Προς το περιεχόμενο

Ερώτημα περί τηλεόρασης

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μην ξεχνάς όμως ότι αυτοί έχουν προσωπικότητες να παρουσιάσουν, εμείς ελάχιστες. Και να θέλαμε δεν θα γεμίζαμε ούτε ένα π.χ. δεκαήμερο πρόγραμμα. Όχι βέβαια ότι αυτό είναι δικαιολογία, μάλλον απλή παρατήρηση.

Όταν το κρατικό κανάλι από το '69 δείχνει Monty Pythons και το '82 προβάλλει σειρά όπως το "The Young Ones" ή το '84 "Spitting Image", δείχνει ότι πέρα από γούστο διαθέτει και τα cohones να υποστηρίζει τις (μάλλον ανατρεπτικές για μία συντηρητική κοινωνία) επιλογές του ανεξάρτητα αν δεν είναι ευρείας αποδοχής.

Δεν έχουν θόρυβο οι μαγνήτες.

Απλά γκρινιάζουν όταν δεν παίζουν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντήσεις 65
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Έχετε υπόψη σας επίσης ότι οποιεσδήποτε προσωπικότητες εμφανίζονται σε ξένα τηλεοπτικά προγράμματα πληρώνονται - πολλές φορές αδρά - για το χρόνο τους.

Αυτό δεν συμβαίνει πάντα, ειδικά - και όχι μόνο - στην πολύ συνηθισμένη περίπτωση που έχουν ανάγκη τα μέσα για την προώθηση της νέας τους δουλειάς (δισκογραφικής, κινηματογραφικής, συγγραφικής κλπ).

Για 'μένα πάντως πιο καίριο είναι το ερώτημα πόσο και που επηρεάζεται ο μέσος Έλληνας από την τηλεοπτική λοβοτομή, παρά πόσο αξίζει να παρακολουθεί κανείς τα της οθόνης δρώμενα. Και δεν μιλάω για "υψηλού επιπέδο" συνωμοσιολογίες σατανικών σχεδίων αποβλάκωσης, αλλά για την απλή καθημερινή υποδόρια επιρροή.

Μα είναι πάρα πολύ απλό: χωρίς να αγγίζουμε καν τα κοινωνικά στρώματα που δεν έχουν μια στοιχειώδη καλλιέργεια ή κριτική ικανότητα για να καταλάβουν πότε πρέπει να τη σιχαθούν, παρατηρείς κάθε μέρα και άτομα που υποτίθεται πως είναι καλλιεργημένα να κολλάνε σε αυτήν "χωρίς να το θέλουν" και να επιμένουν να τη χρησιμοποιούν με περισπούδαστο ύφος σαν επιχείρημα παντού, προσπαθώντας σώνει και καλά να συνδέσουν τελίτσες ενός άσχετου ή ευτελούς αξίας σχήματος που βλέπουν μόνο αυτοί.

Fear no more the heat o' the sun

Nor the furious winter's rages

Για να καταλάβεις πιάσε μια κουβέντα με την ηλικιωμένη θεία, γειτόνισσα, μάνα σου... Οι οποίες φυσικά ψηφίζουν για αυτόν που κυβερνάει εσένα.

Ευτυχώς, οι πολύ κοντινοί μου άνθρωποι δεν είναι έτσι. Η παρατήρησή σου όμως είναι ορθή σε μεγάλο βαθμό και αυτό είναι ιδιαίτερα τρομακτικό. Και δυστυχώς δεν είναι μόνο οι μεγάλοι σε ηλικία.

Προ ημερών είχα μια, έντονη, συζήτηση με συνομήλικούς μου για το πόσο τελικά μπορεί να θεωρηθεί μια "επιτυχημένη" τηλεπερσόνα, ευφυές άτομο. Το βασικό επιχείρημα των ομοτράπεζων ήταν "Έγινε γνωστός, βγάζει λεφτά αρα είναι έξυπνος" και το καταπληκτικό "Έσυ δεν βγάζεις τόσα, αρα δεν είσαι τόσο έξυπνος". Βέβαια, τα προηγούμενα μπορούν να εξηγηθούν εν μέρει με την κυρίαρχη άποψη ότι οι οικονομικές απολαβές αποτελούν ένδειξη και απόδειξη αξιοσύνης και αρα ευφυίας. Παρόλ' αυτά, το πόσο εύκολα ψαρώνουν κάποιοι από το πρόσωπο στο γυαλί, συνεχίζει να με εκπλήσει.

Μα είναι πάρα πολύ απλό: χωρίς να αγγίζουμε καν τα κοινωνικά στρώματα που δεν έχουν μια στοιχειώδη καλλιέργεια ή κριτική ικανότητα για να καταλάβουν πότε πρέπει να τη σιχαθούν, παρατηρείς κάθε μέρα και άτομα που υποτίθεται πως είναι καλλιεργημένα να κολλάνε σε αυτήν "χωρίς να το θέλουν" και να επιμένουν να τη χρησιμοποιούν με περισπούδαστο ύφος σαν επιχείρημα παντού, προσπαθώντας σώνει και καλά να συνδέσουν τελίτσες ενός άσχετου ή ευτελούς αξίας σχήματος που βλέπουν μόνο αυτοί.

Σωστό, αλλά όχι τόσο απλό. Όταν οι έχοντες, υποτίθεται, μια κάποια κριτική ικανότητα παραιτούνται τόσο εύκολα της λογικής συμπερασματολογίας, δεν μπορεί παρά να συμβαίνει κάτι πιο βαθύ και πολύπλοκο.

Ειδικά η εύρεση "σχημάτων" και "σχεδίων" που αναφέρεις αποτελεί βασικό κομμάτι της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης, οδηγούμενο κυρίως από την ανάγκη επιβεβαίωσης προσωπικών εκτιμήσεων (η αντίθετη περίπτωση θα απεδείκνυε το λάθος μας) και εκπλήρωσης προσωπικών αναγκών (χαρακτηριστικό παράδειγμα...άσ' το απαγορεύεται). Εδώ ποιά είναι η ανάγκη που οδήγεί στην θεοποίηση και την εξύψωση των τηλεοπτικών προτύπων καθώς και στην υιοθέτηση του τρόπου του τηλεοπτικού σύμπαντος; Ότι και να 'ναι, δεν θα είναι καλό.

Ο Αριστοτέλης γίνεται κτήμα του Γερμανού που τον μελετά, όχι του Έλληνα που τον αγνοεί

Όλοι όμως είναι ενήμεροι για το τι παίζει η τηλεόραση, πότε το παίζει, τι παίχθηκε χθες, τις τρέχουσες εξελίξεις κάθε τηλεπαιχνιδιού - αλλά και πόσο σκατά είναι.

Τόσο δυνατή η συνήθεια;

Θα ξεφύγω λίγο και θα απαντήσω σε αυτό το ερώτημα...

Τους τελευταίους 4 μήνες γυρνάω σπίτι μετά τις 09.00 το βράδυ. Όταν είμαι πολύ κουρασμένος και δεν έχω όρεξη για τίποτα, χαζεύω το μόνο που μπορώ να χαζέψω τέτοιες ώρες: Ράδιο Αρβύλα.

Σχεδόν σε ΟΛΟΚΛΗΡΗ την εκπομπή, το "παρεάκι" τους σχολιάζει βίντεο άλλων εκπομπών. Παρ'όλο που ψιλογελάω κάποιες φορές, δεν θεωρώ το να κάνεις "εύκολο" χιούμορ και να υποδεικνύεις οφθαλμοφανή κακώς κείμενα και καμία δουλειά της προκοπής.

Πέραν της ποιότητας της εκπομπής, βλέποντας το top 20 που παρουσιάζουν έχω μάθει όλα τα κουτσομπολιά και τεκταινόμενα του τηλεοπτικού κόσμου! Έχω πετύχει πολλές εκπομπές να το κάνουν αυτό, αρκετές κιόλας βασίζονται αποκλειστικά στο να δείχνουν ενδιαφέροντα βίντεο και φωτογραφίες από το Internet...!

Αυτή η έλλειψη πρωτότυπου υλικού και η τάση "ενδογαμίας" που επικρατεί στην τηλεόραση είναι που με κάνει να την βαριέμαι τόσο πολύ.

Αυτο-αναπαραγεται απο τον ιδιο της τον εαυτο.... Κατι σαν το συμπαν ενα πραμα!!

Ελπιζω οι νεωτερες γενιες να τη στειλουνε (τη τηλεοραση) στη πραγματικη θεση εκτιμησης που θα επρεπε να ειχε ηδη.. Γιατι αν περιμενουμε απο εμας και τους πρεσβυτερους μεχρι να βγουμε σε συνταξη (ναι.. καλα!) τη μενεγακη και τη γερμανου θα εχουμε.

Γιατρός!!! Τι γιατρός??  Μετεωρολόγος..!!!

• Moderator

Και εκεί που έβλεπα "μπάλα" χθές στην Tv   ;D και τελειώνει…κάνω ένα zapping και πέφτω κατά λάθος σε ένα αφιέρωμα , «μονογραφία» της ΕΤ1 (σύγχρονη παραγωγή μάλιστα του 2010) για τον Αλέξη Γρίβα!! Ποίος στον κόρακα είναι αυτός αναρωτιέμαι (δεν τον ήξερα – που να τον ξέρω αφού είμαι άσχετος)! Και σκάει το παραμύθι και μου πετιούνται τα μάτια έξω. Για όσους δεν τον ξέρουν ο κύριος Αλέξης Γρίβας , είναι κατά βάση οπερατέρ (με αρκετές δουλειές και ως διευθυντής φωτογραφίας). Με συνεντεύξεις και ντοκιμαντέρ από τον Augusto Pinochet μέχρι τον Luis Bunuel (να κάνει cocktail). Με πολλά χρόνια παραμονής στο Mexico - μάλιστα  θεωρείται από τους βασικούς συντελεστές του Μεξικανικού κινηματογράφου. Με πολλές ταινίες μεγάλου μήκους στο ενεργητικό του. Και εν κατακλείδι ο πιο γνωστός Έλλην στους κινηματογραφικούς κύκλους worldwide!!! Έχει και τα καλά της η tv!!  ;)  

Και εκεί που έβλεπα "μπάλα" χθές στην Tv  ;D

Για μπαλα και για σατιρα (Ραδιο Αρβυλα, το πολυ καλο ΟΥΚ που τελειωσε  :'( Αντε και Λακη αμα πρεπει να αλλαξω χορδες και βαριεμαι  ;D)

Μέσα στη δεκαετία ,τελευταία φορά που είδα από ανάγκη και με πραγματικό ενδιαφέρον τηλεόραση ,ήταν όταν έριξαν τα ταλιμπάνια τα αεροπλάνα στους δίδυμους πύργους .

Σπίτι μου δεν υπάρχει τηλεόραση ,αλλά σπίτι μου βρίσκομαι παρασκευοσαββατοκύριακα και αυτό όχι πάντα .

Οτιδήποτε και να συμβεί παγκοσμίως το δίκτυο έχει γρηγορότερη αντίδραση στην ενημέρωση πλέον ,οπότε μου είναι άχρηστη η τηλεόραση.

Ποδόσφαιρο δε βλέπω ,το βαριέμαι αφόρητα ,παρομοίως δε τρελαίνομαι πλέον και για κανένα άλλο σπορ

Στη ρουτίνα των καθημερινών ταξιδιών μου η τηλεόραση είναι η 3η επιλογή μετά από ενημέρωση ή χαζοβάρεμα στο δίκτυο και την ανάγνωση βιβλίου. Βέβαια βιβλίο έχω άπειρο χρόνο να διαβάσω και στις ατελείωτες ώρες που περνάω εν πλω .

Η τηλεόραση όταν βρίσκομαι σε ξένο σπίτι και χαζοπαίζει -έστω και χωρίς φωνή-απαιτώ να κλείσει με αποσυντονίζει η κίνησή της .

Προτιμώ να βλέπω σε τίποτα περίεργες ώρες αυπνίας κάτι απίθανα αριστουργηματικά κομμάτια από ΝΕΤ ,συνεντεύξεις,ντοκυμαντέρ,δικής της παραγωγής .

Ειδήσεις από ΜΕΓΚΑ γιατί είμαι μαζόχας και γουστάρω Τρέμη-Πρετεντέρη-Καψή-Τσίμα και το υπόλοιπο τσίρκο . Μου αρέσουν γιατί μου λένε τι σκέφτεται να κάνει πράξη αύριο ο πρωθυπουργός .

Ο πρωτοσάλτε μου πέφτει λίγος για ειδήσεις σα την ύπαρξή του που θεωρεί τον εαυτό του σύγχρονο Διογένη με σπίτι του αντί για πιθάρι το ΣΚΑΙ .

Σπίτι δεν έχει ο άνθρωπος αυτός? Πάντα απίκο να σχολιάσει τα πάντα

Στην ανάγκη θα δω csi brahami και διάφορες άλλες αστυνομικές αμερικανιές . Επίσης οι αρβύλες ,είναι κουραστικές ,αλλά κάποιες φορές δίνουν ένα χαμόγελο -βοηθάει και η κοινή ηλικία μας.

Σε γενικές γραμμές δε θεωρώ απαραίτητη τη τηλεόραση ,αρκεί να είμαι σπίτι μου ή να έχω τα απαραίτητα ,δίκτυο-βιβλίο-κιθάρα για να περάσω την ώρα μου.

Στο δίκτυο επιλέγω εγώ τι ? και πότε θα το δω ,στη τηλεόραση όχι . Επίσης στο δίκτυο συμμετέχω .

No one wants an alien

Προτιμώ να βλέπω σε τίποτα περίεργες ώρες αυπνίας κάτι απίθανα αριστουργηματικά κομμάτια...

...για τον προλαλήσαντα  ;)

rust never sleeps

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

• Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου