Προς το περιεχόμενο

Σύνδεση 4 ηχιων 450wat 4ohm σε δικάναλο ενισχυτη

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χαιρετω την κοινοτητα!!

Αποφασισα να αγορασω ενα ηχοσυστημα για να καλυπτω παρτυ 100 ατομων και κατεληξα στα 4x dap 450W 4ohm και θελω να τα συνδεσω σε ενα δικαναλο ενισχυτη(δλδ 2 ηχεια στο καθε καναλι). Η απορια μου ειναι τι παιζει με τα ohm, ποτε γινονται δυο και ποτε οκτω (παραλληλη ή σε σειρα) και ποιο απο τα δυο να επιλεξω?

Επισης ποσα watt θα πρεπει να ειναι ο ενισχητησ στα 2ohm και ποσα στα 8ohm για να τα σηκωσουν???

DAP AUDIO  MC-215 450W

Max. Power: 700W

Impedance: 4 Ohm

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ο ενισχυτής σου πιθανότατα δεν μπορεί να οδηγήσει φορτία 2Ω

σύνδεσε τα ηχεία σε σειρά ώστε να έχεις  8Ω ανά κανάλι αντί για 2Ω

• Guru

Σχετικά με τα Ohm:

Σε σειρά είναι: R = R1 + R2

Οπότε στην περίπτωσή σου έχουμε: R = 4 + 4 = 8 Ohm ανά κανάλι (ζευγάρι ηχείων).

Παράλληλα είναι: R = (R1 x R2) / (R1 + R2)

Οπότε στην περίπτωσή σου έχουμε: R = (4 x 4) / (4 + 4) = 16 / 8 = 2 Ohm ανά κανάλι (ζευγάρι ηχείων).

Σχετικά με τον ενισχυτή, όλοι οι ενισχυτές αναφέρουν μέχρι πόσα Ohm μπορούν να "κατέβουν".

Ο ίδιος ενισχυτής βγάζει άλλα Watt με φορτίο 16 Ohm, άλλα με 8 Ohm, άλλα με 4 Ohm, άλλα με 2 Ohm και άλλα Watt με φορτίο 1 Ohm (ελάχιστοι ενισχυτές).

Όμως, εκτός από τις ωμικές αντιστάσεις, θα πρέπει και τα watt του ενισχυτή να είναι κατάλληλα, έτσι ώστε να οδηγήσουν σωστά τα ηχεία.

Ποιός είναι ο ενισχυτής σου;

Σχετικά με τα Ohm:

Σε σειρά είναι: R = R1 + R2

Οπότε στην περίπτωσή σου έχουμε: R = 4 + 4 = 8 Ohm ανά κανάλι (ζευγάρι ηχείων).

Παράλληλα είναι: R = (R1 x R2) / (R1 + R2)

Οπότε στην περίπτωσή σου έχουμε: R = (4 x 4) / (4 + 4) = 16 / 8 = 2 Ohm ανά κανάλι (ζευγάρι ηχείων).

Σχετικά με τον ενισχυτή, όλοι οι ενισχυτές αναφέρουν μέχρι πόσα Ohm μπορούν να "κατέβουν".

Ο ίδιος ενισχυτής βγάζει άλλα Watt με φορτίο 16 Ohm, άλλα με 8 Ohm, άλλα με 4 Ohm, άλλα με 2 Ohm και άλλα Watt με φορτίο 1 Ohm (ελάχιστοι ενισχυτές).

Όμως, εκτός από τις ωμικές αντιστάσεις, θα πρέπει και τα watt του ενισχυτή να είναι κατάλληλα, έτσι ώστε να οδηγήσουν σωστά τα ηχεία.

Επειδη με ενδιαφερει κ εμενα το θεμα, τα watt που θα απαιτουνται ανα καναλι στον ενισχυτη απο τα συγκεκριμενα ηχεια για παραδειγμα ποσα θα ειναι για 2Ω, 4Ω και 8Ω στην συγκεκριμενη περιπτωση? Υπολογιζονται με καποιον τυπο ή παραμενουν ιδια?

καθε φορά που υποδιπλασιάζεις την αντίσταση, η ισχύς θεωρητικά διπλασιάζεται

αυτό το πετυχαίνουν ελάχιστοι ενισχυτές

ένας τυπικός ενισχυτής αντί για αύξηση 100% πετυχαίνει αύξηση ~50%  (ανάμεσα σε 20% για χαμηλής ποιότητας ενισχυτές και 80% για πολύ καλούς)

τσέκαρε αν ο ενισχυτής σου δουλεύει με φορτία 2Ω (απίθανο)

ευχαριστω παιδια για τις γρηγορες απαντησεις !!!

ακομα δεν πηρα ενισχυτη και ψαχνομαι....

ακουστε και το σκεπτικο μου...

ειπα αντι να παρω 2 ηχεια των 700W με 800ευρω π.χ

http://www.artsound.gr/catalog/product_info.php?cPath=283_119_275&products_id=8513

να παρω 4 των 450wat με 800ευρο π.χ

http://www.thomann.de/gb/the_box_pa_252_eco_mkii.htm

που πιστευω οτι η δευτερη επιλογη θα μου δινει δυνατοτερο ηχο

κανω λαθος??

Για ενισχυτη ελεγα της thomann την σειρα  t amp

• Guru

Επειδη με ενδιαφερει κ εμενα το θεμα, τα watt που θα απαιτουνται ανα καναλι στον ενισχυτη απο τα συγκεκριμενα ηχεια για παραδειγμα ποσα θα ειναι για 2Ω, 4Ω και 8Ω στην συγκεκριμενη περιπτωση? Υπολογιζονται με καποιον τυπο ή παραμενουν ιδια?

Συνδέοντας ηχεία χαμηλότερης ωμικής αντίστασης, θα έχεις περισσότερη ένταση.

Αλλά...

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τύπος. Αυτό εξαρτάται από τον κατασκευαστή και για κάθε ενισχυτή ξεχωριστά.

Εντελώς """""θεωρητικά""""" και για παράδειγμα θα μπορούσες να πεις ότι μειώνοντας την ωμική αντίσταση των ηχείων π.χ. από 8 Ohm σε 4 Ohm διπλασιάζεις την ένταση σε Watt. Όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Εξαρτάται καθαρά από το εάν ο ίδιος ο ενισχυτής είναι σχεδιασμένος να κατέβει σε τόσο χαμηλές αντιστάσεις (υψηλά φορτία) και για αρκετή ώρα, κάτι που το αναφέρουν τα εγχειρίδια χρήσης στα χαρακτηριστικά τους. Επίσης μην ξεχνάς ότι κατεβάζοντας ή αναγκάζοντας (αν θες) έναν ενισχυτή να παίξει στα όρια, παράλληλα, αλλάζουν και άλλοι παράμετροι όπως για παράδειγμα το THD (Total Harmonic Distortion), θερμοκρασίες κ.λ.π. Με άλλα λόγια, ζορίζεις τον ενισχυτή χωρίς να υπάρχει λόγος.

Για την ιστορία, πάρα πολύ παλιά οι ενισχυτές σχεδιάζονταν για 16 Ohm φορτία, αργότερα και για αρκετά μεγάλο διάστημα τους σχεδίαζαν για 8. Τα τελευταία χρόνια κατασκευάζονται για 4 Ohm φορτία ως standard. Η εξέλιξη των υλικών αλλά και συνδιασμός κόστους ενισχυτή/μεφαφώνου.

Θυμάμαι τέλη δεκαετίας 80 έπεσε στα χέρια μου ένας πολύ καλός ενισχυτής που κατέβαινε μέχρι και 1 Ohm. Παρ'όλα αυτά, ο ίδιος ενισχυτής, δεν είχε την ίδια πιστότητα όταν έπαιζε στα 4 Ohm. Μιλάμε για τότε. Τώρα, σαφώς και έχουν βελτιωθεί πολύ τα πράγματα λόγω της τεχνολογίας (εξαρτημάτων) αλλά και λόγω καλύτερου σχεδιασμού.

Εγώ θα σου πρότεινα να δουλέψεις σε κάτι που είναι πιό standard για τα σημερινά δεδομένα. Για παράδειγμα 4 Ohm είναι εντάξει. Αν θες παραπάνω ένταση (Watt) πάρε μεγαλύτερο σύστημα (ενισχυτή / ηχεία).

Το καλύτερο είναι να βάλεις δύο ενισχυτές με δύο ηχεία ανά ενισχυτή. Έτσι θα δουλεύουν πιό ξεκούραστα οι ενισχυτές σου και εσύ θα έχεις μεγαλύτερη ασφάλεια αν συμβεί κάτι.

• Guru

αα επισης μου ειπαν να προτιμησω αν παω στην δευτερη επιλογη τα 8Ω γιατι τα 2Ω ειναι επιφοβα ???

Κι εγώ αυτό θα σου έλεγα. Δλδ σου το είπα ήδη πιό πάνω. Ακόμα κι εγώ που έχω σχέση με τέτοια πράγματα δεν θα επέλεγα τα 2 Ohm. Παίζω πάντα μεταξύ 8 ~ 16 για να έχω ενισχυτές δροσερούς και ξεκούραστους. Αν χρειαστώ παραπάνω ένταση τους βοηθάω με επιπλέον set (ενισχυτή / ηχεία). Δεν τους ζορίζω (στα όρια) για να με εξυπηρετούν όπως πρέπει. Τους προσέχω για να με προσέχουνε.

ισχύει ο διπλασιασμός αλλά για πολύ λίγους πολύ ποιοτικούς ενισχυτές, π.χ. στο χώρο του hifi  το πετυχαίνουν αρκετοί Krell (και όχι μόνο)

δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν ένας ενισχυτής οδηγεί 4 αντί για 2 ηχεία, ΕΦΟΣΟΝ το συνολικό φορτίο σε κάθε κανάλι είναι εντός των προδιαγραφών του

όπως έγραψα και παραπάνω, αν συνδέσεις δύο ηχεία των 4Ω σε σειρά σε κάθε κανάλι, πας στα 8Ω, και ΟΛΟΙ οι ενισχυτές δουλεύουν ανετΟΤΑΤΑ με φορτίο 8Ω

ωστοσο παίζουν κι άλλοι παράγοντες ρόλο, όπως η ευαισθησία των ηχείων, η συνολικη επιφάνεια των μεγαφώνων, η κατευθυντικότητα, και άλλα

πάντως κάλυψη χώρου κάνεις καλύτερη με 4 ηχεία παρά με 2, ακόμη κι αν η συνολική παραγόμενη ένταση είναι η ίδια και στις δύο περιπτώσεις

για τα 2Ω το γράψαμε όλοι από την αρχή

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου