Προς το περιεχόμενο

Sibelius 6 - Απορίες χρήσης

asgartha

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους.

Εχω μερικές απορίες από το Sibelius που δεν έχω καταφέρει να λύσω από το pdf manual  που έχει.

Το project που έχω είναι ως εξής.

2 σελίδες- 12 μέτρα η κάθε σελίδα, με επαναλήψεις του 12μετρου στην κάθε σελίδα.

Η κάθε σελίδα έχει διαφορετικά όργανα.

Η πρώτη σελίδα πρέπει να έχει τενόρο σαξόφωνο, πιάνο, μπάσο, τύμπανα (και κάπου ανάμεσα στριμωγμένα τα σύμβολα για τα ακόρντα)

Η δεύτερη σελίδα πρέπει να έχει τενόρο σαξόφωνο,βαρύτονο σαξόφωνο ,μπάσο, τύμπανα. (και κάπου ανάμεσα στριμογμένα τα σύμβολα για τα ακόρντα)

Επειδή πρόκειται για το ίδιο Blues που στην πρώτη σελίδα απλά παίζει ως θέμα, και στη δεύτερη σελίδα παίζουν οι κόντρες από το brass section, Θέλω στην ουσία να αντιγράψω το μπάσο και τα τύμπανα, γιατί είναι ίδια. (και τα chord symbols)

Απορία 1.

Εάν αντιγράψω την πρώτη σελίδα σε μία δεύτερη, δεν μπορώ με τίποτα να διαγράψω το σύστημα του πιάνου και να το αντικαταστήσω με ένα βαρύτονο.

Η θα μου διαγράφει το πιάνο συνολικά, από όλο το έγγραφο, ή απλά θα μου καθαρίζει το πεντάγραμμο από νότες στη δεύτερη σελίδα.

Εγώ όπως καταλαβαίνουμε, θέλω απλά να διαγράψω το σύστημα του πιάνου ΜΟΝΟ στη 2η σελίδα.

Και στη θέση του να βάλω ένα bass cleff πεντάγραμμο για ένα βαρύτονο.

Απορία 2.

Τα chord symbols είναι magnetic και κολλάνε στις νότες από το κάτω πεντάγραμμο του πιάνου. Σβήνοντας το πιάνο, φεύγουν και αυτά.

Μπορώ κάπως να αντιγράψω όοοολα τα chord symbols μαζί και να τα μαγνητίσω στο σαξόφωνο της 2ης σελίδας? 

Μπορεί ένα chord symbol να μην μαγνητίζεται σε συγκεκριμένη νότα (η παύση), αλλά να μαγνητίζεται σε συγκεκριμένη θέση ή άρση του μέτρου γενικά???

Απορία 3. Πως μπορώ γενικά, στη 2η σελίδα (η 3η ή 4η) του ίδιου εγγράφου να αλλάζω τα όργανων που χρησιμοποιώ? Ποιός είναι ο πλέον εύκολος τρόπος?

Απορία 4.... Πως βάζω την επανάληψη σε όλο το σύστημα?????

απορία 5.....slurs and ties.....οκ, εγω ξέρω που εννοώ slur και που tie.... αυτός που το διαβάζει πως το καταλαβαίνει αφού φαίνονται ιδια??????

Ευχαριστώ πολύ

Τζίνα

“Never give a sword to a man who can't dance.”

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Guru

Τζίνα,

Καλημέρα και χρόνια πολλά!

Καταρχήν, ΔΕ χρησιμοποιώ Sibelius, άρα πρακτικές συμβουλές ΔΕ μπορώ να δώσω. Παρόλ'αυτά...

0,5. Γιατί δεν πας στο φόρουμ του Sibelius, που σίγουρα θα ξέρουν να σε καθοδηγήσουν και στην παραμικρή λεπτομέρεια; Αγγλικά μιλάς, το Ιντερνετ το ξέρεις... μου φαίνεται πιο λογικό. Μπορεί να υπάρχουν κι εδώ μέλη που το χρησιμοποιούν, αλλά λέω τώρα...

Για τις απορίες του τώρα (και βασιζόμενος στην εμπειρία μου στο finale για δεκαετία+).

1. Στο Finale, υπάρχει το "optimize staff system", το οποίο ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΙ όλα τα staves που δεν έχουν νότες, ή στοιχεία, από ένα σύστημα.

Κάπου στις επιλογές του Sibelius, θα υπάρχει μια παρόμοια επιλογή.

2. Ξαναφτιάξε τα chord symbols μαγνητισμένα στο sax.

Εναλακτικά δημιούργησε "text" που να φαίνεται ως chord symbols και βάλε τα όπου νομίζεις (όπως θα έκανες ένα "cresc", κλπ).

3. Αφού πάει ανά 12μετρό, απλά γράφε το κάθε δωδεκάμετρο και μετά κάνε optimize staff. (το ξαναλέω ΔΕ ξέρω πως γίνεται στο Sibelius, αλλά γίνεται, είμαι σίγουρος).

Ειδικά για 1,2,3 αν τα βρεις εντελώς σκούρα, απλά φτιάξε διαφορετικό έγγραφο για κάθε σελίδα. Άλλαξε τα bar numbers, και μετά ότι άλλο θέλεις θα είναι όσο διαφορετικό το θέλεις. ΌΧι ιδιαίτερα πρακτικό αλλα αν είναι για 2 σελίδες... εεε δεν είναι και τρελή δουλειά.

4. Δεν ξέρω, αλλα φαντάζομαι με το κατάλληλο tool.

5. Η χρήση είναι που αλλάζει. Ένα slur που περνάει στην ίδια νότα σημαίνει ότι είναι πρακτικά tie, έτσι δεν είναι; Αν το slur παέι σε 3-4 ή παραπάνω νότες τότε είναι slur. Γενικά με τη χρήση και τα pitches καταλαβαίνει κανείς τι είναι τι...

Λυπάμαι που δε μπορώ να βοηθήσω άλλο... Ελπίζω κάποιος άλλος να βρεθεί να σε βοηθήσει. Καλή τύχη.

Χρησιμοποιώ το Sibelius 5, αλλά υποθέτω ότι κάποια βασικά στοιχεία παραμένουν ίδια οπότε ελπίζω ότι μπορώ να σου λύσω τουλάχιστον την πρώτη απορία.

Κατ' αρχήν θα προσθέσεις όλα τα όργανα που θέλεις από την αρχή.

Στο μενού Layout υπάρχει η επιλογή "Hide Empty Staves" με την οποία κρύβονται τα άδεια πεντάγραμμα/συστήματα. Αν λοιπόν στη σελίδα στην οποία δεν θέλεις να υπάρχει το σύστημα του πιάνου δώσεις αυτή την επιλογή θα φαίνονται μόνο τα όργανα που έχουν νότες (άρα και το βαρύτονο).

Για τα σύμβολα των ακόρντων, δεν έχει χρειαστεί να κάνω ακριβώς αυτό που θέλεις, αλλά ένας (ίσως μπακάλικος…) τρόπος που έχω χρησιμοποιήσει για άλλα "μαγνητικά" στοιχεία (δυναμικές, τέμπο κ.λπ.) είναι να τα επιλέγω όλα μαζί κρατώντας πατημένο το shift και κάνοντας κλικ επάνω τους, να τα αντιγράφω και μετά να τα κολλάω στο πεντάγραμμο που θέλω (πρέπει να επιλέξεις μία νότα πριν κάνεις paste). Ίσως να υπάρχει καλύτερος τρόπος, αλλά δεν τον ξέρω.

Την τρίτη και την τέταρτη απορία σου δεν είμαι σίγουρος ότι τις κατάλαβα. Στην 4 εννοείς τα Start- και End Repeat; Και για την 3, μήπως σε καλύπτει η απάντηση στην πρώτη;

Για την 5, όπως τα λεει ο Νικόλας.

Something Wicked This Way Comes

1) Το καλύτερο είναι να κάνεις δύο αρχεία και εκεί πάνω κάνει copy paste κτλ. Είναι εύκολο. Δεν υπάρχει λόγος να έχεις ένα αρχείο γι αυτό που θες να κάνεις

2) Δεν το έχω δοκιμάσει αλλά ένα τρόπος είναι να αντιγράψεις τα chord symbols ένα ένα. Υπάρχει κάτι πιο γρήγορο χρησιμοποιώντας το edit-->filter chord symbols και μετά απλά τα μετακινείς με το mouse ή κάνει copy-paste.

3)Πηγαίνεις Create-->Other-->Instrument change

4)Δεν νομίζω ότι έχει νόημα να βάλεις μόνο σε ένα staff. Δεξί κλίκ-->barline-->end repeat (ή και start repeat), πατάς πάνω σε ένα barline και μπαίνει σε όλο το σύστημα.

5)Tie=Συνδέεις νότες με ίδιο pitch φτιάχνοντας μια μεγαλύτερη νότα.

Slur=Συνδέεις νότες διαφορετικού pitch, για να παιχτούν legato, με ένα δοξάρι για τα τοξοτά, ενωμένα χωρίς αναπνοή και ατάκα στα πνευστά, ή για φρασάρισμα κτλ κτλ..

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου