Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σε ολους!

ψαχνω για αγορα ενος booster και μιας και εχουμε δικο μας παιδι που φτιαχνει πεταλια λεω να τον ενισχυσω...Μιλαω για τα jam pedals..σκεφτομαι λοιπον να παρω το booster (rooster) του jam.Αλλα δεν το εχω ακουσει απο κοντα...εχει κανεις ακουσει ή χρησιμοποιησει το συγκεκριμενο πεταλι?θελω να ακουσω αποψεις!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

To Rooster είναι ένα Treble Booster και πιο συγκεκριμένα είναι κλώνος του Dallas Rangemaster, του πεταλιού που έγινε γνωστό κυρίως από τις ηχογραφήσεις του Clapton με τους Bluesbreakers στα τέλη της δεκαετίας του '60.

 

Χρησιμοποιεί NOS transistors γερμανίου όπως και το original Rangemaster. Δεν είμαι σίγουρος (μαλλον δεν θυμάμαι) αν πρόκειται για OC44 ούτε και για την κατασκευάστρια εταιρεία τους. Αυτό που παίζει ρόλο στο πόσο κοντινός ή πόσο στο περίπου μπορεί να θεωρηθεί ο συκγεκριμένος κλώνος.

 

Στα μείον του πάντως για μένα σίγουρα είναι ότι δεν έχει κάποια ρύθμιση για το πόσα μπάσα θα κόψει ή ποιά περιοχή θα τονίσει, όπως είθισται στους περισσότερους μοντέρνους κλώνους του Rangemaster. Πέραν τούτου όμως (το οποίο ίσως και να μπορεί να στο προσθέσει ο Jam) η ποιότητα του σαν κατασκευή είναι πολύ υψηλή.

 

Εάν όμως δεν έχεις εμπειρία από treble booster πάντως θα πρέπει να ξέρεις ότι είναι ιδιόρυθμα πετάλια. Στα bright αμερικανάκια της fender και στους μοντέρνους high gain ενσχυτές συνήθως δεν τα πάνε και πολύ καλά. Επίσης χρειάζονται μαγνήτες με χαμηλή έξοδο για να παίξουν σωστά. Πρέπει επίσης όπως σχεδόν συμβαίνει με όλα τα fuzzοειδή να μπει πρώτο στην αλυσίδα των εφε για να πάρει κάποιος το 100% των δυνατοτήτων του. Τέλος, συνήθως χρησιμοποιείται always on και πρέπει να χρησιμοποιείς το vol της κιθάρας σου για να καθαρίσεις ή να βρωμίσεις τον ενισχυτή.

 

Έχωντας περάσει από έξι από τα κορυφαία trebla booster, είναι θέμα ψαξίματος για να δεις τί ταιριάζει τελικά με το set up σου.

 

Ίσως όμως τελικά να θέλεις ένα απλό boostάρισμα στον ήδη υπάρχοντα ήχο σου οπότε δεν αξίζει να παιδεύεσαι με αυτά...  

 

Αν θέλεις σε αυτήν την περίπτωση μπορείς να πάς στο Boomster του Jam ή στο Vyagra Boost του Crazy Tube Circuits ή στo booster που φτιάχνει ο Toneless Soundlabs για να ενισχύσεις και τους Έλληνες όπως λες...

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εάν όμως δεν έχεις εμπειρία από treble booster πάντως θα πρέπει να ξέρεις ότι είναι ιδιόρυθμα πετάλια. Στα bright αμερικανάκια της fender και στους μοντέρνους high gain ενσχυτές συνήθως δεν τα πάνε και πολύ καλά.

 

Mα ποτέ δεν είχε φτιαχτεί για αυτό το σκοπό... ήταν ένα πετάλι που ανέκαθεν η default χρήση του ήταν επάνω σε overdriven vintage style (πχ. plexis) ενισχυτές που ακριβώς λόγω της υπεροδήγησης, ειδικά του power amp, έχουν χάσει το focus τους και ακούγονται χαλαροί (ειδικά στα μπάσα) και μουντοί. Το πουσάρισμα με πρίμες συχνότητες και λίγο "γρεζάκι" μπορούσε κατά κάποιο τρόπο να τους "ξυπνήσει" λίγο και να τους δώσει λίγο παραπάνω gain και μεγαλύτερη σαφήνεια στον ήχο τους. Αν βάλεις ένα ενισχυτικό σήματος με εστίαση στα πρίμα πάνω σε έναν καθαρό και ήδη πριμάτο ενισχυτή, είναι απολύτως λογικό να εξαλειφθεί η ανθρώπινη παρουσία (και σκυλιών, γατιών, ποντικών κλπ) στα πέριξ. Εξίσου άχρηστο είναι να μπει πάνω σε έναν σφιχτό και ισορροπημένο ενισχυτή που ήδη έχει καφροgain.

 

Τέλος, συνήθως χρησιμοποιείται always on και πρέπει να χρησιμοποιείς το vol της κιθάρας σου για να καθαρίσεις ή να βρωμίσεις τον ενισχυτή.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν προσωρινό boost για σόλο.

Fear no more the heat o' the sun

Nor the furious winter's rages

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν σκαμπάζεις από DIY μπορείς να φτιάξεις αυτό

http://www.muzique.com/schem/mosfet.htm

ένα εξαιρετικά καθαρό booster. Μόνο του πρόβλημα δεν τα πάει καλά με το one-spot, βγάζει θόρυβο.

Ο Αριστοτέλης γίνεται κτήμα του Γερμανού που τον μελετά, όχι του Έλληνα που τον αγνοεί

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν προσωρινό boost για σόλο.

 

κοιτά οτι γίνεται δεν αμφιβάλλω αλλά...

 

1. Προσθέτει πάρα πολλά db στις περισσότερες περιπτώσεις. Πολλά από τα παλιά treble boosters δεν είχαν master vol. και αυτά που ακόμη που είχαν όμως ακούγονταν καλύτερα σε ορισμένα σημεία του, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχεις καθόλου control στο πόσο boost θα δώσεις αν το πατήσεις ξαφνικά. Το πιθανότερο μάλλον είναι να εξαντλήσεις όλο το headroom του ενισχυτή σου.  

 

2. Το ότι πρέπει ο ενισχυτής να έχει κλατάρει από power amp gain για να το χρησιμοποιήσει κανείς είναι απολύτως ανακριβές. Οι Marshall με τα bass κυκλώματα π.χ ήταν ούτως η αλλως dark σε όλο το range και επωφελούνταν πολύ από τα always on treble boosters. Το ίδιο και οι παλιοι non top boost Vox, οι Supro, o Τeisco που έχω σπίτι και οι Epiphone Valve Junior. Πάντως αν ο ενισχυτής είναι κλαταρισμένος ούτως η αλλως αυτός είναι άλλος ένας λόγος το treble booster να είναι always on.

 

3. Γενικότερα είναι πολύ πιο εύκολο να στήσεις ήχο και equalisation στον ενισχυτή σου με το treble booster always on.

 

4. Τα σωστά treble boosters βοηθάν έναν καλό βρετανικό ενισχυτή να καθαρίσει μόνο με τη χρήση του volume της κιθάρας, όταν κανονικά λόγω του υπερβολικού gain δεν θα μπορούσαν να το κάνουν από μόνοι τους (βλέπε πχ έναν JCM 2203/2204 στα πρόθυρα της τήξης). Aυτό συμβαίνει γιατί η έξοδος πέφτει ελαφρώς περισσότερο (αλλά πάντα γραμμικά) καθώς χαμηλώνει κάποιος το volume της κιθάρας του. Επίσης τους δίνει καλύτερη ισσοροπία στα πρίμα με το volume χαμηλά. (δεν μουνταίνει ο ήχος).

 

5. Tα μισα Treble Booster της BSM που θεωρούνται κορυφαία πέρασαν από τα χέρια μου καθώς και το AnalogMan Beano. Τώρα προσπαθώ να απεξαρτηθώ. Το μόνο που χρησιμοποίησα on/off ήταν το BSM Fireball και αυτό επίτηδες επειδή ήταν υπερβολικά agressive σαν treble booster για να έχω σε κάποια σημεια έναν piercing a la "Nancy" ήχο με την Les Paul. Aυτό όμως δεν νομίζω ότι είναι ό λόγος που οι περισσότεροι κιθαρίστες θα αγοράσουν ένα Treble Booster.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για τι χρήση το θες; Αν το θες για clean boost ίσως να μην είσαι στο σωστό δρόμο

κατ'αρχην ευχαριστω για τις απαντησεις σας..

δεν το θελω για clean boost.Εχω εναν λαμπατο 40w farfisa ο οποιος crunchαρει μονο οταν ειναι τερμα αλλα και παλι με πολυ λιγο gain..η χρηση για την οποια το θελω λοιπον ειναι περισσοτερο gain που θα μπορω να το ελεγχω απο το volume της κιθαρας.

παιζω παλια rock ,blues κτλ...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Ναι μάλλον είναι σωστή επιλογή, καθώς και οι συγκεκριμένοι είναι περισσότερο keyboard amps και είναι σχετικά μουντοί.

 

Θα πρέπει να σκεφτείς τα παρακάτω...

 

1. Πόσο ακριβώς gain θέλεις:

Θα σου προτείνω κάτι σε low/mid gain. Τα πιο high gain Treble Boosters δεν ακούγονται και πολύ καλά σε σχετικά καθαρούς ενισχυτές. Τα παραδοσιακά Rangemasters ήταν ούτως ή αλλως mid gain.

 

2. To θές ως καθαρό Treble Booster ή μπορεί να σου είναι χρήσιμο και ένα Mid Booster; Αν δεν είσαι σίγουρος ότι ο ενισχυτής σου είναι υπερ του δέοντος μουντός/σκοτεινός καλό είναι να πας σε μια λύση που σου δίνει περισσότερες επιλογές.

 

3. Γερμανίου ή Πυριτίου; Τελείως διαφορετικοί ήχοι. Πιο φυσικό στα πρίμα και σε low gain καταστάσεις το γερμανίου, πιο σφιχτό στα μπάσα και με περισσότερη παρουσία σε φουλ γκάζια το πυριτίου. Μπες και στο youtube για κανα κλιπάκι να δεις τις διαφορές.

 

Κάποια άλλα πράγματα που θα πρέπει να έχεις υπόψιν σου...

 

1. Tube Screamer έχεις δοκιμάσει; Πολύ πιο εύκολο στη χρήση και πολύ πιο "βατό" σαν ήχος. Δεν είναι τυχαίο που εκτόπισε όλα τα Treble Boosters όταν βγήκε και αποτελεί (μέσα από τις δεκάδες εκδοχές και κόπιες του) ένα από τα πιο διαδεδομένα πετάλια που βγήκαν ποτε στην αγορά.

 

2. Έχεις τσεκάρει την προενίσχυση του Farfisa μήπως έχει καμιά 12AU7 και γίνεται να αλλάξεις με καμιά 12ΑΧ7; Αυτό από μόνο του μπορεί να σου λύσει το πρόβλημα.

 

Αν παρόλα αυτά επιμένεις, σου προτέινω το AnalogMan Beano Boost. Είναι το πιο πολιτισμένο, ευέλικτο και το πιο αθόρυβο από όλα όσα έχω δοκιμάσει. Για πρωτάρης στο είδος θα είσαι μια χαρά. Αν δεις ότι σου πάει, πηγαίνεις μετά και στις hardcore καταστάσεις της BSM.

 

Παρόλα αυτά κατ' αρχάς πηγαινε για μια επίσκεψη στο site της BSM:

http://www.treblebooster.net/

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πολύ καλό το beano, το καλύτερο που έχω δοκιμάσει

και έχω στην κατοχή μου είναι το D*A*M Red Rooster,

αθόρυβο με απίστευτη αίσθηση στο χέρι και τεράστιο

συχνωτικό εύρος για να boostάρεις

www.facebook.com/pulsedot

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το ότι πρέπει ο ενισχυτής να έχει κλατάρει από power amp gain για να το χρησιμοποιήσει κανείς είναι απολύτως ανακριβές. Οι Marshall με τα bass κυκλώματα π.χ ήταν ούτως η αλλως dark σε όλο το range και επωφελούνταν πολύ από τα always on treble boosters. Το ίδιο και οι παλιοι non top boost Vox, οι Supro, o Τeisco που έχω σπίτι και οι Epiphone Valve Junior.

Δεν είπα πως ΜΟΝΟ τότε χρησιμοποιείται, αλλά πως είναι μια ιδανική περίπτωση. Ούτως ή άλλως τον καιρό που εφευρέθηκαν τα treble boosters, οι ενισχυτές αυτοί εχρησιμοποιούντο σε τρελές εντάσεις (α) γιατί πολλές φορές λειτουργούσαν ως PA, (β) γιατί όλοι είχαν ξετρελαθεί με το φυσικό distortion που έπαιρναν σε τέτοιες ρυθμίσεις. Αυτό ήταν ένα συνονθύλευμα και pre, και power amp distortion. Όσον αφορά στους παλιούς Vox, δεν συμφωνώ καθόλου πως ήταν μουντοί σε όλο το range αλλά πως πάνω στην υπεροδήγηση είχαν χρησιμοποιηθεί treble boosters απλά για να δημιουργηθεί ένα νέο ξεχωριστό ηχόχρωμα: κλασσικό παράδειγμα ο χαρακτηριστικός ήχος του Brian May.

Fear no more the heat o' the sun

Nor the furious winter's rages

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου