Προς το περιεχόμενο

Speakers- Amplifiers

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σας φίλοι μουσικοι και ηχολήπτες! Θα ήθελα να ρωτήσω, υπαρχει πρόβλημα αν συνδέσω σε έναν τελικό ενισχυτή 2 ηχεια 8Ohm, ενα σε κάθε κανάλι αντιστοιχα και  στο ένα από τα δύο κανάλια του τελικού συνδέσω παράλληλα άλλο ένα ηχείο; Δηλαδη το ένα κανάλι να "παίζει" στα 8Ohm και το άλλο στα 4Ohm. Επίσης μήπως αντί για 2+1 ηχεία θα μπρορούσα να κάνω κάτι αντίστοιχο με 4+1 ηχεία δηλαδή το ένα κανάλι στα 4Ohm και το άλλο στα 2Ohm; Πιστέυω να καταλάβατε τι ρώτησα, αν όχι πείτε μου να το εξηγήσω καλύτερα. Ευχαριστω πολύ!!!

KORG PA 800

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. θέλω να το κάνω αυτό για να έχω ένα ηχείο για "γενικό" μόνιτορ της ορχήστρας, δηλαδή να ακόυμε ακριβώς ότι βγαίνει και στα έξω ηχεία. Μπορεί να είναι λάθος κάτι τέτοιο αλλά βολέυει ολη την ορχήστρα (5μελή). Ευχαριστω πάρα πολύ και πάλι! Αν έχει κάποιος άλλος να μου πει κάτι θα ήμουν πολύ ευτυχής. Ευχαριστω!!!

KORG PA 800

Ok!

Απλά πρόσεχε τα Ωμ για να μην κάψεις τον ενισχυτή. Όσο πιο λίγα είναι τόσο περισσότερο ζορίζεται ο ενισχυτής! Θα σου πρότεινα να μην πας κάτω από τα 4Ω. Στην ανάγκη βάλε μερικά σε σειρά και μερικά παράλληλα. Αν μπορείς δες και τις προδιαγραφές του ενισχυτή. Μερικοί ΡΑ από όσο ξέρω σου λένε τα min Ωμ που μπορείς να συνδέσεις.

Και, μην ξεχνάς ότι τα ηχεία στο συγκεκριμένο κανάλι θα παίζουν τα του συγκεκριμένου καναλιού. Αν παίζεται μονοφωνικά τότε είσαστε εντάξει!

Ok! Εντάξει myster-maze αυτό δεν το ήξερα. Σε ευχαριστώ πολύ! Πάντως δεν νομίζω να έχω πρόβλημα με τον τελικό γιατί είναι και μεγάλος και αξιόπιστος (EV CP4000S). Ευχαριστώ και πάλι!!!

KORG PA 800

• Guru

Όπως σου είπανε και πιό πάνω, το πρώτο πράγμα που θα κοιτάξεις είναι να δεις πόσο κάτω μπορεί να πάει ο ενισχυτής σε Ohm. Για παράδειγμα εάν κατεβαίνει στα 4 Ohm, εγώ θα σου έλεγα να βάλεις δύο μεγάφωνα των 8 Ohm σε κάθε κανάλι συνδεδεμένα παράλληλα όπου τα δεύτερα θα είναι για monitor και φυσικά με τις εντάσεις των πρώτων "βασικών" ηχείων.

Αφού τελικά έτσι θες να το κάνεις.

Βλέποντας το σχέδιο, τα [Α] θα είναι τα κεντρικά και [Β] θα είναι τα μόνιτορ.

Εάν δεν σε ενδιαφέρει το stereo και ο ενισχυτής μπορεί να δουλέψει bridge, τότε υπάρχει λύση γι'αυτό που θες.

Υ.Γ.

Συγνώμη για το πρόχειρο σχέδιο.

pa.JPG.99fb3c40c344ddb5dce1f22e25a200e6.JPG

Τελικά μονοφωνικά θα δουλέψεις?! Γιατί Bridged μόνο μονοφωνικά μπορείς να παίξεις και θα είναι ενεργή μόνο μία είσοδος. Και έξοδο εννoείται θα πάρεις από την Bridged Out.

Αν χρησιμοποιήσεις τον ενισχυτή Bridged σκέψου πρώτα πόσα ηχεία θες να συνδέσεις! Για να δεις πόσα θα μπουν σε σειρά και πόσα παράλληλα.

Και θα δώσεις ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΣΟΧΗ στις συνδέσεις σου για να μην κάνεις κανένα βραχυκύκλωμα στην έξοδο του τελικού! Υποτίθεται ότι έχει προστασία αλλά φαντάζομαι δεν θες να πάθει κάτι, όπως για παράδειγμα να "καεί"!  ;D

• Guru

Στο πίσω μέρος του ενισχυτή υπάρχει ένα κουμπί που λέει [BRIDGED MODE].

Όταν το πατήσεις αυτό, λειτουργεί η έξοδος [BRIDGED OUT].

Σε αυτή την περίπτωση συνδέεις την "συνδεσμολογία" (((άθροισμα))) των ηχείων σου σε αυτή την έξοδο (BRIDGED OUT) και φυσικά λειτουργείς μονοφωνικά.

Λογικά θα πρέπει να δώσεις σήμα στην είσοδο [Α] αφού η [Β] θα είναι νεκρή.

Επίσης λογικά, θα πρέπει να λειτουργεί μπροστά μόνο το περιστροφικό ποτενσιόμετρο έντασης [Α] αφού το [Β] θα είναι νεκρό.

Συγνώμη αλλά δεν έχω τον ενισχυτή.

ΠΡΟΣΟΧΗ.

Σε αυτή την περίπτωση η συνδεσμολογία σου πρέπει να είναι συνολικά 8 Ohm όπως αναφέρει η υποδοχή έξοδος (BRIDGED OUT) του ενισχυτή.

Πιθανή λύση

Για σένα, μάλλον, η πιθανή λύση είναι να δουλέψεις τον ενισχυτή με πατημένο μόνο το κουμπί [PARALLEL ROUTING]. Σε αυτή την περίπτωση ναι. Μπορείς στο ένα κανάλι [Α] να βάλεις τα master/stage ηχεία και στο άλλο κανάλι [Β] το/τα monitor ηχεία. Έτσι θα έχεις και ανεξάρτητη ένταση stage vs monitor. Επίσης σε αυτή την περίπτωση (όπως θα κατάλαβες), ο ενισχυτής δουλεύει παράλληλα τα σήματα, οπότε δεν μιλάμε για stereo - δεν υπάρχει stereo, αφού τα σήματα της εισόδου [Α] και [Β] ενισχυμένα πλέον βγαίνουν μαζί από τις εξόδους [Α] και [Β]. Δηλαδή το IN-A  βγαίνει στο OUT-A και OUT-B καθώς επίσης το ΙΝ-Β βγαίνει στο OUT-A και OUT-B.

(Στο stereo το IN-A βγαίνει από το OUT-A και το IN-B βγαίνει από το OUT-B).

Για τον υπολογισμό της ωμικής αντίστασης.

Σε σειρά = Α + Β

Π.χ. 4 + 4 = 16 Ohm

Παράλληλα = (A x B) / (Α + Β)

Π.χ. (8 x 8 ) / (8 + 8 ) = 64 / 16 = 4 Ohm

Tips.

1) Πρόσεχε τι κάνεις με τον συγκεκριμένο ενισχυτή, καθ'ότι είναι αρκετά τα Watt της εξόδου.

2) Με μονά (3) μεγάφωνα συνδιασμού των 8 και 4 Ωμ αντίστοιχα δεν θα βγάλεις την Ωμική αντίσταση που θέλει ακριβώς. Ζυγά μεγάφωνα (2 ή 4). Γνώμη μου πάντα ή βάλε κανέναν άλλον ενισχυτή παράλληλα για λειτουργία μονιτορ.

Τα έγραψα λιγάκι βιαστικά. Ελπίζω να μην έγραψα κάτι λάθος και να μην σε μπέρδεψα. Συγνώμη.

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου