Προς το περιεχόμενο

Μανώλης Χιώτης & Jimi Hendrix

frankyproject2

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Guru

Ορίστε...πήγα να πάρω ένα μπακαλιάρο να φάω-μούχει γυαλίσει εδώ και μέρες-, γυρνάω και βλέπω 5-6 σελίδες, ανάθεμα, κάθεται και κρυώνει εξαιτίας σας  ;D...

Λοιπόν, μιας και το πράγμα έχει γυρίσει λίγο στα του μπλουζ-ρεμπέτικου κλπ, μερικές σκέψεις απόψεις:

Τα δύο είδη ΕΧΟΥΝ κοινά στοιχεία, όπως και όλες οι λαικών καταβολών μουσικές.

Τώρα, ποιές ακριβώς και σε ποιό επίπεδο, άλλη εξειδικευμένη κουβέντα.

Τα μπλουζ έγιναν παγκόσμια μουσική γλώσσα -κι όχι τα ρεμπέτικα- γιατί:

1. Έχουν Αμερικάνικη προέλευση. Η εξ ΗΠΑ μουσική τροφοδότησε κατά κύριο λόγο τη σύγχρονη ηλεκτρική μουσική του 20ου αιώνα κι εντεύθεν.

2. Είχε την "εξυπνάδα" και τη δυναμική και ευελιξία να μπολιάσει αλλά και να μπολιάζεται απο τα εκάστοτε μουσικά ρεύματα (jazz, RnR, rock, punk, rap, hip hop etc. > Tricky, Jon Spencer, Fat Possum label artists etc.).

3. Δεν κόλλησε σε μιά στείρα dated θεματολογία, αλλά είχε μάτια κι αυτιά ανοιχτά.

4. Έδωσε "χώρο" στον μουσικό, απλή βάση, αυτοσχεδιασμοί, με μιά φράση έθρεψε -και συνεχίζει να το κάνει- όνειρα και φιλοδοξίες.

5. Η ΓΛΩΣΣΑ. Τα Αγγλικά εδώ και δεκαετίες αποτελούν -καλώς ή κακώς- την κατά βάσιν κοινή γλώσσα στον δυτικό τουλάχιστον κόσμο.

6. Οι παραπάνω ιδιότητες-στοιχεία σε συνδυασμό με την πρωτογονικής αίσθησης ΤΕΡΑΣΤΙΑ δύναμη που φέρνει μαζί της η μουσική αυτή, την έφερε τελικά στα σαλόνια συζητήσεων του ΝΟΙΖ  ;D...

Λέω να φάω καμμιά μπουκιά τώρα  ::)...

The music you listen to, becomes the soundtrack of your life

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντήσεις 220
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Εικόνες

.πήγα να πάρω ένα μπακαλιάρο να φάω-μούχει γυαλίσει εδώ και μέρες

εχω φοβερη ΝΟΡΒΗΓΙΚΗ συνταγη με πρασσο.....αν δεν τον μαγειρεψες κι ολας.... ;D ;D

edit

κάθεται και κρυώνει εξαιτίας σας

κουρκουτι και σκορδαλια μου μυριζει....τρε μπαναλ.... ;D ;D ;D

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

εχω φοβερη ΝΟΡΒΗΓΙΚΗ συνταγη με πρασσο.....αν δεν τον μαγειρεψες κι ολας.... ;D ;D

ΡΕ...ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ...μπακαλιάρος ΜΟΝΟ Σκορδαλιά!!!!! ;D ;D

Μαραθώνιος Εναλλακτική Σχολή

Κι ομως πιστεψε με η πολυφωνικη μουσικη , τουλαχιστον οπως ειναι με την σημερινη της μορφή απο εδώ ξεκινησε. Για την μονοφωνικη παο πάσο...Ομως προσεξε ...το οτι συμμετεχω σε ενα μουσικο συνολο ανθρωπων δε σημαινει οτι ακολουθω πολυφωνικη φορμα απαραιτητα(βλεπε αφρικανικους πολιτισμους - παντα μονοφωνια και ρυθμος...τι να κανουμε ομως εφοσον ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ δεν εχει βρεθει δειγμα (με επιστημονικα κριτιρια μιλαω τωρα) ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ μουσικης? αντιθετα μονοφωνια εχουν να επιδειξουν πολλοι λαοι (συμπεριλαμβανονται και οι λαοι που προανεφερες)...

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm

ΡΕ...ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ...μπακαλιάρος ΜΟΝΟ Σκορδαλιά!!

ειδες που εισαι εθνικιστης?? ;D

ρε συ ...κουρκουτιασμενος μπακαλιαρος υπαρχει...σε ολα τα μηκη και πλατη της γης....,απο τα fish & chips του Λονδινου...μεχρι τα...τεμπουραδικα του Τοκυο.... ;D,στο Τοκυο εχουν και ..σαλτσα σκορδου!!!,και αυτον ΕΛΛΗΝΙΚΟ τον καναμε...ασε που ετσι κι αλλοιως ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ-ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ υπαρχει μονο στην αγορα.... ;D

.τι να κανουμε ομως εφοσον ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ δεν εχει βρεθει δειγμα

μωρε δωσε μου ΑΥΤΟ το ΔΕΙΓΜΑ καταγεγραμμενο με τροπο που να μπορει να ΑΝΑΠΑΡΑΧΘΕΙ  και θα παω πασσο.... ;)

αντιθετα μονοφωνια εχουν να επιδειξουν πολλοι λαοι (συμπεριλαμβανονται και οι λαοι που προανεφερες)...

δεν μιλησα για μονοφωνια αλλα για πολυφωνια και σε αυτους τους λαους...

Επειδη θα με τρελανετε....

Λοιπον παιδια δεν θελω να σας στενοχωρησω αλλα εμεις οι ΜΟΥΣΙΚΟΙ παιζουμε τροπους ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ...Η τεχνη της μιας φωνης (μονοφωνια) ερχεται απο Ινδια,Πακισταν και Μεση Ανατολη μεριά...Η ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ μουσικη ειναι καθαρα ελληνικο ευρημα πως να το κανουμε ...και δεν ειμαι ουτε ψωναρα, ουτε ελληναρας, ουτε τιποτα...Απλα ξερω μουσικολογία. Αν ειχε ανακαλυφθει αλλου η πολυφωνια θα το παραδεχομουν , ομως ετυχε και ανακαλυφθηκε εδω ..στο Ελλαδισταν πολυ-πολυ παλιά απο εναν αρχαιούλη τυπάκο που λεγοταν ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ...Αυτος ο αρχαιούλης ( που ηταν πολυ ατομάκι και ψαγμενη φατσούλα) ανακαλύπτει το ΜΟΝΟΧΟΡΔΟ...Το μονοχορδο δημιουργεί τρόπους π.χ. ιόνιος , δώριος κλπ...Αυτοι οι τροποι δημιουργουν ΑΡΜΟΝΙΑ (κι ομως ναι ...) Δηλαδή συνήχηση ήχων σε διαφορετικα μέρη ταλάντωσης του μονοχόρδου....Τις συνηχησεις αυτες τις παιρνουν οι καθολικοί παπάδες μετά απο πολλά χρόνια ως έχουν ΑΚΡΙΒΩΣ και πολύ απλά τους ...αλλάζουν το όνομα...  Ετσι γεννιέται η κλασική μουσική.Παράγωγο της οποίας ειναι ολα τα σύγχρονα ακούσματα ( ποπ, ροκ, ατοναλ κλπ). Υπο αυτην την εννοια ακουμε και παιζουμε κατι που ανακάλυψαν καποιοι σε εναν χωρο που επιβιωνουμε ακομα εμεις και που λέγεται Ελλάδα...συγκεκριμένα Αρχαία Ελλάδα...Με λίγα λόγια λοιπον η Δυτική μουσική που ειναι καθαρά γέννημα - θρέμμα ελληνικό εμεις οι έλληνες την λέμε ...ξένη και τα ξένα που προέρχονται απο τας...Ανατολάς εμείς οι Έλληνες τα λέμε ελληνικά ...Δηλ τρελό πολιτισμικο σοκ περνάμε οι μαύροι σαν λαός... ;D Πέρα απο την πλάκα λίγο διάβασμα  και έρευνα δεν βλάπτουν κανέναν... :)

ένας συνάδελφος μουσικός

Η σπουδαιότητα στις μελέτες του Πυθαγόρα δεν βρίσκεται στην εφεύρεση του μονόχορδου, αλλά στην αντιμετώπιση του ζητήματος της αρμονίας πάνω σε μαθηματική βάση. Εκτοτε βαλανε και πολλοι αλλοι το λιθαράκι τους στην επιστημονική εξήγηση αυτών των πραγμάτων και είναι αφελές να πηδάμε (κατα οποιαδήποτε έννοια) κάτι αιώνες πολιτισμού για να βρεθούμε από την αρχαιότητα στη σημερινή μουσική αντίληψη.

http://www.telemath.gr/mathematical_articles/mathematical_articles_music/maths_articles_music.php#a3

ειδες που εισαι εθνικιστης?? ;D

Ξυπνάς τον εθνικιστή μέσα μου... ;D

στο Τοκυο εχουν και ..σαλτσα σκορδου!!!

Καλά, τι θές τώρα...να ψάξουμε τη συνταγή ανά τους αιώνες και την επίδρασή της στην αναπνοή-καλλιφωνία? ;) :D

Μαραθώνιος Εναλλακτική Σχολή

τωρα μου ζητας να κατεβασω την βιβλιοθηκη στο pc... ;D τελοσπαντων...δε χρειαζεται να σε πεισω...εκαστος εφ'ω εταχθη...ετσι κι αλλιως η πολυμαθια δε σε ανεβαζει νοητικο επιπεδο απαραιτητα...απλα καλο ειναι να εχουμε γνωσεις αντι για γνωμες....δεν ειναι δικα μου αυτα ειναι ενος αρχαιουλη που λεγαμε (Ηρακλειτος)...λετε ολοι αυτοι να ελεγαν λαλακιες ρε παιδια?

btw ωραιο πραγμα ανεβασε ο blue...

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm

.δεν ειναι δικα μου αυτα ειναι ενος αρχαιουλη που λεγαμε (Ηρακλειτος)...λετε ολοι αυτοι να ελεγαν λαλακιες ρε παιδια?

μωρε λαλακιες μπορει να μην ειναι..αλλα ΕΛΛΗΝΑΣ ηταν ο Ηρακλειτος...τι ηθελες να γραψει?

γιατι αποκλειεις...το οτι  5000 χρονια πριν τον Ηρακλειτο στην Αρχαια Αιγυπτο μπορει  να υπηρχε ενας...local Ηρακλειτος που να ειχε...γραψει τα ιδια για καποιον...Αιγυπτιο... μουσικαντη... ;D και απλα αυτα χαθηκαν? (οπως αλλωστε χαθηκε και η αρχαια Ελληνικη ζωγραφικη και μουσικη....)

εδω εχει χαθει ενας πακτωλος γνωσεων με την καταστροφη της βιβλιοθηκης της Αλεξανδρειας..φαντασου τι ειχε χαθει πιο πριν....

Τεραστιος ο αρχαιος Ελληνικος πολιτισμος δεν λεω (και καταλαβαινω την ιδιαιτερη σχεση που εχουμε οι νεοελληνες μαζι του μια και ...καιγομαστε να αποδειξουμε την ιδια την...υπαρξη μας μεσω της ..οικιοποιησης του.. ;)) αλλα δεν ηταν και ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ πολιτισμος που υπηρξε στην γη....ωστε να του αποδιδουμε τα ΠΑΝΤΑ.... 

• Guru

Καταρχήν: Τελώ ΑΣΧΕΤΟΣ και με τα δύο είδη. Δεν ακούω ούτε ρεμπέτικα, ούτε μπλουζ. Δεν παίζω κανένα από τα δύο είδη, και έχω δει ελάχιστες συναυλίες από κάθε είδος (από τα μπλουζ μόνο ότι υπήρχε από νοιζ, και από ρεμπέτικα σε κάνα μαγαζί παλαιότερα).

Η εντύπωση που μου δίνεται είναι ότι ένα από τα προβλήματα που υπάρχει με την λαϊκή μουσική είναι η εξέλιξη. Η παράδοση δεν οφείλει να παραμείνει καθαρή και στείρα, αλλά να εξελίσσεται στο χρόνο (και στο χώρο μάλιστα).

Επαναλαμβάνω την ασχετοσύνη μου και το προσωπικό των λεγόμενων μου, εντάξει;

Προσωπικά, λοιπόν, με ενοχλεί τόσο να ακούω νέους ανθρώπους να παίζουν "αυθεντικό" ρεμπέτικο, ως σαν να ήταν 1960, με την παράξενη φωνή, το μπαγλαμά και αυτό ήταν, όσο και να ακούω νέους ανθρώπους να παίζουν "αυθεντικό" μπλουζ, με ακατέργαστες κιθάρες, άντε καμιά φυσαρμόνικα, κλπ. Είναι αναχρονιστικά πράγματα αυτά. ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ!

Η εξέλιξη αυτών των λαϊκών ειδών λοιπόν έφερε ροκ, κλπ στην Αμερική, στην περίπτωση του μπλουζ, και τα... σκυλάδικα στην περίπτωση του ρεμπέτικου.

Δεν ξέρω αν κάτι από τα παραπάνω είναι σωστά, αλλά έτσι μου φαίνεται, και αν είναι έτσι (από την μία η αγνότητα του γνήσιου υλικού και από την άλλη η εξέλιξη σε κάτι τόσο κακαίσθητο) τότε λογικό είναι να υπάρχει η εξαφάνιση ενός λαϊκού είδους...

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

• Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου