Papalampraina Δημοσιευμένο 7 Φεβρουαρίου 2011 Share Δημοσιευμένο 7 Φεβρουαρίου 2011 Καλησπέρα σε όλους Εδώ και πολύ καιρό, αν και μπασίστας, έχω φάει μια φρίκη με έναν συγκεκριμένο ήχο του Neil Young και για να γίνω πιο κατανοητός ακούστε έστω και μόνο την εισαγωγή από το παρακάτω τραγούδι. Neil Young & Crazy Horse-Hey Hey, My My (Into the Black) LIVE 1979 Διάβασα λίγο (δεν γνωρίζω όμως αν είναι έγκυρα) και βρήκα ότι το αποτέλεσμα αυτό το καταφέρνει δίνοντας παραπάνω ρεύμα στον λαμπάτο του ενισχυτή και φροντίζοντας να τον ψύχει αρκετά ώστε να μην λιώσουν πράγματα εκεί μέσα. Επειδή όμως αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα, υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος, με πετάλια δηλαδή, να πλησιάσει κάποιος αυτόν τον ήχο; Need.More.Fuzz. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
dgilmour Δημοσιευμένο 8 Φεβρουαρίου 2011 Share Δημοσιευμένο 8 Φεβρουαρίου 2011 Γεια χαρά. Χτύπησες ευαίσθητη "χορδή μέσα" μου με τον Neil! Αναλυτική περιγραφή του rig του μπορείς να διαβάσεις στα ακόλουθα link : http://www.thrasherswheat.org/friends/amps.htm http://www.tonequest.com/pdf_pubs/samples/TQRSep06_Proof.pdf και γενικότερα στο : http://www.thrasherswheat.org/sound.htm Εν συντομία (όσο γίνεται) : Ο ήχος του Neil Young βγαίνει από έναν Fender tweed deluxe (5E3) του 1959. Ο ενισχυτής φοράει 6L6 τελικές και ένα original Jensen C12N μεγάφωνο. Μετά τον deluxe το σήμα ακολουθεί μια σχετικά περίπλοκη πορεία μέσα από ενισχυτές καμπίνες κτλ (δες το link). Όσο και αν ακούγεται απίστευτο δε χρησιμοποιεί πετάλια για τον βρώμικο ήχο του! Πάνω στον ενισχυτή έχει εφαρμόσει μια συσκευή που κυριολεκτικά "στρίβει" τα control του σε 4 preset τα οποία επιλέγει από την πεταλιέρα που έχει μπροστά του. Από "πετάλια" χρησιμοποιεί : Fender Reverb unit, Echoplex EP-2, vintage MXR analog delay, Boss BF-1 flanger και Mutron Octave divider. Επειδή έχω ξοδέψει πάααααρα πολύ χρόνο πάνω στον ήχο του, άποψή μου είναι ότι κανένας tweed deluxe από μόνος του δεν υπάρχει περίπτωση να σου δώσει αυτόν ακριβώς τον ήχο. Στα περισσότερα forum κάνουν το λάθος να θεωρούν ότι ο ήχος του Neil Young είναι απλώς αυτό. Όποιος τον πετύχει μόνο με τον ενισχυτή να έρθει να μου το πει και εμένα! Κατά την άποψή μου πολύ σημαντικά συστατικά του ήχου του (που συνήθως πολλοί παραβλέπουν) είναι επίσης ο σούπερ μικροφωνικός bridge firebird μαγνήτης και το bigsby. Τώρα στο πώς ένας κοινός θνητός φτάνει κοντά σε αυτό τον ήχό (να φτάσεις κοντά γίνεται με τον κατάλληλο εξοπλισμό, να τον αντιγράψεις 100% όχι και δεν είναι και ανάγκη στην τελική), η εμπειρία μου είναι η εξής : Firebird μαγνήτης > fuzz > overdrive > delay > reverb > fender amp Fuzz : ένα καλό Germanium fuzz την κάνει τη δουλειά, αλλά υπάρχουν και κάποια που έχουν bias/volts control για να πετύχεις το sag του ενισχυτή, όπως το Durham Electronics Crazy Horse (προφανώς βασισμένο σε αυτό τον ήχο). Overdrive : ένα καλό overdrive για tweed ήχο. Πάρα πολλές επιλογές. Amp : κατά προτίμηση tweed, αλλά και ένας καθαρός 6V6/6L6 Fender κάνει. Για την ιστορία, στην εισαγωγή του Hey hey, my my χρησιμοποιεί το Mutron για να πετύχει τον παχύ αυτό ήχο. Απλά απίστευτος! Το "Weld" είναι ο πιο εντυπωσιακός ηλεκτρικός ήχος που έχω ακούσει! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
Superfunk Δημοσιευμένο 8 Φεβρουαρίου 2011 Share Δημοσιευμένο 8 Φεβρουαρίου 2011 και βρήκα ότι το αποτέλεσμα αυτό το καταφέρνει δίνοντας παραπάνω ρεύμα στον λαμπάτο του ενισχυτή Οχι δεν δινει παραπανω ρευμα,απλα φροντιζει να ειναι παντα στα 120 βολτ χρησιμοποιωντας variac. Ο ενισχυτης του εχει υποστει μετατροπη για μεγαλυτερες λυχνιες (6L6) & λογικα θα εχει αλλαξει και το Transformer μια και δεν αντεχει το Transformer του tweed deluxe 6L6 , επειδη ετσι "ζεσταινεται" περισσοτερο (και φυσικα σε αυτο "βοηθαει" και το γεγονος οτι τον τσιτωνει συνεχεια) τον πλακωνει με τα ανεμιστηρια... ;D Οπως σου ειπε και το παλικαρι απο πανω... ;D ειναι πολυ δυσκολο να βγαλεις ακριβως αυτον τον ηχο,ξεκινα ομως με εναν ΜΙΚΡΟ ενισχυτη (φυσικα ο Tweed deluxe ειναι η καλυτερη επιλογη μια & ειναι ο "ευκολοτερος" στην κατασκευη ενισχυτης στον πλανητη και ευκολα μπορεις να βρεις ρεπλικες του στο ebay γυρω στα 700-800 ευρω,μη παρεις τον Fender ειναι πεταμενα λεφτα) γυρω στα 15 βαττ ,ενα ΛΑΜΠΑΤΟ προενισχυτικο σταδιο . ο Young χρησιμοποιει το λαμπατο Fender reverb που κανει μια περιουσια αλλα μπορεις να το αντικαταστησεις με ενα λαμπατο προενισχυτη σαν και αυτον http://www.ehx.com/products/lpb-2ube και καποιο reverb πεταλι ΜΕΤΑ απο αυτον. www.soundcloud.com/superfunk12 https://superfunk12.wordpress.com/ Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
qesh Δημοσιευμένο 8 Φεβρουαρίου 2011 Share Δημοσιευμένο 8 Φεβρουαρίου 2011 Και το volume στο τερμα.Ηχος Young σε εντασεις διαμερισματος δεν παιζει με τιποτα. Thank God for the rain.... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
Superfunk Δημοσιευμένο 8 Φεβρουαρίου 2011 Share Δημοσιευμένο 8 Φεβρουαρίου 2011 Και το volume στο τερμα.Ηχος Young σε εντασεις διαμερισματος δεν παιζει με τιποτα Οντως,αυτο ειναι το σημαντικοτερο,οποτε μαλλον τζαμπα μιλαμε.....τοση ωρα ;D (ουτε σε παλκο μπορεις να βαλεις τερμα εναν Tweed Deluxe, θα σε πλακωσουν στο ξυλο .... ;D) www.soundcloud.com/superfunk12 https://superfunk12.wordpress.com/ Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
audiokostas Δημοσιευμένο 8 Φεβρουαρίου 2011 Share Δημοσιευμένο 8 Φεβρουαρίου 2011 Ο καταπληκτικός 5E3 είναι by default με 6V6. Για γκάζια πας σε πιο μεγάλη τροφοδοσία (αν δεν την έβαλες εξ' αρχής) με 6L6. Εκεί το break up έρχεται πιο δύσκολα όμως. Για μικρότερες εντάσεις βάζεις 6K6. Οι 6V6 είναι οι αγαπημένες μου (και βγαίνεις ακόμα και σε μικρό club με αυτές) αλλά ο καθείς και τα γούστα του. Τα volumes πρέπει να είναι στο 11 (με το tonestack αυτό που έχει και στο 9 να το βάλεις, το ίδιο είναι) Τα παιδιά πιο πάνω στα είπαν καλά. Άμα σου αρέσει, φτιάχτον μόνο σου εξ' ολοκλήρου ή με κιτ (τα λεφτά που ζητάει η fender για τέτοιον ενισχυτή, είναι εξωφρενικά). Εγώ τουλάχιστον αυτό έκανα (with a little help from my friends ;)). Δεν έχουν θόρυβο οι μαγνήτες. Απλά γκρινιάζουν όταν δεν παίζουν. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
dgilmour Δημοσιευμένο 8 Φεβρουαρίου 2011 Share Δημοσιευμένο 8 Φεβρουαρίου 2011 Ο ενισχυτης του εχει υποστει μετατροπη για μεγαλυτερες λυχνιες (6L6) & λογικα θα εχει αλλαξει και το Transformer μια και δεν αντεχει το Transformer του tweed deluxe 6L6 , επειδη ετσι "ζεσταινεται" περισσοτερο (και φυσικα σε αυτο "βοηθαει" και το γεγονος οτι τον τσιτωνει συνεχεια) τον πλακωνει με τα ανεμιστηρια... ;D Οι tweed deluxe σηκώνουν 6L6 χωρίς να χρειάζονται rebias, αλλάζοντας βέβαια και την 5Y3 σε GZ34. Προσωπικά έχω τρέξει έτσι τον Clark που έχω χωρίς πρόβλημα. Ο μετασχηματιστής στον ενισχυτή του NY δεν έχει αλλαχτεί, αλλά κατά τον Larry Cragg (τεχνικό του NY), είναι "ιδιαίτερος" και γι'αυτό έχει επιλέξει τον συγκεκριμένο ανάμεσα σε δεκάδες tweed deluxe. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
lgbesios Δημοσιευμένο 8 Φεβρουαρίου 2011 Share Δημοσιευμένο 8 Φεβρουαρίου 2011 Εδώ και πάρα πολλά χρόνια , αν και μπασίστας, έχω φάει μια φρίκη με με τους ήχουςτου Neil Young :) ;) και φυσικά με τον Billy Talbot ..και τους Crazy Horse 8) rust never sleeps Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
qesh Δημοσιευμένο 8 Φεβρουαρίου 2011 Share Δημοσιευμένο 8 Φεβρουαρίου 2011 Επισης για την ιστορια, μια και μιλαμε για ηχο του Young καποτε το EHX double muff πλασαριζότανε σαν "Neil Young in a box", αλλά δεν ξερω....... Thank God for the rain.... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
Superfunk Δημοσιευμένο 8 Φεβρουαρίου 2011 Share Δημοσιευμένο 8 Φεβρουαρίου 2011 Για μικρότερες εντάσεις βάζεις 6K6. εκει να προσεξει για να μην εχει..ανατιναξεις (οι περισσοτερες 6Κ6 αντεχουν μεχρι 250 βολτ και ο tweed deluxe εχει γυρω στα 315......) Οι 6V6 είναι οι αγαπημένες μου (και βγαίνεις ακόμα και σε μικρό club με αυτές) και στο.... Μαρακανα βγαινεις χαλαρα... :) μια και μιλαμε για deluxe αυτος ο μαγκας (SLIGO AMPS) φτιανει ωραιους και ΦΤΗΝΟΥΣ http://www.youtube.com/watch?v=BcpzjArF2eA&feature=player_embedded# και ναι στελνει και Ελλαδα και βαζει και ευρωπαϊκα βολταζ. ;D www.soundcloud.com/superfunk12 https://superfunk12.wordpress.com/ Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργήστε λογαριασμό
Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Σύνδεση