Προς το περιεχόμενο

Ιάννης Ξενάκης

toneless

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντήσεις 41
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

ρε παιδια συγνωμη' date=' αλλα, αυτους τους σκορπιους ηχους που φτιαχνουν καποιοι πειραματιστες τυπου Ξενακη τους θεωρειτε μουσικη??? 8O

Θα μπορουσε καποιος να ακουσει, και περα απο το ακαδημαικο της υποθεσης, να απολαυσει, καποιο εργο του ξενακη???

Σιγουρα θα μπορουσε αλλα επειδη μαλλον εχω συντηρητικες αποψεις και επειδη η μουσικη ειναι αισθηση, αναρρωτιεμαι τι ειδους ψυχισμους θα αγγιζε μια τετοια ασυναρτησια(παρολη την μαθηματικη επιδραση) ηχων. :roll: :roll:[/quote']

Και που να ακούσεις μουσική φτιαγμένη για να ρίχνει τους χτύπους της καρδιάς... γύρω στα 50bpm...μιλάμε για χάσιμο.

Σίγουρα δεν θα βάλεις τέτοιου είδους μουσική για να διασκεδάσεις(ούτε και εγώ την παλεύω), είναι όμως μια διαφορετική άποψη. ¶λλωστε μουσική είναι κάθε σύνολο ήχων, τωρα το αν αυτή είναι εύηχη ή όχι είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Όπως έγραψα και σε ένα άλλο ποστ, καλό είναι να είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα είδη(ή τουλάχιστον σε όσα μπορούμε). :) :)

Τσάμπα καίει η....κονσόλα...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ρε παιδια συγνωμη' date=' αλλα, αυτους τους σκορπιους ηχους που φτιαχνουν καποιοι πειραματιστες τυπου Ξενακη τους θεωρειτε μουσικη??? 8O

Θα μπορουσε καποιος να ακουσει, και περα απο το ακαδημαικο της υποθεσης, να απολαυσει, καποιο εργο του ξενακη???

Σιγουρα θα μπορουσε αλλα επειδη μαλλον εχω συντηρητικες αποψεις και επειδη η μουσικη ειναι αισθηση, αναρρωτιεμαι τι ειδους ψυχισμους θα αγγιζε μια τετοια ασυναρτησια(παρολη την μαθηματικη επιδραση) ηχων. :roll: :roll:[/quote']

Εντάξει, προφανώς δεν είναι "μουσική" με την έννοια της κλασικής θεωρίας αρμονίας που διδάσκεσαι σε ένα ωδείο, ούτε "μουσική" με την έννοια των κομματιών που έχουμε συνηθίσει να ακούμε από την TV/ραδιόφωνο. Όμως αν "μουσική" θεωρήσουμε το συνδυασμό των ήχων που μπορεί να σε αγγίξει, ναι, προσωπικά με έχουν αγγίξει έργα του Ξενάκη (και δε με νοιάζει στην τελική πόσο πρωτοπόρος ήταν, δε μετράει η ιστορική πρωτοπορία, ο ήχος μετράει). Βέβαια, για να λέμε του στραβού το δίκιο, πρέπει να γνωριστείς με το ηχητικό του σύμπαν, όπως όταν αρχίζεις να ακούς ένα νέο (και εντελώς ξένο) είδος μουσικής...

Πάντως εννοείται ότι δικαίωμα του καθενός είναι να ακούει ό,τι θέλει, τα παραπάνω στα γράφω ως ακροατής που όταν πρωτοήρθε σε επαφή με αυτά τα θεωρούσε εντελώς ακαδημαϊκά και με το χρόνο τα ανακάλυψε...

¶λλωστε μουσική είναι κάθε σύνολο ήχων' date='[/quote']

η μουσικη ειναι παντα ηχος, ο ηχος δεν ειναι παντα μουσικη.

Ανοιχτοι πρεπει να ειμαστε σε καθε ειδος μουσικης οπως λες, αν δεν ειμασταν ανοιχτοι δεν θα μπορουσαμε να το μελετησουμε πριν το αποριψουμε.

αναρρωτιεμαι τι ειδους ψυχισμους θα αγγιζε μια τετοια ασυναρτησια ηχων. :roll: :roll:

Πάντως έχει ενδιαφέρον να αναρωτηθεί ο καθένας τι είναι τελικά ασυναρτησία.

Χωρίς καμία διάθεση "υπεράσπισης" του έργου του Ξενάκη (θα' ταν ανούσιο εξάλλου), θα ήθελα να πω ότι ενώ όλα αυτά τα likeXenakis-νεο-πειραματικο-Noiz-ιαπωνεζικο-χαοτικά μου φαίνονται άκρως βαρετά και ανούσια και λίγο "πουλάω-μούρη-στους-βλάχους", όταν άκουσα Ξενάκη (χωρίς να ξέρω από πριν ότι είναι Ξενάκης), κατάλαβα ότι κάτι διαφορετικό (κι εν τέλει όχι τόσο ασυνάρτητο) συνέβαινε.

Μη φεύγεις θηρίο,

θηρίο με τα σιδερένια δόντια.

Αν είχα μελετήσει τη μουσική του Ξενάκη, είναι πολύ πιθανό να μου άρεσε, όπως έχει συμβεί και με άλλους συνθέτες. Αντίθετα με τον Bach, τον οποίο πρώτα θαύμασα μέσα από αυτά που άκουγα, και μετά τον μελέτησα. Γιατί το αυτί το δικό μου, όπως και των περισσότερων, απλά δέχεται ευκολότερα πράγματα τα οποία καταλαβαίνει, κι όχι πράγματα που ακούγονται ως "τυχαίες νότες και ασυναρτησίες" - κάτι το οποίο φυσικά δεν είναι. Εύχομαι να έρθει ο καιρός που θα καταλάβω τι ακούω και θα με ευχαριστήσει. Μελέτη λοιπόν... :)

Γιατί το αυτί το δικό μου' date=' όπως και των περισσότερων, απλά δέχεται ευκολότερα πράγματα τα οποία καταλαβαίνει, κι όχι πράγματα που ακούγονται ως "τυχαίες νότες και ασυναρτησίες" - κάτι το οποίο φυσικά δεν είναι. Εύχομαι να έρθει ο καιρός που θα καταλάβω τι ακούω και θα με ευχαριστήσει. Μελέτη λοιπόν... :)[/quote']

Πολύ σωστά.

Κάπου εκεί θέλω να καταλήξω με το προηγούμενο post.

Και μάλιστα πέρα από την προϋπόθεση μελέτης, έχει ενδιαφέρον να αφεθούμε σε συνδυασμό συχνοτήτων και ηχοχρωμάτων διαφορετικών από αυτά που έχει συνηθίσει να προσλαμβάνει ο οργανισμός μας.

Όποιος έχει ακούσει πχ παραδοσιακή Ινδονησιακή μουσική, θα πιστεύει ότι ακούει συνέχεια φάλτσα (μάλιστα σε κάποιες κλίμακες οι νότες που διαφέρουν μια οκτάβα ακούγονται κανονικότατα "ξεκούρδιστες").

Αξίζει να παρατηρήσουμε το πώς επιδρούν όλα αυτά σε εμάς (είτε αρνητικά είτε θετικά).

Μη φεύγεις θηρίο,

θηρίο με τα σιδερένια δόντια.

Πάντως, πριν αρχίσουν οι σοβαρές συζητήσεις για ανιστόρητους αφορισμούς όπως αυτά που γράφει ο xristos69, μάλλον θα έπρεπε να ρωτήσουμε το φίλο μας ποια είναι η γνώμη του για τα παρακάτω:

- Τις ταινίες του Lynch

- Τα βιβλία του Μπέκετ

- Τη ζωγραφική του Κλεέ (π.χ.)

- Τη φωτογραφία του Κερτέζ (π.χ.)

- Τη μουσική του Eno (ποιανού;)

- Τις σόλο μουσικές του Φριππ (ε;)

- Οι Λίγκετι και Πεντερέτσκι σε ποια ομάδα παίζανε;

... και άλλα πολλά.

Πιστεύω ότι θα διαγνώσκαμε τον ίδιο άκρατο συντηρητισμό.

Φιλικά

Mea Culpa

Ο Ξενάκης, όπως και πολλοί άλλοι, σε άλλες μορφές τέχνης, είναι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ.

Όσον αφορά στον ψυχισμό δε, είναι καθαρά υποκειμενική, προσωπική υπόθεση του καθενός, η οποία μάλλον δεν επιδέχεται κριτικής.

Empty Rooms

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

• Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου