Προς το περιεχόμενο

Η Μουσική τέχνη κατα παραγγελία

epikouris

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πλάκα-πλάκα, θα'θελα να έρθει η ΜΙΣΚΟ και να μου ζητήσει να της βγάλω νεο jingle...όλοι οι μεταλλάδες θα γίνουν μακαρονάδες  :)

Μη με ξυπνάς απ΄τις έξι...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντήσεις 41
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Πλάκα-πλάκα, θα'θελα να έρθει η ΜΙΣΚΟ και να μου ζητήσει να της βγάλω νεο jingle...όλοι οι μεταλλάδες θα γίνουν μακαρονάδες  :)

Βρές μου μεταλλά που μπορεί να σκεφτεί μέσα σε 30"...και θα σε παραδεχθώ ;D ;D

Μαραθώνιος Εναλλακτική Σχολή

Πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας ,ραψωδίες ,εκκλησιαστικοί ,ύμνοι ,εμβατήρια ,καντάδες, και πάσης φύσεως μουσικές επενδύσεις

Μεγάλη ποικιλία στο stock μας

Εφαρμόζουμε τις μουσικές σας  προτιμήσεις στο χώρο σας

Για τους μερακλήδες δωδεκάμερα και ταξίμια στην μισή τιμή

Όλα τζάμπα λέμε!!!!  στείλτε τώρα την παραγγελία σας .      ;D ;D ;D

Ωχ! Στις αγγελίες έπρεπε να αναρτηθεί

rust never sleeps

Βρές μου μεταλλά που μπορεί να σκεφτεί μέσα σε 30"...και θα σε παραδεχθώ ;D ;D

Elementary, my dear Watson.

http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/1546193/Heavy-metal-a-comfort-for-the-bright-child.html

RANDOMIZE USR 0

• Guru

Καλημέρα σε όλους σας,

Επειδή δεν είμαι μουσικός, με βασανίζει ένα ερώτημα: Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να δημιουργήσει κανείς τέχνη με τη μορφή της παραγγελίας; Εξηγούμαι: Πρόσφατα απομακρύνθηκαν από κεντρικά σημεία δρόμων και πλατείες στις πρώην χώρες του Ανατολικού μπλοκ, διάφορα αγάλματα και προτομές του παλαιού καθεστώτος μιας και οι καιροί έχουν αλλάξει όπως επίσης και οι κοινωνικές δομές και διαστρωματώσεις. Αυτό είναι απλά η αφορμή της ανάρτησής μου και όχι η ουσία. Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική προσέγγιση του θέματος. και  δεν θα ήθελα να προσεγγιστεί το θέμα πολιτικά ή ιδεολογικά αλλά καλλιτεχνικά. Και για να βοηθήσω την εξέλιξη της συζήτησης αν αυτή υπάρξει, θέτω μερικά ερωτήματα:

Καταρχήν, καλημέρα!

Κατα δεύτερον, το θέμα που ανοίγεις υπάρχει εδώ και ποολλλλλά χρόνια σε άλλα Αγγλόφωνα φόρουμ, χωρίς κανένα λόγο. Η απομάκρυνση των αγαλμάτων, κλπ, στις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλόκ μάλλον δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση! Τουλάχιστον έτσι λέω εγώ.

Αλλά στα καλιτεχνικά τώρα:

1. Τι εννούμε με τον όρο στρατευμένη τέχνη; Πόσο αυτή διαφέρει από την "κατά πραγγελία" τέχνη; Στην αρχαιότητα είχαμε ραψωδούς που έγραφαν και συνέθεταν κατόπιν παραγγελίας. Άλλους πάλι που έγραφαν για να υμνήσουν διάφορα καταρθώματα ηρώων και πολιτικών . Αυτό γίνεται και σήμερα και επεκτείνεται ακόμα και στο ποδόσφαιρο.
Η στρατευμένη τέχνη δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι:

α. επι πληρωμή

β. παραγγελία

Η στρατευμένη τέχνη υπάρχει για ιδιαιολογικούς σκοπούς και προωθεί αυτούς και μόνο, ντύνοντας, αν θες, κάτι το πολιτικό (συνήθως) με σκεπάσματα τέχνης, προσπαθώντας να περάσει ένα σαφές μήνυμα, είτε μέσω του τίτλου (στην ορχηστρική μουσική), είτε μέσω των στίχων.

Η κατα παραγγελία είναι απλά δουλειά επι πληρωμή, ανεξάρτητα του μηνύματος, ή του οτιδήποτε άλλου.

2. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για κάποιον μουσικό να συνθέσει κάτι κατά "παραγγελία";
Αρκετά εύκολο θα έλεγα.

Ελάχιστον ποσοστό των συνθετών που δουλεύουν στα media κάνουν κάτι διαφορετικό, κι εγώ δεν είμαι η εξαίρεση, φυσικά! Θέλει λίγη υποτίμηση του εγωισμού του συνθέτη, ίσως, γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις η μουσική ΔΕΝ είναι το κέντρο, και άρα ΔΕΝ πρέπει να τραβάει το ενδιαφέρον παραπάνω από το παιχνίδ, ή την ταινία, ή την διαφήμιση (τηλεοπτική), κλπ.

Για την κλασσική μουσική, συνήθως τα πράγματα είναι απείρως πιο ελεύθερα... Αλλά και πάλι κλειδώνεσε στο στυλ που σε ξέρουν. Βασίζονται στον φάκελό σου και στην φήμη σου για να παραγγείλουν κάτι, και αν είναι εντελώς άσχετο, μπορεί και να έχεις πρόβλημα.

Στη δισκογραφία, αν και δεν την ξέρω καλά, τα πράγματα είναι αυστηρότατα όσον αφορά τους χρόνους και την παραγωγή, αλλά όχι οσον αφορά τα τραγούδια. Απλά υπάρχει ο παραγωγός στο τέλος που, αφού έχεις κάνει όλη τη δουλειά σου λέει ένα ξερό "ΟΧΙ" και τα παίρνεις στην κράνα!

3. Σε τι βαθμό περιορίζεται η έκφραση και η δημιουργικότητα ενός μουσικού που αναλαμβάνει να συνθέσει κάτι που δεν είναι προϊόν της δικής του φαντασίας; Δεν μιλάω για την εκτέλεση ενός μουσικού κομματιού αλλά για την κατά παραγγελία σύνθεσή του.
Η σύνθεση δεν είναι προϊόν φαντασίας, ή έμπνευσης μόνον (σόρρυ Μάνο), αλλά μόνο ένα ελάχιστον μέρος της. Το υπόλοιπο είναι δουλειά, γνώσεις, εμπειρία, κλπ. Άρα, ελάχιστα περιορίζεται η έκφραση ενός μουσικού.

Αυτό το ελάχιστο, βέβαια, είναι που διαχωρίζει το καλό κομμάτι από το αριστούργημα... Αλλά και πάλι.

4. Πως αισθάνεται ένας μουσικός όταν η αμοιβή για τη σύνθεση προηγείται της δημιουργίας;
Σπάνιο φαινόμενο ομολογώ, αλλά καθαρά υποκειμενικά πολύ καλά, αν και λίγο ένοχα: Αν έχεις πάρει την αμοιβή σου ΠΡΙΝ γράψεις το κομμάτι δε θα το γράψεις μετά το κομμάτι, ή θα γράψεις μια παπαριά... Έτσι είναι παντού στον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα, παρακαλώ.

5. Θεωρείται ή όχι συνθέτης ο άνθρωπος που συνθέτει τηελεοπτικά ή ραδιοφωνικά σήματα και μουσικά "χαλιά" εκπομπών;
Μα και φυσικά θεωρείται συνθέτης. Και ο σκυλάς θεωρείται συνθέτης. Όποιος και να δημιουργεί μουσική είναι συνθέτης, καλώς ή κακώς, και καλός ή κακός. Τώρα αν το τελικά αποτέλεσμα είναι αποτέλεσμα 90% Η/Υ, 9% παραγωγών και 1% του συνθέτη (πχ. Britney Spears methods), τότε... αυτό το 1% που αντιστοιχεί στο συνθέτη είναι το πόσο συνθέτης είναι.

4. Υπάρχει ο όρος "επαγγελματίας συνθέτης;". Επαγγελματίας μουσικός υπάρχει σίγουρα. Συνθέτης όμως;
Σαφέστατα υπάρχει. Ειδικά στα media. Αλλά και στην κλασσική μουσική, αν και δύσκολα (δεν ξέρω κανέναν βασικά) ζείς μόνο απο δικαιώματα και παραγγελίες, ο επαγγελματίας συνθέτης θα διδάξει σύνθεση επίσης...

Ναι υπάρχει ο όρος και ξέρω πολύ κόσμο που ασκεί ακριβώς αυτό το επάγγελμα.

Σας ευχαριστώ όλους

Εμείς ευχαριστούμε.

Θα σε δούμε το Σάββατο;

Νίκο χίλια ευχαριστώ, όπως και σε όλα τα παιδιά που μου απάντησαν. Με βασάνιζε γιατί από συγγραφείς και 1-2 φίλους που ασχολούνται με την ποίηση πήρα τελείως διαφορετικό feedback. Ήθελα λοιπόν να δω και την άποψη των μουσικών.

1. Ναι θα κάνω ότι μπορώ να είμαι μαζί σας και με τον φίλο τον Κώστα (έχω και παραγγελιά, ξέρει αυτός........). Ίσως φέρω και το γιό μου.

2. Θα έρθεις αύριο στο Νίκο το Ντουνούση; Είναι στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ των Εκδόσεων ΑΓΚΥΡΑ με ελεύθερη είσοδο. Απ' ότι γνωρίζω, αρκετοί θα πάνε και 1-2 παιδιά από το ΝΟΙΖ θα τζαμάρουν και μαζί του. Πάρε τηλ. αν θες για λεπτομέρειες.

I was baptized in Muddy Waters

• Guru

Έχω άλλη υποχρέωση για αύριο, αλλά μπορεί να έρθω αργότερα... Θα μιλήσω με τον *άρχοντα* του σπιτιού και θα ενημερώσω...

Η σύνθεση δεν είναι προϊόν φαντασίας, ή έμπνευσης μόνον (σόρρυ Μάνο), αλλά μόνο ένα ελάχιστον μέρος της. Το υπόλοιπο είναι δουλειά, γνώσεις, εμπειρία, κλπ.

Δε μου λες ρε Νικόλα, χωρίς πλάκα: Δε σου έχει κατέβει ποτέ μια μελωδία στο κεφάλι; Δοκιμάζεις πρώτα όλους τους... συνδυασμούς  ;D, ή βάζεις στην τύχη όποια νότα κάτσει;

Δε μου λες ρε Νικόλα, χωρίς πλάκα: Δε σου έχει κατέβει ποτέ μια μελωδία στο κεφάλι;

Aυτό δεν λέγεται έμπνευση? Χωρίς πλάκα

Σύνθεση λέγεται το επόμενο στάδιο...κατ εμέ τουλάχιστον

Για να πλησιάσω και λίγο τον  Νικόλα...η έμπνευση δεν έχει κανόνες, η σύνθεση αντιθέτως αρκετούς

Μαραθώνιος Εναλλακτική Σχολή

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

• Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου