Προς το περιεχόμενο

Tribute to Jeff Buckley

vagelism

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ηθελα εδώ και καιρο να ξεκινησω αυτό το Thread σαν tribute σε ένα πραγματικα ταλαντουχο  καλλιτεχνη, και στη μουσικη του . Πολλοι από εσας ισως τον ξερετε..πολλοι ισως όχι. Ο λογος που κανω αυτό το Post είναι γιατι ακομα και σημερα μου κανει τρομερη εντυπωση ποσο πολύ με επηρεασε αυτος ο ανθρωπος ..εμενα και χιλιαδες αλλους, προσφεροντας ουσιαστικα μονο ένα δισκο.

το Grace είναι μεσα στους 2-3 καλυτερους δισκους που εχω ακουσει ποτε και ο  Jeff πεθαινοντας θεωρω ότι αφησε ένα μεγαλο κενο στην μουσικη . Πολλες φορες μ αρεσει να φανταζομαι ότι  είναι εκει πανω με την Janis..ton Jimmie Hendrix ,τον Jim Morrison  και και τον προσφατα χαμενο Gary και ανταλλασουν αποψεις για την μουσικη ..πινωντας κρασι. Γεννημενος το Νοεμβριο του 1966 στο Αναχαιμ της California , ξεκινησε πολύ νωρις να ασχολητε με την μουσικη. Πατερας του ηταν ενας σταρ των sixties ο Tim Buckley. Το Φεβρουαριο του  1990 μετακομισε στην Νεα Υορκη και ξεκινησε  να παιζει σε πολύ μικρα Bars & clubs τραγουδωντας αγαπημενες του διασκευες ..μονος του με μια κιθαρα. Ιδιαιτερα ανετα αισθανοταν σε ένα μικρο καφε -Bar που θα γινοταν η βαση του στη  περιοχη του East Village , ένα μικρο καφε που λεγοταν SIN-E και που μετα από λιγο καιρο θα στοιβαζε διεθνης προσωπικοτητες αλλα και παραγωγους δισκων που ερχονταν με τις λιμουζινες τους  αποκλειστικα για να ακουσουν αυτό το νέο πολλα υποσχομενο  τραγουδοποιο . Αν και από διασημο μπαμπα…ο Jeff Buckley ξεκινησε μονος του αργα…ακριβως όπως ειχαν ξεκινησει 20 και 30 χρονια πριν ..ο Bob Dylan και ο Bruce Springsteen. Με μια κιθαρα σε ένα μικρο Bar. Στην Νεα Υορκη του 1990 ειχε πεσει βομβα ..και ολοι προσπαθουσαν να κλεισουν τον  νέο Jeff στην εταιρεια τους. Ο Jeff τελικα υπεγραψε με την Sony Music ..Ο ιδιος ειχε πει σε μια συνεντευξη οτι ειχε ψηθει από την στιγμη που πηγε στα γραφεια τους και ειδε τους χρυσους δισκους του Βοb Dylan και του Springsteen στους τοιχους. {Η  Columbia ειχε συγχωνευτει με την Sony}. Λιγο καιρο μετα η Sony εστειλε ένα κινητο συνεργειο ηχογραφησεων εξω από το SIN-E προσπαθωντας να καταγραψει την μαγεια του Jeff σε αυτό το καφε – μονος του με μια κιθαρα παιζοντας ότι του ερθει στο κεφαλι. Το 1993 ξεκινησε να ηχογραφει το πρωτο του δισκο με παραγωγο τον ANDY WALLACE .Τον Αυγουστο του 1994  εκδοθηκε ο πρωτος του δισκος με ονομα  Grace εχοντας μεσα 7 original συνθεσεις και 3 διασκευες.

Το Lilac wine από την αγαπημενη Νινα Σιμον, το Corpus Cristi Carol του Benjamin Britten και το  Hallelujah του Leonard Cohen . Οι κριτικες ηταν φανταστικες …οι πωλησεις ωστοσο δεν πηγαιναν και τοσο καλα ..για ένα καλλιτεχνη  που στην εποχη του ειχε να αντιμετωπισει   απεναντι του τους Nirvana τους Pearl Jam και τους  Soundgarden και μια SONY που προσπαθουσε να τον καταταξει και να τον πλασαρει σαν Grudge Rock .. Οποιος εχει ακουσει αυτή τη δουλεια θα ξερει ότι μονο Grudge Rock  δεν είναι το Grace.

Με την νεολαια δεν τα πηγαινε και τοσο καλα ο Jeff..αλλα διθυραμβικές  αποψεις αρχισαν να διατυπωνονται από πολύ σημαντικους ανθρωπους οπως…από τον ιδιο τον Bob Dylan , τον D.Bowie, τον Bono, τον Elvis Costello, τον R.Plant και Jimmie Page αλλα και πιο νεους όπως ο Chris Cornell . Οι Radiohead αναφερουν τον Jeff Buckley σαν μια από τις βασικες τους επιρροες.  O ιδιος ειχε πει σε μια συνεντευξη του ότι τα παει πολύ καλα με τις  ηλικιες 50 + αλλα  όχι τοσο καλα με τις ηλικιες 16+.

Πεθανε τον Μαιο του 1997 στο Μεμφις του Τενεσσι από πνιγμο στο ποταμο Μισσισιπι.

Ελπιζω και εσεις να ανακαλυψετε την μαγεια του Jeff Buckley και ένα πραγματικα καταπληκτικο δισκο που μας  αφησε κληρονομια. Σας παραθετω τι λεει το wikipidia για αυτόν , το λινκ στο προσωπικό του site και μερικα videakia για να τον θυμηθουμε.

Β. Μουλακακης.

http://en.wikipedia.org/wiki/Jeff_Buckley

http://www.jeffbuckley.com/pages/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ένα πράγμα θα 'θελα να ξέρω. Το αριστουργηματικό κιθαριστικό θέμα του κομματιού Grace, το έγραψε αυτός ή ο Gary Lucas (που είχε περάσει και από τη μπάντα του Beefheart)?

InfluenSir!

το Grace έπεσε στα χέρια μου το 1996, διαβάζοντας μια συνέντευξη του Jimmy Page, όπου το αποκαλούσε δίσκο της δεκαετίας και τον Jeff ως τον πιό ταλαντούχο μουσικό της γενιάς του. Το λάτρεψα, και εγώ και όλη η τότε παρέα. Το Grace ήταν στο repeat για μήνες και ανυπομονούσαμε για τον καινούργιο δίσκο και για τις επακόλουθες συναυλίες. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το πρωί που έπεσε στα χέρια μου το Mojo και διάβασα το "STOP PRESS: Jeff Buckley feared drowned". Δεν το πίστευα μέχρι που βρέθηκε το πτώμα λίγες μέρες μετά. Ένιωσα πως έχασα έναν δικό μου άνθρωπο και ξέρω πολλούς που αισθάνθηκαν τότε το ίδιο. Ακόμα και τώρα, δεν μπορώ να μην συγκινηθώ στο άκουσμα της φωνής του.

Jeff Buckley "Grace" live MTV

γαμώτο...

Ειχα ακουσει το ονομα του αρκετες φορες αλλα δεν ειχε τυχει ν'ακουσω δουλεια του. Μεχρι το 2003. Τοτε μολις ειχα τελειωσει τη σχολη κ πηγα φανταρος. Με στειλανε Κυπρο ΕΛ.ΔΥ.Κ. Σε μια τεραστια αποθηκη στη Λευκωσια που επαιρνες τα cd με το τσουβαλι (απο 1 μεχρι 4 λιρες τα παντα, ολα καινουρια αλλα ηθελε τρελο ψαξιμο καθως ηταν ολα χυμα κ εβρισκες Δαντη κ απο πισω Puressence, οσοι εχουν παει σιγουρα το θυμουνται αυτο) ειχα βρει το Live του Buckley, Mystery White Boy κ το τσιμπησα. Στη θητεια μου δε πρεπει να ακουσα τιποτε αλλο... Μεγαλος καλλιτεχνης, κριμα..

Το επομενο ειναι το πλεον αγαπημενο μου

Αυτος ο δρομος φτιαχτηκε επι countach

Εγω εκτεθηκα στις μουσικες του Buckley πριν μερικα χρονια εντελως τυχαια.

Ηταν χειμωνας με απιστευτο κρυο -καθημερινη, και γινοταν ενα κινηματογραφικο φεστιβαλ σε ενα σινεμα στην Σταδιου.

Μια φιλη ειχε εισιτηρια για την προβολη του ντοκυμαντερ για τη ζωη του Buckley..η οποια προβολη ξεκινουσε 12.30 το βραδυ.

Πηγαμε και προς μεγαλη μου εκπληξη ο σινεμας ηταν γεματος απο ανθρωπους που με τρομερη συγκινηση ειχαν ερθει να τιμησουν ενα καλλιτεχνη και το εργο του με το μοναδικο τροπο που μπορουσαν.

Μια ωρα ηταν αρκετη για να με κανουν την επομενη μερα να παρω σβαρνα τα δισκαδικα.

Το μονο που βρηκα ηταν το Mystery white boy. Mηνες μετα σε ενα ταξιδι μου στη Σκωτια βρηκα το live in Sin-e που ειναι αρκετα δυσευρετο στην Ελλαδα και που εκει φαινετε ολο το ταλεντο του Buckley και η ευελιξια του σαν τραγουδιστης και τραγουδοποιος.Μερικα χρονια μετα τα εχω ολα...ακομα και το sketches from my sweetheart the drunk...που για μενα δεν ειναι ενας ολοκληρωμενος δισκος του Buckley..αλλα μισοτελειωμενα κομματια που τελειωσε η μανα του με τη Sony..για να κονομησουν. Για μενα ο Buckley εχει ενα αλμπουμ στο ενεργητικο του και μερικα live alboums.Η Αnkh φερνει επισης στην Ελλαδα μια ανεκδοτη δουλεια του Buckley με τον  Gary Lucas που λεγετε Songs to noone.

Πατερας του ηταν ενας σταρ των sixties ο Tim Buckley. ........... Αν και από διασημο μπαμπα…ο Jeff Buckley ξεκινησε μονος του αργα…

Ε, ακριβώς έτσι απλά, δεν είναι.

Αν ακούσει τον Tim, θα καταλάβεις από που το παλληκάρι "κουβάλαγε" αυτή τη φωνάρα αλλά και τον πειραγμένο εγκέφαλο.

Το ζήτημα κληρονομικότητας αυτοκαταστροφικού DNA, εξετάζεται από την επιστήμη.

Δεν έχουν θόρυβο οι μαγνήτες.

Απλά γκρινιάζουν όταν δεν παίζουν.

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου