Προς το περιεχόμενο

Μια ιστορία με boo-tick πετάλια...

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Όχι gdevelek, δε χρειάζεται καμία ιατρική ειδικότητα. Η επιρροή που ασκεί η ψυχολογία στην αντίληψη είναι ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ, και για αυτό ο ΜΟΝΟΣ τρόπος για να έχουμε μια αντικειμενική προσέγγιση είναι τα διπλά τυφλά πειράματα.

μα δεν κατάλαβες, ΑΥΤΟ ακριβώς λέω, πως πάμε από τον ωρυλά στον ψυχολόγο  ;)

όσο για τα ΑΒΧ τεστ, έχω προκαλέσει στο παρελθόν "φευγάτα" άτομα του χώρου του HiFi που ορκίζονται στα καλώδια RCA ή ηχείων ή και ρεύματος των 300Ε-500Ε  ;) 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντήσεις 129
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Εικόνες

Όχι gdevelek, δε χρειάζεται καμία ιατρική ειδικότητα. Η επιρροή που ασκεί η ψυχολογία στην αντίληψη είναι ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ, και για αυτό ο ΜΟΝΟΣ τρόπος για να έχουμε μια αντικειμενική προσέγγιση είναι τα διπλά τυφλά πειράματα.

Αυτό που δεν έχει καταλάβει σωστά ο kpeyos είναι ότι πράγματι πολλοί προτείνουν "bossάκι και TL να κάνεις τη δουλειά σου", όχι όμως γιατί δεν υπάρχουν διαφορές, αλλά γιατί πράγματι μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου και με αυτές τις λύσεις. Είναι τόσο σημαντικότερο ο ενισχυτής, η κιθάρα, τα δάχτυλα και η έμπνευση, που δεν μπορούν να τα εμποδίσουν τα πετάλια. Συνεπώς αν κάποιος έχει αγχωθεί ότι δεν μπορεί να παίξει χωρίς τα super- duper εφέ, που πολλές φορές ανοίγουν threads για αυτό, ο καθησυχασμός νομίζω είναι χρήσιμος και θεμιτός.

Από εκεί και πέρα, όπως ξαναείπα, το ψάξιμο δεν τελειώνει ποτέ. Ότι γουστάρει ο καθένας αγοράζει, αν και το cork sniffing εδώ που τα λέμε είναι λίγο αστείο  ;D

Ααα, γειά σου. Τα είπες όλα μου φαίνεται. Αλλά όχι εκεί, πρέπει να επιμείνουμε "Έτσι είναι, τέλος. Δεν χάλασα τα λεφτά μου χωρίς λόγο", ειδικά σε μια εποχή που το πολύ σε 10 χρόνια τα πάντα θα είναι ψηφιακά (όχι τα συμπαθή θηλαστικά) και δεν θα εχουν και διαφορά (κάποιοι λένε ότι η εποχή αυτή είναι τώρα και εν μέρει συμφωνώ, αλλά ας κρατήσουμε μια μεγάλη πισινή για να μην χαλάσουμε τις καρδιές μας).

Ο Αριστοτέλης γίνεται κτήμα του Γερμανού που τον μελετά, όχι του Έλληνα που τον αγνοεί

ότι πράγματι πολλοί προτείνουν "bossάκι και TL να κάνεις τη δουλειά σου", όχι όμως γιατί δεν υπάρχουν διαφορές, αλλά γιατί πράγματι μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου και με αυτές τις λύσεις. Είναι τόσο σημαντικότερο ο ενισχυτής, η κιθάρα, τα δάχτυλα και η έμπνευση, που δεν μπορούν να τα εμποδίσουν τα πετάλια. Συνεπώς αν κάποιος έχει αγχωθεί ότι δεν μπορεί να παίξει χωρίς τα super- duper εφέ, που πολλές φορές ανοίγουν threads για αυτό, ο καθησυχασμός νομίζω είναι χρήσιμος και θεμιτός.

Ειπες πολυ πιο καθαρα απο εμενα αυτο που λεω τοση ωρα,σε ευχαριστω!

Και ναι οσο αστειο και να ακουγεται  παρα πολλα νεα παιδια ΑΓΧΩΝΟΝΤΑΙ και ψειριζουν την μαϊμου για το αν το... μαμωdelay τους ειναι tbp ή οχι και αν το chorus τους εχει το τσιπ του Apollo 13 και αν πρεπει να παρουν original tube screamer ή οχι (εχεσθην η φορας εις το αλωνι δηλ.)  οταν πραγματικα ΕΛΑΧΙΣΤΗ σημασια εχει σε σχεση με τα υπολοιπα ,ασε που πολλες φορες κανουν "εκπτωσεις" στα ΒΑΣΙΚΑ ,δηλ.στην κιθαρα και στον ΕΝΙΣΧΥΤΗ για να αγορασουν "καλυτερα" εφε με αποτελεσμα φυσικα να εχουν μαπα ηχο.

Στην εποχη μας δε ειμαστε πολυ τυχεροι και πολυ απλα δεν υπαρχουν κακα εφε,μονο ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ και δεδομενου οτι η συντριπτικη πλειοψηφια των κιθαριστων χρησιμοποιει τα εφε για «σαλτσα» και οχι για...κυριως γευμα με τα «απλα» εφε & τα περισσοτερα πολυεφε που κυκλοφορουν στην αγορα καλυπτονται πληρως,απο εκει και περα φυσικα υπαρχει και μια ολοκληρη κατηγορια «εφεδιαρικων» κιθαριστων (τυπου EDGE κτλ) που οντως «χρειαζονται» και τα «καραπεριεργα» πεταλακια.

Αλλα αλλο αυτο και αλλο να πρεπει να περασει ο μεσος κιθαριστας που θελει ενα wah,ενα od ,ενα chorus & ενα delay  (με αυτα παιζει μονο η συντριπτικη πλειοψηφια) απο ιερα εξεταση ...

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Oλα καλα και αγια, αλλα ως γνωστον το πραγματικο feel ενος ενισχυτη βγαινει απο ολα του τα σταδια.

Η προενισχυση ειναι το "χρωμα".

Τα πεταλια μπορουν να δωσουν ενα flavour, σε μικρη ή μεγαλη δοση κατα περιπτωση.

Δεν το εχω παιξει το συγκεκριμενο, δεν το χλευαζω επουδενι, αλλα ποσο Dumb_le μπορει να ειναι τελικα(ωστε να κοστιζει και τοσο)?

Ψιλοασχετο, αλλα η συνταγη FET αντι λυχνιων ειναι κλασσικο trend στο ...πεταλοσυμπαν.

Δεν ειναι και τιποτα το εξωτικο. Απλα ηχητικα τα FET συμπεριφερονται λιγο πιο "λαμπατα", να το πουμε ετσι.

γιαυτο και τα FET/ΜosFET παιζουν πολυ τελευταια σε clipping loops κλπ διαφορων μπουτικο-ODs_πχ Zen.

Εχω φτιαξει αρκετα pre-amp emulations/copies/FET transcriptions και ενω η "γευση/χροια" ειναι δεδομενη, δεν μπορεις να πεις οτι κλεινεις τα ματια και νομιζεις οτι παιζεις με τον πραγματικο ενισχυτη που πας να προσομοιωσεις. Πιθανοτατα οι "αλλοι" να το κανουν καλυτερα απο μενα γιατι ειναι και επαγγελματιες. Αλλα οπως και να' χει...

Μου δίνεις την ευκαιρία να πω ότι, όπως σε όλα τα σχετικά πράγματα, έχει σημασία το περιβάλλον όπου χρησιμοποιούνται το Χ πεταλάκι ή το Ψ.... καλώδιο!  ;)

Αυτό που αναφέρεις ισχύει προφανώς, άλλες φορές περισσότερο άλλες λιγώτερο. Στους Dumble για παράδειγμα η προενίσχυση είναι έτσι κι'αλλιώς που κάνει τη διαφορά. Το βάρος, ηχητικά τουλάχιστον πέφτει εκεί. Αλλά εγώ δοκίμασα έτσι κι αλλιώς το Ethos σε ενισχυτή με 6L6 τελικές και "γαϊδουρομεγάφωνο", στα πλαίσια της φιλοσοφίας Dumble δηλαδή έτσι κι αλλιώς.

Και εδώ είναι ένα σημαντικό στοιχείο κατά τη γνώμη μου: το που θα αποδώσει και πως το εκάστοτε πετάλι σίγουρα εξαρτάται και από τη μεθοδολογία και τη γνώση της χρήσης του. Τι πρέπει να περιμένουμε απ'αυτό, αλλά και υπό ποιες προϋποθέσεις. Και σ'αυτό συμφωνώ με τον Κώστα ότι κάποιος θα πρέπει να "ξέρει" για να μιλήσει. Τι μπορώ να πω εγώ που είμαι άσχετος με fuzz, και μάλιστα ίσως δεν χρειάζομαι καν κάποιο, για τις διαφορές μεταξύ 5-6 εξ'αυτών, και, μάλιστα, υπό ποιες συνθήκες θα τα κρίνω?

Model-o-phobia: something like homophobia, but much more amusing

Για να πω και εγώ το μακρύ μου και το κοντό μου, πιστεύω πως, για μένα, η ουσία της συζήτησης συνοψίζεται στο παρακάτω:

Όταν έχεις ήδη κάτι μέσα στο μυαλό σου και όταν είσαι και πάρα πολύ κακομαθημένος χρειάζεσαι πολλές φορές συγκεκριμένα εργαλεία. ... Φυσικά με το οτιδήποτε μπορεί κανέις να βγάλει ήχο, αλλά μπορεί και όχι αν έχει κάτι πολύ συγκεκριμένο στο κεφάλι του.

Ναι, το distortion της BOSS ή το DIGIDELAY θα κάνουν τη δουλειά τους σε ένα μεγάλο ποσοστό.

Ωστόσο, κάποιοι είναι λάτρεις της ακρίβειας στον ήχο, που θέλουν να επιτύχουν, και είναι περισσότερο διατεθιμένοι από τους υπόλοιπους, για να το ψάξουν.

Για μένα, αυτό είναι απολύτως θεμιτό και αν είχα τη δυνατότητα (οικονομική,χρονικη κτλ) είμαι σίγουρος πως θα το έκανα και εγώ, μια και πιστεύω πως η διαφορά βρίσκεται στις (μικρο)λεπτομέρειες.

Έχουν αυτές (οι μικρολεπτομέρειες) τόση σημασία;

Για τους περισσότερους όχι, αλλά για κάποιους άλλους ναι.  :)

Για εμενα τα παντα ειναι συνδιασμος πεταλιων ενισχυτη μαγνητων.Ποσες φορες εχουμε ακουσει boutique πεταλια να μην συνεργαζονται σωστα η τουλαχιστον να μην εχεις τη διαφορα στον ηχο που περιμενες με καποιους ενισχυτες -μαγνητες.Και  τελος ποσοι ειναι τελικα αυτοι οι boutique  κατασκευαστες που πραγματικα προσφερουν κατι διαφορετικο και σαν οραμα σκεπτικο και τελικα υλοποιηση αποτελεσμα. Τουλαχιστον κατασκευαστες σαν την Electro Harmonix η την Source Audio η την Τech 21 μου φαινονται πιο ενθουσιωδεις οραματιστες και πειραματικοι απο πολλoυς boutique κατασκευαστες βελτιωμενων κλωνων.

Η δική μου (ίσως χαζή) άποψη είναι η εξής.

1. Αν κάποιος έχει τέτοιο "αυτί", ηχητικό αισθητήριο και ΚΙΝΗΤΡΟ που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ να θεωρεί ότι αξίζει τον κόπο να ξοδευτεί για ένα boutique πετάλι,

2. Αν γνωρίζει με ποιόν τρόπο η μεταβολή οποιασδήποτε παραμέτρου στον ήχο (πάντα σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες παραμέτρους-"ανοίγω το ένα συρτάρι και κλείνει το άλλο" ένα πράγμα) επιδρά στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα,

3. Έχει συγκεκριμένες "ηχητικές" ανάγκες και περίπου ξέρει με ποιόν τρόπο θα τις ικανοποιήσει,

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΟΛΑ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΟΛΥ TWEAKABLE ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΕΤΑΛΙΕΡΑ.

Είμαι κάτοχος της "παλιάς" πλέον GT-8 και ο κυριότερος λόγος που οι περισσότεροι την άφησαν είναι ότι παρ' ότι μπορείς να κάνεις της "Παναγιάς τα μάτια" θέλει πολύ και εννοώ ΠΟΛΥ ψάξιμο (ούτε εγώ το έχω κάνει αλλά όλο και κάτι καινούριο ανακαλύπτω κάθε φορά).

Θεωρώ λοιπόν ότι αν τα χρήματα που δίνει κάποιος για ένα τέτοιο πετάλι (μετρημένα σε εργατοώρες για να μιλήσουμε και οικονομικά) τα δώσει (τα μισά και λιγότερα) για να ψάξει (αν ισχύουν όντως τα 1, 2, 3) μια τέτοιου είδους πεταλιέρα, θα έχει ότι ζητάει (όχι ένα, αλλά πολλά boutique πετάλια).

Όμως ότι νομίζει έκαστος, it's just my humble opinion.

Freud-Σαντές

Ποιητής-Ερωαναλυτής PhD-SG

Τουλαχιστον κατασκευαστες σαν την Electro Harmonix η την Source Audio η την Τech 21 μου φαινονται πιο ενθουσιωδεις οραματιστες και πειραματικοι απο πολλoυς boutique κατασκευαστες βελτιωμενων κλωνων.

Εδώ όχι μόνο συμφωνώ, αλλά ανέφερες και τις 3 εταιρείες που θεωρώ τις αγαπημένες μου στο χώρο. Από την άλλη κατανοώ αυτόν που ψάχνει τον "Απόλυτο" σύγχρονο κλώνο ενός παλιού και discontinued πεταλιού και, για τα γούστα και τις απαιτήσεις του, δεν συμβιβάζεται ούτε με ψηφιακή εξομοίωση ούτε με κάποιο "στο περίπου", από τα μαζικής παραγωγής.

Model-o-phobia: something like homophobia, but much more amusing

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΟΛΑ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΟΛΥ TWEAKABLE ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΕΤΑΛΙΕΡΑ.

πολύ βαριά λόγια, τα οποία μάλιστα διατυπώνεις και με 100% βεβαιότητα

έχεις επαληθεύσει ποτέ στην πράξη τον ισχυρισμό σου;

όχι με μπουτίκ αλλά με μερικά πετάλια της σειράς

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

• Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου