Προς το περιεχόμενο

Αφαίρεση θορύβου από ηχογραφημένο μέρος

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χαιρετώ την ομάδα.

Αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα κατά την ηχογράφηση.

Η αλυσίδα είναι,

Fender jazz bass > roland cb100 lineout > m-audio fast track usb line in > audacity

Για κάποιο λόγο υπάρχει έντονος θόρυβος, από τον ενισχυτή γενικά, δηλαδή εάν ανοίξω την ένταση ακούγεται έντονο φύσημα είτε έχω ή δεν έχω μπάσο συνδεδεμένο.

Αυτό περνάει και στην ηχογράφηση. Δε μπορώ να ξέρω αν αυτό είναι θέμα ενισχυτή ή γείωσης ή παρεμβολής από άλλα σήματα.

Ηχογραφώντας λοιπόν στο audacity επέλεξα να χρησιμοποιήσω ένα εφέ που έχει για την αφαίρεση θορύβου, εκεί παίρνει το "προφίλ" θορυβου από μέρος του track που δεν παίζω και μετά το αφαιρεί και από το υπόλοιπο track.

Μέχρι εδώ καλά ο θόρυβος φεύγει.

Το θέμα είναι πως το νέο track ακούγεται σαν να είναι διπλή η ηχογράφηση κάτι το οποίο δεν ακούγεται στο αρχικά ηχογραφημένο μέρος.

Επειδή δε μπορώ να το εξηγήσω καλά ανεβάζω τα 2 κομμάτια πριν και μετά την αφαίρεση του ήχου.

Γιατί γίνεται αυτό και πως μπορώ να το αντιμετωπίσω;

Ευχαριστώ για όποια βοήθεια!

7nation_track.mp3

7nation_noizoff.mp3

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντήσεις 39
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Εικόνες

Λοιπον...στο 2ο τρακ απ οτι ακουω,αυτο το "εφφε" που εβαλες για να βγαλει τον θορυβο,σου εχει κοψει ολες τις συχνοτητες απο 500k(καπου εκει) και πανω,τωρα γιατι ακουγεται ετσι δεν γνωριζω...

Γνωριζω ομως,οπως κι εσυ φανταζομαι,οτι αυτο το "πραμα" δεν ακουγεται...

Δεν ξερω τι μπορει να φταιει για ολο αυτο,αλλα ειναι πιθανο να ειναι θεμα γειωσης.

Αν εχεις καποιο DI box δοκιμασε να το βαλεις και να απομονωσεις την γειωση με το γνωστο ground/lift κουμπακι.Αν δεν εχεις,δανεισου απο καπου ας πουμε...

Πιο αμεσα ομως,δοκιμασε να αλλαξεις την πριζα του ενισχυτη να δεις αν αλλαξει κατι.

Κι ενα 2ο,βαλε λιγη μονωτικη ταινια αναμεσα στους 2 πολους του φις του ενισχυτη,"σφραγίζοντας" τη γειωση...

Φανταζομαι,το φαινομενο παρουσιαζεται μονο στην ηχογραφιση απο ενισχυτη,και οχι σε ενα καναλι φωνης πχ...

Ακούγεται έτσι γιατί μάλλον το denoiser του audacity είναι πολύ κακό και δεν μπορείς να κάνεις κάτι γι'αυτό.

Το δοκίμασα μόλις τώρα στην χαμηλότερη ρύθμιση που σου δίνει και το αποτέλεσμα ήταν ίδιο με το δικό σου.

Συμφωνώ πάντως οτι πρέπει να παίξεις λίγο με τις μπρίζες και τα καλώδια μήπως και φύγει ο θόρυβος.

Λοιπον...στο 2ο τρακ απ οτι ακουω,αυτο το "εφφε" που εβαλες για να βγαλει τον θορυβο,σου εχει κοψει ολες τις συχνοτητες απο 500k(καπου εκει) και πανω,τωρα γιατι ακουγεται ετσι δεν γνωριζω...

Αν κάποιος έχει ιδέα γι αυτό το έχω ακόμα απορία.

Δεν ξερω τι μπορει να φταιει για ολο αυτο,αλλα ειναι πιθανο να ειναι θεμα γειωσης.

Αν εχεις καποιο DI box δοκιμασε να το βαλεις και να απομονωσεις την γειωση με το γνωστο ground/lift κουμπακι.Αν δεν εχεις,δανεισου απο καπου ας πουμε...

Πιο αμεσα ομως,δοκιμασε να αλλαξεις την πριζα του ενισχυτη να δεις αν αλλαξει κατι.

Κι ενα 2ο,βαλε λιγη μονωτικη ταινια αναμεσα στους 2 πολους του φις του ενισχυτη,"σφραγίζοντας" τη γειωση...

Περί γείωσης και θορύβου εξ αρχής για την ώρα είναι δύσκολο να το μειώσω πιστεύω γιατί πρέπει να τον προκαλούν πολλά και η κακή γείωση στο σπίτι, και το ότι τον ενισχυτή τον έχω σε πολύπριζο με διάφορά άλλα (μάλιστα στις οδηγίες είδα τώρα ότι λέει να μην είναι μαζί με συσκευές που έχουν μοτέρ γιατί προκαλεί θόρυβο, πχ το τροφοδοτικό του πισί μου)

Επίσης διάβασα κάπου και οι CRT οθόνες (τέτοια έχω) προκαλούν θόρυβο.

Έτσι για την ώρα το να τον σταματήσω θα δοκιμάσω αν βάλω xlr καλώδιο από τον ενισχυτή στη κάρτα. (Έχει και κουμπάκι ground lift φαντάζομαι με την ίδια λογική θα λειτουργεί)

Ήλπιζα όμως μήπως μπορώ να το προσπεράσω αυτό το πρόβλημα αφού έχω ηχογραφήσει με χρήση κάποιας επεξεργασίας.

Και βγήκε αυτό το κλιπάκι σα να παίζει ταυτόχρονα με μικρή καθυστέρηση το ίδιο πράγμα. Για μια στιγμή κιόλας νόμιζα ότι τελικά το τυχόν latency δεν είναι και τόσο inaudible :s

Φανταζομαι,το φαινομενο παρουσιαζεται μονο στην ηχογραφιση απο ενισχυτη,και οχι σε ενα καναλι φωνης πχ...

Δεν ηχογραφώ φωνή οπότε δε ξέρω γι αυτό.

Ευχαριστώ πάντως!

Ακούγεται έτσι γιατί μάλλον το denoiser του audacity είναι πολύ κακό και δεν μπορείς να κάνεις κάτι γι'αυτό.

Το δοκίμασα μόλις τώρα στην χαμηλότερη ρύθμιση που σου δίνει και το αποτέλεσμα ήταν ίδιο με το δικό σου.

Συμφωνώ πάντως οτι πρέπει να παίξεις λίγο με τις μπρίζες και τα καλώδια μήπως και φύγει ο θόρυβος.

χμμ... μάλιστα. Ευχαριστώ για τη δοκιμή.

Μήπως υπάρχει και κάποιο άλλο πρόγραμμα που θα μπορούσα να το παιδέψω τυχόν;

Μήπως υπάρχει και κάποιο άλλο πρόγραμμα που θα μπορούσα να το παιδέψω τυχόν;

αν εισαι σε μακ δοκιμασε τη bias. Εχει κατι αρκετα καλα εργαλεια για ρεστορατιον και τετοια μερεμετια  :)

σου εχει κοψει ολες τις συχνοτητες απο 500k(καπου εκει) και πανω,τωρα γιατι ακουγεται ετσι δεν γνωριζω...

500k και ακουγεται κιολας?  :)

αν εισαι σε μακ δοκιμασε τη bias. Εχει κατι αρκετα καλα εργαλεια για ρεστορατιον και τετοια μερεμετια  :)

Αν δεν είμαι σε μακ;

Ήλπιζα όμως μήπως μπορώ να το προσπεράσω αυτό το πρόβλημα αφού έχω ηχογραφήσει με χρήση κάποιας επεξεργασίας.

Δεν θα καταφερεις πολλα πραγματα.Σκεψου πως οτι θα κοβεις απο θορυβο,θα κοβεις κι απο ηχο - χρωμα...συχνοτητες δλδ.

Δεν ηχογραφώ φωνή οπότε δε ξέρω γι αυτό.

Ειπα φωνη π.χ.

Εννοω αν παρουσιαζεται σε οποιοδηποτε αλλο track,χωρις χρηση ενισχυτη.

Για παραδειγμα,αν γραψεις το μπασσο direct,αφου γραφεις μονο αυτο.

Ρωταω,εξεταζοντας την περιπτωση,το προβλημα να μην ειναι του amp αλλα της καρτας,πραγμα δυσκολο αλλα οχι απιθανο.

500k και ακουγεται κιολας?  :)

Τι ακριβως εννοεις?

Οτι το μπασσο δεν ακουγεται απο 500κ και κατω..? ???

Παντως,δεν θεωρω δυσκολο να βαλεις λιγη μονωτικη στο φις να δεις αν αλλαξεις κατι.

Πιστεψε με,πιανει.

Αν δεν καταλαβες που ακριβως εννοω,πες μου να σου ανεβασω εικονες.

Φιλικα

Καταρχήν, παίζει μεγάλη πιθανότητα να δημιουργείται ground loop μεταξύ του Roland και της m-audio (και του PC). Το DI OUT έχει μήπως ground lift; Αν έχει δοκίμασε να αποκόψεις το ground για να διακόψεις το ground loop που ίσως δημιουργείται.

Κατά δεύτερον, η CRT είναι μεγάλος θορυβογόνος παράγοντας, και μάλιστα βγάζει ακριβώς το συγκεκριμένο τζιτζίκισμα που άκουσα στο κλιπάκι σου (είχα κι εγώ παλιά CRT ;) ) ειδικά αν στέκεσαι κοντά της όταν παίζεις. Απλά κλείστην από το ON/OFF της όταν πρόκειται να ηχογραφήσεις, σε μένα είχε δραματική διαφορά.

Κατά τρίτον, δεν κατάλαβα καλά αν όντως έχεις συσκευές που βγάζουν θόρυβο στο δίκτυο στο ίδιο ή κοντινό πολύμπριζο. Δοκίμασε να αλλάξεις πολύμπριζο στο Roland. Αυτός ίσως να είναι και ένας καλός έμμεσος τρόπος να μειώσεις την επίδραση του ground loop που πιθανώς δημιουργείται.

Τέλος, (αλλά μάλλον τα ξέρεις αυτά), υπάρχει sweet spot στη θέση παιξίματος για ελαχιστοποίηση ηλεκτρομαγνητικών θορύβων, συνήθως σε γωνία 45 μοιρών από την πηγή του θορύβου. Εφόσον όμως δε γνωρίζεις με σιγουριά την πηγή, περιστρέψου με το μπάσο μέχρι να βρεις τη θέση που μειώνεται ο θόρυβος. Επίσης, hum cancelling και με τους δύο μαγνήτες του Jazz ανοιχτούς πλήρως.

Και γενικά απέφευγε όσο μπορείς την παρέμβαση στο ηχογραφημένο σήμα, γιατί έτσι θεραπεύεις τα συμπτώματα και όχι την αιτία (και το αποτέλεσμα δεν είναι και καλό)

Αρβύλες...

Οκ ακολουθούν διάφορα πειράματα...

Ειπα φωνη π.χ.

Εννοω αν παρουσιαζεται σε οποιοδηποτε αλλο track,χωρις χρηση ενισχυτη.

Για παραδειγμα,αν γραψεις το μπασσο direct,αφου γραφεις μονο αυτο.

Ρωταω,εξεταζοντας την περιπτωση,το προβλημα να μην ειναι του amp αλλα της καρτας,πραγμα δυσκολο αλλα οχι απιθανο.

Καταρχήν, παίζει μεγάλη πιθανότητα να δημιουργείται ground loop μεταξύ του Roland και της m-audio (και του PC). Το DI OUT έχει μήπως ground lift; Αν έχει δοκίμασε να αποκόψεις το ground για να διακόψεις το ground loop που ίσως δημιουργείται.

Έγραψα χρησιμοποιώντας το bdi της behringer και άνοιξα και το Ground lift. Είχε πάλι κάποιο φύσημα, λιγότερο ίσως.

Δοκίμασα και την "αφαίρεση θορύβου" με παρόμοια αποτελέσματα.

Κατά δεύτερον, η CRT είναι μεγάλος θορυβογόνος παράγοντας, και μάλιστα βγάζει ακριβώς το συγκεκριμένο τζιτζίκισμα που άκουσα στο κλιπάκι σου (είχα κι εγώ παλιά CRT ;) ) ειδικά αν στέκεσαι κοντά της όταν παίζεις. Απλά κλείστην από το ON/OFF της όταν πρόκειται να ηχογραφήσεις, σε μένα είχε δραματική διαφορά.

Έκανα και ένα κλιπάκι με τη crt κλειστή και εγγραφή με τον roland αλλά να μαι ειλικρινής μέχρι να πατήσω να γράψει να κλείσει να ανοίξει, δε ξέρω αν επηρέασε ουσιαστικά. Στο κλιπάκι υπάρχει φύσημα

Κατά τρίτον, δεν κατάλαβα καλά αν όντως έχεις συσκευές που βγάζουν θόρυβο στο δίκτυο στο ίδιο ή κοντινό πολύμπριζο. Δοκίμασε να αλλάξεις πολύμπριζο στο Roland. Αυτός ίσως να είναι και ένας καλός έμμεσος τρόπος να μειώσεις την επίδραση του ground loop που πιθανώς δημιουργείται.

Εδώ είναι τα πάντα όλα πάνω δυστυχώς, έχω πολύπριζο που έχει πάνω κ το πισι και την οθόνη, απελπισία :D

Τέλος, (αλλά μάλλον τα ξέρεις αυτά), υπάρχει sweet spot στη θέση παιξίματος για ελαχιστοποίηση ηλεκτρομαγνητικών θορύβων, συνήθως σε γωνία 45 μοιρών από την πηγή του θορύβου. Εφόσον όμως δε γνωρίζεις με σιγουριά την πηγή, περιστρέψου με το μπάσο μέχρι να βρεις τη θέση που μειώνεται ο θόρυβος.

Αυτό όχι δεν το ξέρω θα ψάξω και θέσεις εδώ κ εκεί!

Δεν θα καταφερεις πολλα πραγματα.Σκεψου πως οτι θα κοβεις απο θορυβο,θα κοβεις κι απο ηχο - χρωμα...συχνοτητες δλδ.

Και γενικά απέφευγε όσο μπορείς την παρέμβαση στο ηχογραφημένο σήμα, γιατί έτσι θεραπεύεις τα συμπτώματα και όχι την αιτία (και το αποτέλεσμα δεν είναι και καλό)

Κοινή ετυμηγορία οκ...!

Παντως,δεν θεωρω δυσκολο να βαλεις λιγη μονωτικη στο φις να δεις αν αλλαξεις κατι.

Πιστεψε με,πιανει.

Αν δεν καταλαβες που ακριβως εννοω,πες μου να σου ανεβασω εικονες.

Δε θα πηγαίναν χαμένες μεν, αλλά δε ξέρω αν θα επιχειρούσα μια τέτοια επέμβαση.

Ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σας παιδιά!!

7nationDI_track.mp3

7nationDI_noizoff.mp3

7nation_track_crtoff.mp3

Μέχρι εδώ καλά ο θόρυβος φεύγει.

Το θέμα είναι πως το νέο track ακούγεται σαν να είναι διπλή η ηχογράφηση κάτι το οποίο δεν ακούγεται στο αρχικά ηχογραφημένο μέρος.

Κατι μου ηρθε στο μυαλο (auto-correlation)... θα το σκεφτω λιγο πρωτα ομως μην πεταξω καμια κοτσανα :P

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

• Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου