Προς το περιεχόμενο

Η ροκ κιθάρα τελειοποιήθηκε στα 80s?

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ο καθενας βλεπει τα πραγματα υπο το δικο του πρισμα.

Νομιζω εχω μπερδευτει λιγο..

Μιλαμε για το ροκ η για την ηλεκτρικη κιθαρα στο ροκ?

Για το ροκ...

Προσωπικα δε μ ενδιαφερει η εξελιξη.Και βαριεμαι και τα πολυ πειραματικα για το σωνει και καλα...Ισως επειδη ειμαι παλιομοδιτης.

Μ ενδιαφερει ομως αυτο που ακουω ή βλεπω τωρα πια,να με πειθει.

Νομιζω οτι υπαρχουν καλλιτεχνες που καταθετουν ψυχη μ αυτο που ονομαζουμε ροκ

και η καταθεση ψυχης ΟΥΔΕΜΙΑ σχεση εχει με την τεχνικη.

Ως εκ τουτου,ροκ υπαρχει και θα υπαρχει σε οποιο παρακλαδι του κι αν αναφερομαστε.

Δεν πιστευω οτι το ροκ ή το μπλουζ εχει την αναγκη να εξελιχθει γιατι αποτελει εναν τροπο ανθρωπινης εκφρασης(ο οποιος ειναι λογικο να ανακυκλωνεται και επαναλαμβανεται)

και οχι βιομηχανια κατασκευης αυτοκινητων.Απλα τυχαινει ο τροπος αυτος να μεταλλασεται αναλογα με τις κοινωνικες και τεχνολογικες συνθηκες καθε εποχης.

Αν συσχετιζουμε το ροκ με τις κιθαριστικες καινοτομιες ή την εκτελεστικη,''πειραματικη''

δεινοτητα των wannabe guitar hero δεν μιλαμε για μουσικη πλεον αλλα για αγωνα δρομου.

Το κατα ποσο η ''πειθώ'' ενος καλλιτεχνη στο σανιδι εχει να κανει με τις τεχνικες του ικανοτητες στο οργανο ειναι ενα θεμα πολυ υποκειμενικο.

Θυμαμαι ενα φιλο μου ποζερα,στα παλαια τα χρονια,που ειχαμε παει να δουμε μπλουζ λαιβ και απ την ωρα που πηγαμε εβριζε..''Αντε ρε οι αχρηστοι..ουτε ενα ταπινγκ 2 ωρες εδω περα...'' ;D

Αμα ο αλλος δεν ξερει που παει,τι ακουει,τι θελει να του πει ο εκαστοτε καλλιτεχνης...

η τελειοποιηση μας μαρανε...?

Επειδη το θεμα εδω ειναι μαλλον η κιθαριστικη εξελιξη,αν κρινω απο το οτι ΑΚΟΜΑ βγαινουν

βιρτουοζοι πρωτοποροι-μου ρχεται ο Govan στο μυαλο-οχι,δεν τελειοποιηθηκε στα 80's κατα τη γνωμη μου.

Και παλι ομως δεν καταλαβαινω την αναγκη να οριοθετησουμε ιστορικα την εξελιξη ενος οργανου... :-\

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντήσεις 84
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Εικόνες

με την ευρεία έννοια από AC/DC έως Metallica.

αμα για εσενα ΑΥΤΗ ειναι η ευρεια εννοια....παω πασο......ΔΕΝ εξελιχθηκε καθολου.... ;D

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Λοιπόν για να τελειώνουμε -και με αυτό το θέμα ;D- η ροκ κιθάρα τελειοποιήθηκε όταν...τελείωσε αυτό το τραγούδι στο Woodstock.  .+ -- ;D

YouTube - Broadcast Yourself.

Πέρα απ την πλάκα,το θέμα είναι τόσο υποκειμενικό,που άκρη δεν πρόκειται να βγει...

"And remember Carol, the last card is the Alien card. We are going to have to build space-based weapons against aliens and all of it is a lie"

Ο καθενας βλεπει τα πραγματα υπο το δικο του πρισμα.

Νομιζω εχω μπερδευτει λιγο..

Μιλαμε για το ροκ η για την ηλεκτρικη κιθαρα στο ροκ?

Για το ροκ...

Προσωπικα δε μ ενδιαφερει η εξελιξη.Και βαριεμαι και τα πολυ πειραματικα για το σωνει και καλα...Ισως επειδη ειμαι παλιομοδιτης.

Μ ενδιαφερει ομως αυτο που ακουω ή βλεπω τωρα πια,να με πειθει.

Νομιζω οτι υπαρχουν καλλιτεχνες που καταθετουν ψυχη μ αυτο που ονομαζουμε ροκ

και η καταθεση ψυχης ΟΥΔΕΜΙΑ σχεση εχει με την τεχνικη.

Ως εκ τουτου,ροκ υπαρχει και θα υπαρχει σε οποιο παρακλαδι του κι αν αναφερομαστε.

Δεν πιστευω οτι το ροκ ή το μπλουζ εχει την αναγκη να εξελιχθει γιατι αποτελει εναν τροπο ανθρωπινης εκφρασης(ο οποιος ειναι λογικο να ανακυκλωνεται και επαναλαμβανεται)

και οχι βιομηχανια κατασκευης αυτοκινητων.Απλα τυχαινει ο τροπος αυτος να μεταλλασεται αναλογα με τις κοινωνικες και τεχνολογικες συνθηκες καθε εποχης.

Αν συσχετιζουμε το ροκ με τις κιθαριστικες καινοτομιες ή την εκτελεστικη,''πειραματικη''

δεινοτητα των wannabe guitar hero δεν μιλαμε για μουσικη πλεον αλλα για αγωνα δρομου.

Το κατα ποσο η ''πειθώ'' ενος καλλιτεχνη στο σανιδι εχει να κανει με τις τεχνικες του ικανοτητες στο οργανο ειναι ενα θεμα πολυ υποκειμενικο.

Θυμαμαι ενα φιλο μου ποζερα,στα παλαια τα χρονια,που ειχαμε παει να δουμε μπλουζ λαιβ και απ την ωρα που πηγαμε εβριζε..''Αντε ρε οι αχρηστοι..ουτε ενα ταπινγκ 2 ωρες εδω περα...'' ;D

Αμα ο αλλος δεν ξερει που παει,τι ακουει,τι θελει να του πει ο εκαστοτε καλλιτεχνης...

η τελειοποιηση μας μαρανε...?

Επειδη το θεμα εδω ειναι μαλλον η κιθαριστικη εξελιξη,αν κρινω απο το οτι ΑΚΟΜΑ βγαινουν

βιρτουοζοι πρωτοποροι-μου ρχεται ο Govan στο μυαλο-οχι,δεν τελειοποιηθηκε στα 80's κατα τη γνωμη μου.

Και παλι ομως δεν καταλαβαινω την αναγκη να οριοθετησουμε ιστορικα την εξελιξη ενος οργανου... :-\

+1000

@Κουφη Λεοπαρδαλη

Τι ακριβώς ψάχνεις μέσα απ την συζήτηση αυτή που άνοιξες; Καινούργιες τεχνικές; Εντάξει, μπορεί ίσως αύριο να εμφανιστεί κάποιος που αντί να παίζει πένα, δάχτυλα η tapping να παίζει με πιτσικολιές η με σαλαμάκια. Αλλα αυτό δεν πιστεύω πως θα ανοίξει καινούργιους δρόμους γιατί οι δυνατότητες έκφρασης με ηλεκτρική κιθάρα είναι και με τις υπάρχουσες τεχνικές άπειρες όπως και με κάθε άλλο όργανο φυσικά.

Ελπίζω πως καταλαβαίνεις πως οι κατατάξεις σου, τα διαγράμματα σου και οι θεωρίες σου για το ποιός ήταν καλύτερος εκφράζουν εσένα και κανέναν άλλο.

Δεν έχουμε ακόμα ανακαλύψει την μονάδα μέτρησης καλού παιξίματος κιθάρας(ουτε και πρόκειται ποτέ), άρα το οποιοδήποτε διάγραμμα είναι άκυρο και υποκειμενικό.

Ο καθένας κάνει το δικό του ταξίδι με το όργανο του και τη μουσική, όλοι θέλουν να εκφραστούν και όχι να αγωνιστούν για κάποιου είδους πρωτειά. Τους ροκ ήρωες τους βαρεθήκαμε και τους ξεπεράσαμε, no more heroes όπως λένε οι stranglers

Κατά την δική μου γνώμη, η κιθάρα ως όργανο έχει άπειρες πτυχές έκφρασης με πραγματικά χίλιους-δυο τρόπους που όμως δεν είναι καθαρά ανεξάρτητοι μεταξύ τους.

Αν κάποιος παίζει με πένα,με δάχτυλα, με tapping, με τα πόδια ή με ο,τι άλλο δεν πάει να πει πως απαραίτητα κάνει κάτι το τελείως καινούριο.

Ούτε αν ακούσει κάποιος ένα riff παιγμένο με tapping και ένα άλλο με πένα θα αναφωνήσει "πωπωπω ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ!!!".

Νομίζω πως η ουσία είναι πως αντιλαμβανόμαστε το ίδιο το όργανο σαν οντότητα.

"Κλασσικά" quartets-quintets μουσικών με το κλασσικό πλέον σχήμα κιθάρα-κιθάρα-μπάσο-τύμπανα-φωνή που κινούνται σε κλασσικα "ροκ" μονοπάτια (είτε παίζουν Hendrix είτε παίζουν At The Gates), δεν πάνε το όργανο μπροστά σαν τρόπο έκφρασης.

Έχουν την κλασσική ιεραρχία lead-rhythm section.Έτσι τα όργανα διαιωνίζονται στην μη-αλλαγή και η κιθάρα επί του προκειμένου μένει στάσιμη.

"Εσύ θα παίξεις ακόρντα/power chords αυτά κι αυτά και εγώ θα παίζω lead έτσι κι έτσι".

Πραγματικά χάρηκα όταν την περασμένη δεκαετία βγήκαν μπάντες που πήγαν την κιθάρα πιο πέρα όσον αφορά το "ροκ" και τα παρακλάδια του.

Τα δικά μου, προσωπικά πάντα, παραδείγματα, έχουν να κάνουν με τα δύο είδη μουσικής που ακούω περισσότερο.

Πρώτον, οι math metal μπάντες με πρώτους τους Meshuggah (και εν συνεχεία πχ Periphery, TesseracT και άλλοι) πήγαν την αντίληψη του ρυθμού ένα βήμα παραπέρα όσον αφορά το

groove και δεν περιορίστηκαν στην traditional αξία του μέτρου.

Κατ' εμέ είδαν το όργανο "απ'έξω" και εξέλιξαν, αν όχι προφανώς την τεχνική αυτού, την αντίληψη χρήσης του (όχι πια 4/4 ή 6/4 ή απλά 7/8).

Δώσανε κάτι στην όλη αντίληψη της μουσικής. Αυτό το "solidness" ρυθμού με το παράξενο και όμως βαρβάτο groove.

Δεύτερον όλο το αγαπητό μου post-rock στερέωμα.

Οι μπάντες του εύρους αυτού χρησιμοποίησαν την κιθάρα σαν μέσο για δημιουργία ατμόσφαιρας, σαν strings ή παράξενο synth αν θέλετε, και απέταξαν την παγιωμένη άποψη ότι "η κιθάρα πρέπει να παίζει riffs".

Χρησιμοποιούν εφφέ βεβαίως αλλά καταφέρνουν να κάνουν την κιθάρα ένα πολύ μεγάλο και δυνατό texture και μέσο για δημιουργία timbre/layers.

Αυτά είναι μόνο δύο παραδείγματα στα οποία έχω προσωπική άποψη και για αυτό τα ανέφερα.

Σίγουρα υπάρχουν και άλλα μέλη που θα μπορούν να προτείνουν κάτι από τα δικά τους μουσικά ταξίδια.  :)

Εσύ φίλε μου, με όλο το σεβασμό αν πορευτείς στη ζωή σου έτσι και αν πιστεύεις αυτά για τη γενιά σου, δεν θα καταφέρεις τίποτα και θα είσαι άξιος της μοίρας σου. Μια χαρά μπορούμε να τα καταφέρουμε και πολύ καλύτερα καθώς έχουμε πολύ περισσότερα στη διάθεσή μας απ' ότι είχαν αυτοί. Πες το πηγές, πες το τεχνολογία πες το όπως θες...κάτι τέτοιες μικρότητες έχουν διαμορφώσει την σημερινή άποψη των προηγούμενων γενεών και μας αποκαλούν γενιά του καναπέ.

Καλώς η κακώς τα πράγματα είναι όπως τα λέει ο karozas.

Όσοι γεννήθηκαν απο το 90 και μετά ζούνε μέσα στη μέγιστη παρακμή της μουσικής και γενικά της ανθρωπότητας...Πλέον οι νέοι ακούνε gaga και γ.....ε ηλεκτρονικά στο facebook και όλα γίνονται για την παραγωγή κέρδους..

Όσο για τη ροκ έχει πεθάνει απο το 90 κιόλας..Οι κιθάρες δε σολάρουν πια.Και αν έχει μείνει κανείς να σολάρει δεν τον ξέρει ούτε η μάνα του.

Αν διαφωνείς πες μου έναν ανερχόμενο ροκ κιθαρίστα το πολύ 25 ετών που να είναι ήδη αστέρας..Σκέψου οτι πολλοί κιθαρίστες των '60s '70s '80s σε αυτή την ηλικία όχι μόνο είχαν γίνει πασίγνωστοι αλλά πολλοί είχαν πεθάνει κιόλας.

..Οι μπάντες του εύρους αυτού χρησιμοποίησαν την κιθάρα σαν μέσο για δημιουργία ατμόσφαιρας, σαν strings ή παράξενο synth αν θέλετε, και απέταξαν την παγιωμένη άποψη ότι "η κιθάρα πρέπει να παίζει riffs".

Χρησιμοποιούν εφφέ βεβαίως αλλά καταφέρνουν να κάνουν την κιθάρα ένα πολύ μεγάλο και δυνατό texture και μέσο για δημιουργία timbre/layers...

+1111111  :) πεστα ρε φιλε..  ;D

Kατά τη γνώμη μου συμβαίνουν δυο τινά με όσους λένε διάφορα μοδάτα τσιτάτα του στυλ "η ροκ έχει πεθάνει", "οι μάγκες δεν υπάρχουν πια", "τέρμα τα καλά παστίτσια", "δεν φτιάχνουν τα τρίγωνα Πανοράματος λάικ δι γκούντοουλ ντέιζ" κλπ:

α) δεν έχουν την ικανότητα να ψάξουν για πράγματα που ίσως βρίσκονται ακριβώς κάτω από τη μύτη τους,

β) έχουν ανάγκη τις ταμπέλες για να καταλάβουν ακριβώς τι μουσική ακούν, και ποια "πρέπει" να ακούν.

Fear no more the heat o' the sun

Nor the furious winter's rages

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

• Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου