ManMara Δημοσιευμένο 5 Νοεμβρίου 2011 Share Δημοσιευμένο 5 Νοεμβρίου 2011 Καλησπέρα! Έχω ένα PA σύστημα του οποίου οι ενισχυτές έχουν ισχύ 6000 watt rms και σύντομα θα πάρω κάμποσα φωτορυθμικά τα οποία θα έχουν συνολική κατανάλωση ρεύματος 5000 watt.. Η ερώτηση μου είναι η εξής μιας και με τα ηλεκτρολογικά είμαι τελείως άσχετος: Πως θα είμαι σίγουρος ότι το μέρος το οποίο θα στήνω ολόκληρο το σύστημα μου θα μπορεί να ''σηκώσει'' όλα αυτά τα μηχανήματα χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις?? Αν κάποιος είναι σχετικός με το θέμα παρακαλώ ας μου δώσει τα φώτα του :) Ξέχασα να αναφέρω ότι το σύστημα χρησιμοποιείται μόνο για εφαρμογές με dj και όχι για live, αν αυτό έχει καμία σημασία Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
korg_nikos Δημοσιευμένο 5 Νοεμβρίου 2011 Share Δημοσιευμένο 5 Νοεμβρίου 2011 Καταρχήν μόνο από το γεγονός οτι έχεις αναφέρει οτι οι ενισχυτές έχουν συνολική ισχύ 6kW RMS αντιλαμβάνομαι οτι δεν αναφέρεσαι στην Ισχύ κατανάλωσης των ενισχυτών. Eίναι άλλο πράγμα αυτό που στην πιάτσα λέγεται "μουσικά" ή "ακουστικά" Watts και άλλο πράγμα η ισχύς κατανάλωσης. Όσον αφορά τα φωτιστικά σε πληροφορώ οτι υπάρχουν πχ lasers τα οποία αποδίδουν πχ 1200mW δέσμη αλλά καταναλώνουν 50W. Μπορεί επίσης να έχεις ρομποτικό του οποίου η λάμπα να καταναλώνει 250W αλλά να πρέπει να υπολογίσεις και την ισχύ των βηματικών του κινητήρων. Με λίγα λόγια στον καθορισμό της συνολικής ισχύος που θα χρειαστεί το Setup σου και θα πρέπει να αποδίδει το απρόσκοπτα το ηλεκτρικό κύκλωμά σου θα σε βοηθήσουν τα Manuals όπου θα αναφέρουν ξεκάθαρα τη συνολική Μέγιστη καταναλισκόμενη ισχύ της εκάστοτε συσκευής. Το κακό είναι οτι μερικά Manuals δεν την αναφέρουν και θα πρέπει να την αναζητήσεις κοντά στον ρευματολήπτη της συσκευής ή του τροφοδοτικού της συσκευής. Αν γνωρίζεις ακριβώς τα μοντέλα ενισχυτών και φωτιστικών παρέθεσε τα Link τους και μπορώ να σε βοηθήσω. Μόλις καθοριστεί η συνολική ισχύς συζητάμε και για την παροχή που πρέπει να έχεις. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
ManMara Δημοσιευμένο 5 Νοεμβρίου 2011 OP Share Δημοσιευμένο 5 Νοεμβρίου 2011 Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον! Λοιπόν έχουμε και λέμε: Έχω 2 crown xti 4000 http://www.crownaudio.com/amp_htm/xti.htm που τρέχουν τα παθητικά ηχεια και 4 jbl eon αυτοενισχυόμενα: http://beallcenter.uci.edu/facility/docs/EON15.pdf Όσο για τα φώτα: 4 vizi spot 5r: http://www.americandj.com/pdffiles/vizi_spot_5r_81611.pdf (τα οποία τα πήρα επίτηδες επειδή έχουν πολύ μικρή κατανάλωση και μεγάλη απόδοση) Κάμποσα led par τα οποία δεν θα έχουν συνολική κατανάλωση πάνω από 1000 watt 1 στρόμπο 1500 watt και 1 μηχανή καπνού 1500 watt (δεν έχω αποφασίσει ακόμα τα μοντέλα) Αυτά μάλλον.. Αν προστεθεί κάτι άλλο αυτό θα είναι ένα laser τα οποία δεν έχουν μεγάλη κατανάλωση Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
korg_nikos Δημοσιευμένο 7 Νοεμβρίου 2011 Share Δημοσιευμένο 7 Νοεμβρίου 2011 Συνεπώς χρειάζεσαι 5,2kW για τα φωτιστικά και 3,2kW για τα ηχητικά. Αυτό σημαίνει οτι ο χώρος που θα στήνεις θα πρέπει να είναι σε θέση να σου παρέχει 5,2kW + 3,2kW = 8,4kW. Εφόσον όλα τα μηχανήματά σου είναι μονοφασικά τότε το μέγιστο συνολικό ρεύμα που δύνανται να αντλήσουν από το δίκτυο σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας είναι 8.400W/230V = 36,52A. Τα φωτιστικά θα αντλούν 5.200W/230V = 22,61A Τα ηχητικά θα αντλούν 3.200W/230V = 13,91Α. Αν οι χώροι στους οποίους στήνεις έχουν μονοφασικές ενισχυμένες πρίζες ασφαλισμένες με 16A τότε μπορείς να δίνεις σε όλο το Audio κύκλωμα από μία ενισχυμένη πρίζα. Όσον αφορά τα φωτιστικά θα συνιστούσα να τα σπάσεις σε 2 γραμμές. Το Strobo και η μηχανή καπνού από μια ενισχυμένη πρίζα ασφαλισμένη στα 16Α και τα led par μαζί με τα VIZI Spot από άλλη ενισχυμένη. Θα πρέπει λογικά ο χώρος που στήνεις να έχει προβλεφθεί για επαγγελματική χρήση έτσι ώστε να έχει προβλεφθεί υψηλός συντελεστής ταυτοχρονισμού και φυσικά ενδεχόμενες συσκευές ισχύος (Μαγειρία-Ψυγεία-Εξαερισμός-Κλιματισμός κτλ) αν πρόκειται για χώρο Μαζικής Εστίασης Υπόψη οτι σε αυτά που αναφέρω παραπάνω θεωρώ οτι οι ασφάλειες δεν θα πρέπει να πέφτουν ακόμα και όταν ο εξοπλισμός σου λειτουργεί στη μέγιστη ονομαστική του Ισχύ. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
ManMara Δημοσιευμένο 7 Νοεμβρίου 2011 OP Share Δημοσιευμένο 7 Νοεμβρίου 2011 Ωραία νομίζω ότι το έπιασα. Έχω 3 ερωτήσεις: 1ον) Πως καταλαβαίνω πόσα ampere αντέχει μία πρίζα? Πρέπει να κοιτάζω τον πίνακα ή υπάρχει κανένα μαραφέτι που το βάζω στην πρίζα και μου λέει? 2ον) Προτείνεις δηλαδή τα 4 αυτοενισχυόμενα ηχεία και οι 2 ενισχυτές να συνδέονται σε ένα πολύμπριζο και αυτό να συνδέεται σε μία πρίζα, τα 4 ρομποτικά και τα led σε ένα άλλο το οποίο θα συνδέεται σε μία άλλη πριζα και ο στρόμπος με τη μηχανή καπνού σε ένα άλλο που θα πηγαίνει σε 3η πρίζα? Αυτές οι 3 πρίζες θα πρέπει να είναι κάτω από 3 διαφορετικές ασφάλειες σωστά? 3ον) Σε πολλά φόρουμ έχω διαβάσει ότι καλό είναι στο σύστημά σου να χρησιμοποιείς ένα power conditioner (όπως π.χ ο conditioner της FURMAN http://www.thomann.de/gr/furman_m10lx_e.htm ) για να προστατεύεις τον εξοπλισμό σου και να έχεις καλύτερο ηχητικό αποτέλεσμα.. Μήπως είσαι γνώστης του αντικειμένου? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
korg_nikos Δημοσιευμένο 8 Νοεμβρίου 2011 Share Δημοσιευμένο 8 Νοεμβρίου 2011 1ον) Πως καταλαβαίνω πόσα ampere αντέχει μία πρίζα? Πρέπει να κοιτάζω τον πίνακα ή υπάρχει κανένα μαραφέτι που το βάζω στην πρίζα και μου λέει? Μία πρίζα αντέχει τόσο ρεύμα όσο της επιτρέπουν τα καλώδια της και η ασφάλεια με την οποία είναι ασφαλισμένη. Mία απλή πρίζα για παράδειγμα με καλώδιο διατομής 1,5mm2 αντέχει ονομαστικά ρεύμα έντασης 14Α αλλά ασφαλίζεται με ασφάλεια 10Α έτσι ώστε αυτή να διακόψει το κύκλωμα όταν οι τιμές έντασης του ρεύματος ξεπεράσουν τα 10Α προκειμένου να μην επιτρέπονται κρίσιμες εντάσεις ρεύματος. Το πόσο ρεύμα θα "δώσει" η πρίζα δεν εξαρτάται καθόλου από την ίδια αλλά από τη συσκευή την οποία θα συνδέσεις πάνω σε αυτή. Συνεπώς είναι πιο δόκιμο να λέμε οτι το ρεύμα που θα ρεύσει από την πρίζα προς τη συσκευή μας εξαρτάται καθαρά από τη συσκευή και πιο συγκεκριμένα από την ισχύ που αυτή καταναλώνει. Πχ αν έχω 3 συσκευές οι οποίες έχουν κατανάλωση 250W, 500W και 100W και θέλω να τις βάλω όλες σε ένα πολύπριζο το οποίο θα συνδεθεί σε πρίζα κάνω τους εξής υπολογισμούς. Εφόσον έχω μονοφασικές καταναλώσεις και η τάση δικτύου στην Ελλάδα είναι 230V υπολογίζω τα ρέυματα που αντλεί η κάθε συσκευή από το δίκτυο. I1 = 250W/230V = 1,086A I2 = 500W/230V = 2,173A I3 = 100W/230V = 0,435A Παρατηρώ οτι το μεγαλύτερο ρεύμα το αντλεί η συσκευή που καταναλώνει τη μεγαλύτερη ισχύ πράγμα που είναι λογικό και αναμενόμενο. Η πρίζα θα πρέπει να αντέχει στο άθροισμα των ρευμάτων που είναι σχεδόν 3,7A. Συνεπώς ακόμα και μία απλή πρίζα με καλώδια διατομής 1,5mm2 είναι ok. Αν το συνολικό ρεύμα ήταν παραπάνω από 10A τότε θα έπρεπε να συνδέαμε τις συσκευές σε πρίζα ενισχυμένη όπως λέγεται με καλώδια 2,5mm2 που αντέχει έως 20A αλλά ασφαλίζεται στα 16Α. 2ον) Προτείνεις δηλαδή τα 4 αυτοενισχυόμενα ηχεία και οι 2 ενισχυτές να συνδέονται σε ένα πολύμπριζο και αυτό να συνδέεται σε μία πρίζα, τα 4 ρομποτικά και τα led σε ένα άλλο το οποίο θα συνδέεται σε μία άλλη πριζα και ο στρόμπος με τη μηχανή καπνού σε ένα άλλο που θα πηγαίνει σε 3η πρίζα? Αυτές οι 3 πρίζες θα πρέπει να είναι κάτω από 3 διαφορετικές ασφάλειες σωστά? Ακριβώς. Επίσης οι τρεις αυτές ασφάλειες επειδή θα δουλέυουν όλες μαζί και αθροιστικά θα αντλούν ρεύμα 36,52A που επιμερίζεται ως ακολούθως, Ήχος: 3.200W/230V = 13,91Α. Φως (Ρομποτικά και Led Par): (4x300W+1.000W)/230V = 9,57A Φως (Strobo και Mηχανή Καπνού): (1.500W+1.500W)/230V = 13,04A. θα πρέπει η συνολική ασφάλεια που θα ελέγχει και τις τρεις γραμμές να έχει υπολογιστεί για τα 36,52 (η αμέσως επόμενη τυποποιημένη είναι 40Α). Σε πολλά φόρουμ έχω διαβάσει ότι καλό είναι στο σύστημά σου να χρησιμοποιείς ένα power conditioner (όπως π.χ ο conditioner της FURMAN http://www.thomann.de/gr/furman_m10lx_e.htm ) για να προστατεύεις τον εξοπλισμό σου και να έχεις καλύτερο ηχητικό αποτέλεσμα.. Μήπως είσαι γνώστης του αντικειμένου? Ο Power Conditioner δεν κάνει τίποτα παραπάνω από το να βελτιώνει εντός πλαισίων και την ποιότητα παροχής από το δίκτυο με VR κτλ. Άποψή μου είναι οτι αν θέλεις να προστατεύσεις ουσιωδώς τον εξοπλισμό σου θα πρέπει να αγοράσεις Online UPS και τίποτα άλλο. Όσο για το καλύτερο ηχητικό αποτέλεσμα με τη χρήση Power Conditioner δεν το σχολιάζω καν. Αν χρειαστείς Online UPS για να προστατεύσεις τον εξοπλισμό σου έχεις 2 επιλογές. 1. Αγορά ενός UPS ισχύος περίπου στα 10KW (πανάκριβο) το οποίο θα πρέπει να εγκατασταθεί στον πίνακα πριν τις τρεις 16άρες ασφάλειες. 2. Αγορά τριών UPS με ισχείς 3,5kW, 3kW και 2,5kW τα οποία θα συνδεθούν στις τρεις ενισχυμένες πρίζες. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
ManMara Δημοσιευμένο 9 Νοεμβρίου 2011 OP Share Δημοσιευμένο 9 Νοεμβρίου 2011 Got it! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τη βοήθεια Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
korg_nikos Δημοσιευμένο 9 Νοεμβρίου 2011 Share Δημοσιευμένο 9 Νοεμβρίου 2011 Παρακαλώ. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
glglgl Δημοσιευμένο 27 Νοεμβρίου 2011 Share Δημοσιευμένο 27 Νοεμβρίου 2011 KoRg nikos με ενδιαφέρει πολύ το θέμα κ εμένα, έχω μερικές απορίες, αν μπορούσες να μου τις λύσεις... οι xti οι cRown γΡαφουν: AC Line Current (120VAC amplifier playing 1/8 power pink noise into 4 ohms per ch) XTi 4000: 10.5A; at idle draws no more than 30 watts. αρα δλδ στο 1/8 της απόδοσης τους με ροζ θόρυβο (δλδ όχι πολλές δυναμικες, σωστα;) στα 240volt ζητάνε 5,25A. Να το πολλαπλασιάσουμε με 6 για να παίζει φούλ σε πολύ κομπρεσαρισμένο πρόγραμμα, μας βγάζει κοντά 30A. Στην θεωρία ο ενισχυτής αυτός θέλει δλδ 32Α μπΡίζες; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
Animalcopy Δημοσιευμένο 27 Νοεμβρίου 2011 Share Δημοσιευμένο 27 Νοεμβρίου 2011 KoRg nikos με ενδιαφέρει πολύ το θέμα κ εμένα, έχω μερικές απορίες, αν μπορούσες να μου τις λύσεις... οι xti οι cRown γΡαφουν: AC Line Current (120VAC amplifier playing 1/8 power pink noise into 4 ohms per ch) XTi 4000: 10.5A; at idle draws no more than 30 watts. αρα δλδ στο 1/8 της απόδοσης τους με ροζ θόρυβο (δλδ όχι πολλές δυναμικες, σωστα;) στα 240volt ζητάνε 5,25A. Να το πολλαπλασιάσουμε με 6 για να παίζει φούλ σε πολύ κομπρεσαρισμένο πρόγραμμα, μας βγάζει κοντά 30A. Στην θεωρία ο ενισχυτής αυτός θέλει δλδ 32Α μπΡίζες; Να το πολλαπλασιάσουμε με 6 για να παίζει φούλ σε πολύ κομπρεσαρισμένο πρόγραμμα, μας βγάζει κοντά 30A Εδω σε εχασα Ο xti 4000 ειναι 1250watt max. δηλαδη 5,20 κατι amper, και σε μπριζα ασφαλισμενη με δεκαρα να τον βαλεις δε θα εχεις προβλημα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργήστε λογαριασμό
Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Σύνδεση