Προς το περιεχόμενο

Greek Debt Song! Oικονομικό-ιστορική ανάλυση σε country & western style

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το τι έκαναν οι "αρχαίοι ημών πρόγονοι" και το τι κάνουν οι "ημέτεροι ημών απόγονοι", τις πλείστες των περιπτώσεων, δεν έχουν καμμία σχέση μεταξύ τους.

Αλλά δεν χρειάζεται να πάμε τόσο μακριά: μικρή σχέση έχει το τι έκανε η γιαγιά μου, με το τι κάνω εγώ - και ακόμη χειρότερα το τι έκανα εγώ ο ίδιος χθες με το τι κάνω σήμερα.

:)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντήσεις 223
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Εικόνες

Το τι έκαναν οι "αρχαίοι ημών πρόγονοι" και το τι κάνουν οι "ημέτεροι ημών απόγονοι", τις πλείστες των περιπτώσεων, δεν έχουν καμμία σχέση μεταξύ τους.

Αλλά δεν χρειάζεται να πάμε τόσο μακριά: μικρή σχέση έχει το τι έκανε η γιαγιά μου, με το τι κάνω εγώ - και ακόμη χειρότερα το τι έκανα εγώ ο ίδιος χθες με το τι κάνω σήμερα.

:)

Το ίδιο και με το τι κάνει ο δίπλα μου και τι κάνει ο επόμενος μου και δεν υπάρχει συνέπεια, συνέχεια, ιστορική ευθύνη, παρελθόν και μέλλον. Μόνο Εγώ, παρόν και ο κόσμος ξεκινάει με τη γέννηση μου και σταματάει στον θάνατό μου.

Προφανέστατα διαφωνώ αλλά όχι 100%.

Δεν έχουν θόρυβο οι μαγνήτες.

Απλά γκρινιάζουν όταν δεν παίζουν.

η Αρχαία Ελλάδα συνιστά ένα μακρινό αλλά ξεκάθαρο "βάρος ευθύνης" για μένα

να φανταστούμε ότι η παραπάνω δήλωση είναι

α.αστείο

β.αφορά την πολιτιστική/πολιτισμική σχέση που υπάρχει μεταξύ του παγκόσμιου σύγχρονου πολιτισμού και του αντίστοιχου αρχαιοελληνικού

γ.αφορά την εθνική/φυλετική σχέση με ανθρώπους που ζήσαν πριν από 3000 έτη

πραγματικά δε το κατάλαβα.......

Το ίδιο και με το τι κάνει ο δίπλα μου και τι κάνει ο επόμενος μου και δεν υπάρχει συνέπεια, συνέχεια, ιστορική ευθύνη, παρελθόν και μέλλον. Μόνο Εγώ, παρόν και ο κόσμος ξεκινάει με τη γέννηση μου και σταματάει στον θάνατό μου.

Ας το δούμε διαφορετικά: δεν έχει καθένας μας το δικαίωμα να επιλέξει τους δασκάλους του και τις επιρροές του; Καθορίζεται αυτό από γεωγραφικές συνιστώσες ή βιολογικές καταβολές; Προφανώς όχι.

Εγώ π.χ. θεωρώ πολύ σημαντικά τα θεωρητικά κείμενα του Brian Eno, ο οποίος δεν είναι έλληνας, δεν ζει στην Ελλάδα, δεν ενδιαφέρεται για την Ελλάδα και έχει εκφράσει συγκρατημένο θαυμασμό μόνο για φιλοσοφικά κείμενα ασιατικής προέλευσης. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα; Έπρεπε δηλ. να ακούω Θεοδωράκη, να πιστεύω στο Δία και να κάνω σπονδές στην Αθηνά για να θεωρούμαι έλληνας;

Επίσης μιλάω αγγλικά θαυμάσια - σύντομα θα μιλάω τόσο καλά όσο μιλώ και γράφω ελληνικά. Δεν θα είμαι έλληνας;

Λοιπόν, υπάρχει συνέπεια, συνέχεια, ιστορική ευθύνη, παρελθόν και μέλλον αλλά δεν έχουν σχέση με γεωγραφικές ή βιολογικές συνιστώσες. Ο καθένας μας επιλέγει καθημερινά ποιο επίπεδο πολιτισμού θα προάγει και θα συντηρήσει.

Και ναι, ο κόσμος τελειώνει με το θάνατό μας - είναι μία ανακούφιση αν το καλοσκεφτείς.

Mea Culpa

η Αρχαία Ελλάδα συνιστά ένα μακρινό αλλά ξεκάθαρο "βάρος ευθύνης" για μένα

Και για μενα,πηγα να σηκωσω προχθες μια πετρα απο το Ναο του Ποσειδωνα στο Σουνιο και κοψομεσιαστικα..... ;D

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Ας το δούμε διαφορετικά: δεν έχει καθένας μας το δικαίωμα να επιλέξει τους δασκάλους του και τις επιρροές του; Καθορίζεται αυτό από γεωγραφικές συνιστώσες ή βιολογικές καταβολές; Προφανώς όχι.

Εγώ π.χ. θεωρώ πολύ σημαντικά τα θεωρητικά κείμενα του Brian Eno, ο οποίος δεν είναι έλληνας, δεν ζει στην Ελλάδα, δεν ενδιαφέρεται για την Ελλάδα και έχει εκφράσει συγκρατημένο θαυμασμό μόνο για φιλοσοφικά κείμενα ασιατικής προέλευσης. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα; Έπρεπε δηλ. να ακούω Θεοδωράκη, να πιστεύω στο Δία και να κάνω σπονδές στην Αθηνά για να θεωρούμαι έλληνας;

Επίσης μιλάω αγγλικά θαυμάσια - σύντομα θα μιλάω τόσο καλά όσο μιλώ και γράφω ελληνικά. Δεν θα είμαι έλληνας;

Λοιπόν, υπάρχει συνέπεια, συνέχεια, ιστορική ευθύνη, παρελθόν και μέλλον αλλά δεν έχουν σχέση με γεωγραφικές ή βιολογικές συνιστώσες. Ο καθένας μας επιλέγει καθημερινά ποιο επίπεδο πολιτισμού θα προάγει και θα συντηρήσει.

Και ναι, ο κόσμος τελειώνει με το θάνατό μας - είναι μία ανακούφιση αν το καλοσκεφτείς.

Ο αυτοπροσδιοριμός είναι σαφέστατα προσωπική επιλογή.

Ο προσδιορισμός όμως μέσα και μέσω του κοινωνικού συνόλου είναι διαφορετικό.

Το ότι έχεις ψήγματα του Ελληνικού πολιτισμού μέσα σου (όπως και ο Eno ως δυτικοτραφής) είναι δεδομένο. Αν δεν θες Έλληνας να λέγεσαι, μιας και δεν σφάζεις κότες στον Απόλλωνα τον Τρισμέγιστο όπως οι υπόλοιποι κάνουμε κάθε Τρίτη και Παρασκευή, γούστο και καπέλο σου και λογαριασμό δεν δίνεις.

Η αντίληψη του κόσμου μας τελειώνει με τον θανατό μας.

Αν από την άλλη εξισώνεις την ύπαρξη του κόσμου με την ύπαρξή σου ........... πάσο.

Και για μενα,πηγα να σηκωσω προχθες μια πετρα απο το Ναο του Ποσειδωνα στο Σουνιο και κοψομεσιαστικα..... ;D

Και όμως σκέψου (αν και ξέρεις ότι διαφωνώ με το τρόπο που εκφράζεται) αν υπήρχε σ' αυτό τον τόπο κάποιο πραγμνατικό και ουσιαστικό ιστορικό βάρος.

Και όμως σκέψου (αν και ξέρεις ότι διαφωνώ με το τρόπο που εκφράζεται) αν υπήρχε σ' αυτό τον τόπο κάποιο πραγμνατικό και ουσιαστικό ιστορικό βάρος.

Κοιτα ουσιαστικο ιστορικο βαρος υπαρχει,οπως ακριβως υπαρχει και ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ αλλου στον κοσμο.Η μοναδικοτητα του νεο-ελληνα  ομως ειναι οτι θεωρει οτι ειναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ λαος στον κοσμο που το...εχει (τετοια μονομανια με τον εαυτο...τους..εχουν μονο οι Αμερικανοι και ελαφρως οι Εγγλεζοι,το 1% που θυμαται ακομα την αυτοκρατορια... ;D...),δεν ειπα να γινουμε και.....ενοχικοι για την καταγωγη μας (οπως ειναι ας πουμε ο μεσος Γερμανος ο οποιος νοιωθει οτι πρεπει να απολογειται επειδη ειναι Γερμανος,μεχρι και φετος που πηγε καλα στο Μουντιαλ η Γερμανια στο Βερολινο "απαγορευονταν" να σηκωνεις Γερμανικη σημαια......) αλλα πρεπει να υπαρχει & καποια ισσοροπια,προσωπικα πιστευω οτι αυτο που φταιει,και κανει τον μεσο Ελληνα να θεωρει την...Ελλαδα το...κεντρο του κοσμου ειναι οτι ΔΕΝ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΜΕ...(οπως αλλωστε δεν ταξιδευει και ο μεσος Αμερικανος) και....οπως μου ειχε πει και ενας καπετανιος..."ανθρωπος αταξιδευτος,ξυλο απελεκητο".......

(τετοια μονομανια με τον εαυτο...τους..εχουν μονο οι Αμερικανοι και ελαφρως οι Εγγλεζοι,το 1% που θυμαται ακομα την αυτοκρατορια... ;D...)

Πολύ πάνω από το 1%. Πάρα πολύ παραπάνω.

Όπως και οι Γάλλοι, οι Ισπανοί, οι Βέλγοι, οι Ελβετοί, οι Ιταλοί, οι Γερμανοί (και όμως - άσε τα μεταπολεμικά σύνδρομα που σιγά σιγά ξεπερνώνται, αφού και οι ίδιοι κουράστηκαν από τις ενοχές  ;)).

Και όλοι αυτοί με τεράστιες προσμίξεις αλλά και εθνική υπερηφάνεια. Καλώς ή κακώς εννοουμενη ή ερμηνευόμενη.

Όπως και οι Γάλλοι, οι Ισπανοί, οι Βέλγοι, οι Ελβετοί, οι Ιταλοί, οι Γερμανοί

Ξερω πολλους Γαλλους,ΚΑΝΕΙΣ δεν μου  εχει πρηξει τα παπαρια με τον Διαφωτισμο και τον Ρεμπω....(ουτε καν με τα κρουασαν που,παραδεξου το,μαμανε και δερνουν.... ;D)

Ξερω πολλους Ισπανους,ΚΑΝΕΙΣ δεν μου  εχει πρηξει τα παπαρια με τη "Χρυση Εποχη" και τον  Velázquez, Murillo, El Greco (και κανεις δεν μου ειπε ποτε ουτε μια λεξη για το ...Hamon  που,παραδεξου το,μαμαει και δερνει.... ;D)

Ξερω πολλους Βελγους.ΚΑΝΕΙΣ δεν μου  εχει πρηξει τα παπαρια με τη Βελγικη αυτοκρατορια (ουτε καν με τις σοκολατες τους που,παραδεξου το,μαμανε και δερνουν.... ;D)

Ξερω πολλους Ιταλους,ΚΑΝΕΙΣ δεν μου εχει πρηξει τα παπαρια με την Αρχαια Ρωμη & τον Nτα Βιντσι (ουτε καν με το φαγητο τους που ..παραδεξου το μαμαει και δερνει.... ;D)

οι Γερμανοί (και όμως - άσε τα μεταπολεμικά σύνδρομα που σιγά σιγά ξεπερνώνται, αφού και οι ίδιοι κουράστηκαν από τις ενοχές  ).

Ξερω ΠΑΡΑ πολλους Γερμανους,κανεις δεν μου τα εχει πρηξει με τον ,Γκαιτε τονΜπετοβεν,τον Μαρξ,το Μπαουχαους και τον .....ΦΟΛΚΣΒΑΓΚΕΝ... ;D (ουτε καν με τις μπυρες τους,που..παραδεξου το μαμανε και δερνουν... ;D)

Ξερω ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ πολλους Ελληνες και...μου τα ΕΧΟΥΝ ΠΡΗΞΕΙ..κανονικα και με το νομο... ;Dγια αυτο και την κανω με ελαφρα πηδηματακια... ;D

Ο προσδιορισμός όμως μέσα και μέσω του κοινωνικού συνόλου είναι διαφορετικό.

Τι σημαίνει αυτό; Είναι ένας άλλος τρόπος για να πεις ότι είμαι αυτό που πιστεύουν οι άλλοι για 'μένα; Αν ναι, δεν δέχομαι ότι είναι έτσι τα πράγματα και υπάρχει ένας βασικός λόγος: ότι οι άλλοι αλλάζουν γνώμη διαρκώς.

Τι νοείτο ως "έλληνας" τη δεκαετία του '50 και πόσο διαφοροποιήθηκε αυτό τις δεκαετίες που ακολούθησαν; Οι προγονολάτρες και αρχαιολάτρες είναι απλώς τα "φρούτα" της τρέχουσας δεκαετίας (άντε... της προηγούμενης). Δε σημαίνει ότι υπάρχει κάτι αληθινό ή διαρκές στις αντιλήψεις τους. Αμέσως μόλις αυτές οι αντιλήψεις δοκιμαστούν (δηλ. αμέσως μόλις η ανεργία κτυπήσει 35% και καταργηθεί ο 13ος και 14ος μισθός), η τρέχουσα αντίληψη για τις αρετές του έλληνα θα αλλάξει ΠΑΛΙ. Εδώ θα είμαστε και θα το δεις.

Να σας το πω πιο... "καλλιτεχνικά". Έχετε δει την ταινία "No Country For Old Men"; Ο κεντρικός ήρωας (δολοφόνος) έρχεται αντιμέτωπος σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου με έναν που τον κυνηγάει. Του λέει λοιπόν του κυνηγού του "Αν οι κανόνες ζωής που ακολούθησες μέχρι σήμερα σε φέρανε σε αυτό το δωμάτιο, τότε τι αξία είχαν;". Αυτή είναι η επιτομή ΟΛΩΝ των ζητημάτων κύριοι.

Γνωρίζω ότι η "ελληνική παιδεία", ο "ελληνοχριστιανικός πολιτισμός", η "βουκολική παράδοση", το "δωδεκάθεο" κλπ κλπ είναι ΜΠΟΥΡΔΕΣ διότι ακριβώς με/μας φέρανε σε αυτό το δωμάτιο. Και στον gdevelek που... ανησυχεί ότι μπορεί να χαθεί η ελληνική παιδεία στα επόμενα 20-30 χρόνια, απαντώ ότι καλύτερα θα ήταν να χαθεί σε 20-30 λεπτά.

Mea Culpa

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

• Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου