Προς το περιεχόμενο

Πως πειθεις εναν παραδοσιακο μαστορα?

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δίσταζα να γράψω στο θέμα γιατί τελικά οι αντιλλήψεις του καθενός είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν... πρέπει να αλλάξει και ολόκληρη η εμπλοκή του με το όργανο, μουσικά, αισθητικά, "φιλοσοφικά", κλπ.

Μια δυο παρατηρήσεις μόνο.

1) Ο yann που αναφέρεται συχνά σε συνδιασμούς ξύλων, επιλογές βασισμένες στη δοκιμή και την εμπειρία, κλπ, δίνει βάρος (διόρθωσέ με φίλε αν κάνω λάθος) στο μπάσσο. Πιστεύω ακράδαντα ότι το μπάσσο είναι ΤΡΟΜΕΡΑ πιο δύσκολο όργανο από την κιθάρα, λόγω κατασκευής και συχνοτήτων, να το φτιάξεις όπως θέλεις (εννοώ στα ξύλα) και πιστεύω ότι εκεί τα ξύλα σε ένα υψηλό επίπεδο απαιτήσεων παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο. Τόσο στο να "γίνει όργανο" καταρχήν, όσο και να ακούγεται καλά.

2) Παίζω με κιθάρες μιας μάρκας που πειραματίζεται αρκετά με τις επιλογές των ξύλων, κρατώντας όλες τις άλλες παραμέτρους κοινές (EBMM). Δηλ. σχήμα, μαγνήτες, γέφυρες, ηλεκτρικά, κλειδιά, κλπ μένουν τα ίδια, ενώ μπορεί το σώμα να είναι από basswood, από alder, με καπάκι maple, καπάκι rosewood, μπράτσο ολόκληρο maple, μπράτσο ολόκληρο rosewood, κλπ. Το δε βάρος, παρουσιάζει πολύ μικρές διακυμάνσεις (ακόμα και με διαφορετικά υλικά).

Λοιπόν, σ'αυτή την περίπτωση τουλάχιστον, διαφορές παρατηρούνται σαφώς, και ο μόνος τρόπος να τις ακούσεις είναι (α) unplugged ή (β) με καθαρό ενισχυτή σε υψηλές εντάσεις. Σε κάθε άλλη περίπτωση, αρχίζουμε να το ξεχνάμε. ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ το ξεχνάμε μετά το δεύτερο πεταλάκι εφφέ.  ;D ;D

ΟΜΩΣ υπάρχει κατ'εμέ μεγάλη διαφορά στην αίσθηση που δίνει το όργανο, και αυτό μπορεί να είναι η υποσυνείδητη αντίδραση του παίκτη σε απειροελάχιστες διαφορές στο attack και το decay της νότας, στο sustain, στις αρμονικές σε συγκεκριμένες συχνότητες, ακόμα και στις δονήσεις του οργάνου στο σώμα του. ΑΥΤΕΣ οι διαφορές είναι όμως που τον κάνουν να παίζει διαφορετικά, να του "μιλάει" διαφορετικά το όργανο και αυτός να αποκρίνεται... και τελικά ο ακροατής να φτάνει να ακούει και άλλο πράγμα!

Αυτά τα αόριστα από εμένα... θα υπενθυμίσω αυτό που έγραψε ο Ζάικος σε άλλο thread: "κάθε κιθάρα έχει τραγούδια μέσα της... το θέμα είναι να ταιριάζουν τα γούστα σας!". Υπάρχει κάποιος που να διαφωνεί?  ;)  

Model-o-phobia: something like homophobia, but much more amusing

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντήσεις 96
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Εικόνες

Δεν με πείθετε..... τελικά Fa sol la da καλή για μέταλ?

Τα Watt, είναι σαν τα λεφτά... να έχεις

(...) ΑΥΤΕΣ οι διαφορές είναι όμως που τον κάνουν να παίζει διαφορετικά, να του "μιλάει" διαφορετικά το όργανο και αυτός να αποκρίνεται... (...)

(...) θα υπενθυμίσω αυτό που έγραψε ο Ζάικος σε άλλο thread: "κάθε κιθάρα έχει τραγούδια μέσα της... το θέμα είναι να ταιριάζουν τα γούστα σας!"(...)

Ακριβώς τα ίδια πράγματα άκουσα και από έναν -κατά τη γνώμη μου- εξαιρετικό έλληνα τζαζ κιθαρίστα... Μιλούσαμε για δύο (κατά τα άλλα) ίδιες κιθάρες, φτιαγμένες όμως με άλλα ξύλα, τις οποίες είχε παίξει, και είπε "η μία δεν αντιδρούσε καθόλου, η άλλη με την πρώτη νότα ζωντάνεψε στα χέρια μου!"

RANDOMIZE USR 0

Απόλυτα σύμφωνος με τα γραφόμενα του Loci.

Μου έτυχε να δώσω το άταστο JB μου (που δεν μου έκανε κλικ) σε φίλο οργανοποιό για να παίξει και πήρε την πρωτοβουλία να τι διορθώσει όπως έκρινε αυτός..... Παιδιά ο άνθρωπος μου έφερε πίσω άλλο όργανο.... ερωτεύσιμο 100% στο καπάκι με έφερε σε φάση να του το δώσω και μετά από 15-20 μέρες σε Guitar Jam στο Βόλο ήταν το μπάσο με τον καλύτερο ήχο, μακράν του δεύτερου πανάκριβου.......

Εγώ πιστεύω ότι τελικά έχουν ψυχή και τα ξύλα.....

Τα Watt, είναι σαν τα λεφτά... να έχεις

Mε τον Loci θα διαφωνησω μονο στη συγκριση των οργανων.

Το καθε οργανο εχει τις δικιες του (συχνοτικες) αναγκες.Αυτο που αλλαζει ειναι το ευρος του.

Υπαρχει ομως παντα μια βασικη χροια που κανει το καθε οργανο ξεχωριστο.

Στα ηλ/κα δεν ειναι και δυσκολο να "κατευθυνεις" αυτη τη χροια,αφου ξερεις τουλαχιστον την αποδοση των "στανταρ" υλικων (που εχουν προεπιλεγει υποτιθεται),δηλαδη μαγνητες,ηλ/κα και μεταλλικα μερη.

Αυτο που μενει ειναι να τα κανεις να αποδωσουν τα αναμενομενα,διαλεγοντας τα καταλληλα ξυλα για να συνεργαστουν μαζι τους.Αυτο για την κατασκευη.

Αν ομως εχεις τα ξυλα ηδη σε σχημα οργανου,και οτι κι αν βαλεις πανω του,

παλι κατι δεν παει καλα...

σημαινει οτι καποιος δεν ποτιζε καλα το δεντρο!  ;)

ΔΕΝ αναλαμβανω εργασιες!Ευχαριστω!

Eπισης να συμπληρωσω,

οτι αυτο που καταλαβαινω εγω ως κεντρικη ιδεα του θεματος,

ειναι πως το μαστορα δεν τον πειθεις,για εναν απο τους δυο αυτους λογους:

Ειτε ΔΕΝ εχεις δικιο και το ξερει ΣΙΓΟΥΡΑ,ή...

Εχεις ΕΣΥ δικιο και το βλεπει,αλλα ειναι πολυ εγωιστης για να το παραδεχτει... ;D

Και παντα υπαρχουν εξαιρεσεις για να επιβεβαιωσουν τον κανονα! ;)

ΔΕΝ αναλαμβανω εργασιες!Ευχαριστω!

ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΓΝΩΜΗ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ειδικα αν ειναι και καποιας ηληκιας,τεσπα φιλε καλη τυχη σου ευχομαι !!! ;D

EXPECT THE UNEXPECTED...

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

• Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου