Προς το περιεχόμενο

Αρχαριος στα Synthesizer. Help


panos23

Προτεινόμενες αναρτήσεις

 

Κοίτα. Εγώ έχω το KorgPa50 και παίζω έτσι για την πλάκα μου βάζοντας ρυθμούς και ήχους που έχει το αρμόνιο.

 

Αφού λες "για τη πλάκα μου" συμπεραίνω ότι δεν είσαι επαγγελματίας, οπότε μην αγχώνεσαι, πάρτο σιγά-σιγά.

 

Βλέπω όμως στα συγκροτήματα με επαγγελματίες που έχουν αρμόνια χωρίς ρυθμούς παρά μόνο ήχους.

 

Λέγοντας "ρυθμούς" συμπεραίνω ότι αναφέρεσαι στα αυτόματα ακομπανιαμέντα που έχουν πολλά αρμόνια. Αυτό συμβαίνει επειδή απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό πληκτράδων που παίζουν live, μερικές φορές χωρίς μπάντα (π.χ. σε κάποιες κοινωνικές εκδηλώσεις ή σε μαγαζιά που πάει κανεις για ποτό, ή σε "λαϊκά" μαγαζιά όπου τα λεφτά δε φτάνουν για να πληρωθεί πλήρης μπάντα ή δεν υπάρχει χώρος παρά για έναν πληκτρά, ένα κιθαρίστα και ένα τραγουδιστή). Οκ, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τα synthesizers δε μπορούν να παίξουν "ρυθμούς", απλώς η έμφαση δεν έχει δοθεί εκεί. Ούτε σημαίνει ότι όλα τα αρμόνια έχουν χειρότερους ήχους από όλα τα synthesizer. Είναι δύο εργαλεία κομένα για διαφορετικές δουλειές.

 

Επίσης κάποια φορά που ενδιαφερόμουν να αγοράσω αρμόνιο, ρώτησα αυτόν που το πουλούσε γιατί το πουλάει και μου είπε ότι έχει σιχαθεί αρμόνια με ρυθμούς που παίζεις μια συγχορδία και από πίσω ακούγονται αυτοματα παπάδες και ότι θέλει τον ήχο να τον φτιάχνει μόνος του και τέτοια.

 

Σε διαβεβαιώνω - και αφορά και το δικό σου επίπεδο γνώσεων - ότι κάποιος που δε μπορεί να προγραμματίσει ένα αρμόνιο, μάλλον δε θα μπορεί να προγραμματίσει ένα synthesizer. Ο λόγος είναι ότι στα synthesizer οι διαθέσιμες επιλογές προγραμματισμού είναι συνήθως πολύ-πολύ περισσότερες, οπότε άκυρος αυτός που το είπε αυτό. Εκφράζει μία προτίμησή του βέβαια, αλλά επίσης εκφράζει και μία βαθύτατη ημιμάθεια. Στη πραγματικότητα, αυτό που συνήθως κάνουν είναι ότι αγοράζουν κάποιο δημοφιλές synthesizer (το οποίο έχουν δει στα χέρια ενός συναδέλφου) και απλώς παίζουν με τους έτοιμους ήχους του.

 

Σε συναυλίες που έχω παει βλέπω πληκτράδες να έχουν και ένα μικρό αρμονιάκι με 2-3 οκτάβες το πολύ (παράλληλα με το βασικό αρμόνιο) τα οποία αποτι είδα είναι και πολύ ακριβά.

 

Για το αρμονιάκι, τα είπαμε στο σχετικό thread που άνοιξες, αλλά επανέρχομαι διότι βλέπω ότι τα 600 ευρώ σου φάνηκαν ακριβούτσικα. Ένα καλό synthesizer όμως στοιχίζει από 2.000 ευρώ και πάνω ***, οπότε πρέπει να αναπροσαρμόσεις τα κριτήριά σου σε αυτό το ζήτημα.

 

Οπότε έτσι σιγα σιγά αναρωτήθηκα και προβληματιστικα ότι μάλλον είμαι πολύ πίσω και έχω χάσει επεισόδια στον χώρο του αρμονίου και ότι πρέπει ο κόσμος των synthesizers να είναι συναρπαστικός.

 

Μωρέ... συναρπαστικός είναι, αλλά ποιο κομάτι του θα σε συναρπάσει είναι ακόμη ένα ζητούμενο. Άλλοι γουστάρουν τον προγραμματισμό, άλλοι γουστάρουν τον πανικό του να πειράζεις κουμπιά μπροστά στο κοινό, άλλοι γουστάρουν την αίσθηση στουντιακού ελέγχου που δίνουν μερικά από αυτά, άλλοι γουστάρουν το ότι ακούγονται σαν τις αγαπημένες τους μπάντες (ειδικά κάτι ηλεκτρονικοί τύποι) κλπ. Γι'αυτό σε ρώτησα πούθε έρχεσαι, δηλαδή τι άκουσες και ενδιαφέρθηκες. Αν το ενδιαφέρον σου είναι γενικό, καλώς, αλλά να ξέρεις ότι το μη-εστιασμένο ενδιαφέρον σε κάτι, συχνά εξανεμίζεται.

 

Εγώ έχω το korg pa 50 το οποίο έχει (πέρα από τους έτοιμους ήχους και ρυθμούς) δυνατότητα synth. Αλλά δεν καταλαβαίνω τίποτα ούτε από το manual ούτε πειραματίζοντας μόνος μου. Βλέπω στην οθόνη ενδείξεις όπως oscillators, κάτι για φίλτρα διαβάζω στο manual κάτι για envelopes και το μονο που μου έρχονται στο μυαλό είναι φίλτρα για νεροχύτη και ταχυδρομικοί φάκελοι!!! Οπότε καταλαβαίνεις σε ποιό σημείο είμαι αφού με ρώτησες!!!!

 

Ποιο είναι το πρόβλημα λοιπόν; Δε διαβάζεις καλά αγγλικά; Δεν έχεις την απαραίτητη υπομονή; Είναι αργός ο ρυθμός προόδου και εκνευρίζεσαι; Κάτι από αυτά είναι, αλλά δεν υπάρχει μαγική θεραπεία για κανένα από αυτά. Θα μπορούσες να κάνεις αυτό που σου προτείνει ο manosx, αλλά φοβάμαι ότι τόσο αόριστο που είναι το ενδιαφέρον σου, θα μας πλακώσεις μετά στις σφαλιάρες με τα βζιου και μπιου που θα κάνει το όργανο.

 

--------------

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Ο σωστός τρόπος εισόδου στην εκμάθηση ενός οργάνου που μας ενδιαφέρει είναι κατά τη γνώμη μου ένας: η ακρόαση σχετικής δισκογραφίας για να δούμε τι κάνουν άλλοι άνθρωποι με το όργανο, που έχουν πάει, αν μας ενδιαφέρει εκεί που έχουν πάει. Ξέροντας τι θέλεις να κάνεις (και αν θέλεις να το κάνεις), θα μπορείς να δεχθείς και πιο συγκεκριμένες οδηγίες.

 

 

 

*** Το post του yameth μου θύμησε ότι το νούμερο που έγραψα δεν είναι ακριβές. Όντως μπορείς να βρεις και φθηνότερα synthesizer απολύτως κατάλληλα για κάποιες μουσικές χρήσεις, και υπερ-αρκετά για να καλύψεις τα κενά γνώσεων που έχεις.

Mea Culpa

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 72
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Εικόνες

Ωραία τα λέει ο Trolley. Πράγματι η πιθανότητα να μας βρίσεις λόγω βζιου μπιου είναι μεγάλη  ;D Π.χ. όταν έπιασα στα χέρια μου το φρέσκο τότε Nord Lead 1, παρέα με 2-3 κάφρους και διάφορα συμπράγκαλα ;D , ψάχνοντας τους ήχους άκουσα κάτι... πουλάκια!  ;D Ξέρεις, που κελαηδάνε!  ;D Ήταν πολύ ωραία και ρεαλιστικά, αλλά το όλο κλου ήταν όταν πείραξα τα LFO και τα πουλάκια έγιναν... ελικοπτεράκια  :o  ;D  ;D

 

 

Περιττό να σου πω ότι αυτή η ατάκα έχει μείνει: "Τα πουλάκια που έγιναν ελικοπτεράκια"  ;D

 

 

 

Αυτός είναι (για μένα ) ο κόσμος των Synth: Πουλάκια που γίνονται ελικοπτεράκια  ;D, flashback τυροπιτάκια από το διάστημα  ;D και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις.  ;D Αν απλά θέλεις έναν καλύτερο ήχο πιάνου, καλύτερα κοίτα κάτι άλλο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

http://www.geocities.jp/daichi1969/softsynth/

Πας εκεί που λέει download.

 

Το κατέβασα, αλλά πως το στήνω; ποιό αρχείο τρέχω;

 

@trolley:

1. γενικα θα ήθελα να μου πεις αν είναι δυνατόν να μάθω κάποια πράγματα έστω και βασικά synthesizer μόνος μου ή αν θα πρέπει να κάνω κάποιες ειδικες σπουδές σε μια σχολή πχ .

2. Δεν είμαι επαγγελματίας, παίζω για ευχαρίστηση σε παρέες κλπ. Όμως θα ήθελα πολύ από ενδιαφέρον να μάθω τι είναι αυτά τα LFO και τα envelopes!

3. Αγγλικά μια χαρά ξέρω. Μάλλον εκνευρίστηκα γιατί πείραζα στην τύχη κάποεις παραμέτρους χωρίς να ακούω διαφορές, αλλά και να άκουγα δεν μπορούσα να βγάλω ένα συμπέρασμα, έναν κανόνα δηλαδή. Για αυτό αναρωτιέμαι μήπως βαδίζω στα τυφλά και δεν θα βγάλω άκρη; μήπως πρέπει να μου δείξει κάποιος ειδικός πρώτα κάποια πράγματα πριν αρχίζω να ψάχνω μόνος; μάλλον πρέπει να αγοράσω κάποια μέθοδο να με οργανώσει κάπως, να με βάλει σε μια σειρά. Με άλλα λόγια για να καταλάβεις, αυτή τι στιγμή είμαι στο "δεν ξέρω από που να το πιάσω!!" Είναι σαν να μου έχεις δώσει 50 βιβλία γιατρικής και να μου λες διάβασε τα να γίνεις γιατρός. κάπως έτσι νιώθω...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

killbill ασχολείσαι με μουσική μέσω υπολογιστή; Μιλάμε για κεφάλαιο χιλιάδες φορές πιο μεγάλο από τα synth.

 

 

Αν όχι, ξέχνα το Synth1 και σόρρυ που στο πρότινα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όχι δεν ασχολούμαι μεσω υπολογιστή. Ένα αρμόνιο έχω (το korg pa 50) και απλά περνάω τον ελεύθερο χρόνο μου. Θέλω να αρχίσω να μαθαίνω κάποιες ορολογίες στα synhts μιας και το αρμόνιο μου έχει τετοιες δυνατότητες. Αλλά αν υπάρχει κάποια εφαρμογή στον υπολογιστή που να προσομοιώνει ένα synth και να μπορώ να μάθω έτσι κάποια πράγματα, καλό θα ήταν

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Υπάρχει, αλλά προϋποθέτει αρκετά πράγματα. Καλύτερα μπες εδώ που σου δείχνω, και καλή τύχη.  ;D

 

http://www.audiotool.com/

 

 

Επίσης δες αυτό το ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ βιντεάκι: Τα πάντα όλα σε 5 λεπτά, όχι τα πάντα αλλά λέμε.

 

 

Για σένα τα oscillators είναι προηχογραφημένα δείγματα. Επίσης μπορείς να βάλεις LFO στο φίλτρο, για wha wha φάση ήχους ή και στον amplifier για gated φάση ήχους.

 

Αν καταλάβεις τι λέει το βίντεο και τα 2-3 πράγματα που σου γράφω, είσαι half way there για ότι αφορά το Pa50.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μπράβο και απο μένα για το βίντεο:)

και μιας και βλέπω πολύ θετικό κλίμα βοήθειας ας θέσω και εγώ τους προβληματισμούς μου..

με ενδιαφέρει σε πρώτη φάση (οπως και το παιδί που άνοιξε το topic) το στυλ chicane..Enigma..κ.ά.

Τώρα:

1)είναι καλύτερα να προβώ στην αγορά ενός synth ώστε να μάθω καλύτερα και πιο άμεσα το τι κάνει κάθε κουμπί κτλ ή να πάω κατευθείαν σε vst(το οποίο ναι μεν έχει περισσότερες δυνατότητες αλλά μπορεί να σε κάνει να παραιτηθείς γρήγορα ή να σε τρομάξει)..;(ελπίζω να έγινα πιο ξεκάθαρος απ'το προηγούμενο μηνυμά μου)

2)το βιβλίο που συστήνεται πριν αξίζει;

3)για κάποιο λόγο μου έχει κολλήσει το roland juno di(το οποίο συστήνω στον φιλο με το korg pa50 να ρίξει μια ματιά μιας και είναι ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ στην χρήση..)

αλλά βλέπω να αναφερεται και το sh-201 που τώρα έχει αναβαθμιστεί σε Gaia(?)

ποιο μου συστήνεται;....

4)vst με ελληνικό manual??(χλωμό ε;)

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Administrator

1. Τα VST δεν είναι συνθεσάιζερ. Τα VSTi ναι αλλά όχι πάντα αφού είναι γενικός όρος για virtual όργανα. Επίσης δεν σημαίνει πως είναι πιό περίπλοκα. Απλά τα πάντα γίνονται με ποντίκι.

2. Αφου σου το προτείνουν παραπάνω... εσύ τι λες;

3.Πως συστήνεις κάτι σε άλλον όταν δεν ξέρεις να το χρησιμοποιείς, αλλά ούτε και τις διαφορές τους; Κοίτα να δεις τι θα κάνεις με τον εαυτό σου πρώτα.

4. Δεν έχω ακούσει κάτι.

Live and let Live.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Υπάρχουν ΔΥΟ κύριες κατηγορίες μηχανημάτων, γιαυτό μπερδεύεστε.

 

Λοιπόν,

 

Κατηγορία 1) Ψωμί και βούτυρο.

 

Είναι το synth ή τα synth που θα σας δώσουν τους ήχους ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ της ενορχήστρωσης. Ντραμς, κρουστά, πιάνα, φυσικά όργανα, και διάφορους άλλους basic ήχους. Εδώ σημασία έχει η πολυφωνία, το multitimbrality και η ποικιλία ήχων και δειγμάτων. Παράδειγμα Korg M3, Roland Fantom κλπ.

 

Κατηγορία 2) Μαρμελάδα.

 

Η μισή μαγκιά στην μπλιμπλικομουσική είναι το κομμάτι σου να έχει κάποιους πρωτότυπους ήχους. Για να είναι πρωτότυποι πρέπει να τους φτιάξεις εσύ, αλλιώς είναι δευτερότυποι ή τριτότυποι  ;D Υπάρχουν λοιπόν μηχανήματα που είναι φτιαγμένα έτσι ώστε το editing των ήχων να είναι εύκολο, π.χ. Nord Lead, Prophet 08 κλπ κλπ.

 

 

Τα παραπάνω είναι κάπως απλοποιημένα, αλλά είναι μια καλή αρχή για να τακτοποιήσετε τα θέλω σας. Πάω τώρα να φάω καμιά βουτυρομαρμελάδα  ;D  ;D 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου