Προς το περιεχόμενο

Κοστολογώντας το χειροποίητο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γνώμη μου:

Η τιμή ενός προιόντος, όποιο κι' αν είναι αυτό, είναι μια πληροφορία στην οποία θα πρέπει να μπορεί να έχει πρόσβαση ο οποιοσδήποτε, θέλει ή δεν θέλει να το αγοράσει.

Αυτό είναι πάρα πολύ σωστό. Αν, δε, ο πωλητής δεν διαθέτει αυτή την τιμή σε ευδιάκριτο σημείο ή δεν είναι διατεθειμένος να την προσφέρει άμεσα σε κάθε ενδιαφερόμενο, είτε δεν ενδιαφέρεται να πουλήσει, είτε πουλάει "δια της κοπής", δλδ για πόσα σε κόβει...

When you will get good you will know. There is no guitar. There never was.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντήσεις 120
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Εικόνες

• Moderator

Αυτό είναι πάρα πολύ σωστό. Αν, δε, ο πωλητής δεν διαθέτει αυτή την τιμή σε ευδιάκριτο σημείο ή δεν είναι διατεθειμένος να την προσφέρει άμεσα σε κάθε ενδιαφερόμενο, είτε δεν ενδιαφέρεται να πουλήσει, είτε πουλάει "δια της κοπής", δλδ για πόσα σε κόβει...

Αν η δοθείσα ως τελική τιμή είναι με ή χωρίς Φ.Π.Α. (εκεί να δείτε «παρεξηγήσεις» ) Γνωστό πρόβλημα και αφορμή καυγάδων σε συμβάσεις έργου.

είτε πουλάει "δια της κοπής", δλδ για πόσα σε κόβει...

Eδώ το κάνουν και για όργανα εργοστασιακής παραγωγής πόσο μάλλον δε για κάποιο χειροποίητο.

Δε θεωρώ ότι "μου την είπες".

Κατανοώ ότι το thread σε "τσίγκλισε" επαγγελματικά και δεν υπάρχει κάτι το επιλήψιμο σ' αυτό.

Ομολογώ πάντως πως με αυτά τα δεδομένα

δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα αντιμετώπιζες εσύ τον Ιρλανδό Earendil Ο' Hara που θα ζητούσε πληροφορίες για τη δουλειά σου.

Ο Έλληνας Earendil ξαναδιάβασε το thread και δε βλέπει κάτι το επιλήψιμο στις πράξεις του. Θες να του προσάψουμε ότι ανακατεύεται πολύ, και χωρίς λόγο; Από μένα ελεύθερα. Δε νομίζω ότι έκανα και φόνο όμως. 8)

Για τη "σωστή εικόνα" και το κατά πόσο την έπληξα με αυτό το thread μπορούμε να συζητήσουμε με την πρώτη αφορμή (γιατί όχι και δια ζώσης), αρκεί πρώτα να σε έχω πείσει ότι δεν στέλνω mail για γελάω μετά με τους φίλους μου.

Πολύ φιλικά,

Γιάννης  :) :)

-Γιαννη,φυσικα και δεν στην ειπα "προσωπικα",ξερω καλα με τι σκεπτικο το'κανες...

ομως αφου δοθηκε η ευκαιρια ειπα να επιπληξω ολους οσους το κανουν με διαφορετικο σκεπτικο απ'το δικο σου,συν οτι μ'αρεσει να βαζω "φυτιλια"... ;D

Ετυχε να'χεις θεσει εσυ το θεμα! :)

-Τον Ιρλανδο μαλλον δεν θα τον αναλαμβανα,

αφου ΔΕΝ ΕΧΩ ΝΟΜΙΜΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ (αυτο το δοκιμασα,δε χωραει στην υπογραφη μου)

αυτος και ο λογος του "Δεν αναλαμβανω..." που τελικα εχει παρεξηγηθει....

Μπορει η δουλεια μου να'χει πολλα λαμογια-ασχετους-τσαπατσουληδες κτλ...

αλλα εχει και καποιους σεβασμιους "συναδελφους" (τα εισαγωγικα γιατι δεν ειμαι στο συλλογο οργανοποιων) που πληρωνουν φορους - τεβε - επιμελητηρια -λογιστες κτλ,...

Ετσι νοιωθω λιγο αβολα να παιρνω δουλειες "υπογεια" εις βαρος τους,(να κι ενας λογος που η χωρα ειναι μπουρδελο) οποτε και να φοροδιαφευγω.

Θα μου πεις,...ωραια,και γιατι δεν κανεις μια εναρξη?

Πολλοι οι λογοι,με κυριοτερους την αδυναμια της αγορας,και τον υπερπληθισμο στο επαγγελμα!(αυτο σηκωνει θεμα στην "Αγορα").

-Του Ελληνα Εarendil δεν θα του προσαψουμε κατηγορια,

απαλλασεται λογω καλης προθεσης,αφου η προθεση του ηταν η ασκηση (καλης ;D) δημοσιογραφιας,κανοντας ερευνα περι χειροποιητων μουσικων οργανων,με σκοπο τη δημοσιευση της ερευνας στο ηλεκτρονικο φορουμ "noiz.gr".

-Τιμωρειται δε,λογω αγνοιας καποιων κανονων δεοντολογιας,

με 10 καταναγκαστικα μαθηματα απο τον Πανο Σομπολο.(θεωρητικα οχι πρακτικα ε?) ;D

-H εικονα σου ειναι δικη σου,το thread και δικο σου και του νοιζ,

εγω απλως το ανεφερα (εγω πχ δε νοιαζομαι για τη δημοσια εικονα μου,οσοι με ξερουν προσωπικα με νοιαζουν και αυτοι ξερουν ακριβως τι ρολο παιζω,αλλοι παλι νοιαζονται μονο για τη δημοσια εικονα τους! ;) )

-Ξερω εξαρχης οτι δε στελεις μεϊλ για να γελας με τους φιλους σου... ;) 8)

..να ξερες ομως ποσοι αλλοι το κανουν αυτο!

Σόρι αλλά κι εσύ έχεις διακριτικό τίτλο στο noiz και αν είναι κάποιος να επηρεάσει τον αναγνώστη ΑΥΤΟΥ του θέματος λόγω τίτλου, αυτός δεν είναι ο mod ;)

Α,..αυτο το'πα γιατι ειναι εκεινος που ανοιξε το θεμα,αλλα τυγχανει να ειναι ΚΑΙ mod!  ;) ;D

ΔΕΝ αναλαμβανω εργασιες!Ευχαριστω!

Γνώμη μου:

Η τιμή ενός προιόντος, όποιο κι' αν είναι αυτό, είναι μια πληροφορία στην οποία θα πρέπει να μπορεί να έχει πρόσβαση ο οποιοσδήποτε, θέλει ή δεν θέλει να το αγοράσει.

Σωστον,αλλα αν μιλαμε για μοναδικο προϊον που η τελικη τιμη του αποτελειται απο πολλους παραγοντες,τοτε ο καθε οργανοποιος που δουλευει μονος πρεπει να προσλαβει γραμματεα μονο για την πληροφορηση... ;)

απο την άλλη, καταλαβαινω πως ενα χειροπολιητο όργανο δεν μπορεί να είναι και πάρα πολύ φτηνό (αν θελουμε να ειναι πολύ προσεγμενο) απλά το πρόβλημα εδώ έγκειται στο οτι για ηλεκτρικά όργανα, κατα 99% δεν μας χρειάζεται να καταφύγουμε στον οργανοποιό, όπως λέω και παραπάνω.

Αν δεις το πως φτιαχνεται ενα πραγματικα χειροποιητο οργανο,

και αν ακουσεις ποιες ειναι οι απαιτησεις οσων αποφασιζουν "χειροποιητο ηλ/κο",

το ποσοστο σου θα πεσει αρκετα,αλλα παλι θα ειναι μικρο το κομματι της "πιτας" για τους κατ/στες ηλ/κων χειροποιητων..

Αν η δοθείσα ως τελική τιμή είναι με ή χωρίς Φ.Π.Α. (εκεί να δείτε «παρεξηγήσεις» ) Γνωστό πρόβλημα και αφορμή καυγάδων σε συμβάσεις έργου.

Eδώ το κάνουν και για όργανα εργοστασιακής παραγωγής πόσο μάλλον δε για κάποιο χειροποίητο.

"Οι καλοι λογαριασμοι,κανουν τους καλους φιλους".... ;)

Προσωπικα το πιο χρησιμο feature που εχω δει σε site οργανοποιων ειναι η παρουσιαση παραδειγματων της δουλειας τους συνοδευομενα απο specs list και την τιμη του συγκεκριμενου οργανου. Ετσι, περαν του οτι παιρνεις μια ιδεα για τη δουλεια του, μπορεις να εχεις μια γενικη ιδεα του κοστους του οργανου που σε ενδιαφερει.Ετσι δε δεσμευεται και ο οργανοποιος να δωσει απο πριν μια γενικη & αοριστη τιμη στο site του η οποια πεσει στο τελος εξω λογω απαιτησεων του πελατη.

Προσωπικα το πιο χρησιμο feature που εχω δει σε site οργανοποιων ειναι η παρουσιαση παραδειγματων της δουλειας τους συνοδευομενα απο specs list και την τιμη του συγκεκριμενου οργανου. Ετσι, περαν του οτι παιρνεις μια ιδεα για τη δουλεια του, μπορεις να εχεις μια γενικη ιδεα του κοστους του οργανου που σε ενδιαφερει.Ετσι δε δεσμευεται και ο οργανοποιος να δωσει απο πριν μια γενικη & αοριστη τιμη στο site του η οποια πεσει στο τελος εξω λογω απαιτησεων του πελατη.

Πολυ σωστο το βρισκω,

μαλλον κι εγω το ιδιο θα εκανα,ο σωστος σχεδιασμος παρακαμπτει τον οποιο χαμενο χρονο.

Ας προσθεσουμε ομως και αυτο στα εξοδα ενος (νομιμου) οργανοποιου. ;)

(οσο περισσοτερα περιεχει μια ιστοσελιδα,τοσο πιο ακριβη ειναι,ετσι δεν ειναι?)

Πολυ σωστο το βρισκω,

μαλλον κι εγω το ιδιο θα εκανα,ο σωστος σχεδιασμος παρακαμπτει τον οποιο χαμενο χρονο.

Ας προσθεσουμε ομως και αυτο στα εξοδα ενος (νομιμου) οργανοποιου. ;)

(οσο περισσοτερα περιεχει μια ιστοσελιδα,τοσο πιο ακριβη ειναι,ετσι δεν ειναι?)

σ'αυτό θα διαφωνήσω. Οι φωτογραφίες δε πιάνουν πολύ χώρο, ειδικά αν ο σερβερ βρίσκεται ... σπίτι σου έχεις όσο χώρο θες ;)

πράγματι ίσως ο πιο ωραίος τρόπος ειναι αυτός που αναφερει ο odis.

και παιρνεις μια ιδεα για τη δουλεια, και μια ιδεα για την ταξη των χρηματων που θα διαθεσεις, μια ιδεα για το μαστορα απο τις φωτο εργαστηριου κλπ... και αν όντως ψήνεσαι, τοτε στελνεις για ακριβή τιμή. Αν δεν ψηνεσαι και έχεις δεί ολα αυτά, μάλλον δε θα εχεις την αναγκη να στειλεις το μειλ, ακομα και για χαβαλέ.

a classic player now...

Από τη μεριά μου νομίζω ότι αν ο οργανοποιός είναι

καλός στη δουλειά του και δε αρχίζει τώρα να μαθαίνει να φτιάχνει

όργανα σε βάρος των πελατών του, είναι δυνατόν να  φτιάξει

ένα όργανο αρκετά καλύτερο απο τα σημερινά εργοστασιακά

όργανα του ύψους των 2000 ή 2500 ευρώ.Γιατί σε αυτά τα όργανα,

εκτός από τη μάρκα που μάλλον πληρώνεις,υπάρχει μεν

μια εργοστασιακή ορθότητα σε κάποια θέματα, αλλά και η απουσία

του χεριόυ που χρειάζεται σε κάποια άλλα σημεία.

Κατά τη γνώμη μου πάντα, θα έλεγα ότι είναι πιθανό παίρνοντας ένα

χειροποίητο όργανο να είναι αντάξιο με τα "παλιά καλά" όργανα των

γνωστών εταιριών, τα οποία άν φτιάχνονταν σήμερα με τον ίδιο

τρόπο όπως τότε θα κόστιζαν 4000-5000 και άνω.

Αυτό το λέω γιατί πολλές απο τις παλαιότερες τεχνικές έχουν απλά

παρακαμφθεί ή αντικατασταθεί με άλλες χάριν της ταχύτητας και

του κόστους.Τα περισσότερα (ακόμα και αυτά του ύψους των 2000ε)

]φτιάχνονται από Κινέζους σε ταχύτητα φωτός.Περνάνε γρήγορα απο

το ένα στάδιο στο άλλο και μόνο μια τελική εποπτεία έχει

ο τελευταίος που κάνει το setup.

Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καλά και φτηνά

εργοστασιακά όργανα ή ότι ανάμεσα στα "παλιά καλά"δεν υπάρχουν

και πατάτες.

Απο τη στιγμη που ζητας σ'ενα luthier να σου φτιαξει ενα μοντελο παραγωγης,

το πιθανοτερο ειναι να δουλεψει με τον ιδιο τροπο που δουλευει και το εργοστασιο,

δηλαδη κλισε και φρεζες!....που ειναι το χειροποιητο??

Διαφωνώ με το Yann στο ότι τέτοια όργανα φτιάχνονται μόνο

με τον ίδιο τρόπο που το έφτιαξε η εταιρία τους.Εκ των πραγμάτων

ένας οργανοποιός δεν έχει τα ίδια μηχανήματα στη διαθεσή του

παρά μόνο τα βασικά και πολλές φορές ούτε και αυτά, αρα είναι

πολύ πιθανό να το φτιάξει εντελώς χειροποίητα.

Συμφωνώ όμως ότι για το χρόνο που  χρειάζεται ένα τέτοιο

όργανο για να φτιαχτεί, η αμοιβή είναι οριακή.

Άλλωστε οι περισσότεροι που κάνουμε αυτή τη δουλειά, εδώ

στην Ελλάδα τουλάχιστον, είναι επειδή μας αρέσει

και όχι επειδή περιμένουμε να βγάλουμε λεφτά.

Υ.Γ. Λαμβάνοντας υπόψη το γέλιο που πέφτει κάθε φορά

με τα κουρδισμένα ξύλα θα έλεγα ότι,

αν δεν υπήρχαν κουρδισμένα ξύλα δεν θα υπήρχαν ξυλόφωνα

ή καλές κλασσικές κιθάρες.

Υ.Γ. Λαμβάνοντας υπόψη το γέλιο που πέφτει κάθε φορά

με τα κουρδισμένα ξύλα θα έλεγα ότι,

αν δεν υπήρχαν κουρδισμένα ξύλα δεν θα υπήρχαν ξυλόφωνα

ή καλές κλασσικές κιθάρες.

...για ηλεκτρικές όμως δεν μας είπες...μιλάς για ακουστικά όργανα...Τη καλημέρα μου ;D

Μαραθώνιος Εναλλακτική Σχολή

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

• Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου