Προς το περιεχόμενο

Ερώτηση σχετικά με bias

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα,

όταν ρυθμίζουμε bias, για τον υπολογισμό του idle current χρησιμοποιούμε ως max dissipation το max της λυχνίας ή το rated power του ενισχυτή;

Παράδειγμα:

Bogner Alchemist 40W (με power scaling 20W)

Έχει 2 6L6 (push-pull classAB). 425V στις ανόδους. Οι JJ 6L6 εχουν max dissipated power στα 30W. Που σημαίνει ότι στο 70% είναι 21W. Που σημαίνει ότι έχεις 42W (για τις δύο λυχνίες μαζί) idle, άρα με input σήμα το output power θα ανεβαίνει πολύ πάνω απο τα 40W που είναι το rated power του Alchemist.

Τί γινεται;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντήσεις 21
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Μην σε προβληματίζει το πόσα watt είναι ο ενισχυτής.

Θα ρυθμίσεις το ρεύμα ανόδου (idle current) όπου θες χωρίς να ξεπεράσεις το 70% του Power Dissipation κάθε λυχνίας. Το οποίο όπως είπες είναι 21W. Tις J/J τις έχω πάει και στα 23W χωρίς κανένα πρόβλημα!  ;)

Βέβαια όσο πιο cold τόσο περισσότερο θα σου κρατήσουν....

OK, κατανοητό.

Όταν όμως ο ενισχυτής είναι στα 20W τότε έχουμε γύρω στα 325V και 28mA, που σημαίνει ότι η κάθε 6L6 είναι σε idle dissipation <30% (9W)...

Υποθέτω έτσι είναι φτιαγμένος ο ενισχυτής και δεν πρεπει να με απασχολει αυτό, σωστά;

Τo πόσα Watt είναι ο ενισχυτής εξαρτάται από το τι λυχνίες "φοράει", την τάση ανόδου και την σύνθετη αντίσταση του πρωτεύοντος (primary impedance) του εξόδου.

Το Power Dissipation κάθε λυχνίας είναι κάτι άλλο και δεν έχει σχέση με το πόσα Watt είναι ο ενισχυτής. Αλλά πόσα watt μπορούν να "καταναλωθούν" πάνω στη λυχνία. Και εξαρτάται από την τάση ανόδου και το ρεύμα ανόδου. Μην μπερδεύεις αυτά τα δύο!

Αν η τάση ανόδου είναι 325V τότε μπορούμε να πολώσουμε την λυχνία με ρεύμα ηρεμίας (idle current) max. 65-70mA! Και ας είναι ο ενισχυτής ...10W! Και να αλλάξεις το bias και να ρυθμίσεις το ρεύμα ηρεμίας στα 30mA, o ενισχυτής πάλι 10W θα είναι, απλά δεν θα ζεσταίνεται τόσο πολύ!  ;D

mpes edo

http://www.aikenamps.com/

kai meta pas "advanced" kai meta des to arthro :

"Idle current biasing - why 70 percent?"

episis des kai to arthro :

"The Last Word On Biasing"

Ειναι ότι καλύτερο εχει γραφτεί ποτέ για το Biasing

αν ξερεις καλουτσικα αγγλικα εισαι οκ μελετησέ τα 2 αρθρα και οτι χρειαστεις ρωτησε ξανά.

Η τελική ισχύς δεν έχει καμία σχέση με το ρεύμα ανόδου όταν ο ενισχυτής είναι σε ηρεμία αυτό αλλάζει κατακόρυφα μόλις δεχτεί σήμα εισόδου ,μόλις παίξεις ( ουσιαστικά το ρεύμα ανόδου μετρας σε μΑ αλλά μέσω καθόδου το μετράς πάνω στην αντίσταση 1 ΩΜ γιαυτο βάζεις και 1 Ωμ για να είναι ίσα και να αποφεύγεις την υψηλή τάση που είναι θανατηφόρα της ανόδου ).

ελπίζω να βοήθησα

επίσης δες ανάλογα την λυχνία το κρύο,μεσαίο και υψηλο 70% προτεινόμενο bias εδω :

http://www.webervst.com/tubes1/calcbias.htm

την τάση ανόδου μην προσπαθήσεις να την μετρήσεις στο πόδι 3 σε καμια περίπτωση αν δεν είσαι σχετικός διότι δεν θα προλάβεις να χαρείς τον ενισχυτη !!!! Αν δεν είσαι λοιπόν σχετικός ρώτησε να σου που σε τι τάση ανόδου δουλεύει για να υπολογίσεισ μέσω του πίνακα.

τωρα είδα 425 ανόδου ... αρα βάση του πίνακα

κρύες 50%  35μΑ

μέτριες 60%  42 μΑ

ζεστές  70%  49 μΑ  ΜΑΞ

:)

www.analogdesignaudio.com

Ευχαριστώ όλους.

myster_maze, αυτό που θέλω να πω είναι ότι εφόσον ο ενισχυτής έχει διακόπτη 20/40 Watt και αφού κάνει scale την τάση ανόδου και το ρεύμα μόνος του, δεν μπορείς να σετάρεις το idle current έτσι ώστε να είναι και στα 20 και στα 40 στο 70%. Έτσι όπως το έχω τώρα βλέπω 425V/38mA (53%) στα 40W και 325V/27mA (29%)στα 20W.

Θα το ανεβάσω στα 49mA στα 40W (70% για την 6L6GC) οπότε να μην πέφτει στο 29% όταν είναι στα 20W.

Άλλη ερώτηση: Η ρύθμιση του bias επηρρεάζει την τελική ένταση; Την γραμμικότητα του master volume knob μήπως; Ή καμία σχέση; Ρωτάω για την γραμμικότητα γιατί από ότι βλέπω στα περισσότερα schematics η μεταβλητή αντίσταση του master volume είναι συνήθως μετά το τελευταίο stage της προενίσχυσης, άρα ρυθμίζει την τάση (σήμα) που παέι στις τελικές (βέβαια μεσολαβεί και το PI, που δεν ξέρω πως επηρρεάζει - υποθέτω ότι έχει unity gain το PI stage;). Η υπόθεση μου είναι ότι άν το idle current είναι μεγαλύτερο, οι τελικές "αρπάζουν" πιό απότομα στο ανέβασμα του master volume knob (και κατ' επέκτασην "βρωμίζουν" και γρηγορότερα).

Κοίτα η φυσική λέει οτι η τελική ισχύς πάει βάση της λυχνίας και όχι βάση του ρεύματος σε κατάσταση ηρεμίας ο ενισχιτής στο τέλος θα βγάλει τα 30+30 βατ των 6L6 ,απλά πρακτικά όταν έχεις ζεστό ΒΙΑS στο 70% εμενα προσωπικά το μάστερ μου δεν ακούει καθόλου μεχρι το 1 ,1 και κατι με και ξαφνικά αρχίζει στο 1+  να μπαίνει "φωνακλάδικα" έχω την αίσθηση οτι όσο ανεβάζεις το ΒΙΑS πάντα όμως εντός ορίων τόσο δυσκολεύεσαι να ανέβεις σε ένταση εννοώ οτι όσο ανεβάζεις μάστερ βρωμίζει και τελικά ίσως το τελευταίο 1/4 της έντασης σου δεν μπορεις να το ανοίξεις ποτέ. Τώρα αν είσαι πάλι χαμηλά είσαι εκτος γραμμικότητας και αντί να τείνει ενας ενισχυτης ταξης ΑΒ να πλησιάσει προς την θετική πλευρά του την Α πάει στην κακή του την Β ... Το ιδανικό για εμένα είναι να παίξει η στην μέση 60% ή αν θές σκάσιμο και αγριάδα περισσοτερη να πας στο μαξ του 70%. Πάντως εγώ δοκίμασα και 80% και παίζει ακόμη καλύτερα ο συγκεκριμένος απλά κανεις δεν εγγυάται όχι την ζωη των λυχνιών που απλά δεν με ενδειαφέρει αλλά την αντοχή των σύγχρονων λυχνιών οι οποίες πιθανολογείται να κάψουν κάτι η να βραχυκυκλώσουν και καλά να μείνει το πρόβλημα στις ασφάλειες αν πάει πιο μέσα κλάψ'τα :)

Οι παλιές Mullard ,Telefunken ,philips κτλ είχαν και έχουν ,μεγάλα περιθώρια ανοχής και υπεροδήγησης αυτές θα άντεχαν σίγουρα χωρις προβλήματα.

Πάντως μην τρελένεσαι το ΒΙΑS δεν επηρεάζει την τελική ισχύ και να κάνεις ΒΙΑSΙΝG στην φουλ ισχύ, δεν σε ενδειαφέρει στα 20 βατ ασ πέφτει λογικό ειναι οτι μέσω κυκλώματος πρέπει να μειωθεί η ισχύς σε ισχύ δωματιου ...

www.analogdesignaudio.com

Ευχαριστώ όλους.

myster_maze, αυτό που θέλω να πω είναι ότι εφόσον ο ενισχυτής έχει διακόπτη 20/40 Watt και αφού κάνει scale την τάση ανόδου και το ρεύμα μόνος του, δεν μπορείς να σετάρεις το idle current έτσι ώστε να είναι και στα 20 και στα 40 στο 70%. Έτσι όπως το έχω τώρα βλέπω 425V/38mA (53%) στα 40W και 325V/27mA (29%)στα 20W.

Θα το ανεβάσω στα 49mA στα 40W (70% για την 6L6GC) οπότε να μην πέφτει στο 29% όταν είναι στα 20W.

Δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς. Μόνο mod και να αλλάζει και το bias όταν αλλάζει η τάση ανόδου.

Γνώμη μου να ρυθμίσεις το bias εκεί που σου αρέσει, στα Watt που παίζεις περισσότερο και να συμβιβάζεσαι όποτε χρησιμοποιείς την άλλη θέση.

Άλλη ερώτηση: Η ρύθμιση του bias επηρρεάζει την τελική ένταση; Την γραμμικότητα του master volume knob μήπως; Ή καμία σχέση; Ρωτάω για την γραμμικότητα γιατί από ότι βλέπω στα περισσότερα schematics η μεταβλητή αντίσταση του master volume είναι συνήθως μετά το τελευταίο stage της προενίσχυσης, άρα ρυθμίζει την τάση (σήμα) που παέι στις τελικές (βέβαια μεσολαβεί και το PI, που δεν ξέρω πως επηρρεάζει - υποθέτω ότι έχει unity gain το PI stage;). Η υπόθεση μου είναι ότι άν το idle current είναι μεγαλύτερο, οι τελικές "αρπάζουν" πιό απότομα στο ανέβασμα του master volume knob (και κατ' επέκτασην "βρωμίζουν" και γρηγορότερα).

Την τελική ένταση όχι. Την ευαισθησία του τελικού σταδίου, ναι.

Γι'αυτό υπάρχει το bias για να ρυθμίζεις στα γούστα σου!  ;)

• 2 μήνες αργότερα...

Επαναφέρω το θέμα για να ρωτήσω.

Άλλαξα τελικές σε ένα Marshall artist 3203.Μετά την αλλαγή ο ενισχυτής παίζει πολύ καλά,και είμαι ευχαριστημένος απο τον ήχο.

Παρ'ολα αυτά χρειάζεται ρύυμιση bias;Υπάρχει κάποιος κίνδυνος για την υγεία του ενισχυτή αν είναι λάθος ρυθμισμένος;

Εφοσον παιζει καλα μη πολυσκας,ο ενισχυτης δεν θα παθει τιποτα,το πολυ πολυ αν  ειναι πολυ hot biased να σου χαλασουν οι λυχνιες λιγο γρηγοροτερα.... ;D

Τι δηλ.νομιζεις οτι ο Marshall & o Fender εκαναν  ποτε Bias στους ενισχυτες τους στα 60s & 70s? :)

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

• Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου