Προς το περιεχόμενο

Νεος πληκτρας και ο κόσμος των synthesizer!

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σε ολους!

Κατ'αρχας να πω οτι εχω δει διαφορα παρομοια αρθρα, αλλα δεν μου ελυσαν τις αποριες! Εγω(οπως και πολλοι απο τους πληκτραδες που ξερω) ξεκινησα με κλασσικο πιανο(και συνεχιζω). Βεβαια ειδα και την μαγεια των συνθ, και μ αρεσε η ιδεα! Τωρα θα θελα καποιος πληκτρας να μου δωσει κανα tip -καταρχας τι μηχανημα να παρω, που και τι να ψαξω να μαθω, και γενικα τι μπορω να κανω σαν πληκτρας ροκ μπαντας? Μεχρι στιγμης επαιζα απλα ριφφακια σε αρμονιο με ετοιμους ηχους η καμια συγχρδια για το εφφε της υποθεσης. απο αρμονιες και τεχνικες δεν εχω προβλημα, απλα θελω να μπω μεσα στο κλιμα του πληκτρα   ;D . Ευχαριστω οσους μπουν στον κοπο να μου δωσουν λιγη απο την εμπειρια τους!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχικά χρειάζεσαι ένα πολύ φιλικό synthesizer (σχετικά απλό) για να αρχίσεις να μπαίνεις στην διαδικασία επιλογής ήχων, απλών αλλά πολύ χρήσιμων παραμετροποιήσεών τους και να μάθεις τουλάχιστον λίγο τα βασικά εφέ.

Θα σου πρότεινα να κοιτάξεις για ένα μεταχειρισμένο για να μην "πετάξεις" πολλά λεφτά γιατί αν αργότερα αποφασίσεις το τί ακριβώς χρειάζεσαι, θα μπορείς να πας για το κάτι καλύτερο που θα καλύπτει τις πιο συγκεκριμένες σου ανάγκες. Ίσως χρειαστεί και λίγος χρόνος να συνηθήσεις τα ελαφριά πλήκτρα synth-like τα οποία από μάρκα σε μάρκα διαφέρουν λίγο απλά σκέψου τα θετικά, π.χ. κουβαλήματα σε πρόβες κλπ.

Εδώ θα βρεις μπόλικες αγγελίες: http://smart.noiz.gr/listings.php?category=12

Εμένα το πρώτο μου synth ήταν το Roland XP-30, λίγο "παλιό" για τα σημερινά δεδομένα αλλά σε πληροφορώ ότι δεν έχω σκοπό να το αποχωριστώ... μάλλον ποτέ. Είναι πολύ ελαφρύ (μόνο 7,8 κιλά), αντέχει αρκετά σε κακομεταχείριση, είναι αρκετά καλό all-around με πάρα πολλούς ήχους, δηλαδή θα βρεις σχετικά καλούς ήχους για όλα τα ήδη μουσικής και ιδιαίτερα για rock που αναφέρεις, έχει καλές δυναμικές για ελαφριά πλήκτρα και είναι πάρα πολύ εύχρηστο, τα πολύ βασικά τα κάνεις με το πάτημα ενός ή το πολύ δύο κουμπιών.

Διάβασε κι εδώ αν θες: http://www.soundonsound.com/sos/aug99/articles/rolandxp30.htm

Κάποιος εδώ το δίνει 350ευρώ που την θεωρώ μάλλον τίμια τιμή για τις δυνατότητες και την χρονολογία του αν είναι καλοδιατηρημένο: http://smart.noiz.gr/details.php?id=34395

Αν έχεις να διαθέσεις κάτι παραπάνω θα έχεις πολλές επιλογές (π.χ. μεταχειρισμένο korg triton extreme ή τα καινούργια yamaha ΜΜ6 και ΜΟ6), αρχικά αποφάσισε αν τα 61 πλήκτρα σε καλύπτουν και μην το σκεφτείς μόνο ως μειονέκτημα γιατί τα 76άρια ή τα 88άρια συνήθως είναι αρκετά ογκώδη, βαριά και δυσκίνητα στο κουβάλημα.

Καλή αρχή στον χώρο...

+1000

1) Σίγουρα ξεκίνα με κάτι "φιλικό" (καινούριο ή μεταχειρισμένο) και μην πάρεις σε αυτήν τη φάση κάτι "εξειδικευμένο" π.χ. virtual analog. Τέτοια μοντέλα είναι αυτά που σου ανέφερε ο pliktrologos. Γενικά Korg-Rolland-Yamaha έχουν αύθονα generic synths  για να διαλέξεις

2) Διάβασε το manual και ασχολήσου με το όργανο που θα διαλέξεις έτσι ώστε να το μάθεις από την καλή και από την ανάποδη. Το να διαλέγεις 1-2 preset (όπως κάναμε όλοι στην αρχή) και να παίζεις με αυτά όπως είναι δεν προσφέρει όυτε σε σένα ούτε και στο γκρούπ που συμμετέχεις. Αντιμετώπισε το καινούριο μηχάνημα όπως του αξίζει, σαν καινούριο όργανο δηλαδή

3) Ότι κι αν πάρεις ξεκίνα να ρίχνεις και μια ματιά σε θέματα ηχητικής σύνθεσης (κυρίως subtractive και FM) καθώς όλα τα synth χρησιμοποιούν παραμέτρους σύνθεσης (περιβάλλουσες, φίλτρα, LFOs κτλ) που πρέπει να κατανοήσεις ώστε να αξιοποιήσεις καλύτερα το όργανο και να φτιάξεις καινούριους ήχους ή να "πειράξεις όπως θέλεις" τους ήχους του.

4) Η τεχνική παιξίματος πολλές φορές αλλάζει π.χ. όταν χρησιμοποιείται ένα μονοφωνικό preset με portamento και low note priority ή όταν παίζεις ένα πολυφωνικό preset

5) Όλα τα keyboards έχουν εφε (reverb, chorus, phaser, distortion κτλ) , τα οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων αποτελούν και σημαντικό μέρος της διαμόρφωσης των ήχων. Ξεκίνα να ασχολείσαι και με αυτά, κατανοώντας τη θέση τους στη ροή του σήματος και στο πως επιδρούν πάνω στον ήχο

6) Όλα τα synth έχουν πέρα από το κλαβιέ αρκετά (ορισμένες φορές δεκάδες) πλήκτρα, ποτενσιόμετρα κτλ με τα οποία μπορείς live να μεταβάλλεις την ηχητική χροιά. Εάν θέλεις να αποκτήσεις εκφραστικότητα προσπάθησε να τα ενσωματώσεις  στο παίξιμό σου με το δικό σου τρόπο.

Γενικά απέφυγε την τυπική προσέγγιση που θέλει τους πιανίστες να αντιμετωπίζουν ένα synth ως πιάνο με περισσότερους ήχους. Είναι κατά 90% άλλο όργανο.

Δες εδώ για να καταλάβεις τι εννοώ:

Με λίγο διάβασμα του manual και βοηθητικές πληροφορίες από Ίντερνετ για ότι χρειαστεί να βγάλεις άκρη απλά ένας πληκτράς ή σχετικός με κάποιο συγκεκριμένο synth θα μπορούσε να σου δώσει είτε 5-6 γρήγορες συμβουλές-οδηγίες για να γλιτώσεις πολύ χρόνο και ψάξιμο, είτε να σε διαφωτίσει για τις δυνατότητες ποε έχεις και την επεξήγηση κάποιον ορολογιών που θα συναντάς συχνά μπροστά σου. Κάνε μια έρευνα αγοράς αναλόγως με το τι χρήματα αποφασίσεις να διαθέσεις, σου προτείνω αν έχεις την δυνατότητα να παίξεις-δοκιμάσεις τα όποια υποψήφια και να εμπιστευτείς τα αυτιά σου και τα μάτια σου περισσότερο από τις φίμες. Θεωρώ πως σχετικά αντικειμενικές κριτικές θα βρείς εδώ: http://www.soundonsound.com/articles/Reviews.php στις κατηγορίες synthesizers και keyboards, καθώς φυσικά και από σχόλια ιδιωκτητών σε forums.

Αν θες να μάθεις κάτι πιο συγκεκριμένο από δυνατότητες-ευκολίες κάποιου synth άνοιξε ένα αντίστοιχο thread εδώ.

Καλό ψάξιμο!

;-)

• 2 μήνες αργότερα...

το λοιπον, εχοντας αφιερωσει ενα καλοκαιρι διαβαζοντας για τα βασικα της αφαιρετικης,προσθετικης και FM συνθεσης, καθως και για το τι κανουν τα διαφορα φιλτρα, εχω στο πολυ περιπου μια ιδεα με τι εχω να κανω, αφου ασχοληθηκα και λιγο με software synths , για να δω τα διαφορα στην πραξη, ειδα αυτο http://www.thomann.de/gr/korg_microstation.htm το low-budget workstation που ειχε τις καλυτερες κριτικες και το γεγονος οτι αποθηκευει ηχους σε SD καρτα το κανουν πολυ ελκυστικο. Τι λετε?

Δεν είναι καθόλου κακό. Και η τιμή του λουκούμι.

Ήρθε στην Ελλάδα; Να το δεις και απο κοντά και να του αφιερώσεις χρόνο.

Το Χ50 σε νέο design με νέα πλαϊνά.

Ήχοι Korg, συνδεσιμότητα σε Usb. Μέσο απόθήκευσης.

Το μόνο που φοβάμαι είναι η ποιότητα κατασκευής του. Μυρίζει πολύ πλαστικό παντού, ακόμα και στο πλήκτρο.

Δές το από κοντά.

www.sonicspace.gr

Γεια χαρά κι από μένα!

Το πλήκτρο του microstation δεν είναι κανονικού μεγέθους.Είναι μικρό.Το λέει στις πληροφορίες ''61 mini-keys''.

Το λέω αυτό διότι εφόσον εισαι πιανίστας δε θα μπορείς να παίξεις τίποτα πάνω σ'αυτό.

πήγαινε δες το από κοντά, όπως σου είπε κι ο φίλος παραπάνω στο bon studio

• 4 εβδομάδες αργότερα...

Βασικα σκεφτομαι επειδη εχω ηδη ενα midi controller της m-audio με ημιβαρυκεντρισμενα πληκτρα, θα εχω αυτο και θα τα συνδεω αμα θελω 88 πληκτρα η αλλη αισθηση (αμα θελω πιανο αλλο καπελο). Τελικα αυτο που με νοιαζει ειναι να εχω εμπειρια στο να κολλαω ηχους που φτιαχνω στη μπαντα! Ευχαριστω και παλι για τη βοηθεια

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου