική από τις δουλειές που θέλω να κάνω επάνω της.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 31
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Εικόνες

  • Guru

Η προσωπική μου γνώμη για τον Σταύρο Ντούκα είναι η καλύτερη δυνατή.

Θεωρώ πως είναι ένας επαγγελματίας που σέβεται τους πελάτες του και τιμάει τον κλάδο του. Εάν κάποιος έχει προβλήματα μαζί του, πρώτα πρέπει να μιλήσει μαζί του, να εξετάσει τις όποιες εναλλακτικές λύσεις και κατόπιν, εάν θέλει, να το κάνει δημόσιο ζήτημα.

Συχνά πυκνά, εμείς οι ίδιοι είμαστε σ'ένα βαθμό υπεύθυνοι για τα αποτελέσματα που μας "χαλάνε", κυρίως γιατί δεν έχουμε αποφασίσει τι ακριβώς ζητάμε. Εκείνο που για κάποιον μάστορα είναι must ή ευαγγέλιο, έναν μουσικό ενδέχεται να μην τον εξυπηρετεί.

Μόνον εφόσον ο τεχνίτης αρνηθεί την όποια διευθέτηση, τότε έχουμε όλα τα δίκια να τον "κράξουμε" δημόσια.

 

On topic: Συνηγορώ με τους προλαλήσαντες να μην πειραχτεί η ταστιέρα έως να εξαντληθούν/απορριφθούν όλες οι άλλες λύσεις.

The music you listen to, becomes the soundtrack of your life

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν τσεκάρεις και τον Πήτερ Πλατή που είχε το Rockpile παλιά; Κάνε μια αναζήτηση εδώ μέσα θα βρεις το κινητό του. Αν δεν καταφέρεις να τον βρεις, στείλε μου πμ

Alba gu bràth!!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Ωραία... back to the topic  ;D

 

Λογικά με αλλαγή τάστων θα λύσεις το ζήτημα σου. Βέβαια αν δεν δει κάποιος από κοντά το όργανο δεν μπορεί να έχει άποψη.

 

Πάντως αν η ταστιέρα έχει «σκαλοπάτια», μπορεί να της γίνει ένα leveling- δηλαδή ίσιωμα και να τελειώσει εκεί το θέμα (και φυσικά μετά νέα τάστα).

 

Η αλλαγή ταστιέρας είναι the last reasort- και προϋποθέτει ότι η ταστιέρα έχει οργωθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν παίρνει ούτε leveling.  

all this has happened before and will happen again

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

μπορεις να ανεβασεις μερικες φωτο απο την ταστιερα και απο τα σημεια που εχουν προβλημα ? εχω απορια αλλα ΠΟΤΕ μου δεν εχω δει οργανο να "χρειαζεται" ταστιερα εκτως και αν εχει σπασει (δλδ να χρειαζεται απο το πολυ παιξιμο)

Ευχαριστω

θα μας βοηθησεις πολυ πιστευω

think2ice TM https://myspace.com/mood.of.joy.band

Terry rules the bass

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν τσεκάρεις και τον Πήτερ Πλατή που είχε το Rockpile παλιά;

 

+1 για Πήτερ.

 

Για το θέμα της ταστιέρας, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα γνωστής κιθάρας, είναι αυτό της Musicman του Steve Morse, ο οποίος ως γνωστόν παίζει γύρω στις 18 ώρες την ημέρα. Η συγκεκριμένη κιθάρα έχει φάει τουλάχιστον 8 refret ("είναι μόνο τόσα γιατί χρησιμοποιώ μια άλλη κιθάρα για practice", δήλωσε ο τρελός...). Η συνέπεια ήταν ότι η ταστιέρα είχε "συρρικνωθεί" μεν, αλλά δεν χρειαζόταν αλλαγή.

 

Τώρα, στις παλιές Hagstrom, 2 εκ'των οποίων είχα την τύχη να παίξω, η ταστιέρα όπως και όλο το μπράτσο είναι λεπτά, αλλά και πάλι δεν πιστεύω ότι έχει φτάσει να είναι άχρηστη, εκτός αν έχει σκευρώσει/φουσκώσει/διαβρωθεί το ξύλο τοπικά σε κάποια σημεία που δεν επιδέχονται επιδιόρθωσης.

 

 

Model-o-phobia: something like homophobia, but much more amusing

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Α μπράβο ρε παιδιά... Καλά μου έλεγε το ένστικτό μου ότι είναι too much η αλλαγή ταστιέρας.

 

Για πείτε, σε ποια σημεία να βγάλω φωτογραφίες για να ανεβάσω;

 

Από όσο μπορώ να κρίνω και από το παίξιμο αλλά και από ό,τι φαίνεται στο μάτι δεν έχει καθόλου σκαμπανεβάσματα.

 

Το βασικό επιχείρημα του μάστορα είναι ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο στην ταστιέρα για τρίψιμο και δουλειά. Δεν καταλαβαίνω γιατί να χρειαστεί τρίψιμο η ταστιέρα...

 

Πείτε σε ποια σημεία να βγάλω photos για να κρίνετε αν μπορείτε.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το βασικό επιχείρημα του μάστορα είναι ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο στην ταστιέρα για τρίψιμο και δουλειά. Δεν καταλαβαίνω γιατί να χρειαστεί τρίψιμο η ταστιέρα...

 

Κανείς σωστός μάστορας δεν "καρφώνει" τα τάστα χωρίς να βεβαιωθεί ότι η ταστιέρα δεν είναι απολύτως ίσια, χωρίς "καμπούρες" και άλλα προβλήματα.

 

Για φωτό, εγώ θα ήθελα μία από το πλάι του μπράτσου, που να δείχνει το πάχος της ταστιέρας.

Model-o-phobia: something like homophobia, but much more amusing

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου