Προς το περιεχόμενο

Temperaments-Συγκερασμοί

STEFANOS604

Προτεινόμενες αναρτήσεις

απλά θα σημειώσω ότι το Garritan Steinway, έχει preset με κούρδισμα σε pythagorean scale... Όπως και το Pianoteq

Nicolas απ' ότι είδα δεν είναι πραγματικό αλλά εικονικό πιάνο (Virtual Concert software Piano ) και με δυνατότητες όπως:''A variety of historical tunings and Scala files''.

Μου κάνει όμως εντύπωση η εμφάνιση του- είναι τόσο μεγάλο σε μέγεθος ή απλά το δείχνει έτσι η φωτογραφία και κόστος μόνο 400$? Τι είναι τα Libraries αυτού του οργάνου?

Αν με βαρεθήκατε πέστε να μη ξαναστείλω άλλη ερώτηση.

Στέφανος

Η προσφορά με μεράκι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντήσεις 132
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Εικόνες

• Guru

Εγώ πάντως, δεν πρόκειται να σας βοηθήσω σε τίποτα...γιατί δεν καταλαβαίνω τίποτα από όσα γράφετε...Χναράκη, βρές άλλον!

Ευτυχώς που υπάρχει ο Nikolas  ;D

• Guru

Μανώλη το θέμα δεν είναι να το καταλάβω μόνον εγώ αλλά και οι υπόλοιποι επισκέπτες μας που για να συνεχίζουν την παρακολούθηση σημαίνει ότι την βρίσκουν ενδιαφέρουσα και κάθε φορά αποκομίζουν και κάτι.

Δεν έχεις άδικο. Απλά νομίζω ότι για να ασχοληθεί κάποιος με κάτι τέτοιο, θα πρέπει: α) να του είναι πραγματικά χρήσιμο, β) να το γνωρίζει σχετικά έως πολύ καλά, γ) να έχει καλά παραδείγματα και δ) να υπάρχει πρακτικός και γρήγορος τρόπος ειδικά για live χρήση. Το τελευταίο για μένα είναι το Α και το Ω.

Όπως θα έχεις καταλάβει, δεν αναφέρομαι σε κάποιο είδος συγκεκριμένης κλασσικής μουσικής αλλά σε σύγχρονη - σημερινή μουσική. Να υπενθυμίσω ότι στο live παίζουν ταυτόχρονα και άλλα όργανα, κάποια από αυτά παίζουν συγχορδίες.

Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό real time (σε πραγματικό χρόνο) ή είναι δύσχρηστο για κάποιον λόγο στο live, τότε παραμένει μόνο στη θεωρία. Γνώμη μου κι ας με διορθώσει κάποιος.

Άλλοι ''πιάνουν'' ένα θέμα αμέσως άλλοι με προσεκτική μελέτη εγώ ανήκω στους δεύτερους΄-{και χρειάζομαι επανάληψη ( λόγω ηλικίας) και μη ξεχνάς ότι ασχολήθηκα με το θέμα πριν 4 μήνες}.

Το γνωρίζω. Θαυμάζω την υπομονή και την επιμονή σου.

Δεν έχεις άδικο. Απλά νομίζω ότι για να ασχοληθεί κάποιος με κάτι τέτοιο, θα πρέπει: .......να υπάρχει πρακτικός και γρήγορος τρόπος ειδικά για live χρήση. Το τελευταίο για μένα είναι το Α και το Ω.

Το γνωρίζω. Θαυμάζω την υπομονή και την επιμονή σου.

Την μέχρι τώρα Just Intonation επέτρεψε μου να την ονομάζω στο εξής Pure Just Intonation απ' την οποία μέχρι στιγμής -Πρακτικά- δεν έμεινα ικανοποιημένος.

Με τα μέχρι τώρα πειράματα έχω χαλάσει μέχρι στιγμής 4 φτηνές φυσαρμόνικες (4Χ4 ευρώ = 16ευρώ- τζάμπα για τέτοια απασχόληση).

Τώρα πειραματίζομαι να κουρδίσω μια Ε.Τ φυσαρμόνικα σε Just Intonation (όχι Pure=καθαρή) ως εξής:

Προσπαθώ να κάνω μικρομετρικές ρυθμίσεις σε μερικές νότες για να ‘’ γλυκάνω ‘’ μεν τα ακόρντα , (στη διατονική φυσαρμόνικα C  υπάρχουν μόνο 3 ακόρντα C-G-Dm -βέβαια και όλα τα υπόλοιπα αλλά μόνο με ΑΡΠΕΖ ) αλλά και όταν θα παίζω μελωδία να μην θεωρούμαι εκτός κουρδίσματος .

Δηλαδή αυτές οι νότες δεν θα ταιριάζουν με τα ημιτόνια και τους τόνους της Equal Temperamented φυσαρμόνικας αλλά μερικές θα βαίνουν προς ύφεση και μερικές προς δίεση σε σχέση με την Ε.Τ.

Με λίγα λόγια θέλω να κουρδίσω σε ένα σύστημα συνδυασμού Ε.Τ και J.I.

Ποιά είναι η γνώμη σου ?

Στέφανος

Η προσφορά με μεράκι

• Guru

Την μέχρι τώρα Just Intonation επέτρεψε μου να την ονομάζω στο εξής Pure Just Intonation απ' την οποία μέχρι στιγμής -Πρακτικά- δεν έμεινα ικανοποιημένος.

Το βρίσκω ενδιαφέρον να ονομάσεις το όποιο κούρδισμα έτσι όπως εσύ θες.

Προσπαθώ να κάνω μικρομετρικές ρυθμίσεις σε μερικές νότες για να ‘’ γλυκάνω ‘’ μεν τα ακόρντα , (στη διατονική φυσαρμόνικα C  υπάρχουν μόνο 3 ακόρντα C-G-Dm -βέβαια και όλα τα υπόλοιπα αλλά μόνο με ΑΡΠΕΖ ) αλλά και όταν θα παίζω μελωδία να μην θεωρούμαι εκτός κουρδίσματος .

Σωστός. Αν και δεν κατάλαβα αυτό που λες με τις μόνο τρεις συγχορδίες (C-G-Dm). Δηλαδή εάν παίζαμε ένα τραγούδι από C που έχει συγχορδία F τι γίνεται; Sorry αλλά δεν ξέρω από φυσαρμόνικα ο άσχετος  ;D

Δηλαδή αυτές οι νότες δεν θα ταιριάζουν με τα ημιτόνια και τους τόνους της Equal Temperamented φυσαρμόνικας αλλά μερικές θα βαίνουν προς ύφεση και μερικές προς δίεση σε σχέση με την Ε.Τ.

Ωραία. Αλλά θα είναι μία φυσαρμόνικα για μία μόνο τονικότητα. Αυτό ελπίζω να το έχεις καταλάβει, είναι σημαντικό.

Με λίγα λόγια θέλω να κουρδίσω σε ένα σύστημα συνδυασμού Ε.Τ και J.I.

Καλό, πολύ καλό. Επαναλαμβάνω, μία φυσαρμόνικα για μία τονικότητα. Εάν για παράδειγμα η φυσαρμόνικα με το χ κούρδισμα είναι για C και παίξεις κάτι άλλο για π.χ. F τότε είσαι ... out of tune. Συμφωνούμε σε αυτό το σημείο;

Ποιά είναι η γνώμη σου ?

Σου το έχω ξαναπεί κάπου σε κάποιο post. Ότι κάνεις εσύ σε φυσαρμόνικα ή όποιος άλλος σε φυσικό όργανο, κοστίζει μεν σε χρόνο αλλά και σε χρήμα. Υπάρχει αυτό το ρίσκο. Αν το έκανες σε Midi θα σου κόστιζε μόνο σε χρόνο.

Στην περίπτωσή σου σαφώς και τέτοιου είδους πειράματα κοστίζουν. Εδώ είναι μία από τις σημαντικές μας διαφορές. Το οικονομικό. Τι να σου πω, εσύ ξέρεις καλύτερα.

Όπως και ν'άχει όμως καλή συνέχεια και επιτυχία.

• Guru

Nicolas απ' ότι είδα δεν είναι πραγματικό αλλά εικονικό πιάνο (Virtual Concert software Piano ) και με δυνατότητες όπως:''A variety of historical tunings and Scala files''.

Μου κάνει όμως εντύπωση η εμφάνιση του- είναι τόσο μεγάλο σε μέγεθος ή απλά το δείχνει έτσι η φωτογραφία και κόστος μόνο 400$? Τι είναι τα Libraries αυτού του οργάνου?

Αν με βαρεθήκατε πέστε να μη ξαναστείλω άλλη ερώτηση.

Στέφανος

Δε σε βαρέθηκε κανείς, Στέφανε! :)

Τώρα, δεν είμαι απολύτως σίγουρος το τι ρωτάς. Το πιάνο που χρησιμοποιήθηκε στην ηχογράφηση του Garritan Steinway είναι ένα full size Steinway Grand (C ή D, δε θυμάμαι αυτή τη στιγμή). Αυτά τα πιάνα, τυπικά έχουν μάκρος 4-5 μέτρα... Άν ρωτάς λοιπόν αυτό, τότε ναι είναι τόσο μεγάλο...

Αν ρωτάς για τον όγκο του προγράμματος, τότε επίσης ναι, είναι τόσο μεγάλο (περί τα 60 GB νομίζω).

Τα "libraries" του οργάνου, είναι μονάχα το πιάνο, με διάφορα κουρδίσματα, ήχους από τις νότες με πεντάλ, και χωρίς, με una croda και χωρίς, κοκ...

Αν εννοείς αυτά, γιατί επαναλαμβάνω ότι δεν κατάλαβα τι λές ακριβώς...

Το βρίσκω ενδιαφέρον να ονομάσεις το όποιο κούρδισμα έτσι όπως εσύ θες.

Σωστός. Αν και δεν κατάλαβα αυτό που λες με τις μόνο τρεις συγχορδίες (C-G-Dm). Δηλαδή εάν παίζαμε ένα τραγούδι από C που έχει συγχορδία F τι γίνεται; Sorry αλλά δεν ξέρω από φυσαρμόνικα ο άσχετος  ;D

Ωραία. Αλλά θα είναι μία φυσαρμόνικα για μία μόνο τονικότητα. Αυτό ελπίζω να το έχεις καταλάβει, είναι σημαντικό.

Καλό, πολύ καλό. Επαναλαμβάνω, μία φυσαρμόνικα για μία τονικότητα. Εάν για παράδειγμα η φυσαρμόνικα με το χ κούρδισμα είναι για C και παίξεις κάτι άλλο για π.χ. F τότε είσαι ... out of tune. Συμφωνούμε σε αυτό το σημείο;

Σου το έχω ξαναπεί κάπου σε κάποιο post. Ότι κάνεις εσύ σε φυσαρμόνικα ή όποιος άλλος σε φυσικό όργανο, κοστίζει μεν σε χρόνο αλλά και σε χρήμα. Υπάρχει αυτό το ρίσκο. Αν το έκανες σε Midi θα σου κόστιζε μόνο σε χρόνο.

Στην περίπτωσή σου σαφώς και τέτοιου είδους πειράματα κοστίζουν. Εδώ είναι μία από τις σημαντικές μας διαφορές. Το οικονομικό. Τι να σου πω, εσύ ξέρεις καλύτερα.

Όπως και ν'άχει όμως καλή συνέχεια και επιτυχία.

1. Μανώλη επειδή ταυτόχρονα με το πείραμα γράφω , απλώς για να συνεννοούμαστε ονόμασα pure την μέχρι τώρα αναλυθείσα μέθοδο και τη δικιά μου του συνδυασμού τη  λέω Just Intonation .

2. Κάθε κλειδί φυσαρμόνικας έχει τη δυνατότητα μόνο 3 ακόρντων , τα υπόλοιπα είπα μόνο με αρπέζ αλλιώς υπάρχει δυσαρμονία .

{Περιληπτική Ανάλυση μιας κλειδιού C:

β) Όσες οπές κι αν φυσήξουμε παράγουμε το ακόρντο C

γ) Οι οπές 2 , 3 ,4 ,5 Draw έχουν τις νότες G B D F που είναι η συγχορδία G7

δ) Οι οπές 4 ,5 ,6 ή 8,9,10 Draw παράγουν τις νότες D F A που είναι η συγχορδία  Dm.

Αρα οι διατονικές μπορούν να ακομπανιάρουν μόνο με αυτά τα λίγα ακόρντα. Δηλαδή τα ακόρντα C - G7 - Dm

Πολλές φορές όμως αρκετοί παίχτες  παίζουν  και μη πλήρη ακόρντα (με 2 μόνο νότες) αφού πλήρη τέτοιο ακόρντο δεν υφίσταται.

Π.Χ  το ακόρντο Em σχηματίζεται από τις νότες E G B που δεν υπάρχουν κοντά  σε μια διατονική C .

Μπορείς όμως να παίξεις ΜΟΝΟ τις νότες Blow 2 και 3 ή 5 και 6 ή 8 και 9 που είναι οι νότες E και  G δηλαδή οι 2 πρώτες νότες του ακόρντου Em.

Ομοίως το ακόρντο F έχει τις νότες F A C που δεν υπάρχουν κοντά στη φυσαρμόνικα  όμως  οι 2 νότες F , A  είναι νότες Draw στις οπές 5 και 6 και 9 και 10.

ή τα πάντα με ΑΡΠΕΖ ακόρντα }

3. Κατ' αρχάς όλες οι φυσαρμόνικες είναι μιας τονικότητας , γι αυτό και λέγονται διατονικές αφού έχουν ΜΟΝΟ της νότες του κλειδιού τους (12 κλειδιά ματζόρε , 12 κλειδιά Αρμονικό μινόρε) .Οι υπόλοιπες νότες παράγονται με την δύσκολη τεχνική bending.

ΑΡΑ συμφωνούμε απόλυτα ότι θα είναι μιας τονικότητας και αν παίξεις άλλο κλειδί (εκτός του ότι-συμφωνα με την παραπάνω ανάλυση- θα απαιτείται bending ) θα είμαστε out of tune.

4. Είναι γνωστόν ότι το χόμπυ πάντα πληρώνεται χωρίς να λογαριάζεις χρήμα και κόπο

Λες -άσχετος με φυσαρμόνικα. θα σας παρότρυνα να ακούσετε μέχρι τέλος το παρακάτω video που ο φυσαρμονίστας παίζει τα:

1.  'Jesu, Joy Of Man's Desiring' by Johann Sebastian Bach.

2.  Mozart's Piano Sonata in C, K. 545 - Allegro

3. 'The Lone Ranger' Rossini's William

και θα διαπιστώσετε μια piccolo φυσαρμόνικα στα χέρια ενός καλιτέχνη ισοδυναμεί με ΠΛΗΡΗ ορχήστρα.

Στέφανος

Η προσφορά με μεράκι

Δε σε βαρέθηκε κανείς, Στέφανε! :)

Τώρα, δεν είμαι απολύτως σίγουρος το τι ρωτάς. Το πιάνο που χρησιμοποιήθηκε στην ηχογράφηση του Garritan Steinway είναι ένα full size Steinway Grand (C ή D, δε θυμάμαι αυτή τη στιγμή). Αυτά τα πιάνα, τυπικά έχουν μάκρος 4-5 μέτρα... Άν ρωτάς λοιπόν αυτό, τότε ναι είναι τόσο μεγάλο...

Αν ρωτάς για τον όγκο του προγράμματος, τότε επίσης ναι, είναι τόσο μεγάλο (περί τα 60 GB νομίζω).

Τα "libraries" του οργάνου, είναι μονάχα το πιάνο, με διάφορα κουρδίσματα, ήχους από τις νότες με πεντάλ, και χωρίς, με una croda και χωρίς, κοκ...

Αν εννοείς αυτά, γιατί επαναλαμβάνω ότι δεν κατάλαβα τι λές ακριβώς...

Nicolas εννοώ :

Για το πιάνο αυτό:

Professional Version: $399

http://www.garritan.com/index.php?option=com_content&view=article&id=105&Itemid=55

Πρέπει να εννοεί το software γιατί το πραγματικό πρέπει να κοστίζει πάνω από 10,000$

Για τα Libriries αυτό:

http://www.garritan.com/store/shop/products/

Στέφανος

Η προσφορά με μεράκι

Nicolas

Επειδή ανοίξατε ένα θέμα  με το Pianoteq  και το Garritan Steinway θα ήθελα και από τον κο Χναράκη μια περιληπτική εξήγηση για εγκυκλοπαιδική μόρφωση:

Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι:

1. Ότι το πραγματικό πιάνο που αναφέρεται ο Nicolas –το Garritan Steinway- θα πρέπει να κοστίζει από πχ 10,000 – 25,000 $

2. Παίρνοντας τη φράση   ‘’ The Authorized Steinway Virtual Concert Grand Piano is a software piano that is endorsed by and developed in collaboration with Steinway & Sons, maker of the world's finest pianos''.

Άρα το Authorized Steinway Virtual Concert ‘’  που για το  Professional Version κοστίζει: $399  -Πληροφορίες από το  site: http://www.garritan.com/index.php?option=com_content&view=article&id=105&Itemid=55

Ότι το Grand Piano είναι ένα software  πιάνο που πωλείται πχ σε CD και το φορτώνουμε στο Computer μας που θα πρέπει να έχει ορισμένα βασικά χαρακτηριστιικά.

Εδώ η ερώτηση που έχω είναι πρέπει να συνδέσω εξωτερικό  πληκτρολόγιο που ίσως είναι πακέτο με το software ??

3. Ότι το Library (βιβλιοθήκη) όπως το: Garritan Personal Orchestra που κοστίζει  195$’’ είναι κι αυτό ένα software ανάμεσα στα δεκάδες εκδιδόμενα από την Garritan Steinway που το εγκαθιστάς στο computer και έχεις ή μια πραγματική ορχήστρα απ’ την οποία διαλέγεις όργανα και 10δες άλλες διευκολύνσεις και φτιάχνεις τη δική σου σύνθεση ή για μαθήματα πιάνου ή δεκάδες άλλα όργανα.

Στέφανος

edit (ndnikola): επισημαίνω για άλλη μια φορά την παράκληση για μη χρήση πολλών διαφορετικών χρωμάτων στα posts. ευχαριστώ.

Η προσφορά με μεράκι

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

• Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου