bihlas87 Δημοσιευμένο 31 Μαΐου 2010 Share Δημοσιευμένο 31 Μαΐου 2010 Μετά το απλό σετάρισμα των κιθαρών μου και αφού έδωσα μια απο αυτές σε επαγγελματία για fret leveling παρακολουθώντας την διαδικασία, είπα να δοκιμάσω και μόνος μου. Πιστός στο πνεύμα του DIY χρησιμοποίησα ότι είχα στο σπίτι ως υποκατάστατο των ''luthier'' εργαλείων. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ ικανοποιητικό και αρκετά κοντά τολμώ να πώ σε αυτό του μάστορα. Είναι η δεύτερη κιθάρα στην οποία κάνω αυτές τις δουλίτσες και επειδή το αποτέλεσμα με ικανοποίησε και πάλι, σκέφτηκα να το μοιραστώ με άλλους... σφιχτοχέρηδες συναδέλφους :D Δεν είναι δύσκολο αλλά χρειάζεται προσοχή και χρόνο, δίνει όμως αρκετούς πόντους στο playability μιας φτηνής (ή όχι) κιθάρας, προχωρώντας ένα (ή μάλλον 2) βήματα πέρα απο την τυπική ρύθμιση action - relief- intonation. Ότι πρέπει αν είναι Κυριακή πρωί και δεν έχουμε κάτι καλύτερο να κάνουμε... H κιθάρα προς περιποίηση είναι η νεοαποκτηθείσα Squier CV strat, η οποία είχε πολύ καλη ταστοδουλεία αλλά με λίγο buzzαρισμα σε κάποια σημεία με το action εκεί που το ήθελα. Χρησιμοποίησα 600ρι και 1000ρι γυαλόχαρτο και λίγο πολύ ψιλό ατσαλόμαλλο. Για το nut χρησιμοποίησα μια λωρίδα 1000ρι, χρειάζεται περισσότερο τρίψιμο όμως τα αυλάκια γίνονται πιο λεία και αυτό είναι το ζητούμενο. Δίπλωσα το γυαλόχαρτο όσες φορές χρειάστηκε ώστε να γίνει λίγο παχύτερο απο την e. Το δίπλωσα προσέχοντας ώστε η άκρη του να γίνει καμπυλωτή. Χαλάρωσα και έβγαλα την χορδή, έτριψα, την ξαναπέρασα, την έσφιξα, έλεγξα την απόσταση της απο το πρώτο τάστο πατώντας στο τρίτο και σταδιακά έφτασα στο επιθυμητό ύψος. Θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο πρώτο τάστο χωρίς όμως να το ακουμπά. Διπλώνοντας και πάλι το γυαλόχαρτο ανάλογα με το πάχος των χορδών προχώρησα και στις υπόλοιπες εγκοπές. Είχα δουλέψει το nut κάποιες μέρες πρίν, στις φωτό φαίνεται το μολύβι που είχα περάσει στις εγκοπές στο τέλος. Το leveling είναι πιο risky διότι δεν είναι αναστρέψιμο, στο nut και να το παρακάνουμε το κόστος μιας ενδεχόμενης αποτυχίας είναι πάρα πολύ μικρότερο. Προυποθέτει να ξέρουμε (έστω και στο περίπου) σε ποιά σημεία της ταστιέρας έχουμε ανισότητες στα τάστα για να δουλέψουμε περισσότερο σε αυτά. Δεν θέλουμε απο medium jumbo να μας μείνουν vintage τα τάστα. Πρώτα βγάζουμε τις χορδές, χωρίς την τάση των χορδών το μπράτσο τείνει να τραβήξει προς τα πίσω. Πρέπει να ρυθμίσουμε το truss rod ώστε να είναι απόλυτα ίσιο χωρίς τις χορδές, ελέγχουμε με κάτι ίσιο όπως ένα μεγάλο χάρακα. Στη συνέχεια μάρκαρα τις κορυφές των τάστων με μαρκαδόρο ώστε να καταλαβαίνω πόσο έτριψα. Επίσης κάλυψα με ταινία τον neck μαγνητη για να μην κολλήσουν ρινίσματα ή ίνες απο το ατσαλόμαλλο πάνω του. Για το τρίψιμο χρησιμοποίησα ένα μικρό ξύλινο δοκάρι αφού έλεγξα οτι είναι απόλυτα ίσιο. Θέλουμε να είναι αρκετά μακρύ ώστε να καλύπτει αρκετά τάστα. Τύλιξα 600ρι γυαλόχαρτο στην μια πλευρά του τραβώντας το σφιχτά ώστε να διπλώσει στις γωνίες χωρίς να είναι χαλαρό στην πλευρά που θα χρησιμοποιήσω. Έτριψα κατά αυτό τον τρόπο διότι λόγω radius δεν είχε μεγάλο πλάτος η επαφή γυαλόχαρτου και τάστων. Επανέλαβα αυτές τις κινήσεις λίγες φορές βλέποντας τα σημάδια απο τον μαρκαδόρο ώστε να μην ''φάω'' πολύ απο τα τάστα. Στην άλλη κιθάρα που είχα συμμαζέψει υπήρχαν τάστα στα οποία η χορδή δεν τάσταρε αλλά έσβηνε το bend μετά απο κάποιο σημείο. Εκεί είχα τρίψει το επόμενο τάστο μεμονωμένα στο μέσο του μετά απο το γενικό leveling. Στη συνέχεια έκοψα μια σχισμή σε ένα κομμάτι λεπτό χαρτόνι για να προστατεύσω την ταστιέρα γυαλίζοντας κάθε τάστο κατά μήκος με το ψιλό ατσαλόμαλλο. Καθάρισμα και έτοιμος Πέρασα τις χορδές, κούρδισα, ρύθμισα το relief αφήνοντας το action εκεί που ήταν πρίν και ναι, τα buzzαρισματάκια εξαφανίστηκαν. Μηδενικό κόστος καθώς δεν αγόρασα τίποτα, η κιθάρα παίζει άψογα και γλίτωσα χρήμα για περισσότερο φαϊ και μπύρες... ή για την επόμενη φτηνή κιθάρα 8) Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
mariopol Δημοσιευμένο 31 Μαΐου 2010 Share Δημοσιευμένο 31 Μαΐου 2010 Ωραιος! :) Αυτη η δουλεια ποσο παει εξω? www.mario-art2.blogspot.com www.mario-art.blogspot.com Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
skantzos Δημοσιευμένο 31 Μαΐου 2010 Share Δημοσιευμένο 31 Μαΐου 2010 συγαρητήρια, είναι και γενναίος και μερακλής. μια διαφορά που βλέπω από την "επαγγελμστική" δουλειά είναι ότι τα ταστα έγιναν κάπως επίπεδα, ενώ οι επαγγελματίες κάνουν το λεγόμενο "crowning" συνήθως με ειδική κοίλη λίμα "[...] the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt." Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
bihlas87 Δημοσιευμένο 31 Μαΐου 2010 OP Share Δημοσιευμένο 31 Μαΐου 2010 Ωραιος! :) Αυτη η δουλεια ποσο παει εξω? Οι γνωστοί μάστορες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν ξέρω... και δεν καίγομαι να μάθω. Είχα πάει την πρώτη σε οργανοποιό, χωρίς χορδές και με ίσιο μπράτσο, την δούλεψε σε 10-15 λεπτά και ζήτησε μόλις 10 ευρώ, μου έπεσε το σαγόνι. Του είχα πει βέβαια οτι θέλω μόνο leveling και οτι θα του την πάω έτοιμη για τον πάγκο, οπότε μάλλον ψυλλιάστηκε ότι είμαι τσιγκούνης ;D Λογικά για nut, leveling, σετάρισμα και καινούριες χορδές, ενα 100ρικο θα το ζητάνε φαντάζομαι. συγαρητήρια, είναι και γενναίος και μερακλής. μια διαφορά που βλέπω από την "επαγγελμστική" δουλειά είναι ότι τα ταστα έγιναν κάπως επίπεδα, ενώ οι επαγγελματίες κάνουν το λεγόμενο "crowning" συνήθως με ειδική κοίλη λίμα Παλιότερα είχα παραγγείλει λίμες για leveling και crowning απο Αμερικάνικο κατάστημα μέσω ebay αλλά δεν ήρθαν ποτέ... και ήταν αργά για να κάνω dispute. Δεν είναι πάντως όσο επίπεδα φαίνονται στην φωτό. Γενναίος θα ήμουν αν το έκανα σε άκριβή κιθάρα... που δεν ήταν δική μου ;D Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
mariopol Δημοσιευμένο 31 Μαΐου 2010 Share Δημοσιευμένο 31 Μαΐου 2010 Γενναίος θα ήμουν αν το έκανα σε άκριβή κιθάρα... που δεν ήταν δική μου ;D ;D ;) www.mario-art2.blogspot.com www.mario-art.blogspot.com Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
RayDTutto Δημοσιευμένο 31 Μαΐου 2010 Share Δημοσιευμένο 31 Μαΐου 2010 Μπράβο. Είσαι γενναίος και είσαι και καλός. When you will get good you will know. There is no guitar. There never was. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
Evilnye Δημοσιευμένο 31 Μαΐου 2010 Share Δημοσιευμένο 31 Μαΐου 2010 Μπράβο :o Πάρα πολύ καλό! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
skantzos Δημοσιευμένο 31 Μαΐου 2010 Share Δημοσιευμένο 31 Μαΐου 2010 Επειδή είναι Squier και maple, 2 απορίες: Τα τάστα είχαν βερνίκι πάνω; Πώς και δεν έκανες dressing τα άκρα; μήπως δεν χρειάζονταν; αν απαντήσεις όχι και στα 2 πάω να πάρω squier :) "[...] the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt." Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
bihlas87 Δημοσιευμένο 31 Μαΐου 2010 OP Share Δημοσιευμένο 31 Μαΐου 2010 Επειδή είναι Squier και maple, 2 απορίες: Τα τάστα είχαν βερνίκι πάνω; Πώς και δεν έκανες dressing τα άκρα; μήπως δεν χρειάζονταν; αν απαντήσεις όχι και στα 2 πάω να πάρω squier :) Να πας λοιπόν ;) Μυτερές άκρες δεν είχαν τα τάστα, γενικά είχε πολύ καλή ταστοδουλειά, απλά εγώ έχω καλομάθει και τρωγόμουν να της βάλω χέρι. Και η classic vibe και η vintage modified σειρά (το jazz bass έχω) είναι πολύ προσεγμένες και ακούγονται ''σωστά''. Σου δίνουν αίσθηση στιβαρότητας και σοβαρού οργάνου, όχι entry level. Αν πετύχεις σε μαγαζιά ρίξε μια πενιά. Το γενναίος πως σας ήρθε ρε παιδιά? Με γυαλοχαρτάκι μαλακά την έστρωσα, όχι με... υπερτροφοδοτούμενο δισκοπρίονο ;D Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
georgekz750 Δημοσιευμένο 31 Μαΐου 2010 Share Δημοσιευμένο 31 Μαΐου 2010 Μπιχλα εισ' ωραιος! ;D Μολις εδωσες θαρρος και σε αλλους πιστευω εκτος απο μενα ;) Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργήστε λογαριασμό
Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Σύνδεση