Προς το περιεχόμενο

Tubes VS Transistors

R3b3L

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Από το αρχικό ποστ καταλαβαίνω οτι η συζήτηση είναι ουσιαστικά σε υποθετική βάση χωρίς κάποια ιδιαίτερη εμπειρία από λαμπάτους.

Η κλασσική παρεξήγηση στο θέμα "λάμπα vs τρανζίστορ" από την άποψη ενός ηλεκτρονικού είναι ότι νομίζει πως ο κιθαρίστας χρειάζεται ενισχυτή που αποδίδει "πιστά" αυτό που βγάζει η κιθάρα.

Όχι, θέλουμε αρμονικές, κομπρεσσάρισμα, βρώμα και γενικά απρόβλεπτες καταστάσεις.

Μια κιθάρα καρφωμένη σε οποιοδήποτε τύπο ενισχυτή ο οποίος αποδίδει πιστά κατά 99,99999999% χωρίς να ξεφεύγει καθόλου απλά δεν έχει και κανένα τρομερό ενδιαφέρον.

Από την άλλη, πλέον βρίσκεις λαμπάτους στην αγορά σε όλα τα βαλάντια. Τραγική βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Σε τελική ανάλυση, δε χρειάζεται να είσαι σώνει και καλά λαμπάτος. Απ'τη στιγμή που υπάρχουν οι ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΕΙΣ, αυτά που λέγαμε "τρανζιστοράτος ενισχυτής" παλιότερα έχει πλέον αλλάξει.

Thank god κιόλας να'ναι καλά οι άνθρωποι μιας και μπορούμε πλέον να πειραματιστούμε με ηχοχρώματα ενισχυτών που το μέχρι τώρα μπορούσαμε να δούμε μόνο σε φωτογραφίες...

Καλή και η διευκρίνηση μεταξύ τρανζίστορ και ψηφιακού μιας και μέσα από το digital manipulation έχουμε τις προσομοιώσεις.

P.S.

νομίζω ότι τέτοιες συζητήσεις πέφτουν πάντα κάτι βροχερά ΣΚ  ;D

Μη με ξυπνάς απ΄τις έξι...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντήσεις 31
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Για τί χρηση μιλαμε?

Σε ηχογραφηση ενας καλος τρανζιστορ η προσομοιωτης,την κανει τη δουλεια του.

Σε λαιβ..αστο... με τρανζιστορ ή προσομοιωσεις,κατι μυγες πετανε στο stage...

απλα επειδη εχουν ''ευκολο'' ηχο,καποιοι θεωρουν οτι βρηκαν αυτο που εψαχναν.

Και καλα κανουν αμα συμβαινει.

Ψηφιζω λλλαμπα. ;)

Κι εναν τρανζιστορ στο σπιτι.Και μια προσομοιωση...

Δεν θα διαφωνήσω καθόλου ότι το mojo είναι κυρίαρχη παράμετρος στις κιθαριστικές επιλογές, και είμαι ο πρώτος που τονίζει τον άκρατο συντηρητισμό των μουσικών (και δη κιθαριστών...). Αλλά, παρ'όλα αυτά, οι λαμπάτοι ενισχυτές παραμένουν valid και πολύ φτηνή (τελικά) λύση για να αδιαφορούμε γι'αυτούς, παρά τα όποια προβλήματα.

Ας μην ξεχνάμε ότι το mojo είναι ένα μεγάλο μέρος του μαρκεντινγκ της αγοράς που λέγεται κιθάρα  ;)

Βέβαια από την στιγμή που το έτος 2011 μπορούμε να έχουμε λαμπάτους για κάθε τσέπη δεν βλέπω τον λόγο να έχουμε λάμπα βέρσους τρανζίστορ αλλά AMP1 βέρσους AMP2

broke another g-string

Λαμπα all the way!! εφοσον μπορουμε με λιγα λεφτα να αποκτησουμε πλεον.

Απο την αλλη για να μην εχεις να κυνηγας εντομα (τζιτζικια-μυγες) θα πρεπει να αγορασεις εναν ακριβο τρανζιστορατο που παλι ειναι ασυμφορο εφοσσον αγοραζω λαμπα με τοσα λεφτα.

φθηνοι solid =

μηδεν Note definition(ξερουν αυτοι που χρησιμοποιυν fast alternate picking αλα vinnie moore τι εννοω),

τρελο κομπρεσαρισμα,

τονισμενες αρμονικες σε ακυρα σημεια(ακομα και παιζοντας legato),

τονικες αστα να πανε δε πα να χτυπας με λιγο η πιο πολυ δυναμη την πενα? το ιδιο θα ακουστει.

οποτε τι να μου πει ο καθε ηλεκτρονικος οταν δεν αντιλαμβανεται αυτα τα πραγματα?Πρεπει να ειναι μουσικος για να το αντιληφθει.

φθηνοι solid =

μηδεν Note definition(ξερουν αυτοι που χρησιμοποιυν fast alternate picking αλα vinnie moore τι εννοω),

τρελο κομπρεσαρισμα,

τονισμενες αρμονικες σε ακυρα σημεια(ακομα και παιζοντας legato),

τονικες αστα να πανε δε πα να χτυπας με λιγο η πιο πολυ δυναμη την πενα? το ιδιο θα ακουστει.

Ναι αλλά δεν είναι όλοι έτσι... επόμενο είναι τα φτηνά προϊόντα να μην αναδεικνύουν τα χαρίσματα μιας καλής σχεδίασης. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει όταν αγοράζεις καλό high end solid state ενισχυτή (πχ για jazz). Άψογο note definition και αρμονικές, τρελό headroom (που σημαίνει κανένα κομπρεσσάρισμα αν δεν το εισάγεις εσύ με άλλο τρόπο) κλπ.

Fear no more the heat o' the sun

Nor the furious winter's rages

Ναι αλλά δεν είναι όλοι έτσι... επόμενο είναι τα φτηνά προϊόντα να μην αναδεικνύουν τα χαρίσματα μιας καλής σχεδίασης. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει όταν αγοράζεις καλό high end solid state ενισχυτή (πχ για jazz). Άψογο note definition και αρμονικές, τρελό headroom (που σημαίνει κανένα κομπρεσσάρισμα αν δεν το εισάγεις εσύ με άλλο τρόπο) κλπ.

Μα ναι εδω σε θελω! ΤΙ θα διαλεγες τελικα?

Εγω παντος παλι λαμπα θα επαιρνα γιατι σε πολλα λεφτα υπαρχουν οι αντιστοιχοι λαμπατοι με θεσπεσια καναλια. ;-)

+1

Όπως δεν συγκρίνεται ένα 5ρι λαμπάτο ενισχυτάκι με έναν twin, έτσι δεν συγκρίνεται

και ένα practice 15ρι ss με έναν jazz chorus πχ.

Εδώ και καιρό που τα έχει παίξει ο λαμπάτος, παίζω με ενισχυτή μπάσου (hartke 2500)

πάνω σε ημιανοιχτή καμπίνα με tonker. Έχει 2 preamps εκ των οποίων το ένα μιμείται

υποτίθεται λαμπάτο. Τα καταφέρνει μια χαρά και σε συνδυασμό με το 10 band eq

μπορείς να βγάλεις ωραιότατο λαμπερό καθαρό με πολύ καλό definition και απόκριση

στις δυναμικές, στις χαμηλές εντάσεις που παίζω πραγματικά πιστεύω οτι δεν υστερεί

σε σχέση με έναν λαμπάτο... ή τουλάχιστον έτσι θέλω (και προσπαθώ) να πιστεύω για να μην αρχίσω τις αγορές πάλι ;D

Tube λέμεεεε  ;D

Άντε για jazz το πολύ ένα roland jazz chorus.

Πόσα τρανζιστοράτα όμως παιζουν σάν αυτόν?

Αλλά και για λάμπες, έχω ακούσει πολύ χάλια ενισχυτές... Εξαρτάται πάντως πολύ απο το τι θέλει ο καθένας να παίξει.

Σε γενικές γραμμές θα έλεγα καλό λαμπάτο, αλλά και ο παραπάνω solid λέει υπο προυποθέσεις. Τώρα για ψηφιακή φάση... Έχω και ένα Pod XT live που με ακουστικά ή μόνιτορς ακούγεται συμπαθητικά, αλλά μόλις κουμπώσω στον λαμπάτο, το ψηφιακό πάει για βρούβες... Κακά τα ψέμματα.

Μιλάω πάντα για blues & classic rock. 'Εχω ακούσει όμως και ηχάρα απο άλλους με ψηφιακά. Π.Χ με VG 88. Δεν ξέρω ομως πως θα ήταν στα χερια μου και πως είναι το feel...

Μα ναι εδω σε θελω! ΤΙ θα διαλεγες τελικα?

Εγω παντος παλι λαμπα θα επαιρνα γιατι σε πολλα λεφτα υπαρχουν οι αντιστοιχοι λαμπατοι με θεσπεσια καναλια. ;-)

Δεν μίλησα για κανάλια αλλά για καθαρούς. Οι περισσότεροι κιθαρίστες λένε τον Roland Jazz Chorus γιατί απλούστατα δεν έχουν ακούσει κανέναν άλλο να μιλάει για καθαρούς solid state της προκοπής... είναι όμως πολύ πίσω σε σχέση με μηχανήματα όπως πχ. αυτά της Acoustic Image (Τen 2, Clarus κλπ). Λινκ δεν υπάρχει γιατί το σάιτ τους είναι off (?).

Fear no more the heat o' the sun

Nor the furious winter's rages

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

• Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου