Προς το περιεχόμενο

Σκέψεις ατάκτως ερριμμένες για το Blues εδώ και σήμερα

audiokostas

Προτεινόμενες αναρτήσεις

I remember being in a music history class and a white woman was the teacher. She was up in front of the class saying that the reason black people played the blues was because they were poor and had to pick cotton. So they were sad and that's where the blues came from, their sadness. My hand went up in a flash and I stood up and said, "I'm from East St. Lewis and my father is rich, he's a dentist and I play the blues. My father didn't never pick no cotton and I didn't wake up this morning sad and start playing the blues. There's more to it than that." Well, the bitch turned green and didn't say nothing after that.

Miles Davis

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

blues.... blues..... blues....

προσαπθω εδω κ 15 λεπτα γραψω κατι αλλα δεν μπορω......

Just go on with the music guys

(παντως διαβασα μερικες πολυ ωραιες αποψεις)

A musician who is travelling with the old blues while searching the psychedelic groovie sounds of the 60's with his guitar.

Παρεπιπτόντως, όταν ο Miles έλεγε ότι παίζει blues, δεν εννοούσε ακριβώς τη μουσική για την οποία συζητάμε τώρα.

Ενωμοτάρχης

• Guru

Δεν πρόλαβα να ξεπορτίσω λιγάκι κι ο ωδεικώστας με ρίχνει στα βαθειά ;D...

Ρίχνω κι εγώ λοιπόν μερικές σκέψεις, ως μουσικός και μουσικόφιλος που είμαι κι ουχί μουσικολόγος ή αναλυτής/ιστορικός των μουσικών τάσεων/ειδών.

Τα μπλουζ κατά την ταπεινή μου γνώμη ανθίζουν εσαεί γιατί είχαν την "εξυπνάδα" να μπολιάζουν και να μπολιάζονται απο όλα τα κατά καιρούς μουσικά ρεύματα. Ροκ, τζαζ, φοκ, ακόμα και κλασσική, χιπ χοπ, ραπ, τα πάντα χώρεσαν στην αγκαλιά τους. Σ'αυτό προσθέστε την Αγγλική κι έχετε μεμιάς ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Ακόμα χαρίζει στους εκφραστές του ιδιώματος σπάνια ελευθερία αυτοσχεδιασμού, κάτι που δύσκολα βρίσκει κάποιος σε τραγούδια. Καλό θα είναι να ξέρουμε όλα εμείς τα λευκά αγόρια  8) πως ποτέ δεν θα παίξουμε μαύρα μπλουζ. Πιό όμορφα, ίσως. Διαφορετικά, σίγουρα. Τα ίδια όμως όχι. Το δικαίωμα παρόλα αυτά στο να προσπαθήσουμε δεν αμφισβητείται. Κανείς δεν τα ξέρει όλα, πιστεύω δε πως μιά ζωή δεν φτάνει για μιά βόλτα στις παρυφές των μπλουζ, πόσο μάλλον να ισχυριστεί κάποιος πως γνωρίζει βαθύτερα. Απλά, η αναζήτηση είναι αέναη. Χρειάζεται αφοσίωση, κότσια και θυσίες για να εμβαθύνεις. Κι αυτό με οδηγεί σε κείνο που είναι ζητούμενο όχι μόνο στη συγκεκριμμένη περίπτωση, αλλά γενικά. Χρόνος... Πόσοι αλήθεια έχουν τη δυνατότητα και τη θέληση να επενδύσουν σε κάτι που θα τους στερήσει τόσα άλλα; Και μάλιστα με το φόβο ν'ανακαλύψουν κάποτε πως αυτά που έδωσαν δεν ήταν καν αρκετά για να κάνουν λίγα έστω βήματα; Ή ακόμα να βρεθούν ξεκρέμαστοι και ξεπερασμένοι κι εντέλει χωρίς προοπτική; Έχω εκφράσει τη θέση μου πολλάκις πως όποιος προσπαθεί να κάνει κάτι εκτός πεπατημένης αξίζει την προσοχή και τον σεβασμό μας. Το πόσο μας πείθει ή το που θα φτάσει μένει να κριθεί.

Προσωπικά θαυμάζω και τους αναμασώντες κλασσικές φόρμες και τους ανανεωτές, εφόσον εκτελούν με σεβασμό και γνώση του τι κάνουν. Μη ξεχνάτε πως πολλές φορές οι ακροατές έχουμε παράλογες απαιτήσεις απο τους καλλιτέχνες, θέλοντας ουσιαστικά να κάνουν αυτό που εμείς θεωρούμε σωστό/πρέπον, όμως δεν είναι έτσι. Ο μουσικός θα κάνει ό,τι επιλέξει για τους δικούς του λόγους, αν μας αρέσει το αγοράζουμε, αν όχι προσπερνάμε. Η μελέτη είναι αυτονόητη για κάθε σοβαρό μουσικό. Ο Μάραθον έχει αναφερθεί με κάπως απαξιωτικό τόνο αρκετές φορές για κείνους που παίζουν μπλουζ επειδή δεν μπορούν κάτι άλλο. Δε συμφωνώ. Αν κάποιος είναι καλός μουσικός είναι καλός μουσικός ;D. Δεν είναι η φόρμα και ο αριθμός των νοτών ανα δευτερόλεπτο που κάνουν τη διαφορά, αλλά το καλό γούστο, η αισθητική, η εφευρετικότητα κ.ο.κ. Δεν είναι κομψό -τουλάχιστον- ν'απαξιώνουμε τόσο αβίαστα τις επιλογές του και να του προσάπτουμε ταπεινά κίνητρα ελαφρά τη καρδία... Όπως δε βρίσκω ιδιαίτερο νόημα στις παρεμβάσεις του Τρόλευ, ενός εμφανώς καταρτισμένου και με απόψεις ανθρώπου που πολλές φορές με προβοκατόρικη διάθεση σπρώχνει τη συζήτηση αλλού, τη στιγμή μάλιστα που δηλώνει πως το θέμα δεν τον απασχολεί καν...ξεχνώντας ακόμη πως μιλά ως επι το πλείστον σε 20άρηδες, ήτοι αθάνατους κι αδάμαστους, εκτός αν νοιώθει κάτι σαν θηριοδαμαστής ;D... Εγώ εκπλήσσομαι με τις γνώσεις που βλέπω απο νεαρούς συμφορουμίτες, ειδικά στο παρόν θρεντ. Πιστεύω ακράδαντα πως όποιος γνωρίζει έστω και λίγο μπλούζ, μπορεί σαφώς ευκολότερα να παίξει σχεδόν οτιδήποτε άλλο. Με την εξαίρεση της κλασσικής μουσικής και κάποιων ακραίων μορφών μέταλ, σχεδόν το σύνολο της δυτικότροπης μουσικής "πατάει" στα μπλουζ. Νομίζω λοιπόν πως η έστω και "ολίγη" ενασχόληση με το ιδίωμα μόνο καλό μπορεί να κάνει σε κάποιον μουσικό. Υπ'αυτήν την έννοια, τα συστήνω ανεπιφύλακτα ;D.

Και -στο πνεύμα του αρχικού ποστ του ωδειοκώστα- να βάλω κι ένα κουίζ ούτως ειπείν (αν και είμαι σίγουρος πως τουλάχιστον κανα δυό απο τους συμμετέχοντες στη κουβέντα το γνωρίζουν), ενδεικτικό του απο που ξεκίνησε αυτή η μουσική.

Γιατί ο Robert Johnson στο περίφημο Crossroads blues έχει τέτοια πρεμούρα να τον πάρει κάποιος απο το σταυροδρόμι;

The music you listen to, becomes the soundtrack of your life

...Because the devil will come for his soul i guess...

Ηλία ευχαριστούμε πολύ για την παρέμβαση και τις απόψεις σου...

Όπως και να το κάνουμε οι δικιές σου πάνω στο συγκεκριμένο θέμα έχουν ένα άλλο ειδικό βάρος... :)

Σταχυολογώ....

Τα μπλουζ κατά την ταπεινή μου γνώμη ανθίζουν εσαεί γιατί είχαν την "εξυπνάδα" να μπολιάζουν και να μπολιάζονται απο όλα τα κατά καιρούς μουσικά ρεύματα. Ροκ, τζαζ, φοκ, ακόμα και κλασσική, χιπ χοπ, ραπ, τα πάντα χώρεσαν στην αγκαλιά τους. ..............

Καλό θα είναι να ξέρουμε όλα εμείς τα λευκά αγόρια  8) πως ποτέ δεν θα παίξουμε μαύρα μπλουζ. Πιό όμορφα, ίσως. Διαφορετικά, σίγουρα. Τα ίδια όμως όχι. Το δικαίωμα παρόλα αυτά στο να προσπαθήσουμε δεν αμφισβητείται. ..............

Προσωπικά θαυμάζω και τους αναμασώντες κλασσικές φόρμες και τους ανανεωτές, εφόσον εκτελούν με σεβασμό και γνώση του τι κάνουν. Μη ξεχνάτε πως πολλές φορές οι ακροατές έχουμε παράλογες απαιτήσεις απο τους καλλιτέχνες, θέλοντας ουσιαστικά να κάνουν αυτό που εμείς θεωρούμε σωστό/πρέπον, όμως δεν είναι έτσι. Ο μουσικός θα κάνει ό,τι επιλέξει για τους δικούς του λόγους, αν μας αρέσει το αγοράζουμε, αν όχι προσπερνάμε. Η μελέτη είναι αυτονόητη για κάθε σοβαρό μουσικό.

....

Κάπως έτσι αρχίζω να διαμορφώνω την άποψή μου.

Εφόσον κάποιος έχει επιλέξει να εκφράζεται (για οιονδήποτε λόγο) και μέσω αυτού του είδους, πιστεύω ότι σαφώς θα πρέπει να έχει την γνώση/μελέτη των προηγηθέντων, και από κει και πέρα προχωρά στα επόμενα με μία διάθεση ανανέωσης / πρόσθεσης / νεωτερισμού με την απορρόφηση σύγχρονων ήχων και ανησυχιών και με την προσωπική του σφραγίδα που τυχόν μπορεί αλλά και επιθυμεί να προσδώσει ο καθένας.

Το ταλέντο και το εύρος της γνώσης καθορίζουν και την δυνατότητα να ξεχωρίσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, οι περί ευκολίας, αδυναμίας, απλοϊκότητας κλπ κλπ φιλοσοφικές συζητήσεις με αφήνουν τελικά, μάλλον αδιάφορο.

Θενξ Ηλία.

Δεν έχουν θόρυβο οι μαγνήτες.

Απλά γκρινιάζουν όταν δεν παίζουν.

Ο Μάραθον έχει αναφερθεί με κάπως απαξιωτικό τόνο αρκετές φορές για κείνους που παίζουν μπλουζ επειδή δεν μπορούν κάτι άλλο.

και θα συνεχίσω...όσο απαντάω στη συγκεκριμένη ερώτηση

Είναι βέβαια απορίας άξιο πως γίνεται να υπάρχουν τόσα πολλά blues γκρουπ, τόσα πολλά blues κλιπς και η απόψεις ή θέσεις στο συγκεκριμένο θέμα, τόσο λίγες.

Και είμαι σίγουρος, ότι ο ΕΖ, λόγω της μακρόχρονης πορείας του στο συγκεκριμένο είδος, έχει δεί και ακούσει περισσότερους "'αμπαλους" από ότι εγώ.

Προφανώς και δεν απαξιώνω τα blues σαν μουσικό είδος. Όποιος το κάνει είναι το λιγότερο βλάξ (για οποιοδήποτε μουσικό είδος), και εγώ θεωρώ ότι δεν είμαι.

Διότι και εγώ είμαι της νοοτροπίας ότι

σχεδόν το σύνολο της δυτικότροπης μουσικής "πατάει" στα μπλουζ.

και με αυτά μεγάλωσα (τα "λευκά" blues, γιατί τα "μαύρα" ποτέ δεν με άγγιξαν).

Αλλά ώς επαγγελματίας ακροατής και (τελείως) ερασιτέχνης μουσικός τα τελευταία 35 χρόνια, ΑΠΑΙΤΩ από την μουσική να με εκπλήξει.

Αναρωτιέμαι εάν η Αζίζα παίζει τη κλασική μουσική του 21 αιώνα, εάν το Orchestrion Project είναι η μουσική του 21 αιώνα...τα μπλούζ δεν μου προκαλούν καμμία ερώτηση. Μόνο ένα χαμόγελο για τις μνήμες του παρελθόντος...ναι αλλά πιά είμαι 52 και ο κόσμος προχωράει...

Τα μπλουζ κατά την ταπεινή μου γνώμη ανθίζουν εσαεί γιατί είχαν την "εξυπνάδα" να μπολιάζουν και να μπολιάζονται απο όλα τα κατά καιρούς μουσικά ρεύματα. Ροκ, τζαζ, φοκ, ακόμα και κλασσική, χιπ χοπ, ραπ, τα πάντα χώρεσαν στην αγκαλιά τους

μακάρι λοιπόν, να μας το δείξετε και τη Παρασκευή στο ΑΙγάλεω...και να μην είναι μία από τα ίδια... ;)

Μαραθώνιος Εναλλακτική Σχολή

να μας το δείξετε και τη Παρασκευή στο ΑΙγάλεω...... ;)

Σάββατο 25/9 και Κυριακή 26/9.

Κρίμα να πας από Παρασκευή.

Θα πιαστεί ο κώλος σου.

Δεν έχουν θόρυβο οι μαγνήτες.

Απλά γκρινιάζουν όταν δεν παίζουν.

Σάββατο 25/9 και Κυριακή 26/9.

Κρίμα να πας από Παρασκευή.

Θα έρθω να δώ τις πρόβες... ;D ;)

Μαραθώνιος Εναλλακτική Σχολή

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

• Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου