Προς το περιεχόμενο

καλυτερη ποιοτητα ηχου σε στουντιο(προβες)

Προτεινόμενες αναρτήσεις

η ισσοροπία των εντάσεων που ανέφερε η εύη πριν είναι πάρα πολυ βασικό θέμα και για να έχεις γρήγορο και καλό αποτέλεσμα χωρις να χάνεις χρόνο απο την πρόβα πεπει να ξεκινήσεις ΧΑΜΗΛΑ ;)

+1

Kαι ξέρετε ποιός την πληρώνει όταν όλοι ανεβάζουν τις εντάσεις: o καημένος ο τραγουδιστής! Γιατί είναι εύκολο να δυναμώσω το παίξιμό μου χωρίς να κουραστώ, απλά με τον γύρισμα μιας ροδέλας στον ενισχυτή...ενώ ο τραγουδιστής πρέπει να ξελαρυγγιάζεται (ενώ κανονικά  η φωνή πρέπει να του βγαίνει ''φυσικά'') στην καλύτερη για να ακουστεί (κάτι που του ρίχνει την απόδοση...100%  ;D) και επειδή δεν ακούει τον ευατό του κάνει λάθη...Συμφωνώ με όλους στο θέμα των εντάσεων, ΠΟΛΥ εύστοχη παρατήρηση.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πράγματι, οι απαντήσεις των προλαλησάντων θυμίζε σε όλους κατι ή κάποιους. Εχοντας όχι μεγάλη εμπειρία από στούντιο και πρόβες, νομίζω ότι δύο είναι οι κανόνες (τους είπαν τα παιδιά πιο πάνω):

1. Ξεκίνημα από ΧΑΜΗΛΑ

2. ΧΕΡΙ ΣΤΟΝ ΝΤΡΑΜΕΡ (δηλαδη φωνές να παίζει ήρεμα και εάν χρειαστεί και βιαιοπραγία εναντίον του).

Αλλιώς η πρόβα γίνεται πολύ κουραστική και ανούσια στα πρώτα 10-15 λεπτά!

Ακόμα και στις εγγραφές σε στούντιο (ακόμη και home studio) οι εντάσεις πρέπει να είναι χαμηλές, αλλιώς κανένα αυτί δεν πιάνει λεπτομέρειες

Κeep on bluesing

• 1 μήνα αργότερα...

Περί τραγουδιστών, σε ό,τι ένταση κ να παίζουν οι υπόλοιποι,καλό είναι να φοράει μία ωτοασπίδα (μία, ναι καλά διαβάζετε, μία) στο ένα αφτί. Με αυτόν τον τρόπο, ακούει κ τι γίνεται γύρω του,αλλά και τον εαυτό του, κ έτσι ξέρει σε τι ακριβώς ένταση παίζει κ λέει στον τυπά του στούντιο αν χρειάζεται να ανεβάσει λίγο τον ήχο του μικροφώνου :)

Επίσης, πετάλια/πεταλιέρα πάντα,για να ξέρεις στο περίπου κ τι ήχο θα βγάλεις σε ένα πιθανό live! Ενισχυτές στο καθαρό και equilizers ενισχυτών στη μέση κ δώστε στον ντραμέρ μετρονόμο ^_^

(Ναι ξέρω,ο ντραμερ πρέπει να είναι ο μετρονόμος,αλλα στις πρόβες είναι αναγκαίος!)

Επίσης δεν είναι κακή ιδέα να βάλει και ο ντράμερ ωτοασπίδες,έτσι ώστε να μην σαπίσει στα ντραμς κ να χρειαστεί να βιαιοπραγίσουμε εναντίον του για να παίζει πιο χαμηλά!!!

Μερικές συμβουλές που κάνουν τον ήχο τέλειο :P

Guitarist in training

Συμφωνώ με αυτά που ειπώθηκαν για τύμπανα και φωνή, στο 90% των προβών δεν ακούγεται η φωνή επειδή κοπανάει ο ντράμερ.

Δυστυχώς τα τύμπανα δεν έχουν volume, και δυστυχώς πολλοί ντράμερ δεν παίζουν για την ομάδα, αλλά για να εκτονωθούν (σωματικά εννοώ). Μετά η φωνή δε φτάνει την ένταση που πρέπει είτε γιατί η ισχύς της "μικροφωνικης" δεν επαρκεί είτε γιατί από ένα σημείο και μετά αρπάζει feedback.

Επειδή ρωτάς για καλύτερη ποιότητα ήχου ισως θα μπορούσες να ακούσεις προσεχτικά μια ηχογράφηση που σου αρέσει. Ίσως τότε θα παρατηρήσεις ότι

α. τα τύμπανα είναι πάρα πάρα πολύ πιο σιγά από μια μέση πρόβα  :)

β. η φωνή ακούγεται χωρίς να χρειάζεται να ξελαρυγγιάζεται

γ. κάθε όργανο έχει το χώρο του. Ειδικότερα αν υπάρχουν 2 κιθάρες παίζουν άλλα πράγματα σε άλλες περιοχές της έκτασης του οργάνου με άλλο eq/μαγνήτη κλπ

δ. αυτά ισχύουν και για το μπάσο, το οποίο βεβαια συνήθως δεν ενοχλεί και τόσο αν παίζει όντως μπάσο :)

Η γνώμη μου είναι ότι αν δεν πετύχεις όλα αυτά είναι μάταιο να ψάχνεις να βελτιώσεις τον ήχο σου, να ψάχνεις πετάλια, ρυθμίσεις, κλπ.

Κι αν βρεις ντράμερ που τα καταλαβαίνει όλα αυτά... παντρέψου τον :)

"[...] the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt."

Παντως οσο αφορα τις εντασεις ειναι συγουρα το μεγαλυτερο λαθος και σε περιπτωσεις που ο ντραμερ κοπαναει. Π.Χ. μου εχει τυχει σε στουντιο που παιζαμε να παιζουν και καπιοι γνωστοι μου και εγω να παιζω με τον ενυσχιτη στο πολυ 2 και οι αλλοι στο 8 παρολο που ο ντραμερ μας παιζει δυνατα. Μεγαλο πολο παιζει και πως καθομαστε στον χωρο οπως προειπε καποιος

For Those About To Rock We Salute You

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου