Προς το περιεχόμενο

MIDI drum tracks σε DAW

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Με ποιό τρόπο φτιάχνετε τα drum tracks σας μέσα σε ένα daw (midi πάντα με κάποιο εργαλείο π.χ. ezdrummer, όχι ηχογραφημένα ντράμς);

-Έχετε e-drums που τα συνδέετε στο pc κ.τ.λ.;

-Χρησιμοποιείτε κάποιο controller (π.χ. Korg Nanopad), φτιάχνεται το track και μετά κάνετε quantize (ή όχι);

-Κάνετε import κάποιο midi αρχείο που έχετε φτιάξει με εξωτερικό editor;

-κ.α.

Επίσης, τι προτείνετε για να γίνουν πιο φυσικά;. Π.χ. αντιγράφετε το track σε ένα άλλο στο οποίο βάζετε λίγο distortion και κάνετε μίξη μεταξύ τους;

Ο Αριστοτέλης γίνεται κτήμα του Γερμανού που τον μελετά, όχι του Έλληνα που τον αγνοεί

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η τακτική που ακολουθώ συνήθως είναι η εξής:

1ον: Ηχογραφώ τα φυσικά τύμπανα

2ον: δημιουργώ ένα midi αρχείο από τα audio (πολλά daw έχουν αυτή την επιλογή πχ samplitude, logic κλπ)

3ον: Βάζω το ezdrummer και κάνω όπου χρειάζεται μικροδιορθώσεις (velocity, quantize etc)

4ον: Κάνω ένα mix των δύο (audio και midi)

Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνω τον όγκο των φυσικών και το παίξιμο του εκάστοτε παίχτη (τις δυναμικές του, τα "λάθη" του ή αλλιώς humanize  ;D) αλλά και την ευελιξία του midi.

Επίσης πολλές φορές κάνω και τεχνικές τύπου parallel compression ή eq για περισσότερο punch ή οτιδήποτε άλλο απαιτεί η κατάσταση.

Έτσι δημιουργώ ένα midi drum track που είναι πολύ καλύτερο από το να παίξω εγώ με το midi controller.

Επίσης καλή επιλογή είναι κάποια έτοιμα patterns που έχει το ez.

Σε demo τα έχω χρησιμοποιήσει είτε αυτούσια είτε με παραλλαγές με πολύ καλά αποτελέσματα.

Προσωπικά, για να φτιάξω ένα τραγούδι φτιάχνω ένα midi οδηγό τριών τεσσάρων καναλιών σε ένα παλιό cakewalk που έχω.

Το ένα κανάλι του midi είναι τα drums. Το πρόγραμμα αυτό το δουλεύω πάνω από δέκα χρόνια και το ξέρω απόξω, οπότε με διευκολύνει αφάνταστα. Επίσης βγάζει και ικανοποιητικό πανάρισμα στα τύμπανα by default.

Όλος ο οδηγός είναι φτιαγμένος με σημειογραφία (notation) που σημαίνει ότι γράφω νότα νότα τα πάντα (εντάξει, και με πολύ copy paste).

Άρα και τα drums είναι γραμμένα καθ΄αυτόν τον τρόπο, δίνοντας πάρα πολύ βάρος να ακούγεται σα να παίζει άνθρωπος και όχι χταπόδι, αν με πιάνετε.

Μετά παίρνω το midi και το πάω στο cubase, όπου εκεί δουλεύω πολύ με το drum editor και λίγο με το event editor αν χρειάζεται, για να κάνω διορθώσεις (διπλοταμπουριές, ρόλα κλπ) και αλλαγές ήχων, πάνω στο vst του daw.

Απο κει βγάζω ένα wav και το πάω σε κάποιο wave editor, για λίγο επεξεργασία, eq που νομίζω ότι ταιριάζει κάθε φορά στο κομμάτι, ελαφρύ βαθάκι (έιτις απωθημένο  ;D ), κομπρεσσαρισματάκι και από κει στο krystal με τα υπόλοιπα κανάλια για μίξη.

Empty Rooms

Χρησιμοποιώ το padkontrol για να χειριστώ vsts. Παλαιότερα το αγαπημένο μου bfd, τώρα-λόγω τεχνικών προβλημάτων- το addictive. Καθώς το παίξιμό μου συχνά είναι τραγικό, κάνω σχεδόν πάντα midi editing στο ableton live, το βασικό μου DAW.

Έπειτα χρησιμοποιώ κάποια φίλτρα(ως επί το πλείστον reverb και eq) για να φτιάξω τον ήχο που θέλω.

Πέραν της midi τεχνικής, χρησιμοποιώ όλο και περισσότερο κρουστοειδείς ήχους που ηχογραφώ με το zoom h4.

Ανταλλάσω ΔΕΚΟ με baja telecaster.

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου