Προς το περιεχόμενο

Πρότυπα.Ναι ή όχι και γιατί?


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλή χρονιά. (Οψόμεθα)

Η μουσική και ο αθλητισμός κυρίως, είναι δύο τομείς όπου οι νέοι εισέρχονται έχοντας κάποιους ως πρότυπα. Θέλουν να μοιάσουν στον-στην τάδε.

Εγώ ασχολήθηκα με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και έφτασα στην κορυφή του σπορ που έκανα το 1987.

Όμως, δεν είχα ποτέ μου κανέναν ως πρότυπο. ;D ή  :'( δεν ξέρω.

Παρατηρώντας το παιδί μου (10 χρονών κόρη-έρωτας-ανάσα-ζωή-ψυχή-ήλιος-αστέρι-φως-λουλούδι μου κ.π.α.) και παιδιά λοιπών φίλων, συγγενών και γνωστών και αγνώστων και βλέποντας πως ταυτίζονται και ακολουθούν εικόνες και συμπεριφορές κατ' εμέ άδειων και ανάξιων ακόμα και υπάρξεως χαρακτήρων (τι κοινότυπο?), προβληματίζομαι κατά πόσο πρέπει να ''ανακατευόμαστε'' και να αφήνουμε ή όχι τα παιδιά να έχουν πρότυπα.

Επειδή βλέπω ότι αρκετοί εδώ μέσα είναι γονείς και οι ίδιοι έχουν κάποια πρότυπα π.χ στην μουσική, σκέφτηκα να θέσω τον προβληματισμό μου προς ανάπτυξη, σχολιασμό, διερεύνηση όχι απαραίτητα από τους γονείς μόνο, αλλά και από τους νεότερους-σκεπτόμενους ανθρώπους, προς συλλογή οπτικών γωνιών και διαφορετικών απόψεων.

 

Ξέρω ότι δεν υπάρχει σαφής απάντηση και ότι είναι βαρύ το θέμα, αλλά όσοι νομίζουν ότι έχουν κάτι να πουν και να προσθέσουν ας το κάνουν.

 

Αν το θέμα δεν αρέσει, δεν τηρεί κάποιες προδιαγραφές, είναι άσχετο κ.λ.π. ας διαγραφεί.

No problema. ;)

 

Unauthorized duplication is a violation of applicable laws  ;D ;D ;D

 

If you want to be a hippie...you 're too late.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 26
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Χρονια πολλα! Βαρυ ξεκίνημα κανεις για την καινουργια χρονια ;D

Υπαρχει και η λογικη του multi-προτυπου! Κανεις δλδ ενα κολαζ(επιλογη) απο στοιχεια που βρισκεις ελκυστικα και τα συνθετεις, φτιαχνοντας μια προβολη του "εγω" σου με τα extra συν!

Πχ Ωραια τραγουδαει η Patty αλλα δεν χρειαζεται να βαλω και... σιδερακια!!!(Υπερβολικο το παραδειγμα αλλα καταλαβαινεις τι θελω να πω ;D)

(Σε δημοτικα δουλευω καταλαβαινω τον προβληματισμο σου)

 

 

www.mario-art2.blogspot.com

www.mario-art.blogspot.com

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Βλέπεις λοιπόν τα πράγματα εκ των έσω.

Το θέμα, επειδή μπορεί κάποιος να το παρεξηγήσει, δεν το έβαλα για παροχή συμβουλών του τύπου << βάλε μισό κιλό από αυτό και τρία τέταρτα από το άλλο και είσαι ο.κ>>.

Δεν το γράφω για σένα Μάριε.

Ο καθένας μεγαλώνει τα παιδιά του όπως νομίζει καλύτερα.

Είναι γενικότερο. Δεν μπορείς να πεις σε κάποιον ότι μπορεί να έχει τον τάδε πρότυπο αλλά όχι τον δείνα. Βεβαίως και μπορείς να τεκμηριώσεις τα θετικά ή τα αρνητικά ή και να εστιάσεις κατά το δοκούν, αλλά δεν μπορείς και δεν πρέπει να καθοδηγείς με βάση τα δικά σου γούστα.

Γι' αυτόν τον λόγο το έθεσα απόλυτα και διλημματικά.

Το φαντάστηκα κάπως σαν στατιστική. Από τους τόσους που συμμετείχαν, τόσοι είχαν πρότυπα , τόσοι όχι και τόσοι δεν ξέρουν δεν απαντούν. :)

Το ''γιατί'' το έβαλα για να βγει ένα συμπέρασμα του στυλ ''από τους τόσους που είχαν κάποιο πρότυπο οι μισοί δηλώνουν πως τους βοήθησε στην πορεία τους, στον στόχο τους και οι άλλοι μισοί πως δεν, ενώ τρεις δεν ξέρουν-δεν απαντούν''.

 

 

 

@mariopol

Είδα τις δημιουργίες σου και σου εύχομαι καλή τύχη να έχεις με οτιδήποτε καταπιάνεσαι.

 

 

If you want to be a hippie...you 're too late.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φίλε φιλόσοφε...

 

Βλέπω μας παραθέτεις την προσωπική σου εμπειρία μέσω του αθλητισμού. Μπορώ να σου πω ότι η μουσική είναι μια αρκετά διαφορετική ενασχόληση απο τον αθλητισμό...

 

Και εγώ που πηγαίνω τελείως "ερασιτεχνικά" κολυμβητήριο οπού προσπαθώ να μάθω να κολυμπάω δεν έχω κανένα απολύτως πρότυπο. Ρωτώντας τους γυμναστές για το πως θα αναπνέω, πως θα τοποθετώ το σώμα μου πιο σωστά, σιγά - σιγά γίνομαι καλύτερος... Επειδή ο αθλητισμός απαιτεί κυρίως τεχνική και εξάσκηση για να γίνει μια φυσική διαδικασία, δεν είναι απαραίτητα τα "πρότυπα"...

 

Η μουσική όμως δεν είναι μόνο εξάσκηση. Στην μουσική πρέπει να αρχίσεις απο κάπου. Να πάρεις κάτι που ήδη υπάρχει (κλίμακες - μουσικά στυλ - ρυθμούς) και με την "τεχνική" σου να τα πας εκεί που θές εσύ (ή και μερικές φορές να το αναπαράγεις με πιστότητα). Αναπόφευκτο λοιπόν οι μουσικοί να αποκτούν "πρότυπα" (με κάποιους να τα λατρεύουν σαν θεότητες και άλλους απλώς να εκτιμάνε την μουσική), αφού η ίδια τους η τέχνη απαιτεί πάντα ένα στοιχειώδη δανεισμό... ;)

 

Και να σημειώσω ότι έχω την εντύπωση πως οι καλοί μουσικοί πάντα έχουν αρκετά πρότυπα άρα και δανείζονται από πολλές πηγές ταυτόχρονα... Ενώ ο πιτσιρικάς που κυκλοφορεί 15 χρόνια με τις ίδιες μπλούζες Iron Maiden σαν μουσικός έχει τον κίνδυνο να καταλήξει λίγο... μονοδιάστατος... :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Με τον αθλητισμό δεν είχα ποτέ ιδιαίτερες σχέσεις πλην του ότι έπαιζα κάποτε στους δρόμους ,αργότερα σε τπτ γηπεδάκια σαν 'εφηβος και αργότερα στη σχολή κανά μπασκετάκι . Δεν ήμουν ποτέ του ποδοσφαίρου . Αν είχα ινδάλματα ? Ναι ,από τον αθλητισμό είχα 2 . Το Γκάλη -έναν εξωπραγματικό χαρακτήρα για τα ελληνικά δεδομένα που ακόμα και σήμερα εξακολουθώ να θαυμάζω για τη σεμνότητά του εκτός γηπέδων και τη γνώση σε βαθμό αλαζονίας του χαρακτήρα του εντός γηπέδων ..........για όσους έζησαν την εποχή του . Δυστυχώς δε κατάφερε να περάσει την αντίληψη αυτή στη κοινωνία μας και να που έχουμε φτάσει τώρα .

Μου άρεσαν και οι αγώνες αυτοκινήτου .................Ο Άυρτον Σένα ,πέθανε και μαζί του τέλειωσαν όλα ,που και που βλέπω ,σταμάτησε τα ράλλυ και ο Βάτανεν ,έγινε ευρωβουλευτής και δε ξέρω τι άλλο . Δε βαριέσαι το παν είναι να εμπνέεσαι και να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά . Η μουσική ? Άλλη φάση ,μια ζωή Ρίτσαρντς -ακόμη και τώρα -αλλά ,όχι δε με επηρέασε ούτε καν να πειραματιστώ σε καταστροφικούς δρόμους . Εγώ απόλαυσα και απολαμβάνω τη μουσική του ...........και τη σεμνότητά του ,γιατί είναι σεμνός ,παρά τα όσα έχει κάνει και έχει προκαλέσει με τη συμπεριφορά του . Η μουσική είναι άλλο παραμύθι ,δεν απαιτεί γραμμωμένους μυς και υγειινή ζωή .......τέλος πάντων ,ήθελα να πω κι άλλα ,καλή χρονιά

No one wants an alien

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@SlenderSmash

Δεν έχω καμία διάθεση αντιπαράθεσης, ούτε και καμία όρεξη, αλλά -και συγνώμη για το προσωπικό της απάντησης- νομίζω πως τα λες λιγάκι αντικρουόμενα τα πράγματα. Δηλαδή.

''Επειδή ο αθλητισμός απαιτεί κυρίως τεχνική και εξάσκηση'' και μετά

''Η μουσική όμως δεν είναι μόνο εξάσκηση'' και ''και με την "τεχνική" σου να τα πας εκεί που θές εσύ''.

Ακριβώς το ίδιο είναι και στον αθλητισμό και καταχρηστικά -χωρίς πολύ σκέψη και ανάλυση από μεριάς μου- παντού.

Εξάσκηση δλδ επανάληψη μήτηρ μπούρου μπούρου και αφού αυτό γίνει φυσική διαδικασία όπως την ονομάζεις, βάζεις την προσωπική σου πινελιά- τεχνική- αν υπάρχει και μπαίνεις στην σειρά -πρώτος ή τελευταίος λίγη σημασία έχει- με τους υπόλοιπους του ίδιου ιδιώματος.  

Σημασία έχει η αφετηρία.

Εσύ ξεκίνησες να μάθεις κολύμπι και όχι να γίνεις Σπιτς ή Βαισμίλερ.

Εγώ ξεκίνησα να μάθω κιθάρα και όχι να γίνω διάσημος κιθαρίστας.

Από τα δανεικά και τα κλεμμένα θα πάρουμε και οι δύο.

Δεν θα ανακαλύψουμε την πυρίτιδα.

Αλλιώς θα είμαστε πρωτοπόροι και πασίγνωστοι.

Άρα δεν βλέπω προς τι η διαφοροποίηση.

 

 

 

Ερασιτεχνικός αθλητισμός =Επαγγελματικός χωρίς τα φράγκα.

Όχι το χόμπυ.

If you want to be a hippie...you 're too late.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σημασία έχει η αφετηρία.

Εσύ ξεκίνησες να μάθεις κολύμπι και όχι να γίνεις Σπιτς ή Βαισμίλερ.

Εγώ ξεκίνησα να μάθω κιθάρα και όχι να γίνω διάσημος κιθαρίστας.

Από τα δανεικά και τα κλεμμένα θα πάρουμε και οι δύο.

Δεν θα ανακαλύψουμε την πυρίτιδα.

 

Εδω δεν διαφωνούμε. Ούτως ή άλλως δεν προσπαθούσα να απαξιώσω τον αθλητισμό απέναντι στην μουσική. Εξίσου ιερές είναι και οι 2 ενασχολήσεις (ασχέτως σε ποια είμαι καλύτερος και ποια όχι). Αυτό που ήθελα να πω ήταν πως στην ενασχόληση με την μουσική και δη με την σύγχρονη, το να έχεις κάποια πρότυπα σε βοηθάει να εξελιχθείς.

 

Αυτό ίσως δεν ισχύει τόσο με έναν εκπαιδευμένο στην κλασική μουσική, ο οποίος έχει πολύ συγκεκριμένη εκπαίδευση και βοήθεια, οπότε αν του αρέσει αυτό δεν χρειάζεται να ψάξει παραέξω για έμπνευση και καθοδήγηση.

 

Ένας μουσικός όμως που θέλει να μάθει τα blues ή να παίζει funk, η ακαδημαϊκή εκπαίδευση ίσως (λέω ΙΣΩΣ) δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος. Καλύτερα να πάρει παλιούς δίσκους να ακούσει, ή ακόμα καλύτερα να γνωρίσει μουσικούς που ασχολούνται με το είδος. Και στην πορεία, ανάλογα και με τον χαρακτήρα του, να αποκτήσει και κάποια πρότυπα...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αγαπητε Φιλοσοφε.

Πολυ ωραιο το θεμα σου {δεν περιμενα κατι λιγοτερο}και ο προβληματισμος σου ειναι βασιμος...γιατι με προβληματισε και εμενα.

Μετα απο ωριμη σκεψη -περισυλογη και νηστεια. ;D.θα ηθελα να μοιραστω μαζι σου και με τους φιλους μας την αποψη μου.

Θεωρω οτι τα προτυπα ηταν ειναι και θα ειναι ενας απο τους αξονες -λογους της ανθρωπινης εξελιξης.

Τα καλα προτυπα μας πανε μπροστα...και τα κακα εχουν δυαδικη σημασια..ειτε μας πανε μπροστα σαν παραδειγματα προς αποφυγην...η μας πανε πισω και μας ριχνουν στον Καιαδα.

Ολοι μας μεγαλωνοντας θαυμασαμε και θαυμαζουμε ανθρωπους που με την εξαιρετικη τους αποδοση η σταση ζωης..μας αναγκασαν να κοιταξουμε το μελλον μεσα απο μια αλλη οπτικη γωνια.

Και ολα αυτα τα προτυπα μας αναγκαζουν να εξελιχτουμε..να γινουμε καλυτεροι στις δεξιοτητες που επιλεγουμε ,να εξασκηθουμε περισσοτερο, να γινουμε καλυτεροι ανθρωποι, να υπερβουμε τα ορια μας η τουλαχιστον να το προσπαθησουμε. Νομιζω οτι οσο υπαρχει ανθρωποτητα..θα υπαρχουν ανθρωποι προτυπα που με το ταλεντο και την δουλεια τους θα μας αναγκαζουν να βρουμε ο καθενας ...την δικη μας τελειοτητα.Και μερικες φορες βλεποντας τα προτυπα μας να κανουν λαθη...μας υπενθυμιζουν οτι ειναι κοινοι θνητοι.κανοντας τους στοχους πιο εφικτους..και μας επιτρεπουν να μην ειμαστε τοσο αυστηροι με τον εαυτο μας η να απογοητευομαστε οταν δεν ειμαστε τελειοι.

Ειναι στο χερι μας ομως ..τι προτυπα φορτωνουμε ενα νεο μυαλο.Αυτο ειναι δικη μας υπευθυνοτητα.Πριν μερικα χρονια ειχα δει μια συνεντευξη της Ελ.Αρβανιτακη που ελεγε..οτι δεν επιτρεπει στα παιδια της να ακουσουν μουσικη η να δουν τηλεοραση αν δεν ειναι ενημερη τι θα ακουσουν...και τι θα δουν. Αυτο ειναι υπευθυνοτητα γονεα ως προς τα προτυπα για μενα. Και μετα απο πολυ σκεψη..θεωρω οτι εκεινη ειχε δικιο στον τροπο που σκεφτετε. Καλη σου χρονια καλε μου φιλε.

Παντα τετοια ποστ

 

β.Μουλακακης

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η  μουσική πάντως ως τέχνη είναι πολύ περισσότερο έκφραση παρά τεχνική, εξάσκηση και επανάληψη.

Η εξάσκηση και η επανάληψη υπάρχουν μόνο για να τις χρησιμοποιήσουμε εμείς με σκοπό την έκφραση αυτών που θέλουμε.

 

Και η γυμναστική θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί έτσι, εάν αποτελεί απλά το μέσο για μια καλύτερη ζωή σε συνεργασία με το σώμα μας.

 

Τα πρότυπα λοιπόν που θέτει ο καθένας μπορούν να είναι εντελώς διαφορετικά, και ο καθένας τα επιλέγει ανάλογα με τις δικές του σκέψεις και αντιλήψεις. Εάν σε ανησυχούν τα πρότυπα που έχουν τα παιδιά σου, κοίταξε να δεις μήπως εσύ που είσαι το βασικότερο πρότυπό τους, τους περνάς κάτι λάθος.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@ vagelism

Ευχαριστώ για την τοποθέτηση και για τα καλά σου λόγια, αλλά κράτα μικρό καλάθι γιατί δεν είμαι και τόσο καλός άνθρωπος, μάλλον. :D

Το φιλτράρισμα σίγουρα είναι μία σωστή οδός, αρκεί να μην φτάνουμε στο  σημείο, περιχαρακώνοντας την ηθική ματιά στον περίγυρό μας, να δημιουργούμε το φαινόμενο της ''γυάλας'' στα διψασμένα για μάθηση-απορρόφηση-πληροφόρηση και έκφραση νεανικά κεφαλάκια.(Όχι ότι είπες κάτι τέτοιο.)

Π.χ. Γιατί δεν με αφήνεις να δω Πάττυ -που είπε και ο mariopol- που την βλέπουνε όλες οι φίλες μου, που είναι πολύ καλή και έξυπνη και όμορφη-λέω εγώ-και δεν ξέρω για τι μιλάνε στο σχολείο και δεν μπορώ να πάρω μέρος στην συζήτηση και με κοροϊδεύουν ? Ε? Γιατιιιιιιιί ?

(Την αφήνω παρεμπιπτόντως.) :)

@ evilnye

Δεν έχει να κάνει το θέμα με την κόρη μου, ούτε και ανησυχώ παραπάνω από άλλους γονείς, μήτε και θέλω και ευελπιστώ, να έχει εμένα ως πρότυπο.(Άσχετα που εκείνη μπορεί σε ορισμένους τομείς, να με έχει.)

(Ακόμα πιο άσχετο. Η δική μου επιδίωξη είναι, να της εξηγώ τα πάντα, να της φέρομαι σαν ενήλικα, να μην της κρύβω τίποτα, να την ενημερώνω για το τι υπάρχει και το τι παίζει στον κόσμο μας και καλώς εχόντων των πραγμάτων και αναλόγως του μυαλού που διαθέτει και της κριτικής ικανότητας που θα αποκτήσει, να γίνει ένας αυτόφωτος άνθρωπος που δεν θα μασάει κουτόχορτο και τίποτα παραπέρα. Όλα τα άλλα είναι εξωγενείς παράγοντες που αν ισχύουν τα ανωτέρω, δεν με ανησυχούν καθόλου.)I have a dream......ουφ.

Επίσης οι επιρροές που υπάρχουν σήμερα είναι απείρως περισσότερες και χειρότερες ποιοτικά, και όχι μόνο από τους γονείς, το σχολείο και τους φίλους, από ότι ήταν κάποτε.

Οπότε και εσύ και ο vagelism λέτε ναι στα πρότυπα.

Κατεγράφη.

 

If you want to be a hippie...you 're too late.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου