riviera Δημοσιευμένο 3 Μαΐου 2011 Share Δημοσιευμένο 3 Μαΐου 2011 Χαίρετε, Μετά απο μήνες δουλειάς έχω τις μίξεις των κομματιών μου έτοιμες στο Cubase, μένει τώρα το mastering που θα γίνει και αυτό σε DAW είτε στο cubase είτε στο Wavelab. Έχω λοιπόν τις ακόλουθες απορίες 1. Είναι καλύτερο να κάνω το Mastering απευθείας στο Cubase χωρίς να κάνω Export πρώτα? (αν βεβαια αντέχει το pc τα επιπλέον Plugins) 2. Εάν εν τέλει κάνω πρώτα Export και μετά mastering. a) Εαν το project μου είναι στα 48Khz 24 bit σε αυτό το format πρέπει να κάνω export ή π.χ. θα οφελήσει σε κάτι εαν πάω στα 32bit (δεδομένου πως έχω και vst,fx). Δηλαδή αφού το cubase λειτουργεί εσωτερικά στα 32 bit δεν θα εχω έτσι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα δεδομένου πως ακολουθεί και mastering ή έχει σχέση με το bit Depth των ηχογραφήσεων που είναι στα 24 bit? b) Εάν εν τέλει το export γίνει σε 24 ή 32 bit λογικά δεν πρέπει να κάνω dither! Σωστό ή λάθος? Ευχαριστώ. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
haryy Δημοσιευμένο 3 Μαΐου 2011 Share Δημοσιευμένο 3 Μαΐου 2011 Θα κάνεις export σε 32bit 48kHz και θα το βάλεις σε ένα καινούργιο project με αυτά τα properties στο project setup. Dithering δεν χρειάζεται σε αυτό το στάδιο (μόνο αν κάνεις export σε 24bit - δεν το συνιστώ). http://www.facebook.com/timelessrecordingstudio Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
Superfunk Δημοσιευμένο 3 Μαΐου 2011 Share Δημοσιευμένο 3 Μαΐου 2011 αφου δουλευεις σε 48/24 φυσικα και θα κανεις και export σε 48/24 ΧΩΡΙΣ dithering (μια και δεν γινεται καποιο conversion). θα παρεις μετα το stero track (48/24) & θα το κανεις import στο Wavelab ή οπου αλλου θελεις και θα κανεις τη δουλεια σου μια χαρα (παντα στα 48/24). θα οφελήσει σε κάτι εαν πάω στα 32bit κατα τη γνωμη μου οχι. www.soundcloud.com/superfunk12 https://superfunk12.wordpress.com/ Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
riviera Δημοσιευμένο 3 Μαΐου 2011 OP Share Δημοσιευμένο 3 Μαΐου 2011 Οκ, κάπως διαφωνείτε αλλά αναμενόμενο αυτό. Απλα αυτό με το ότι φυσικά πρέπει να γίνει το export σε 24 bit θα ήθελα να το εξηγούσες λίγο παραπάνω αν θέλεις, δεδομένου πως δεν είναι Project μόνο με ηχογραφήσεις και αφού δεδομένα το Cubase δουλευει 32 bit εσωτερικά. Τα properties του Cubase δεν έχουν σχέση μονάχα με τις ηχογραφήσεις σε τι format γίνονται και την επικοινωνία με την κάρτα ήχου? το Export είναι εσωτερική διαδικασία, σωστά? δεν έχει σχέση με το audio interface? Ευχαριστώ και πάλι Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
Superfunk Δημοσιευμένο 3 Μαΐου 2011 Share Δημοσιευμένο 3 Μαΐου 2011 το "φυσικα" πηγαινε στο γεγονος οτι δεν χρειαζεται να κανεις dithering αφου θα μεινεις στα 48/24 (dithering κανουμε οταν "συμπιεζουμε" τα bits οπως οταν αναγκαστεις να κοψεις cd θα πρεπει να κανεις export απο το mastering suite σου στα 44/16) τωρα κατα ποσο ενα project που εχει γραφτει και μιξαριστει στα 48/24 θα...ακουστει καλυτερα αν γινει export στα 32 bit.....δεν το γνωριζω (και πολυ αμφιβαλω) προσωπικα....δουλευω μονιμα στα 44/24 και μια χαρα μου ακουγεται.... ;D,εχω κανει και τα αναλογα πειραματα σε υψηλοτερα....νουμερα αλλα μια και δεν ακουσα καμμια διαφορα δεν ξανα-ασχοληθηκα (δεν δουλευω σε επαγγελματικο στουντιο και σε ηχομονωμενο χωρο ωστε να ακουω και το...πεταγμα της μυγας... ;D... σε ενα απλο δωματιο σπιτιου δουλευω) ουτε ειχα ποτε μου προβλημα απο τους "μαστεραδες" οταν τους πηγαινα τα stereo tracks μου για μαστερινγκ στα 44/24... θα σου προτεινα να εμπιστευτεις τα αυτια σου και να δοκιμασεις να κανεις export με διαφορους τροπους και να επιλεξεις αυτο που σου αρεσει περισσοτερο. www.soundcloud.com/superfunk12 https://superfunk12.wordpress.com/ Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
riviera Δημοσιευμένο 3 Μαΐου 2011 OP Share Δημοσιευμένο 3 Μαΐου 2011 Οκ, ευχαριστώ Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
haryy Δημοσιευμένο 3 Μαΐου 2011 Share Δημοσιευμένο 3 Μαΐου 2011 Τα properties του Cubase δεν έχουν σχέση μονάχα με τις ηχογραφήσεις σε τι format γίνονται και την επικοινωνία με την κάρτα ήχου? το Export είναι εσωτερική διαδικασία, σωστά? δεν έχει σχέση με το audio interface? Ευχαριστώ και πάλι Στα properties ορίζεις το file system που θα δουλεύει το cubase. Όταν θα κάνεις το export στα 32bit, μετά θα πρέπει να "χωρέσει" σαν αρχείο, σε ένα παρόμοιο session. Άρα, στο project setup του καινούργιου αρχείου του cubase θα πρέπει να ορίσεις το file system του session σου σε 32bit 48kHz και να προχωρήσεις για το mastering. To export είναι πολύ σωστά, εσωτερική διαδικασία. Υγ. Το normal είναι να γίνονται τα export σε 32bit, γιατί το cubase μπορεί μεν να "ξεκίνησε" με ένα 24μπιτο αρχείο, με την πρώτη επεξεργασία και μετά όμως, το μετέτρεψε σε 32μπιτο γιατί αυτή είναι και η ανάλυση που δουλεύει εσωτερικά. Έτσι είναι λογικό το να κάνεις export σε 32 γιατί διατηρείς αναλλοίωτη την ανάλυση του αρχείου σου και γιατί θα εξακολουθήσεις να το επεξεργάζεσαι (mastering). Aν κάνεις export σε 24, "υποβαθμίζεις" χωρίς λόγο το αρχείο σου (τα υπόλοιπα 8 bit που "θερίζεις" δεν είναι καθόλου άδεια) και το ξανακάνεις 32 μετά στο mastering. Kοινώς, τζάμπα ο "κόπος". Όλα αυτά μπορεί να και να μην είναι ακουστά, είναι όμως η λογική ακολουθία που θα "πρέπει" να τηρούμε. http://www.facebook.com/timelessrecordingstudio Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
riviera Δημοσιευμένο 3 Μαΐου 2011 OP Share Δημοσιευμένο 3 Μαΐου 2011 @haryy Αυτό που λές, μου ακούγεται και εμένα πολυ λογικό μάλλον θα κάνω πάντως και ένα Α/Β τεστ έτσι για την τιμή των όπλων. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
Superfunk Δημοσιευμένο 3 Μαΐου 2011 Share Δημοσιευμένο 3 Μαΐου 2011 Ωραιος! μαθαμε και κατι σημερα (αν και εξακολουθω να μην ακουω διαφορα τωρα που εκανα ενα τεστ).. Ερωτηξης: ;D To SONAR που δουλευω εγω εχει 64-bit audio mix engine μονιμα ενεργοποιημενη στα exporting options εχει την επιλογη "use 64 bit engine" ,να την χρησιμοποιω (ειτε την χρησιμοποιω ,ειτε οχι δεν ακουω διαφορα αλλα λεμε για το "σωστο".... ;D) www.soundcloud.com/superfunk12 https://superfunk12.wordpress.com/ Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
haryy Δημοσιευμένο 3 Μαΐου 2011 Share Δημοσιευμένο 3 Μαΐου 2011 Οh yes, να το έχεις ενεργοποιημένο, φθάνει να μην σου επηρεάζει φυσικά την απόδοση του υπολογιστή. Και πάλι καλά που σου δίνει το Option, στο reaper που παίζω εγώ είναι μόνιμα στα 64bit. Oπότε, όταν δουλεύεις με 64μπιτη engine, το "σωστό" είναι να κάνεις export σε 64bit και να το βάζεις σε 64μπιτο καινούργιο session για να μαστεράρεις. http://www.facebook.com/timelessrecordingstudio Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργήστε λογαριασμό
Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Σύνδεση